back to top
28.3 C
Athens
Πέμπτη 11 Ιουνίου 2026

Διεξαγωγή αξιολόγησης ομοτίμων (peer review) της ΕΙΟΡΑ σε σχέση με την Αρχή του Συνετού Επενδυτή

Στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης της ΕΑΕΕ για τα θέματα της εποπτείας, γνωστοποίησε ότι στις 2 Μαΐου 2024 η ΕΙΟΡΑ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της αξιολόγησης ομοτίμων (Peer Review) που διεξήγαγε σε σχέση με την εποπτική παρακολούθηση της συμμόρφωσης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων με την Αρχή του Συνετού Επενδυτή (Prudent Person Principle- PPP) κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του Solvency II(εδώ) .

Η Αρχή του Συνετού Επενδυτή αποτελεί θεμελιώδη πτυχή του Solvency II. H εφαρμογή της συνεπάγεται υποχρέωση των ασφαλιστικών επιχειρήσεων να επενδύουν μόνο σε περιουσιακά στοιχεία, τους κινδύνους των οποίων μπορούν να αναγνωρίσουν, παρακολουθήσουν και να διαχειριστούν με επάρκεια και πληρότητα. Όταν επενδύουν, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις οφείλουν σε κάθε περίπτωση να ενεργούν προς το συμφέρον των αντισυμβαλλομένων, κατοχυρώνοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια, ρευστότητα και κερδοφορία του χαρτοφυλακίου τους.

- Advertisement -

Πιο αναλυτικά, η EIOPA προσδιόρισε 15 τομείς που σχετίζονται με την Αρχή του Συνετού Επενδυτή, υιοθετώντας συνολικά 49 συνιστώμενες ενέργειες σε 22 εθνικές εποπτικές αρχές (από 24 συνολικά που συμμετείχαν στην αξιολόγηση), προκειμένου να ενισχύσουν τον εκ μέρους τους ασκούμενο έλεγχο της Αρχής και κατά συνέπεια να συμβάλουν πιο αποτελεσματικά στη διασφάλιση των συμφερόντων των αντισυμβαλλομένων. Η Ελλάδα αξιολογήθηκε για τη δραστηριότητα παροχής unit-linked προϊόντων.

Συνιστώμενη ενέργεια προς την Ελλάδα εντοπίζεται μόνο στις σελ. 65-66 (σε συνδυασμό με τη σελ. 50), όπου προτείνεται στην ΤτΕ να διατυπώσει και να κοινοποιήσει προς τις εποπτευόμενες από αυτήν ασφαλιστικές επιχειρήσεις συγκεκριμένες «προσδοκίες» (expectations) σχετικά με την αξιολόγηση του κατά πόσον τα συμβόλαια unit linked που προσφέρουν, συνάπτονται προς το βέλτιστο συμφέρον των ασφαλισμένων τους. Οι «προσδοκίες» αυτές θα πρέπει να αφορούν, ιδίως, στην κατάλληλη διαχείριση των συγκρούσεων συμφερόντων που προκύπτουν από τις υποκείμενες στα εν λόγω συμβόλαια επενδύσεις, καθώς και στην πρόβλεψη κατάλληλων ελέγχων σχετικά με την επιλογή και παρακολούθηση συγκεκριμένων επενδυτικών στοιχείων. Η ενέργεια δε αυτή θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με επίσημο τρόπο (π.χ. κατευθυντήριες γραμμές, εγκύκλιο, επιστολές προς την αγορά, ανακοινώσεις σε ιστότοπους) ή μέσω εποπτικών δραστηριοτήτων (π.χ. μέσω επιτόπιων επιθεωρήσεων). Επιπλέον, η προτεινόμενη δράση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τη συσχέτιση των διατάξεων του Solvency II με τις διατάξεις της οδηγίας IDD.

- Advertisement -

Με βάση τις συνιστώμενες ανά χώρα ενέργειες, η EIOPA θα παρακολουθεί και θα αξιολογεί τη συμμόρφωση των εποπτικών αρχών με τις κατευθύνσεις που έδωσε σύμφωνα με τα πορίσματα της αξιολόγησής της.

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΕΑΕΕ: Follow-up στην 1η κοινή άσκηση mystery shopping της EIOPA

Τα αποτελέσματα παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη διανομή των βασιζόμενων σε ασφάλιση επενδυτικών προϊόντων σε 8 κράτη-μέλη της ΕΕ

Ατλαντική Ένωση: Αποτελέσματα 2025, στόχοι για το 2026

Το εταιρικό πλάνο περιλαμβάνει επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό, νέα προϊόντα και δυναμικούς κλάδους

Η EIOPA ανοίγει διαβούλευση για την αντασφάλιση – Στόχος η ευθυγράμμιση κινδύνου και κεφαλαίων

Η νέα πρόταση της Αρχής επιχειρεί να καλύψει το κενό στον υπολογισμό του SCR με σαφέστερα κριτήρια αξιολόγησης

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Μακελειό με τις πτωχεύσεις το 2026, ανεβαίνει το ρίσκο, σύμφωνα με σημερινή μελέτη της Coface

Οι προβλέψεις αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω για το 2026 – Τα υψηλά επιτόκια επιδεινώνουν την κατάσταση

Τάσεις και προοπτικές του ασφαλιστικού κλάδου στην Κύπρο μέσα από την ετήσια έρευνα της PwC για τους CEOs

Tου Κωνσταντίνου Ρωσσίδη, Director, Υπεύθυνου Αναλογιστικών Υπηρεσιών PwC Κύπρου και Μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΣEK

Λουκέτο στην DallBogg από την εποπτική αρχή Βουλγαρίας

Όλα τα συμβόλαια παραμένουν σε ισχύ μέχρι την κήρυξη της ασφαλιστικής ως αφερέγγυας, διευκρίνισε η FSC

ΕΑΕΕ: Follow-up στην 1η κοινή άσκηση mystery shopping της EIOPA

Τα αποτελέσματα παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη διανομή των βασιζόμενων σε ασφάλιση επενδυτικών προϊόντων σε 8 κράτη-μέλη της ΕΕ

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική ενισχύει τον Κλάδο Ζημιών Αυτοκινήτου με δύο νέα, δυναμικά στελέχη

Ο Λ. Πραγκαστής αναλαμβάνει καθήκοντα Διευθυντή Ζημιών του Κλάδου Αυτοκινήτου, έχοντας ως Αναπληρώτρια την Αν. Μιχαηλίδη

Η κατάχρηση διαπιστευτηρίων παραμένει το ισχυρότερο όπλο των κυβερνοεγκληματιών, παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας

Η έκθεση «Anatomy of a Cyber World» της Kaspersky εντοπίζει μια στρατηγική μετατόπιση από τη χρήση κακόβουλου λογισμικού

Με ταξίδι στη Γαλλική Ριβιέρα η επιβράβευση των Δικτύων Ανεξάρτητων Συνεργατών και Μεσιτών της ERGO

Ερρ. Μοάτσος: «Οι συνεργάτες μας είναι το πιο ισχυρό μας πλεονέκτημα και αυτό αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα»

ΕΕΑ: Τι είπε ο Ν. Δένδιας για τον ρόλο των μικρομεσαίων στη συνεδρίαση του ΔΣ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε, ακόμη, τα μέλη για την Ατζέντα 2030 και το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας