back to top
18.7 C
Athens
Κυριακή 17 Μαΐου 2026

Διεξαγωγή αξιολόγησης ομοτίμων (peer review) της ΕΙΟΡΑ σε σχέση με την Αρχή του Συνετού Επενδυτή

Στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης της ΕΑΕΕ για τα θέματα της εποπτείας, γνωστοποίησε ότι στις 2 Μαΐου 2024 η ΕΙΟΡΑ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της αξιολόγησης ομοτίμων (Peer Review) που διεξήγαγε σε σχέση με την εποπτική παρακολούθηση της συμμόρφωσης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων με την Αρχή του Συνετού Επενδυτή (Prudent Person Principle- PPP) κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του Solvency II(εδώ) .

Η Αρχή του Συνετού Επενδυτή αποτελεί θεμελιώδη πτυχή του Solvency II. H εφαρμογή της συνεπάγεται υποχρέωση των ασφαλιστικών επιχειρήσεων να επενδύουν μόνο σε περιουσιακά στοιχεία, τους κινδύνους των οποίων μπορούν να αναγνωρίσουν, παρακολουθήσουν και να διαχειριστούν με επάρκεια και πληρότητα. Όταν επενδύουν, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις οφείλουν σε κάθε περίπτωση να ενεργούν προς το συμφέρον των αντισυμβαλλομένων, κατοχυρώνοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια, ρευστότητα και κερδοφορία του χαρτοφυλακίου τους.

- Advertisement -

Πιο αναλυτικά, η EIOPA προσδιόρισε 15 τομείς που σχετίζονται με την Αρχή του Συνετού Επενδυτή, υιοθετώντας συνολικά 49 συνιστώμενες ενέργειες σε 22 εθνικές εποπτικές αρχές (από 24 συνολικά που συμμετείχαν στην αξιολόγηση), προκειμένου να ενισχύσουν τον εκ μέρους τους ασκούμενο έλεγχο της Αρχής και κατά συνέπεια να συμβάλουν πιο αποτελεσματικά στη διασφάλιση των συμφερόντων των αντισυμβαλλομένων. Η Ελλάδα αξιολογήθηκε για τη δραστηριότητα παροχής unit-linked προϊόντων.

Συνιστώμενη ενέργεια προς την Ελλάδα εντοπίζεται μόνο στις σελ. 65-66 (σε συνδυασμό με τη σελ. 50), όπου προτείνεται στην ΤτΕ να διατυπώσει και να κοινοποιήσει προς τις εποπτευόμενες από αυτήν ασφαλιστικές επιχειρήσεις συγκεκριμένες «προσδοκίες» (expectations) σχετικά με την αξιολόγηση του κατά πόσον τα συμβόλαια unit linked που προσφέρουν, συνάπτονται προς το βέλτιστο συμφέρον των ασφαλισμένων τους. Οι «προσδοκίες» αυτές θα πρέπει να αφορούν, ιδίως, στην κατάλληλη διαχείριση των συγκρούσεων συμφερόντων που προκύπτουν από τις υποκείμενες στα εν λόγω συμβόλαια επενδύσεις, καθώς και στην πρόβλεψη κατάλληλων ελέγχων σχετικά με την επιλογή και παρακολούθηση συγκεκριμένων επενδυτικών στοιχείων. Η ενέργεια δε αυτή θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με επίσημο τρόπο (π.χ. κατευθυντήριες γραμμές, εγκύκλιο, επιστολές προς την αγορά, ανακοινώσεις σε ιστότοπους) ή μέσω εποπτικών δραστηριοτήτων (π.χ. μέσω επιτόπιων επιθεωρήσεων). Επιπλέον, η προτεινόμενη δράση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τη συσχέτιση των διατάξεων του Solvency II με τις διατάξεις της οδηγίας IDD.

- Advertisement -

Με βάση τις συνιστώμενες ανά χώρα ενέργειες, η EIOPA θα παρακολουθεί και θα αξιολογεί τη συμμόρφωση των εποπτικών αρχών με τις κατευθύνσεις που έδωσε σύμφωνα με τα πορίσματα της αξιολόγησής της.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ατλαντική Ένωση: Αποτελέσματα 2025, στόχοι για το 2026

Το εταιρικό πλάνο περιλαμβάνει επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό, νέα προϊόντα και δυναμικούς κλάδους

Η EIOPA ανοίγει διαβούλευση για την αντασφάλιση – Στόχος η ευθυγράμμιση κινδύνου και κεφαλαίων

Η νέα πρόταση της Αρχής επιχειρεί να καλύψει το κενό στον υπολογισμό του SCR με σαφέστερα κριτήρια αξιολόγησης

Νέα πενταετής θητεία για την Petra Hielkema στην ηγεσία της EIOPA

Την ανανέωση της θητείας της Petra Hielkema ως προέδρου της European Insurance and Occupational Pensions Authority (EIOPA) για δεύτερη πενταετία

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Νέο ρεκόρ από την Talanx

T. Leue, CEO: «Απόδειξη ότι το διαφοροποιημένο μοντέλο, η αποκεντρωμένη στρατηγική, η ανθεκτικότητα και η ηγετική μας θέση στο κόστος αποδίδουν»

Ισχυρό ξεκίνημα το 2026 η Allianz, με ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας – Βίντεο

«Σε καλό δρόμο» προκειμένου να επαληθεύσει την πρόβλεψη για ετήσια κέρδη 17,4 δισ. ευρώ

KPMG: $436,4 δισ. σε παγκόσμιες επενδύσεις PE – Η αβεβαιότητα επανεμφανίζεται

Υποτονικός ρυθμός δραστηριότητας σε σύγκριση με το τέλος του 2025 εντοπίζει η έκθεση «Pulse of Private Equity Q1’26»

Allianz Commercial: Ο Karol Dobias νέος Global Head of Multinational της AGCS από την 1η Ιουνίου 2026

Στέλεχος με πολυετή διεθνή εμπειρία και βαθιά γνώση της λειτουργίας των πολυεθνικών ασφαλιστικών προγραμμάτων

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Σοβαροί κίνδυνοι για τους ψηφιακούς καταναλωτές από το νέο ν/σ για την αυτοματοποιημένη ανταλλαγή δικαιολογητικών – Ποιες λύσεις προτείνει το ΙΝΚΑ

Με το πρόσχημα της ψηφιακής «απλούστευσης», τονίζει το ΙΝΚΑ, οι πολίτες εκτίθενται σε πρωτοφανείς κινδύνους υποκλοπής ταυτότητας και οικονομικής εξαπάτησης

Έξυπνες διαβάσεις: τι είναι, τι ισχύει και τι πρέπει να κάνουν οι οδηγοί;

Ένας αναλυτικός, χρηστικός οδηγός από την πλατφόρμα Pricefox

Hackathon Reimagining eHealth in Crete: Οι ομάδες που διακρίθηκαν και οι λύσεις που παρουσίασαν

Ο διαγωνισμός ανέδειξε προτάσεις που συνδυάζουν τεχνολογία, καινοτομία και κοινωνικό αντίκτυπο

Πού επενδύει σήμερα ο μέσος Έλληνας;

Η μελέτη του ΙΟΒΕ «Αποταμιευτικοί λογαριασμοί νοικοκυριών για επενδύσεις στην κεφαλαιαγορά» παρουσιάστηκε σε κοινή εκδήλωση με τη Euronext Athens