back to top
25.8 C
Athens
Σάββατο 20 Ιουνίου 2026

Ασφαλιστική αγορά, Πολιτεία, ΙΟΒΕ συντάσσονται για την ανάπτυξη

Έλενα Ερμείδου

Το αποτύπωμα της Ιδιωτικής Ασφάλισης στην οικονομία και την κοινωνία και η Ενίσχυση της αποταμίευσης και ανάπτυξης με μοχλό την κεφαλαιαγορά είναι τα δύο θέματα που κυριάρχησαν στον κλάδο την περασμένη εβδομάδα και αυτή. Πρόκειται για δύο μελέτες του ΙΟΒΕ με στόχο την ενημέρωση, αφύπνιση, κινητοποίηση για να πάρουν μπρος τα γρανάζια της οικονομίας.

- Advertisement -

Μείζονος σημασίας αυτό που τονίζει στην μελέτη του για την ανάπτυξη ο ΙΟΒΕ ότι οι τοποθετήσεις  να γίνουν σε εγχώριες ή εγχώρια εγκατεστημένες εταιρείες με ισχυρό R&D, «πράσινη» αναπτυξιακή στρατηγική και επενδύσεις σε υποδομές.

ΙΟΒΕ: Αποταμίευση με τοποθετήσεις στην εγχώρια αγορά

- Advertisement -

Δείχνει πάντως ότι Πολιτεία, Ασφαλιστική Αγορά και Φορείς βρίσκονται πολύ κοντά και εργάζονται συνδυασμένα για να λύσουν χρόνια προβλήματα.

Αλλωστε …

Επιβεβαιώθηκε στην 21η Συνάντηση Ασφαλιστών & Αντασφαλιστών στην Ύδρα διά στόματος του προέδρου της ΕΑΕΕ, Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου. Η Πολιτεία και η ασφαλιστική αγορά συνομιλούν, με σκοπό να επιλύσουν τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα στον τομέα της υγείας, των συντάξεων και των φυσικών καταστροφών. Είχε προηγηθεί η ομιλία του υφυπουργού Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμοδίου για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότη Μηταράκη.

Χρονιά-ορόσημο το 2019 για την ασφαλιστική αγορά. Ποτέ, τουλάχιστον τα τελευταία δέκα χρόνια, δεν υπήρξε ομιλητής στην Ύδρα εκπροσωπώντας την Πολιτεία. Ποτέ, μέχρι σήμερα, η Πολιτεία δεν έδειξε αυτήν τη διάθεση για να ακούσει τις προτάσεις της ασφαλιστικής αγοράς.

Η Πολιτεία και όλοι οι αρμόδιοι εκπρόσωποι για το ασφαλιστικό έχουν δει το πρόβλημα, το αναγνωρίζουν και συνομιλούν για να βρουν μια λύση. Την πιο κοντινή στις ανάγκες της χώρας και στην κουλτούρα της.

Η κυβέρνηση, όπως ακούσαμε, επεξεργάζεται λύση τριών πυλώνων. Ο πρώτος πυλώνας θα είναι υποχρεωτικός και θα βασίζεται στο αναδιανεμητικό σύστημα (ΕΦΚΑ).

Ο δεύτερος πυλώνας θα είναι υποχρεωτικός κεφαλαιοποιητικός, δημόσιος ή ιδιωτικός, στο πλαίσιο του οποίου, όπως τόνισε ο κ. Μηταράκης στο συνέδριο της ΕΑΕΕ, τα επαγγελματικά ταμεία θα μπορούν να συνεργάζονται με ασφαλιστικές, διαχειριστές κεφαλαίων.

Ο τρίτος πυλώνας θα είναι προαιρετικός, για όσους θέλουν να ασφαλιστούν ιδιωτικά και να έχουν μια συμπληρωματική ασφάλιση.

Ακολουθούν η Υγεία και οι Φυσικές Καταστροφές. Το βέβαιο είναι ότι στην Υγεία οι απόψεις της κυβέρνησης συνάδουν με αυτές της ΕΑΕΕ. Μπαίνουν μπρος τα ΣΔΙΤ. Στις Καταστροφές, ακόμη, όλα είναι υπό εξέταση. Θέλουν να ταξινομήσουν τους μικρούς και μεγάλους κινδύνους και να βρουν ποιοι θα είναι αυτοί που θα αγοράσουν και θα προσφέρουν το capacity.

Πολλές είναι οι ευκαιρίες που αιωρούνται για τον κλάδο. Αν «πατήσουν στη γη», η ασφαλιστική διείσδυση στην Υγεία, Ζωή και Περιουσία θα ξεφύγει από το 0,8%-1%-2% στο σύνολο της Ευρώπης.

Η ώρα για να ωριμάσουν Πολιτεία, ιδιωτική ασφάλιση, καταναλωτές έφτασε.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Δ. Μπατζής: Private Equity, the missing piece in your portfolio

Ομιλία του Head of Southern CEE Countries, Schroders, στο 7ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης – #ocin26

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 6: «αν ήξερες!» τι πραγματικά αγοράζεις όταν επενδύεις μέσω ασφάλισης

Ο Παύλος Συμπεράς, Financial Planner, Σύμβουλος Ασφαλίσεων και Επενδύσεων, εξηγεί μεταξύ άλλων γιατί το ίδιο πρόγραμμα μπορεί να δώσει τελείως διαφορετικά αποτελέσματα, ανάλογα με τους εκάστοτε στόχους, ανάγκες και επιλογές

Οι προσωπικότητες που διαμορφώνουν τον διάλογο για το μέλλον της Επαγγελματικής Ασφάλισης

Το 7ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης – #ocin26 θα διεξαχθεί την Πέμπτη 18/6 στο Divani Apollon Palace & Thalasso, με παράλληλη μετάδοση από το LiveOn Events+

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Θ. Μυλωνάς: International institutional investment management and pension funds

Ομιλία του Επικεφαλής Wealth Management, Eurobank, και CEO, Eurobank Private Bank Luxembourg στο #ocin26

ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική: Η Λένα Κουκόσια Διευθύντρια Ανάπτυξης Δικτύων

Ν. Μακρόπουλος: Ισχυροποιούμε την ηγετική ομάδα στελεχών, ενισχύουμε το όραμα για πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική ασφαλιστική αγορά

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Η Generali μάς προσκαλεί να ζήσουμε τη δύναμη της μουσικής και στο φετινό Release Athens Festival

«Δέκα χρόνια μουσικής. Εκατόν σαράντα χρόνια εμπιστοσύνης. Ένα μουσικό κάλεσμα για να ζήσουμε τις στιγμές όπως τις θέλουμε»

Ελλάδα 2030: Ανθεκτικότητα, αποταμίευση και το μέλλον των συντάξεων και της ανάπτυξης

Fireside Chat του Π. Αντωνόπουλου, Alpha Asset Management, ΕΘΕ, με τον Π. Καπόπουλο, Alpha Bank, στο πλαίσιο του #ocin26

FIFA World Cup 2026: Οι φοβερές, άγνωστες απειλές του κόσμου που αυξάνονται καθημερινά

Με 48 ομάδες να παίζουν 104 αγώνες σε 6 εβδομάδες και 16 πόλεις, το Μουντιάλ συνοδεύεται από μεγάλο αριθμό κινδύνων που αυξάνεται καθημερινά

Δ. Μπατζής: Private Equity, the missing piece in your portfolio

Ομιλία του Head of Southern CEE Countries, Schroders, στο 7ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης – #ocin26