back to top
22 C
Athens
Σάββατο 3 Μαΐου 2025

Δημήτρης Σπανός, ERGO: Πλέγμα προτάσεων για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας

«Η επίλυση των ζητημάτων που αφορούν στο κόστος ασφάλισης υγείας απαιτεί έναν ουσιαστικό διάλογο με την Πολιτεία και την Τράπεζα της Ελλάδος»

Ένα πλέγμα προτάσεων συστήνει ο κ. Δημήτρης Σπανός, Διευθυντής του Τομέα Ασφαλιστικών Λειτουργιών Ζωής και Υγείας της ERGO, μιλώντας στο IW για τις εξελίξεις στον κλάδο ασφαλίσεων υγείας. Όπως τονίζει, η ERGO συμμετέχει στον διάλογο για τη διαμόρφωση λύσεων, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός διαφανούς πλαισίου λειτουργίας για τους ιδιωτικούς παρόχους υγείας μέσω της εφαρμογής συστημάτων DRG.

- Advertisement -

iw? Πώς βλέπετε τις εξελίξεις στον κλάδο της υγείας; Τι έχετε να πείτε για τα ιδιωτικά νοσοκομεία, τον ιατρικό πληθωρισμό, τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας;

απ. Ο κλάδος των ασφαλίσεων υγείας στην Ελλάδα βρίσκεται σε μια καμπή σημαντικών εξελίξεων, καθώς η αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα υγείας σε συνδυασμό με τον αντίκτυπο του ιατρικού πληθωρισμού στο κόστος τους δημιουργούν νέες και σημαντικές προκλήσεις.

- Advertisement -

Οι αυξήσεις στις τιμές των νοσοκομειακών υπηρεσιών, η διαρκής αναβάθμιση των διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων, καθώς και το υψηλό κόστος των υγειονομικών υλικών, συμβάλλουν καθοριστικά στη διαμόρφωση του κόστους ασφάλισης. Η ποιότητα και η τιμολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τα ιδιωτικά νοσοκομεία επηρεάζει άμεσα τη διαμόρφωση του κόστους των ασφαλίστρων και αποτελεί βασικό παράγοντα στη διατήρηση της ισορροπίας ανάμεσα στην ποιότητα και το κόστος των προσφερόμενων προϊόντων υγείας. Οι ασφαλιστικές εταιρείες καλούνται να διαχειριστούν αυτήν τη δυναμική με βιώσιμο τρόπο, εξασφαλίζοντας τη διατήρηση προσιτών ασφαλίστρων για τους ασφαλισμένους τους.

Η ERGO Ασφαλιστική αναγνωρίζει τις προκλήσεις αυτές και συμμετέχει ενεργά στον διάλογο για τη διαμόρφωση λύσεων που εξυπηρετούν το κοινό συμφέρον. Παράλληλα, υποστηρίζουμε τη δημιουργία ενός διαφανούς πλαισίου λειτουργίας για τους ιδιωτικούς παρόχους υγείας μέσω της εφαρμογής συστημάτων DRG, που θα εξασφαλίσουν έναν πιο δίκαιο τρόπο κοστολόγησης των υπηρεσιών.

Αφοσιωμένοι στην παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε τις εργασίες μας στις ασφαλίσεις υγείας, ώστε να ανταποκρινόμαστε στις ιδιαίτερες ανάγκες των ασφαλισμένων μας, με στόχο την προστασία της υγείας τους και την ευημερία τους.

iw? Εκτιμάτε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης και η αλλαγή του δείκτη κόστους υγείας;

απ. Η πρόθεση της κυβέρνησης για παρεμβάσεις, με σκοπό την επίλυση του προβλήματος των υψηλών αναπροσαρμογών των ασφαλίστρων, αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Αναγνωρίζουμε ότι η οριστική επίλυση του προβλήματος των υψηλών αναπροσαρμογών απαιτεί πρόσθετες πρωτοβουλίες από την Πολιτεία, καθώς και τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε ένα κοινό πλαίσιο δράσης, και θεωρούμε ότι η προσπάθεια αυτή αποτελεί μια ευκαιρία για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης, που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη των εργασιών των ασφαλίσεων υγείας.

