Περίπου στο 10% κυμαίνονται οι δημόσιες δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη στην Ελλάδα ενώ τέσσερις φορές επάνω σχεδόν οι δαπάνες για νοσοκομειακή περίθαλψη, -40%, τοποθετώντας την Ελλάδα μαζί με την Ρουμανία και την Κύπρος στις τελευταίες χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με την μελέτη του ΟΟΣΑ, το 2022. Αντίθετα στην Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ουγγαρία οι δημόσιες δαπάνες υγείας υπολογίζονται στο 20%. Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο παρακολουθώντας την αντίθεση μεταξύ Ελλάδας και προηγμένων χωρών στην Ευρώπη όπως είναι η Φινλανδία, η Σουηδία και η Ολλανδία που όπως αναφέρει ο ΟΟΣΑ οι δαπάνες για την νοσηλεία έφτασαν στο 20% των συνολικών δαπανών για την υγεία.
Το 2022, το υψηλότερο μερίδιο των δαπανών για ιατρικά αγαθά καταγράφηκε στη Βουλγαρία, την Σλοβακία και την Ελλάδα, όπου αποτελούσαν έως και το ένα τρίτο των δαπανών για την υγεία. Στον αντίποδα η Δανία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία ξόδεψαν μόνο το 10% περίπου των συνολικών δαπανών για την υγεία τους σε ιατρικά προϊόντα.
Ποσοστά οικονομικής κάλυψης και δυσπιστία στην Ελλάδα
Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες για μακροχρόνια νοσηλεία ήταν χαμηλότερες στην Σλοβακία, την Κύπρο, την Κροατία και την Ελλάδα καταδεικνύοντας την σχέση εξάρτησης των χωρών αυτών από τις άτυπες ρυθμίσεις στην περίθαλψη της υγείας. Τα ποσοστά κάλυψης ήταν κοντά στο 100% στη Σουηδία, την Εσθονία, τη Ρουμανία, τη Γερμανία και την Ιταλία ενώ στην Ελλάδα παρά το υψηλό κόστος για τους πολίτες, το ποσοστό οικονομικής κάλυψης έφτασε μόλις στα δύο τρίτα του συνολικού κόστους.
Στην Ελλάδα διαπιστώνει η μελέτη παρατηρείται δυσπιστία απέναντι στο δημόσιο σύστημα υγείας, όπως και στην Ρουμανία και την Σλοβακία αντίθετα με τις Σκανδιναβικές χώρες, χώρες της Βαλτικής και Κεντρικής Ευρώπης που εκφράζουν υψηλά ποσοστά εμπιστοσύνης .
Χαμηλή η εμπιστοσύνη των Ελλήνων ως προς το σύστημα υγείας
Η εμπιστοσύνη του κοινού στους κυβερνητικούς θεσμούς είναι βασικός καθοριστικός παράγοντας για την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών ετοιμότητας και αντιμετώπισης κρίσεων από τις χώρες, σημειώνει ο ΟΟΣΑ, ενώ προσθέτει πως τα υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης μπορούν να προωθήσουν τη συμμόρφωση του κοινού με τα μέτρα υγείας και την κοινωνική συνοχή κατά τη διάρκεια κρίσεων .Αντίθετα, η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών ως προς το σύστημα οδηγεί σε κοινωνικές εντάξεις.
Η εμπιστοσύνη του κοινού στην ικανότητα διαχείρισης κρίσεων των κρατικών ιδρυμάτων ήταν υψηλότερη στη Φινλανδία (82%), στις Κάτω Χώρες (68%) και στη Δανία (66%) και χαμηλότερη στη Λετονία (35%), στην Πορτογαλία (33%) και στην Ελλάδα (30%) ).