back to top
30.5 C
Athens
Παρασκευή 25 Ιουλίου 2025

Ασφαλιστικές Εισφορές: Μειώνονται κατά τρεις μονάδες, τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Μειώνονται από 1/1/2021 οι ασφαλιστικές εισφορές όπως έχει ήδη ανακοινωθεί στο πλαίσιο των τελευταίων κυβερνητικών πρωτοβουλιών. Το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατατέθηκε στη Βουλή.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που φέρει τον τίτλο “Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων” , στο οποίο επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

- Advertisement -

-Μειώνονται από την 1η Ιανουαρίου του 2021 κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες από το ύψος που είχε διαμορφωθεί την 1η Ιουνίου του 2020, οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών εργαζομένων σε φορείς εκτός δημόσιων υπηρεσιών, αποκεντρωμένων διοικήσεων, OTA Α’ και Β’ βαθμού και νομικά πρόσωπα αυτών, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου εντός Γενικής Κυβέρνησης.

-Παρέχεται, κατά τα ειδικότερα διαλαμβανόμενα, η δυνατότητα: ρύθμισης τμηματικής καταβολής σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις, των οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών, αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών, η καταβολή των οποίων παρατάθηκε μέχρι τις 30 Απριλίου 2021, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορονοϊού, επανένταξης στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις σε οφειλέτες ασφαλιστικών οφειλών, που είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής για τις οποίες έχει χορηγηθεί παράταση καταβολής των δόσεων κατά 3 μήνες, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορονοϊού, αλλά απώλεσαν τη ρύθμιση κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος Ιουνίου 2020 έως και Οκτωβρίου 2020.

- Advertisement -

-Παρατείνεται έως την 31η Δεκεμβρίου του 2023, ο προσωρινός διακανονισμός ασφαλιστικών οφειλών και αναστέλλεται η λήψη των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, εφόσον οι οφειλέτες έχουν μέχρι την 30η Απριλίου 2020 ενεργό προσωρινό διακανονισμό σύμφωνα με την περ. Α του άρθρου 48 του ν. 3943/2011 και υπό την προϋπόθεση ότι τηρούν τους όρους αυτού.

-Υπολογίζονται οριστικά οι ασφαλιστικές εισφορές, ετών 2017 έως και 2019, των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων και αγροτών σύμφωνα με τις υποβληθείσες δηλώσεις φόρου εισοδήματος και τις τυχόν υποβληθείσες Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (Α.Π.Δ.), οι οποίες έχουν υποβληθεί έως την τελευταία μέρα του μήνα της δημοσίευσης του υπόψη σχεδίου νόμου, χωρίς να ληφθεί υπόψη το οριστικό φορολογητέο εισόδημα σε περίπτωση επανελέγχου των φορολογικών δηλώσεων από τη Φορολογική Διοίκηση.

-Κατατάσσονται στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία του π. Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.), νυν e-Ε.Φ.Κ.Α., όπως αυτή είχε διαμορφωθεί για το έτος 2016, για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου του 2016 έως και την 31η. Δεκέμβριο του 2016, οι παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι προπονητές του π. Ταμείου Πρόνοιας και Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιπποδρομιών (ΤΑ.Π.Ε.Α.Π.Ι.).

Απαλλάσσονται οι, ως άνω, αναλογούσες εισφορές από τόκους, προσαυξήσεις και πρόστιμα, λόγω εκπρόθεσμης καταβολής, εφόσον καταβληθούν ή ρυθμιστούν, ως άνω, μέχρι την 30η Ιουνίου του 2021.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αλλαγές σε 7+1 άξονες φέρνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο

Μεταξύ των στόχων του ΥΠΕΚΑ είναι ο εκσυγχρονισμός του σχετικού πλαισίου, η απλοποίηση των διαδικασιών και η ενίσχυση της εργασιακής ασφάλειας

Ανασχηματισμός: Νέα υφυπουργός στο Υπουργείο Εργασίας

Στις 11.00 το πρωί ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο η νέα σύνθεση της κυβέρνησης.

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό – Ποιες αλλαγές έχει

Το τελικό Σχέδιο Νόμου «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού- Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας» κατατέθηκε στη Βουλή

Μιλάμε για σύστημα υγείας όταν το κράτος δεν βάζει βάσεις και τάξη

Σε ό,τι αφορά το μοντέλο της καθολικά ιδιωτικής περίθαλψης υγείας, όπως για παράδειγμα είναι στο Ντουμπάϊ, το κράτος οφείλει να καταργήσει τις εισφορές των εργαζομένων και να περιοριστεί στον έλεγχο των νοσοκομείων.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Γιατί οι τράπεζες «ξαναθυμούνται» τον ασφαλιστικό κλάδο

Έμπειρος τραπεζίτης, σχολιάζοντας την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Τράπεζα Πειραιώς, τονίζει με νόημα ότι «μετά από μια περίοδο δεκαπέντε

Στα 3,25 δισ. ευρώ η ασφαλιστική παραγωγή του κλάδου ζωής και υγείας

Στα 3,248 δισ. ευρώ αυξήθηκε η συνολική παραγωγή των ασφαλιστικών εταιρειών από τα προγράμματα ζωής και υγείας το 2024

Βαρόμετρο Πρακτικών Πληρωμών, Atradius Hellas: Το 55% των τιμολογίων εξοφλούνται εκπρόθεσμα

Μόλις τέσσερα στα δέκα τιμολόγια πληρώνονται εμπρόθεσμα στην Ελλάδα, με την εμπορική πίστωση να αποτελεί την κυρίαρχη μορφή χρηματοδότησης

Ορόσημο για την Hellas Direct: Στην Νεοαναπτυσσόμενων Εταιρειών Αγορά του Χρ. Κύπρου, με €20 εκατ. ομόλογο Tier 2

Η ασφαλιστική εταιρία Hellas Direct (HD Insurance PLC) ανακοινώνει την επιτυχή έκδοση και εισαγωγή προς διαπραγμάτευση ομολόγου Tier 2 ύψους

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Έξυπνοι αισθητήρες αλλάζουν τα δεδομένα ασφάλειας στις μαρίνες της D-Marin

Βασισμένοι στην πλατφόρμα Sense4Boat, οι έξυπνοι αισθητήρες της D-Marin παρέχουν αδιάλειπτη παρακολούθηση και άμεσες ειδοποιήσεις

Νέο ρεκόρ Guinness από τον Σ. Χρυσικόπουλο – Η ΜΙΝΕΤΤΑ υπερήφανη στο πλευρό του

Από το 2018 η ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική στηρίζει τον μοναδικό αθλητή, ο οποίος επιτυγχάνει στόχους που φαντάζουν άπιαστοι

Σε θετική τροχιά η BNP Paribas, με συμβολή της AXA IM

Έσοδα άνω των 12,2 δισ. ευρώ αναμένει το 2025 ο όμιλος - Πού κινούνται τα αποτελέσματα 3μήνου

H MEGA Brokers αφιέρωσε μια αξέχαστη βραδιά στους συνεργάτες της στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Με θέα το ηλιοβασίλεμα σε μια καλοκαιρινή γιορτή με φόντο τον Σαρωνικό η εταιρεία ευχαρίστησε τους ανθρώπους της για τα εξαιρετικά αποτελέσματα

Η Euroins Ελλάδος με νέες πιστοποιήσεις ISO για την ποιότητα, διαφάνεια και βιωσιμότητα

Η Ασφαλιστική Εταιρεία Euroins Ελλάδος ανανέωσε με επιτυχία 5 κορυφαίες διεθνείς πιστοποιήσεις ISO, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της σε υψηλά