Όσον αφορά στον νέο δείκτη αναπροσαρμογής μακροχρόνιων ασφαλίσεων υγείας, που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2026, θεωρούμε ότι η εξειδίκευση των κρίσιμων δεικτών ή παραγόντων ή βάσεων δεδομένων που θα λαμβάνονται υπόψη για την κατάρτιση και τον υπολογισμό του έχει σημαντική αξία και ότι η λήψη γνώμης από την Τράπεζα της Ελλάδος πριν από την απόφαση των αρμόδιων υπουργείων μπορεί να διασφαλίσει την αρτιότητα και την αντιπροσωπευτικότητά του.

iw? Τι θα είχατε να προτείνετε;

απ. Για τη συνολική και αποτελεσματική αντιμετώπιση των αυξήσεων στα ασφάλιστρα υγείας και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των υπηρεσιών υγείας η ERGO Ασφαλιστική προτείνει μια ολιστική προσέγγιση, που περιλαμβάνει τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και τη λήψη στοχευμένων μέτρων, το συντομότερο δυνατόν.

Η ERGO Ασφαλιστική προτείνει μια ολιστική προσέγγιση, που περιλαμβάνει τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και τη λήψη στοχευμένων μέτρων, το συντομότερο δυνατόν

Είμαστε πλήρως ευθυγραμμισμένοι με τις προτάσεις της EAEE για το συγκεκριμένο θέμα και συμφωνούμε ότι, καταρχάς, είναι αναγκαίο να υπάρξει διαφάνεια στη διαμόρφωση του κόστους νοσηλείας. Η καθολική εφαρμογή του συστήματος DRG από τους ιδιωτικούς παρόχους υγείας μπορεί να εξασφαλίσει τον εξορθολογισμό του κόστους, ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλει στη δημιουργία ενός δίκαιου και αξιόπιστου πλαισίου για την τιμολόγηση των υπηρεσιών υγείας. Η σύγχρονη αποτύπωση του πραγματικού κόστους των νοσηλειών αποτελεί ένα από τα βασικά βήματα για τη συγκράτηση των ασφαλίστρων.

Η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, που απαλλάσσει από τον φόρο ασφαλίστρων 15% τα προγράμματα υγείας για ανηλίκους και τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2025, αναμένεται να καταστήσει τα προϊόντα υγείας πιο προσιτά σε αυτό το κοινό. Η εφαρμογή ενός αντίστοιχου μέτρου και σε ασφαλισμένους μεγάλων ηλικιών (συνταξιούχους) θα αποτελούσε επίσης σημαντική βοήθεια προς αυτούς. Παράλληλα, η επανεξέταση του υψηλού ΦΠΑ 24% στις ασφαλιστικές υπηρεσίες θα ενίσχυε περαιτέρω την οικονομική ελάφρυνση των νοικοκυριών, τα οποία έχουν επιβαρυνθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Επιπλέον, η προώθηση συνεργασιών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας μπορεί να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας. Μέσα από συμπράξεις αυτού του είδους μπορούν να αξιοποιηθούν οι υποδομές και η τεχνογνωσία και των δύο πλευρών, με απώτερο στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και τη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου συστήματος.

Η ενίσχυση του ανταγωνισμού στον τομέα της ιδιωτικής υγείας αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα που μπορεί να μειώσει το κόστος. Η απλοποίηση των διαδικασιών για τη δημιουργία νέων ιδιωτικών κλινικών και η προσέλκυση επενδύσεων στον κλάδο θα ενθαρρύνουν τη διαφοροποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών, διασφαλίζοντας περισσότερες επιλογές και οικονομικότερες λύσεις για τους πολίτες.

Θεωρούμε ότι η επίλυση των ζητημάτων που αφορούν στο κόστος ασφάλισης υγείας απαιτεί έναν ουσιαστικό διάλογο με την Πολιτεία, την Τράπεζα της Ελλάδος και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει στη διαμόρφωση βιώσιμης λύσης.
Ως ERGO, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να συμβάλλουμε ενεργά σε αυτόν τον διάλογο, ενώ ταυτόχρονα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξη των ασφαλισμένων μας, προσφέροντας προϊόντα και υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής.

