back to top
18.6 C
Athens
Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2026

Δημήτρης Σπανός, ERGO: Πλέγμα προτάσεων για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας

«Η επίλυση των ζητημάτων που αφορούν στο κόστος ασφάλισης υγείας απαιτεί έναν ουσιαστικό διάλογο με την Πολιτεία και την Τράπεζα της Ελλάδος»

Ένα πλέγμα προτάσεων συστήνει ο κ. Δημήτρης Σπανός, Διευθυντής του Τομέα Ασφαλιστικών Λειτουργιών Ζωής και Υγείας της ERGO, μιλώντας στο IW για τις εξελίξεις στον κλάδο ασφαλίσεων υγείας. Όπως τονίζει, η ERGO συμμετέχει στον διάλογο για τη διαμόρφωση λύσεων, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός διαφανούς πλαισίου λειτουργίας για τους ιδιωτικούς παρόχους υγείας μέσω της εφαρμογής συστημάτων DRG.

- Advertisement -

iw? Πώς βλέπετε τις εξελίξεις στον κλάδο της υγείας; Τι έχετε να πείτε για τα ιδιωτικά νοσοκομεία, τον ιατρικό πληθωρισμό, τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας;

απ. Ο κλάδος των ασφαλίσεων υγείας στην Ελλάδα βρίσκεται σε μια καμπή σημαντικών εξελίξεων, καθώς η αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα υγείας σε συνδυασμό με τον αντίκτυπο του ιατρικού πληθωρισμού στο κόστος τους δημιουργούν νέες και σημαντικές προκλήσεις.

- Advertisement -

Οι αυξήσεις στις τιμές των νοσοκομειακών υπηρεσιών, η διαρκής αναβάθμιση των διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων, καθώς και το υψηλό κόστος των υγειονομικών υλικών, συμβάλλουν καθοριστικά στη διαμόρφωση του κόστους ασφάλισης. Η ποιότητα και η τιμολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τα ιδιωτικά νοσοκομεία επηρεάζει άμεσα τη διαμόρφωση του κόστους των ασφαλίστρων και αποτελεί βασικό παράγοντα στη διατήρηση της ισορροπίας ανάμεσα στην ποιότητα και το κόστος των προσφερόμενων προϊόντων υγείας. Οι ασφαλιστικές εταιρείες καλούνται να διαχειριστούν αυτήν τη δυναμική με βιώσιμο τρόπο, εξασφαλίζοντας τη διατήρηση προσιτών ασφαλίστρων για τους ασφαλισμένους τους.

Η ERGO Ασφαλιστική αναγνωρίζει τις προκλήσεις αυτές και συμμετέχει ενεργά στον διάλογο για τη διαμόρφωση λύσεων που εξυπηρετούν το κοινό συμφέρον. Παράλληλα, υποστηρίζουμε τη δημιουργία ενός διαφανούς πλαισίου λειτουργίας για τους ιδιωτικούς παρόχους υγείας μέσω της εφαρμογής συστημάτων DRG, που θα εξασφαλίσουν έναν πιο δίκαιο τρόπο κοστολόγησης των υπηρεσιών.

Αφοσιωμένοι στην παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε τις εργασίες μας στις ασφαλίσεις υγείας, ώστε να ανταποκρινόμαστε στις ιδιαίτερες ανάγκες των ασφαλισμένων μας, με στόχο την προστασία της υγείας τους και την ευημερία τους.

iw? Εκτιμάτε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης και η αλλαγή του δείκτη κόστους υγείας;

απ. Η πρόθεση της κυβέρνησης για παρεμβάσεις, με σκοπό την επίλυση του προβλήματος των υψηλών αναπροσαρμογών των ασφαλίστρων, αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Αναγνωρίζουμε ότι η οριστική επίλυση του προβλήματος των υψηλών αναπροσαρμογών απαιτεί πρόσθετες πρωτοβουλίες από την Πολιτεία, καθώς και τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε ένα κοινό πλαίσιο δράσης, και θεωρούμε ότι η προσπάθεια αυτή αποτελεί μια ευκαιρία για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης, που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη των εργασιών των ασφαλίσεων υγείας.

