back to top
19.4 C
Athens
Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2025

Check Point: 1.900 κυβερνοεπιθέσεις εβδομαδιαίως ανά οργανισμό τον Σεπτέμβριο – Αύξηση 41% στην Ελλάδα

Η Check Point Research, το τμήμα Πληροφοριών Απειλών της Check Point® Software Technologies Ltd., πρωτοπόρου και παγκόσμιου ηγέτη στις λύσεις κυβερνοασφάλειας, δημοσίευσε την Παγκόσμια Έκθεση Πληροφοριών Απειλών για τον Σεπτέμβριο του 2025, αποκαλύπτοντας ότι οι οργανισμοί παγκοσμίως αντιμετώπισαν κατά μέσο όρο 1.900 κυβερνοεπιθέσεις εβδομαδιαίως. Παρότι αυτό αντιπροσωπεύει μείωση 4% σε σχέση με τον Αύγουστο, αποτελεί αύξηση 1% σε ετήσια βάση, επιβεβαιώνοντας ότι οι κυβερνοαπειλές παραμένουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα παρά τις περιοδικές διακυμάνσεις.

GenAI: Νέοι κίνδυνοι διαρροής δεδομένων – Ο εκπαιδευτικός τομέας παραμένει ο πιο στοχευμένος

- Advertisement -

Με την αυξανόμενη χρήση της Γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης (GenAI) σε όλους τους τομείς, η Check Point Research εντόπισε νέους κινδύνους από την υιοθέτηση της τεχνολογίας: 1 στις 54 προτροπές GenAI σε επιχειρησιακά περιβάλλοντα ενέχει υψηλό κίνδυνο διαρροής ευαίσθητων δεδομένων, επηρεάζοντας το 91% των οργανισμών που χρησιμοποιούν τακτικά εργαλεία GenAI. Επιπλέον, το 15% των προτροπών περιείχε δυνητικά ευαίσθητες πληροφορίες, όπως στοιχεία πελατών, ιδιόκτητο κώδικα ή εσωτερικές επικοινωνίες, αναδεικνύοντας την ανάγκη για αυστηρή διακυβέρνηση της AI και μέτρα προστασίας δεδομένων.

Ο εκπαιδευτικός τομέας ήταν για ακόμη έναν μήνα ο πιο στοχευμένος παγκοσμίως, με μέσο όρο 4.175 επιθέσεις εβδομαδιαίως ανά οργανισμό (–3% σε ετήσια βάση). Η συνεχής στόχευση αντανακλά τον ταχύ ψηφιακό μετασχηματισμό του τομέα και την περιορισμένη χρηματοδότηση για την κυβερνοασφάλεια, καθιστώντας τον εύκολο στόχο για κυβερνοεγκληματίες.

- Advertisement -

Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών υπέστη 2.703 επιθέσεις εβδομαδιαίως ανά οργανισμό (+6% ετήσια αύξηση), ενώ οι κυβερνητικοί φορείς κατέγραψαν 2.512 επιθέσεις (–6% ετήσια μείωση).

Η Αφρική ανέφερε τον υψηλότερο μέσο όρο εβδομαδιαίων κυβερνοεπιθέσεων ανά οργανισμό (2.902, –10% YoY), ακολουθούμενη από τη Λατινική Αμερική (2.826, +7% YoY) και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (2.668, –10% YoY). Η Ευρώπη κατέγραψε 1.577 επιθέσεις (–1% YoY), ενώ η Βόρεια Αμερική ξεχώρισε με αύξηση 17% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τις 1.468 επιθέσεις εβδομαδιαίως, λόγω της έντονης αύξησης των περιστατικών ransomware.

Τοπίο απειλών ransomware: Η Βόρεια Αμερική πρωτοστατεί στην αύξηση επιθέσεων

Το ransomware παραμένει μία από τις πιο καταστροφικές και οικονομικά επιζήμιες κυβερνοαπειλές, με 562 δημοσιευμένα περιστατικά παγκοσμίως τον Σεπτέμβριο – αύξηση 46% σε ετήσια βάση. Η Βόρεια Αμερική επηρεάστηκε περισσότερο, με το 54% των περιστατικών, ακολουθούμενη από την Ευρώπη (19%). Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιπροσώπευσαν το 52% όλων των περιστατικών, ακολουθούμενες από τη Νότια Κορέα (5%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (4%).

Ανά κλάδο, οι Κατασκευές και Μηχανική επηρεάστηκαν περισσότερο (11,4%), ακολουθούμενες από τις Επιχειρηματικές Υπηρεσίες (11%) και τη Βιομηχανική Παραγωγή (10,1%). Οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες, η Υγεία και τα Καταναλωτικά Αγαθά επηρεάστηκαν επίσης σημαντικά, δείχνοντας τη διεύρυνση του πεδίου δράσης του ransomware.

Οι κυριότερες ομάδες ransomware ήταν οι Qilin (14,1%), Play (9,3%) και Akira (7,3%). Η Qilin, μία από τις πιο εδραιωμένες ομάδες RaaS (Ransomware-as-a-Service), συνεχίζει να επεκτείνεται επιθετικά, ενώ οι Play και Akira στοχεύουν όλο και περισσότερο κρίσιμους τομείς όπως η βιομηχανία και οι επιχειρηματικές υπηρεσίες, χρησιμοποιώντας Rust-based κρυπτογράφηση και προηγμένα runtime εργαλεία.

