back to top
22.4 C
Athens
Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2025

Δικαστικός “πονοκέφαλος” για την ΑΧΑ

Γαλλικό δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να αποζημιώσει εστιατόριο που έμεινε κλειστό για δυο μήνες λόγω κορωνοϊού- Θα εφεσιβάλει την απόφαση ο γαλλικός ασφαλιστικός όμιλος

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

- Advertisement -

Ο «ιός» της καταβολής αποζημιώσεων λόγω παύσης/διαταραχής επιχειρηματικής δραστηριότητας χτύπησε και την ΑΧΑ, μεταφέροντας στην Ευρώπη ένα θέμα που απασχολεί έντονα την ασφαλιστική βιομηχανία των ΗΠΑ: Δικαστήριο του Παρισιού έκρινε ότι ο γαλλικός ασφαλιστικός όμιλος πρέπει να καταβάλλει σε εστιάτορα τα χαμένα έσοδα δυο μηνών που το κατάστημά του έμεινε κλειστό λόγω κορωνοϊού, ανοίγοντας την πόρτα σε ένα δυνητικό «τσουνάμι» ανάλογων αγωγών.

Η ΑΧΑ ανακοίνωσε ότι θα εφεσιβάλει την επίμαχη απόφαση και έκανε λόγο για «διαφορετική ερμηνεία»  ενός συγκεκριμένου τύπου ασφαλιστικού συμβολαίου που έχουν υπογράψει αρκετές εκατοντάδες εστιατόρια μέσω ενός μεσιτικού γραφείου.

- Advertisement -

Ο Stephane Manigold, ιδιοκτήτης τεσσάρων εστιατορίων στο Παρίσι ήταν ένας από αυτούς που είχε υπογράψει το εν λόγω συμβόλαιο και κατέθεσε αγωγή απαιτώντας από την ΑΧΑ να καλύψει τις λειτουργικές του ζημίες μετά την εντολή της γαλλικής κυβέρνησης για κλείσιμο όλων των μπαρ και εστιατορίων στα μέσα Μαρτίου, στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάσχεσης του κορωνοϊού.

«Αυτή είναι μια συλλογική νίκη», δήλωσε ο κ. Manigold στο Reuters μετά την απόφαση. Το δικαστήριο έκρινε ότι η διοικητική απόφαση για κλείσιμο του εστιατορίου ενεργοποιούσε τη ρήτρα παύσης επιχειρηματικής δραστηριότητας καθιστώντας τον εστιάτορα δικαιούχο αποζημίωσης από την ΑΧΑ.

«Αυτό σημαίνει ότι όλες οι εταιρείες με την ίδια ρήτρα στο συμβόλαιό τους μπορούν να απαιτήσουν αποζημίωση από τις ασφαλιστικές τους», σημείωσε η Anais Sauvagnac, η δικηγόρος του Manigold.

H AXA έχει μερίδιο αγοράς της τάξης του 13% μεταξύ των Γάλλων εμπόρων και καταστηματαρχών. Ο όμιλος υποστήριξε ότι έχει στο χαρτοφυλάκιό του μόλις 200 συμβόλαια που προβλέπουν αποζημίωση για παύση επιχειρηματικής δραστηριότητας εκεί που δεν εγείρεται θέμα φυσικής ζημίας και βρίσκεται σε διαδικασία ικανοποίησης των αιτημάτων των εν λόγω πελατών.

«Η συντριπτική πλειονότητα των συμβολαίων της ΑΧΑ Franceμε επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης προβλέπουν ότι ένα γενικευμένο συμβάν όπως αυτό που βιώνουμε σήμερα (δηλαδή η πανδημία του κορωνοϊού) δεν μπορεί να οδηγήσει σε επανεξέταση των συμβατικών εγγυήσεων», δήλωσε σε ανακοινωθέν του ο γαλλικός όμιλος.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες ισχυρίζονται ότι ο κίνδυνος της πανδημίας εξαιρείται από τις ασφαλιστικές εγγυήσεις για τις λειτουργικές ζημίες επειδή δεν είναι ασφαλίσιμος. Ειδάλλως, οι γαλλικές ασφαλιστικές θα έπρεπε να καταβάλλουν αποζημιώσεις 20 δις. ευρώ κάθε μήνα για λειτουργικές ζημίες όσο διαρκεί το lockdown, σύμφωνα με υπολογισμούς του κλάδου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ολοκληρώθηκε η πώληση της AXA IM στην BNP Paribas

