back to top
9.1 C
Athens
Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025

Ασφαλιστική αγορά, Πολιτεία, ΙΟΒΕ συντάσσονται για την ανάπτυξη

Έλενα Ερμείδου

Το αποτύπωμα της Ιδιωτικής Ασφάλισης στην οικονομία και την κοινωνία και η Ενίσχυση της αποταμίευσης και ανάπτυξης με μοχλό την κεφαλαιαγορά είναι τα δύο θέματα που κυριάρχησαν στον κλάδο την περασμένη εβδομάδα και αυτή. Πρόκειται για δύο μελέτες του ΙΟΒΕ με στόχο την ενημέρωση, αφύπνιση, κινητοποίηση για να πάρουν μπρος τα γρανάζια της οικονομίας.

- Advertisement -

Μείζονος σημασίας αυτό που τονίζει στην μελέτη του για την ανάπτυξη ο ΙΟΒΕ ότι οι τοποθετήσεις  να γίνουν σε εγχώριες ή εγχώρια εγκατεστημένες εταιρείες με ισχυρό R&D, «πράσινη» αναπτυξιακή στρατηγική και επενδύσεις σε υποδομές.

ΙΟΒΕ: Αποταμίευση με τοποθετήσεις στην εγχώρια αγορά

- Advertisement -

Δείχνει πάντως ότι Πολιτεία, Ασφαλιστική Αγορά και Φορείς βρίσκονται πολύ κοντά και εργάζονται συνδυασμένα για να λύσουν χρόνια προβλήματα.

Αλλωστε …

Επιβεβαιώθηκε στην 21η Συνάντηση Ασφαλιστών & Αντασφαλιστών στην Ύδρα διά στόματος του προέδρου της ΕΑΕΕ, Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου. Η Πολιτεία και η ασφαλιστική αγορά συνομιλούν, με σκοπό να επιλύσουν τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα στον τομέα της υγείας, των συντάξεων και των φυσικών καταστροφών. Είχε προηγηθεί η ομιλία του υφυπουργού Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμοδίου για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότη Μηταράκη.

Χρονιά-ορόσημο το 2019 για την ασφαλιστική αγορά. Ποτέ, τουλάχιστον τα τελευταία δέκα χρόνια, δεν υπήρξε ομιλητής στην Ύδρα εκπροσωπώντας την Πολιτεία. Ποτέ, μέχρι σήμερα, η Πολιτεία δεν έδειξε αυτήν τη διάθεση για να ακούσει τις προτάσεις της ασφαλιστικής αγοράς.

Η Πολιτεία και όλοι οι αρμόδιοι εκπρόσωποι για το ασφαλιστικό έχουν δει το πρόβλημα, το αναγνωρίζουν και συνομιλούν για να βρουν μια λύση. Την πιο κοντινή στις ανάγκες της χώρας και στην κουλτούρα της.

Η κυβέρνηση, όπως ακούσαμε, επεξεργάζεται λύση τριών πυλώνων. Ο πρώτος πυλώνας θα είναι υποχρεωτικός και θα βασίζεται στο αναδιανεμητικό σύστημα (ΕΦΚΑ).

Ο δεύτερος πυλώνας θα είναι υποχρεωτικός κεφαλαιοποιητικός, δημόσιος ή ιδιωτικός, στο πλαίσιο του οποίου, όπως τόνισε ο κ. Μηταράκης στο συνέδριο της ΕΑΕΕ, τα επαγγελματικά ταμεία θα μπορούν να συνεργάζονται με ασφαλιστικές, διαχειριστές κεφαλαίων.

Ο τρίτος πυλώνας θα είναι προαιρετικός, για όσους θέλουν να ασφαλιστούν ιδιωτικά και να έχουν μια συμπληρωματική ασφάλιση.

Ακολουθούν η Υγεία και οι Φυσικές Καταστροφές. Το βέβαιο είναι ότι στην Υγεία οι απόψεις της κυβέρνησης συνάδουν με αυτές της ΕΑΕΕ. Μπαίνουν μπρος τα ΣΔΙΤ. Στις Καταστροφές, ακόμη, όλα είναι υπό εξέταση. Θέλουν να ταξινομήσουν τους μικρούς και μεγάλους κινδύνους και να βρουν ποιοι θα είναι αυτοί που θα αγοράσουν και θα προσφέρουν το capacity.

