back to top
12.7 C
Athens
Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2026

Δημήτρης Σπανός, ERGO: Πλέγμα προτάσεων για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας

«Η επίλυση των ζητημάτων που αφορούν στο κόστος ασφάλισης υγείας απαιτεί έναν ουσιαστικό διάλογο με την Πολιτεία και την Τράπεζα της Ελλάδος»

Ένα πλέγμα προτάσεων συστήνει ο κ. Δημήτρης Σπανός, Διευθυντής του Τομέα Ασφαλιστικών Λειτουργιών Ζωής και Υγείας της ERGO, μιλώντας στο IW για τις εξελίξεις στον κλάδο ασφαλίσεων υγείας. Όπως τονίζει, η ERGO συμμετέχει στον διάλογο για τη διαμόρφωση λύσεων, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός διαφανούς πλαισίου λειτουργίας για τους ιδιωτικούς παρόχους υγείας μέσω της εφαρμογής συστημάτων DRG.

- Advertisement -

iw? Πώς βλέπετε τις εξελίξεις στον κλάδο της υγείας; Τι έχετε να πείτε για τα ιδιωτικά νοσοκομεία, τον ιατρικό πληθωρισμό, τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας;

απ. Ο κλάδος των ασφαλίσεων υγείας στην Ελλάδα βρίσκεται σε μια καμπή σημαντικών εξελίξεων, καθώς η αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα υγείας σε συνδυασμό με τον αντίκτυπο του ιατρικού πληθωρισμού στο κόστος τους δημιουργούν νέες και σημαντικές προκλήσεις.

- Advertisement -

Οι αυξήσεις στις τιμές των νοσοκομειακών υπηρεσιών, η διαρκής αναβάθμιση των διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων, καθώς και το υψηλό κόστος των υγειονομικών υλικών, συμβάλλουν καθοριστικά στη διαμόρφωση του κόστους ασφάλισης. Η ποιότητα και η τιμολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τα ιδιωτικά νοσοκομεία επηρεάζει άμεσα τη διαμόρφωση του κόστους των ασφαλίστρων και αποτελεί βασικό παράγοντα στη διατήρηση της ισορροπίας ανάμεσα στην ποιότητα και το κόστος των προσφερόμενων προϊόντων υγείας. Οι ασφαλιστικές εταιρείες καλούνται να διαχειριστούν αυτήν τη δυναμική με βιώσιμο τρόπο, εξασφαλίζοντας τη διατήρηση προσιτών ασφαλίστρων για τους ασφαλισμένους τους.

Η ERGO Ασφαλιστική αναγνωρίζει τις προκλήσεις αυτές και συμμετέχει ενεργά στον διάλογο για τη διαμόρφωση λύσεων που εξυπηρετούν το κοινό συμφέρον. Παράλληλα, υποστηρίζουμε τη δημιουργία ενός διαφανούς πλαισίου λειτουργίας για τους ιδιωτικούς παρόχους υγείας μέσω της εφαρμογής συστημάτων DRG, που θα εξασφαλίσουν έναν πιο δίκαιο τρόπο κοστολόγησης των υπηρεσιών.

Αφοσιωμένοι στην παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε τις εργασίες μας στις ασφαλίσεις υγείας, ώστε να ανταποκρινόμαστε στις ιδιαίτερες ανάγκες των ασφαλισμένων μας, με στόχο την προστασία της υγείας τους και την ευημερία τους.

iw? Εκτιμάτε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης και η αλλαγή του δείκτη κόστους υγείας;

απ. Η πρόθεση της κυβέρνησης για παρεμβάσεις, με σκοπό την επίλυση του προβλήματος των υψηλών αναπροσαρμογών των ασφαλίστρων, αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Αναγνωρίζουμε ότι η οριστική επίλυση του προβλήματος των υψηλών αναπροσαρμογών απαιτεί πρόσθετες πρωτοβουλίες από την Πολιτεία, καθώς και τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε ένα κοινό πλαίσιο δράσης, και θεωρούμε ότι η προσπάθεια αυτή αποτελεί μια ευκαιρία για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης, που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη των εργασιών των ασφαλίσεων υγείας.