Όσον αφορά στον νέο δείκτη αναπροσαρμογής μακροχρόνιων ασφαλίσεων υγείας, που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2026, θεωρούμε ότι η εξειδίκευση των κρίσιμων δεικτών ή παραγόντων ή βάσεων δεδομένων που θα λαμβάνονται υπόψη για την κατάρτιση και τον υπολογισμό του έχει σημαντική αξία και ότι η λήψη γνώμης από την Τράπεζα της Ελλάδος πριν από την απόφαση των αρμόδιων υπουργείων μπορεί να διασφαλίσει την αρτιότητα και την αντιπροσωπευτικότητά του.

iw? Τι θα είχατε να προτείνετε;

απ. Για τη συνολική και αποτελεσματική αντιμετώπιση των αυξήσεων στα ασφάλιστρα υγείας και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των υπηρεσιών υγείας η ERGO Ασφαλιστική προτείνει μια ολιστική προσέγγιση, που περιλαμβάνει τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και τη λήψη στοχευμένων μέτρων, το συντομότερο δυνατόν.

Η ERGO Ασφαλιστική προτείνει μια ολιστική προσέγγιση, που περιλαμβάνει τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και τη λήψη στοχευμένων μέτρων, το συντομότερο δυνατόν

Είμαστε πλήρως ευθυγραμμισμένοι με τις προτάσεις της EAEE για το συγκεκριμένο θέμα και συμφωνούμε ότι, καταρχάς, είναι αναγκαίο να υπάρξει διαφάνεια στη διαμόρφωση του κόστους νοσηλείας. Η καθολική εφαρμογή του συστήματος DRG από τους ιδιωτικούς παρόχους υγείας μπορεί να εξασφαλίσει τον εξορθολογισμό του κόστους, ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλει στη δημιουργία ενός δίκαιου και αξιόπιστου πλαισίου για την τιμολόγηση των υπηρεσιών υγείας. Η σύγχρονη αποτύπωση του πραγματικού κόστους των νοσηλειών αποτελεί ένα από τα βασικά βήματα για τη συγκράτηση των ασφαλίστρων.

Η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, που απαλλάσσει από τον φόρο ασφαλίστρων 15% τα προγράμματα υγείας για ανηλίκους και τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2025, αναμένεται να καταστήσει τα προϊόντα υγείας πιο προσιτά σε αυτό το κοινό. Η εφαρμογή ενός αντίστοιχου μέτρου και σε ασφαλισμένους μεγάλων ηλικιών (συνταξιούχους) θα αποτελούσε επίσης σημαντική βοήθεια προς αυτούς. Παράλληλα, η επανεξέταση του υψηλού ΦΠΑ 24% στις ασφαλιστικές υπηρεσίες θα ενίσχυε περαιτέρω την οικονομική ελάφρυνση των νοικοκυριών, τα οποία έχουν επιβαρυνθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Επιπλέον, η προώθηση συνεργασιών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας μπορεί να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας. Μέσα από συμπράξεις αυτού του είδους μπορούν να αξιοποιηθούν οι υποδομές και η τεχνογνωσία και των δύο πλευρών, με απώτερο στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και τη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου συστήματος.

Η ενίσχυση του ανταγωνισμού στον τομέα της ιδιωτικής υγείας αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα που μπορεί να μειώσει το κόστος. Η απλοποίηση των διαδικασιών για τη δημιουργία νέων ιδιωτικών κλινικών και η προσέλκυση επενδύσεων στον κλάδο θα ενθαρρύνουν τη διαφοροποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών, διασφαλίζοντας περισσότερες επιλογές και οικονομικότερες λύσεις για τους πολίτες.

Θεωρούμε ότι η επίλυση των ζητημάτων που αφορούν στο κόστος ασφάλισης υγείας απαιτεί έναν ουσιαστικό διάλογο με την Πολιτεία, την Τράπεζα της Ελλάδος και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει στη διαμόρφωση βιώσιμης λύσης.
Ως ERGO, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να συμβάλλουμε ενεργά σε αυτόν τον διάλογο, ενώ ταυτόχρονα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξη των ασφαλισμένων μας, προσφέροντας προϊόντα και υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής.