AXA IM και BNP Paribas συναποτελούν έναν ευρωπαϊκό κολοσσό με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 1,5 τρισ. ευρώ

Ασφαλιστικές: Δουλειά, εμπιστοσύνη ή greenwashing;

Δεν υπάρχει κάτι άλλο από πράσινο στην ζωή μας;

Όμιλος Affidea: Σχεδιάζοντας την Υγειονομική Περίθαλψη του Αύριο με τους Ειδικούς της Ασφάλισης στον κλάδο Υγείας

40 κορυφαίοι ειδικοί σε Ελλάδα και εξωτερικό συμμετείχαν στις εργασίες του Συνεδρίου «The Future of Healthcare in Greece» 2024

AM BEST: Τοπ 30 των ασφαλιστικών

Tις 30 κορυφαίες ασφαλιστικές για το 2022 ανέδειξε η ΑΜ BEST, με βάση τους κύκλους εργασιών που κατέγραψαν οι εταιρείες. Πρώτη στην κατάταξη

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ενδιαφέρεται για Ελλάδα η Vienna Insurance Group;

Τις προοπτικές επέκτασης των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων στην Ελλάδα ερευνά ενδεχομένως η VIG, όπως υπογραμμίζουν κύκλοι της αγοράς

Νέα σεζόν για το podcast «Και Αν Συμβεί… στο Δρόμο;» με τον Θ. Χούντρα – Οδηγούμε με παιδεία και σεβασμό στη ζωή

Η δεύτερη σεζόν του «Και Αν Συμβεί… στο Δρόμο;» αναμένεται να εστιάσει σε θέματα οδικής παιδείας, σύγχρονες πρακτικές ασφάλειας και εμπειρίες ειδικών

Γκρίζα σύννεφα πάνω από τα cat bonds

Παρέμβαση της ESMA φέρνει τα πάνω κάτω στις αγορές, αυξάνοντας τον κίνδυνο των ρευστοποιήσεων

Ειδική εξόρμηση της τροχαίας για τον νέο ΚΟΚ – Άνω των 14.000 ελέγχων στην Αττική

Η εντατικοποίηση των ελέγχων αποκτά ειδική σημασία για τον ασφαλιστικό κλάδο

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Γυρίζοντας από διακοπές και βρίσκοντας το σπίτι παραβιασμένο: οι προκλήσεις για τους ιδιοκτήτες

Εταιρείες όπως η ARAG παρέχουν νομική υποστήριξη στους ασφαλισμένους, ώστε να διασφαλίζεται η αποζημίωση και τα δικαιώματά τους

Έκτακτη ενίσχυση 84.390 ευρώ στον Δ. Πατρέων για τους πυρόπληκτους της 12ης Αυγούστου

Η χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης αποσκοπεί στην κάλυψη άμεσων βιοτικών αναγκών και αντικατάστασης οικοσκευής

Ευρώπη Holdings: Κερδοφόρα εκκίνηση στο α΄ εξάμηνο 2025 με εκτόξευση αποτελεσμάτων στις ασφαλιστικές δραστηριότητες

Ο ασφαλιστικός μετασχηματισμός της Ευρώπη Holdings αποδίδει ήδη καρπούς, όπως ισχυρή κερδοφορία, ενισχυμένη κεφαλαιακή βάση και εξαιρετικές προοπτικές

Ο ΠΣΑΣ γιορτάσε την Ημέρα του Ασφαλιστή με δράση αλληλεγγύης στη δομή των Οινοφύτων

Λ. Αποστολιώτης: «Η Ημέρα του Ασφαλιστή μάς υπενθυμίζει γιατί επιλέξαμε αυτό το επάγγελμα: για να είμαστε δίπλα στον άνθρωπο και να προστατεύουμε ζωές»

Ο Πάνορμος γιορτάζει και κοιτάζει ψηλά

Δέκα χρόνια συμπληρώνει φέτος ο μοναδικός Συνεταιρισμός Διαμεσολάβησης στην Ελλάδα και επέλεξε να τιμήσει την πορεία του ανήμερα της γιορτής του Ασφαλιστή