Ο Omer Dembinsky, Data Research Manager στην Check Point Research, δήλωσε:
«Τα δεδομένα του Σεπτεμβρίου δείχνουν ότι, παρότι ο συνολικός όγκος των επιθέσεων μειώθηκε ελαφρώς, η ένταση και η πολυπλοκότητα των κυβερνοαπειλών αυξάνονται. Το ransomware παραμένει η πιο καταστροφική απειλή, ενώ η εμφάνιση διαρροών δεδομένων μέσω GenAI προσθέτει μια νέα διάσταση κινδύνου για τους οργανισμούς. Οι κυβερνοεγκληματίες θα συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται κάθε καινοτομία πιο γρήγορα απ’ όσο μπορούν να προσαρμοστούν οι χρήστες. Η μόνη βιώσιμη άμυνα είναι μια στρατηγική πρόληψης, βασισμένη σε AI σε πραγματικό χρόνο, που εξασφαλίζει προστασία σε δίκτυα, cloud, τερματικά και ταυτότητες. Μόνο έτσι μπορούν οι οργανισμοί να παραμείνουν μπροστά και να προστατεύσουν κρίσιμες λειτουργίες από αμείλικτους αντιπάλους».

Η έκθεση Global Threat Intelligence Report για τον Σεπτέμβριο 2025 και επιπλέον αναλύσεις είναι διαθέσιμες στο ιστολόγιο της Check Point.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Διαψεύδει η Google τις αναφορές για παραβίαση κωδικών Gmail

«Τα μέτρα ασφαλείας του Gmail είναι ισχυρά και οι χρήστες παραμένουν προστατευμένοι» αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της

Η Cyber Ασφάλιση: Από πολυτέλεια, σε στρατηγικό εργαλείο επιχειρηματικής ανθεκτικότητας

Σε έναν κόσμο συνεχών ψηφιακών απειλών, η ικανότητα να διατηρείς τη λειτουργία και την αξιοπιστία σου υπό πίεση κάνει τη διαφορά

Η Howden ανοίγει τα χαρτιά της – Νέα σχέδια για τις προαιρετικές αντασφαλίσεις

Τι αποκαλύπτει η Howden Re στο συνέδριο του Μπάντεν-Μπάντεν, ενόψει αλλαγών και χαλάρωσης των συνθηκών αντασφάλισης

Kaspersky: Το 86% όσων χρησιμοποιούν ΤΝ για τον προγραμματισμό ταξιδιών ανησυχούν για την ασφάλεια των δεδομένων τους

Οι ερευνητές της Kaspersky ανακάλυψαν τι ωθεί στον σχεδιασμό ταξιδιών μέσω ΤΝ και πώς αντιλαμβάνονται την ασφάλεια των εργαλείων οι χρήστες

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Υπόθεση ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ: Στις 7 Νοεμβρίου η κρίσιμη απόφαση

Η υπόθεση αποτελεί σημείο αναφοράς για τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στον χώρο των ασφαλίσεων στην Ελλάδα

Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης: Πώς μαθαίνουν τα παιδιά να διαχειρίζονται σωστά τα χρήματά τους;

Η Revolut αναλύει τις οικονομικές συνήθειες παιδιών και εφήβων στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας τη δύναμη της χρηματοοικονομικής παιδείας

Μελέτη ΠΑΠΕΙ για το ΕΕΑ: Σωτήρια η ιδιωτική ασφάλιση για το ασφαλιστικό σύστημα και τις συντάξεις

Η μελέτη, που παρουσιάστηκε στην 7η Συνδιάσκεψη Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, καταθέτει σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού

Η Revolut αποκαλύπτει το οικονομικό «Halloween» των Ελλήνων

Σύμφωνα με έρευνες της Dynata για λογαριασμό της Revolut, αρκετοί φόβοι περί χρημάτων εξακολουθούν να «στοιχειώνουν» τα ελληνικά νοικοκυριά

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Η νέα εποχή του ΑΙ στο επίκεντρο του AIFORUM25 – Σημαντικές παρουσιάσεις

Κορυφαία στελέχη από την Ελλάδα και το εξωτερικό στις 4/11 στον Ελληνικό Κόσμο θα αναλύσουν τις αλλαγές που φέρνει η επανάσταση της ΤΝ

Δ. Βασιλειάδης, PwC: «Τα μέτρα για την υγεία δεν μπορούν να πάνε μακριά»

Οι εταιρείες, επισήμανε στο συνέδριο της ΕΑΕ, θα πρέπει να κινηθούν προς κατευθύνσεις πέραν των αναπροσαρμογών ασφαλίστρων

EIOPA: Ο Πίνακας Ασφαλιστικών Κινδύνων Οκτωβρίου δείχνει συνολική σταθερότητα εν μέσω συνεχιζόμενων εντάσεων

Οι κίνδυνοι της αγοράς παραμένουν υψηλοί αλλά σταθεροί - Αυξητική τάση στους κινδύνους ESG

ΕΑΕΕ: Ενημέρωση για την πορεία αναθεώρησης της οδηγίας Solvency II

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την πρότασή της για τα μέτρα 2ου επιπέδου - Θετική η αντίδραση της Insurance Europe