Όσον αφορά στον νέο δείκτη αναπροσαρμογής μακροχρόνιων ασφαλίσεων υγείας, που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2026, θεωρούμε ότι η εξειδίκευση των κρίσιμων δεικτών ή παραγόντων ή βάσεων δεδομένων που θα λαμβάνονται υπόψη για την κατάρτιση και τον υπολογισμό του έχει σημαντική αξία και ότι η λήψη γνώμης από την Τράπεζα της Ελλάδος πριν από την απόφαση των αρμόδιων υπουργείων μπορεί να διασφαλίσει την αρτιότητα και την αντιπροσωπευτικότητά του.

iw? Τι θα είχατε να προτείνετε;

απ. Για τη συνολική και αποτελεσματική αντιμετώπιση των αυξήσεων στα ασφάλιστρα υγείας και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των υπηρεσιών υγείας η ERGO Ασφαλιστική προτείνει μια ολιστική προσέγγιση, που περιλαμβάνει τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και τη λήψη στοχευμένων μέτρων, το συντομότερο δυνατόν.

Η ERGO Ασφαλιστική προτείνει μια ολιστική προσέγγιση, που περιλαμβάνει τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και τη λήψη στοχευμένων μέτρων, το συντομότερο δυνατόν

Είμαστε πλήρως ευθυγραμμισμένοι με τις προτάσεις της EAEE για το συγκεκριμένο θέμα και συμφωνούμε ότι, καταρχάς, είναι αναγκαίο να υπάρξει διαφάνεια στη διαμόρφωση του κόστους νοσηλείας. Η καθολική εφαρμογή του συστήματος DRG από τους ιδιωτικούς παρόχους υγείας μπορεί να εξασφαλίσει τον εξορθολογισμό του κόστους, ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλει στη δημιουργία ενός δίκαιου και αξιόπιστου πλαισίου για την τιμολόγηση των υπηρεσιών υγείας. Η σύγχρονη αποτύπωση του πραγματικού κόστους των νοσηλειών αποτελεί ένα από τα βασικά βήματα για τη συγκράτηση των ασφαλίστρων.

Η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, που απαλλάσσει από τον φόρο ασφαλίστρων 15% τα προγράμματα υγείας για ανηλίκους και τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2025, αναμένεται να καταστήσει τα προϊόντα υγείας πιο προσιτά σε αυτό το κοινό. Η εφαρμογή ενός αντίστοιχου μέτρου και σε ασφαλισμένους μεγάλων ηλικιών (συνταξιούχους) θα αποτελούσε επίσης σημαντική βοήθεια προς αυτούς. Παράλληλα, η επανεξέταση του υψηλού ΦΠΑ 24% στις ασφαλιστικές υπηρεσίες θα ενίσχυε περαιτέρω την οικονομική ελάφρυνση των νοικοκυριών, τα οποία έχουν επιβαρυνθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Επιπλέον, η προώθηση συνεργασιών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας μπορεί να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας. Μέσα από συμπράξεις αυτού του είδους μπορούν να αξιοποιηθούν οι υποδομές και η τεχνογνωσία και των δύο πλευρών, με απώτερο στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και τη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου συστήματος.

Η ενίσχυση του ανταγωνισμού στον τομέα της ιδιωτικής υγείας αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα που μπορεί να μειώσει το κόστος. Η απλοποίηση των διαδικασιών για τη δημιουργία νέων ιδιωτικών κλινικών και η προσέλκυση επενδύσεων στον κλάδο θα ενθαρρύνουν τη διαφοροποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών, διασφαλίζοντας περισσότερες επιλογές και οικονομικότερες λύσεις για τους πολίτες.

Θεωρούμε ότι η επίλυση των ζητημάτων που αφορούν στο κόστος ασφάλισης υγείας απαιτεί έναν ουσιαστικό διάλογο με την Πολιτεία, την Τράπεζα της Ελλάδος και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει στη διαμόρφωση βιώσιμης λύσης.
Ως ERGO, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να συμβάλλουμε ενεργά σε αυτόν τον διάλογο, ενώ ταυτόχρονα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξη των ασφαλισμένων μας, προσφέροντας προϊόντα και υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής.

