back to top
32.4 C
Athens
Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2026

Διεξαγωγή αξιολόγησης ομοτίμων (peer review) της ΕΙΟΡΑ σε σχέση με την Αρχή του Συνετού Επενδυτή

Στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης της ΕΑΕΕ για τα θέματα της εποπτείας, γνωστοποίησε ότι στις 2 Μαΐου 2024 η ΕΙΟΡΑ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της αξιολόγησης ομοτίμων (Peer Review) που διεξήγαγε σε σχέση με την εποπτική παρακολούθηση της συμμόρφωσης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων με την Αρχή του Συνετού Επενδυτή (Prudent Person Principle- PPP) κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του Solvency II(εδώ) .

Η Αρχή του Συνετού Επενδυτή αποτελεί θεμελιώδη πτυχή του Solvency II. H εφαρμογή της συνεπάγεται υποχρέωση των ασφαλιστικών επιχειρήσεων να επενδύουν μόνο σε περιουσιακά στοιχεία, τους κινδύνους των οποίων μπορούν να αναγνωρίσουν, παρακολουθήσουν και να διαχειριστούν με επάρκεια και πληρότητα. Όταν επενδύουν, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις οφείλουν σε κάθε περίπτωση να ενεργούν προς το συμφέρον των αντισυμβαλλομένων, κατοχυρώνοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια, ρευστότητα και κερδοφορία του χαρτοφυλακίου τους.

- Advertisement -

Πιο αναλυτικά, η EIOPA προσδιόρισε 15 τομείς που σχετίζονται με την Αρχή του Συνετού Επενδυτή, υιοθετώντας συνολικά 49 συνιστώμενες ενέργειες σε 22 εθνικές εποπτικές αρχές (από 24 συνολικά που συμμετείχαν στην αξιολόγηση), προκειμένου να ενισχύσουν τον εκ μέρους τους ασκούμενο έλεγχο της Αρχής και κατά συνέπεια να συμβάλουν πιο αποτελεσματικά στη διασφάλιση των συμφερόντων των αντισυμβαλλομένων. Η Ελλάδα αξιολογήθηκε για τη δραστηριότητα παροχής unit-linked προϊόντων.

Συνιστώμενη ενέργεια προς την Ελλάδα εντοπίζεται μόνο στις σελ. 65-66 (σε συνδυασμό με τη σελ. 50), όπου προτείνεται στην ΤτΕ να διατυπώσει και να κοινοποιήσει προς τις εποπτευόμενες από αυτήν ασφαλιστικές επιχειρήσεις συγκεκριμένες «προσδοκίες» (expectations) σχετικά με την αξιολόγηση του κατά πόσον τα συμβόλαια unit linked που προσφέρουν, συνάπτονται προς το βέλτιστο συμφέρον των ασφαλισμένων τους. Οι «προσδοκίες» αυτές θα πρέπει να αφορούν, ιδίως, στην κατάλληλη διαχείριση των συγκρούσεων συμφερόντων που προκύπτουν από τις υποκείμενες στα εν λόγω συμβόλαια επενδύσεις, καθώς και στην πρόβλεψη κατάλληλων ελέγχων σχετικά με την επιλογή και παρακολούθηση συγκεκριμένων επενδυτικών στοιχείων. Η ενέργεια δε αυτή θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με επίσημο τρόπο (π.χ. κατευθυντήριες γραμμές, εγκύκλιο, επιστολές προς την αγορά, ανακοινώσεις σε ιστότοπους) ή μέσω εποπτικών δραστηριοτήτων (π.χ. μέσω επιτόπιων επιθεωρήσεων). Επιπλέον, η προτεινόμενη δράση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τη συσχέτιση των διατάξεων του Solvency II με τις διατάξεις της οδηγίας IDD.

- Advertisement -

Με βάση τις συνιστώμενες ανά χώρα ενέργειες, η EIOPA θα παρακολουθεί και θα αξιολογεί τη συμμόρφωση των εποπτικών αρχών με τις κατευθύνσεις που έδωσε σύμφωνα με τα πορίσματα της αξιολόγησής της.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Στο ΔΣ της EIOPA o Σταύρος Κωνσταντάς

Ο Διευθυντής της ΔΕΕΙΑ αντικαθιστά τον Ante Žigman, πρώην Πρόεδρο ΔΣ της κροατικής εποπτικής αρχής

Στο πορτοκαλί οι κίνδυνοι αγοράς και κυβερνοχώρου σύμφωνα με το τελευταίο Risk Dasboard της EIOPA

Παρότι οι κίνδυνοι παραμένουν γενικά σταθεροί, οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές εκφράζουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης διόρθωσης στις αγορές

ΕΙΟΡΑ: Σημαντικά βελτιωμένη εικόνα στις απαιτήσεις POG

14 εθνικές εποπτικές αρχές (NCAs), μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα (ΤτΕ), υλοποίησαν όλες τις προτεινόμενες δράσεις

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Θεόδωρος Κοκκάλας: Η επόμενη μεγάλη κρίση για τις ΜμΕ μπορεί να έρθει από μια κυβερνοεπίθεση

Ο COO της ERGO International εξηγεί πώς ένα διαχειρίσιμο περιστατικό μπορεί να εξελιχθεί για μια μικρότερη επιχείρηση σε υπαρξιακή απειλή

Swiss Re: Ήρθαν τα πάνω κάτω στην Ευρώπη

Εθνικά ρεκόρ όλων των εποχών καταρρίφθηκαν το πρώτο εξάμηνο στην ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρο

Matthias Trüstedt, Allianz: Πώς μπορεί να διασφαλιστεί η ασφάλεια στην αυτόνομη οδήγηση

Ο Head of Global P&C εξηγεί γιατί τα σαφή πρότυπα, τα δεδομένα και η ασφάλιση αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες στην αυτόνομη κινητικότητα

Η AI έχει έναν κρίσιμο κίνδυνο που δεν φαίνεται στην οθόνη: την εύθραυστη εφοδιαστική της αλυσίδα

Η ανάλυση της Atradius έρχεται να υπενθυμίσει κάτι που η ασφαλιστική αγορά το γνωρίζει καλά

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Τι λέει η Generali για τις νέες αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας που ισχύουν από σήμερα

Κρίσιμος, τονίζει η εταιρεία, είναι ο ρόλος των συνεργατών της που βρίσκονται κοντά στον ασφαλισμένο

Ποιο μέρος της δουλειάς θα «παραχωρήσει» ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής στην ΤΝ

Ο Δ. Γαβαλάκης μάς καλεί να απελευθερώσουμε χρόνο και να επενδύσουμε περισσότερο εκεί όπου ο άνθρωπος εξακολουθεί να έχει πραγματική αξία

ΕΑΔΕ: Συνάντηση εργασίας με τη Βουλευτή ΠΑΣΟΚ ΒΤ Αθηνών και Υπεύθυνη ΚΤΕ Οικονομίας Μ. Αποστολάκη

Συζητήθηκαν θέματα της ιδιωτικής ασφάλισης και της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, με γνώμονα την υγιή ανάπτυξη του κλάδου

Η επιστροφή στην καθημερινότητα και η αξία της πρόνοιας

Το μήνυμα της ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστικής για «λιγότερο άγχος και περισσότερη σιγουριά» έρχεται να ακουμπήσει σε μια ανάγκη πέρα από την αποζημίωση