Aπό το περιοδικό INSURANCE WORLD (Aφιέρωμα στην ΥΓΕΙΑ, Επιμέλεια – Συνεντεύξεις: Έλενα Ερμείδου)

Σχετικές δημοσιεύσεις

Με απόλυτη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα εκδηλώσεων «Πολιτιστικό Καλοκαίρι – Φθινόπωρο» του Συλλόγου Εργαζομένων του Ομίλου ERGO

Με μια εμβληματική και συγκινητική συναυλία-αφιέρωμα στο Ρεμπέτικο τραγούδι από τον Γιώργο Νταλάρα στο Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας, έπεσε η αυλαία

ERGO My Fund: Αποταμίευση από σήμερα για τους στόχους του παιδιού αύριο

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η ERGO Hellas αναδεικνύει τη σημασία του οικονομικού προγραμματισμού για το μέλλον των παιδιών, μέσα από το ERGO My Fund.

ERGO Hellas: Καλή σχολική χρονιά με έμφαση στα παιδιά και στις νέες εμπειρίες

Το μήνυμα τις εταιρείας προς μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς

ERGO My Home: 24ωρη τεχνική βοήθεια για απρόοπτα στην κατοικία

Η υπηρεσία αφορά περιπτώσεις όπως διαρροές και λοιπά τεχνικά προβλήματα, αλλά και όπου ο ασφαλισμένος απουσιάζει

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Mega Brokers: Μεγαλώνει με Deal Insurance, επενδύσεις και νέες εξαγορές – Το σχέδιο Χατζηθεοδοσίου για την επόμενη ημέρα

Με έναν ειλικρινή ενθουσιασμό και με αμέριστη αισιοδοξία μίλησε στους συνεργάτες της 37 ετών MegaBrokers, χτες 30 Σεπτεμβρίου 2026, ο Τάσος Χατζηθεοδοσίου

Νέο βήμα ανάπτυξης για την Brokers Union εξαγοράζει το χαρτοφυλάκιο της Mutual Assurance Net AE 

Η Brokers Union AE ανακοινώνει την εξαγορά ασφαλιστικού χαρτοφυλακίου της Mutual Assurance Net AE. Η εξαγορά ενισχύει άμεσα το συνολικό ασφαλιστικό χαρτοφυλάκιο

Από την Comergon στη GrECo Hellas: Το deal που γιορτάστηκε στην Αθήνα

Μια νέα σελίδα για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση και τη διαχείριση κινδύνων στην Ελλάδα γράφτηκε το βράδυ της Τρίτης στο Blue, όπου η Comergon παρουσίασε και επίσημα τη νέα της ταυτότητα ως GrECo Hellas

Δεν έχει ολοκληρωθεί το deal ΙΑΣΩ – Oaktree Capital Management – Τράπεζα Πειραιώς

Η εξαγορά του ΙΑΣΩ από την ΗΜΙΘΕΑ που διαπραγματεύεται η Oaktree Capital Management και η Τράπεζα Πειραιώς δεν έχει καταλήξει...

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Φυσικές Καταστροφές: Χτίζοντας μια πιο ανθεκτική Ελλάδα

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) ενημερώνει ότι με...

ERGO Hellas: Σε ετοιμότητα για τις ζημιές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη

Σε πλήρη ετοιμότητα θέτει η ERGO Hellas τον μηχανισμό της για την υποστήριξη των ασφαλισμένων της στις περιοχές της Κρήτης που πλήττονται

Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Κάθε €1 δεσμευμένων πόρων παράγει €3,58 ΑΕΠ

Δάνεια ύψους σχεδόν €13 δισ. προς 46.000 επιχειρήσεις. Το 77% σε ΜμΕ με ετήσιο κύκλο εργασιών έως €2 εκατ. και το 72% με έως 10 εργαζομένους

ΕΕΑΕ: Νέο τεύχος με αιχμή στις υποχρεωτικές ασφαλίσεις και τις αυξήσεις ασφαλίστρων υγείας

Με την ανάγκη για πιο δυνατή και συλλογική φωνή της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης να βρίσκεται στο επίκεντρο, κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος

Αντίστροφη μέτρηση για το 7ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης της Ε.Θ.Ε: «Η επιστροφή της Ενεργητικής Διαχείρισης»

Την Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2026, η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών διοργανώνει το 7ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών- Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο