Η Υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος κα Χριστίνα Παπακωνσταντίνου μίλησε στο 14ο INCO21 και αναφέρθηκε στις «Προκλήσεις για την ιδιωτική ασφάλιση στην μετά-COVID εποχή».
Η κα. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε σε μια σειρά από προκλήσεις που δημιούργησε η πανδημία για την ιδιωτική ασφάλιση. Έδωσε έμφαση σε δύο παραμέτρους που αφορούν το μακροοικονομικό περιβάλλον εντός του οποίου καλούνται να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις, από τη στιγμή που τα μέτρα κατά της πανδημίας οδήγησαν σε μείωση της δραστηριότητας, του εισοδήματος.
“Οι κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις έλαβαν μέτρα με μείωση των επιτοκίων που είναι πολλές φορές και αρνητικά. Κατά συνέπεια, είναι επιτακτική η ανάγκη ανάληψης κινδύνων” είπε. Και πρόσθεσε: “Η περίοδος της πανδημίας, είπε έθεσε υπό αμφισβήτηση τις προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου. Επιχειρήσεις και νοικοκυριά ήρθαν αντιμέτωποι με σημαντικούς κινδύνους. Ως εκ τούτου οι επιχειρήσεις κλήθηκαν να συνυπολογίσουν τα νέα δεδομένα κατά την εξέταση των επιχειρηματικών τους σχεδίων”.
Ως δεύτερη παράμετρο παρέθεσε τις στρατηγικές επιλογές από κάθε ασφαλιστική επιχείρηση και τόνισε την ανάγκη αλλαγής προτύπου. Εισηγήθηκε νέους τρόπους παροχής υπηρεσιών μέσω μιας συνεχώς αυξανόμενης δύναμης, τις νέες τεχνολογίες, τα σύγχρονα επιχειρηματικά μοντέλα, εναλλακτικά δίκτυα διανομής.
Στη συνέχεια η κα Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε σε κομβικά σημεία που είναι ζωτικής σημασίας για τον κλάδο, όπως η μεγαλύτερη σύνδεση της πρόσβασης σε νέα κεφάλαια και τα ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.
Για την συμβολή των ασφαλιστικών στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών κινδύνων η υποδιοικήτρια της ΤτΕ ανέφερε πως πρέπει οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις να αναπτύξουν την ικανότητά τους να σχεδιάζουν προιόντα που να οδηγούν σε μια κοινωνία ουδέτερη ως προς τις εκπομπές άνθρακα.
“Η αντιμετώπιση των προκλήσεων προυποθέτει εμπιστοσύνη των πολιτών. από την πλευρά της ΤτΕ μεριμνά έτσι ώστε να καθιστά σαφές πως οι ασφαλιστικές πρέπει να έχουν ως κύριο γνώμονα τους πολίτες” είπε.
Η κα. Παπακωνσταντίνου στην ομιλία της αναφέρθηκε και στο μείζον ζήτημα του ψηφιακού μετασχηματισμού και στην ενίσχυση της χρηματοοικονομικής καινοτομίας. “Από το 2019 λειτουργεί στο σάιτ της ΤτΕ ο κόμβος καινοτομίας fintech. Στόχος η ενθάρρυνση της επιχειρηματικής καινοτομίας, η ανάδειξη νέων μοντέλων επιχειρηματικότητας . Ο ρόλος του ασφαλιστικού κλάδου είναι ιδιαίτερα σημαντικός καθώς ως εργαλείο κλιματικής προσαρμογής μπορεί να προσφέρει τη δυνατότητα σε επενδυτές να κατευθύνονται σε επενδύσεις με περιβαλλοντικές προεκτάσεις. Επίσης είναι καλό να μεριμνούν ώστε να καλύπτουν κινδύνους από τις φυσικές καταστροφές”.
Η κάλυψη από το κράτος σύμφωνα με την ίδια αποτελεί αντικίνητρο για ασφάλιση. “Υπάρχει σημαντικό πεδίο ανάπτυξης της ασφαλιστικής αγοράς σε αυτό τον τομέα” σημείωσε η κα Παπακωνσταντίνου.