Πολλές είναι οι ευκαιρίες που αιωρούνται για τον κλάδο. Αν «πατήσουν στη γη», η ασφαλιστική διείσδυση στην Υγεία, Ζωή και Περιουσία θα ξεφύγει από το 0,8%-1%-2% στο σύνολο της Ευρώπης.

Η ώρα για να ωριμάσουν Πολιτεία, ιδιωτική ασφάλιση, καταναλωτές έφτασε.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η ΕΑΕΕ εμπλουτίζει την ιστοσελίδα της με διαδραστικά γραφήματα

Η ΕΑΕΕ ενσωματώνει σταδιακά στην παρουσίαση των στατιστικών στοιχείων που παράγει, τη χρήση διαδραστικών γραφημάτων τα οποία θα βοηθούν τις Ασφαλιστικές

H “ακτινογραφία” της παραγωγής ασφαλίστρων

Η ΕΑΕΕ διεξάγει έρευνα σχετικά με την παραγωγή ασφαλίστρων ανά μήνα μεταξύ των ασφαλιστικών επιχειρήσεων - μελών της

Οδηγός Ασφάλισης Cyber

Οι Επιτροπές Αστικής Ευθύνης & Επαγγελματικών Ευθυνών και Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών & Σκαφών της ΕΑΕΕ έχουν εντάξει στις δράσεις τους

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Πώς θα κρατήσετε τους πελάτες σας στις Κυκλάδες και την Κρήτη

Από εκεί που ψάχναμε για πελάτες για να ασφαλίσουν την περιουσία τους, ψάχνουμε να δούμε πότε τα επιστημονικά συμπεράσματα ....

ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική: Αποκλειστικός χορηγός της εκδήλωσης της Ακαδημίας Αθηνών για την «Κλασική Παιδεία στην Ελληνική Εκπαίδευση»

Η ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και παραμένοντας πιστή στην δέσμευσή της

Τι μας λέει η Allianz-Trade για τέσσερις μεγάλους βιομηχανικούς κλάδους

Τέσσερις μεγάλοι βιομηχανικοί κλάδο (το αλουμίνιο, η αμμωνία, ο χάλυβας και το τσιμέντο) θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο

Mία Ασφαλιστική στην Ελλάδα με άριστη προσέγγιση στην επικοινωνία

Μία Ασφαλιστική στην Ελλάδα με άριστη προσέγγιση στην επικοινωνία είναι ο τίτλος του Editorial αυτήν την εβοδμάδα... διαφορετικός από ...

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

«Όαση» για τις συναλλαγές η ασφάλιση πιστώσεων

Η εγχώρια αγορά, χρόνια τώρα, ήδη από το 2008, που ξέσπασε η διεθνής οικονομική κρίση και η Ελλάδα, 24 μήνες μετά, βίωσε τη δική της πολυετή

Το δημογραφικό στο μικροσκόπιο της Eurostat: O ευρωπαϊκός πληθυσμός γερνάει…

Η μέση ηλικία του πληθυσμού της ΕΕ έφθασε την 1η Ιανουαρίου 2024 τα 44,7 χρόνια, ανακοινώθηκε από τη Eurostat. Αυτό σημαίνει πως

Πώς θα κρατήσετε τους πελάτες σας στις Κυκλάδες και την Κρήτη

Από εκεί που ψάχναμε για πελάτες για να ασφαλίσουν την περιουσία τους, ψάχνουμε να δούμε πότε τα επιστημονικά συμπεράσματα ....

Έγκριση θεραπευτικής αγωγής για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα

To «πράσινο φως» έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) σε νέα θεραπευτική επιλογή για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

Έναρξη νέου κύκλου Σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για το 2025 από την NP Ασφαλιστική

Νέο κύκλο σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Επανεκπαίδευση) Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, ξεκινάει εντός του Μαρτίου