Aπό το περιοδικό INSURANCE WORLD (Aφιέρωμα στην ΥΓΕΙΑ, Επιμέλεια – Συνεντεύξεις: Έλενα Ερμείδου)

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ο ασφαλιστικός κλάδος στην κορυφή: Τι μας λένε τα κέρδη του 2024

Η μεγαλύτερη πρόκληση δεν είναι η αύξηση των κερδών, αλλά η διατήρησή τους και η επέκταση σε νέες ανάγκες, ενώ μάλιστα η διεθνής οικονομία παραμένει αβέβαιη

ERGO Ασφαλιστική: Top Employer σε Ελλάδα και Ευρώπη το 2026

Προσφέροντας ένα περιβάλλον «που προσαρμόζεται στις ανάγκες του σύγχρονου κόσμου της εργασίας και εξελίσσεται διαρκώς μαζί με τους ανθρώπους του»

ICAP CRIF: Αυτές είναι οι 5 πιο κερδοφόρες ασφαλιστικές του 2024

Με σωρευτικά κέρδη ύψους €336,6 εκατ., κάλυψαν το 78,2% των συνολικών EBITDA του κλάδου

Μήπως χάνετε έκπτωση ΕΝΦΙΑ για λίγα ευρώ; Ο ρόλος της πλήρους ασφάλισης κατοικίας

Σύμφωνα με την ERGO, ακόμα κι αν ένα συμβόλαιο καλύπτει σεισμό ή πυρκαγιά, η έλλειψη κάλυψης για πλημμύρα μπορεί να σημαίνει απώλεια της έκπτωσης ΕΝΦΙΑ

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η επετειακή εκδήλωση της ΕΑΔΕ ανοίγει διάλογο με τη νέα γενιά για το μέλλον της ασφάλισης

Εκπρόσωποι της πολιτείας, των θεσμών, της αγοράς και κυρίως των νέων προσδίδουν ιδιαίτερο βάρος στο ραντεβού της 23ης Ιανουαρίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

ΠΟΑΔ: Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση 17 και 18 Ιανουαρίου 2026 στις Σέρρες

Κομβικό σημείο ανασυγκρότησης και χάραξης στρατηγικής για την επόμενη μέρα της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στην Ελλάδα

Κάτι συμβαίνει στην ασφαλιστική αγορά

Ο Ανασφάλιστος θέλει να πιστεύει ότι έρχεται θετική αλλαγή. Πολλώ δε μάλλον οι ασφαλισμένοι που το βλέπουν στις τσέπες τους

Ξηρογιαννόπουλος Insurance Brokers: Ενημέρωση για την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ σε ασφαλισμένες κατοικίες

Η Ξηρογιαννόπουλος συμβουλεύει τους πελάτες της και δηλώνει στη διάθεσή τους για οτιδήποτε χρειαστούν

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Βέλτιστη διάρκεια ορμονοθεραπείας στον καρκίνο του προστάτη: Νέα δεδομένα από μεγάλη μετα-ανάλυση

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η διάρκεια της ADT επηρεάζει ουσιαστικά τη συνολική επιβίωση

Ευρωβουλή: Αγώνας για να διατηρηθούν τα δικαιώματα των επιβατών στις αερομεταφορές

Το ΕΚ στοχεύει μεταξύ άλλων στη διασφάλιση του δικαιώματος αποζημίωσης μετά από τρίωρη καθυστέρηση

ΕΕΑ: Τη Δευτέρα 19/1 παρουσιάζεται έρευνα της RASS για ακρίβεια, αγορά, υγεία, ασφάλιση, τράπεζες

Τα αποτελέσματα θα σχολιάσει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γ. Χατζηθεοδοσίου και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Καταναλωτών Β. Μουντάκης

Η επετειακή εκδήλωση της ΕΑΔΕ ανοίγει διάλογο με τη νέα γενιά για το μέλλον της ασφάλισης

Εκπρόσωποι της πολιτείας, των θεσμών, της αγοράς και κυρίως των νέων προσδίδουν ιδιαίτερο βάρος στο ραντεβού της 23ης Ιανουαρίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

ΠΟΑΔ: Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση 17 και 18 Ιανουαρίου 2026 στις Σέρρες

Κομβικό σημείο ανασυγκρότησης και χάραξης στρατηγικής για την επόμενη μέρα της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στην Ελλάδα