Aπό το περιοδικό INSURANCE WORLD (Aφιέρωμα στην ΥΓΕΙΑ, Επιμέλεια – Συνεντεύξεις: Έλενα Ερμείδου)

Σχετικές δημοσιεύσεις

H ERGO Ασφαλιστική εξυπηρετεί 1 εκατ. πελάτες

Με κεντρικό μήνυμα “Η εμπιστοσύνη σας, δύναμη και δέσμευσή μας”, η ERGO Ασφαλιστική πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία την ετήσια εκδήλωση των Δικτύων

Με επιτυχία η ετήσια εκδήλωση της ERGO για τα Δίκτυα Ανεξάρτητων Συνεργατών και Μεσιτών!

Με κεντρικό μήνυμα “Η εμπιστοσύνη σας, δύναμη και δέσμευσή μας”, η ERGO Ασφαλιστική πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία την ετήσια εκδήλωση

Β. Μπέκας: Όλα για την υγεία τις ασφαλιστικές και τα ιδ.νοσοκομεία

Τις απόψεις του για την ιδιωτική υγεία και τις αυξήσεις ασφαλίστρων καταθέτει σήμερα στο IW.gr ο κος Βασίλειος  Θ. Μπέκας

H ERGO εξαγοράζει την Next Insurance αντί του ποσού των 2,6 δισ.

Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς η NEXT Insurance θα αποτελέσει μέρος της ERGO της κύριας ασφαλιστικής της Munich Re.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Το νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα της Επαγγελματικής Ασφάλισης επί τάπητος στο 6ο Συνέδριο (Οcin25)

Για μία ακόμα χρονιά, η Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) διοργανώνει, με την υποστήριξη της ethosEVENTS

H AMK σηματοδοτεί τον ολιστικό μετασχηματισμό της Ευρώπη Holdings

Ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του δικαιώματος προτίμησης για την ΑΜΚ της Ευρώπη Holdings, ύψους 68,3 εκατ. ευρώ.

Στην κορυφή των Δεικτών Φερεγγυότητας για 5η συνεχή χρονιά η NP Ασφαλιστική

H NP Ασφαλιστική παρέμεινε και στο έτος 2024 στην 1η θέση μεταξύ των ασφαλιστικών εταιριών Solvency II.

Swiss Re: Στα 318 δισεκ. οι παγκόσμιες οικονομικές απώλειες το 2024, ανασφάλιστο το 57% των ζημιών

Οι αντασφαλιστές μπορούν να καλύψουν απώλειες μέχρι και 300 δισεκ το χρόνο λόγω της πληθώρας κεφαλαίων, αυξάνεται η ζήτηση για αντασφαλιστικές εγγυήσεις

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Το νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα της Επαγγελματικής Ασφάλισης επί τάπητος στο 6ο Συνέδριο (Οcin25)

Για μία ακόμα χρονιά, η Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) διοργανώνει, με την υποστήριξη της ethosEVENTS

Το νέο διοικητικό συμβούλιο της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος

Tο νέο διοικητικό συμβούλιο της Εταιρείας Ογκολογων Παθολόγων Ελλάδος προέκυψε από τις αρχαιρεσίες της 12ης Απριλίου 2025.

H AMK σηματοδοτεί τον ολιστικό μετασχηματισμό της Ευρώπη Holdings

Ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του δικαιώματος προτίμησης για την ΑΜΚ της Ευρώπη Holdings, ύψους 68,3 εκατ. ευρώ.

Στην κορυφή των Δεικτών Φερεγγυότητας για 5η συνεχή χρονιά η NP Ασφαλιστική

H NP Ασφαλιστική παρέμεινε και στο έτος 2024 στην 1η θέση μεταξύ των ασφαλιστικών εταιριών Solvency II.

Swiss Re: Στα 318 δισεκ. οι παγκόσμιες οικονομικές απώλειες το 2024, ανασφάλιστο το 57% των ζημιών

Οι αντασφαλιστές μπορούν να καλύψουν απώλειες μέχρι και 300 δισεκ το χρόνο λόγω της πληθώρας κεφαλαίων, αυξάνεται η ζήτηση για αντασφαλιστικές εγγυήσεις