back to top
21.2 C
Athens
Δευτέρα 25 Μαΐου 2026

ARAG-50 χρόνια Νομική Προστασία στην Ελλάδα. Πλάνες και προοπτικές

Ομιλία-παρουσίαση με θέμα «ARAG-50 χρόνια Νομική Προστασία στην Ελλάδα. Πλάνες και προοπτικές του κλάδου», παραχώρησε ο κ. Δημήτρης Τσεκούρας CEO ARAG Hellas, στο πλαίσιο του 16ου Ιnsurance Conference.

Ξεκινώτας την ομιλία του, ο κ. Τσεκούρας  είπε ότι “δεν είναι από τα πιο συνηθισμένα να διαπιστώνεις ότι η διαδρομή της καριέρας σου είναι συνυφασμένη με έναν συγκεκριμένο κλάδο ασφάλισης και με μια εταιρεία.Η ARAG κλείνει 50 χρόνια ζωής. Στο μυαλό μου έχω εικόνες ανθρώπων, συνομιλίες, συσκέψεις, ταξίδια για την εύρεση δικτύων ανάπτυξης και διανομής και δικτύων δικηγόρων που θα αναλάμβαναν ασφαλισμένους μας”.

- Advertisement -

Με αφορμή την συμμετοχή του στο συνέδριο, ο κ. Τσεκούρας αναφέρθηκε στα 4 αμφισβητούμενα σημεία- στις 4 πλάνες όπως ανέφερε χαρακτηριστικά – που αφορούν τον κλάδο της Νομικής Προστασίας.

Πλάνη 1: Ακόμη και σήμερα, υπάρχει η εσφαλμένη άποψη ότι η Νομική Προστασία δεν είναι ένας ξεχωριστός κλάδος, αλλά αντιθέτως, λειτουργεί ως συμπληρωματική ασφάλιση της κύριας ασφάλισης αυτοκινήτου. Αυτό δεν ισχύει και αυτή η πρακτική μετασχηματίζει έναν αυτόνομο κλάδο σε εξαρτώμενο, ενώ περιορίζει το εύρος του και μειώνει το κοινωνικό του αποτύπωμα. 

- Advertisement -

Πλάνη 2: Η εσφαλμένη άποψη του φθηνού και ολοένα φθίνοντος ασφαλίστρου. Στόχος σε αυτή την περίπτωση δεν είναι η επάρκεια του συμβολαίου, αλλά επιδιώκεται να εισπραχθεί το ασφάλιστρο. Έτσι περνά η άποψη ότι “όσο χαμηλότερο είναι το ασφάλιστρο, τόσο καλύτερα θα περάσει στον κόσμο”. Παρ΄όλ΄αυτά, σύμφωνα με τον κ. Τσεκούρα, η Νομική Προστασία δεν μπορεί να εξομοιώνεται πχ με την Οδική Βοήθεια, αφορά όλα κόστη που συνδέονται με την αστική ευθύνη, τη διοικητική δίκη, όλες τις αμοιβές και έξοδα δικηγόρων, γραμμάτια, παράβολα, δικαστικά έξοδα κ.ο.κ.

Πλάνη 3: Πολλοί θεωρούν ότι ασφαλιστική νομική προστασία είναι ένα πασπαρτού συμβόλαιο, ένα συμβόλαιο που μπορεί να ενεργοποιθηθεί υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, ανεξαρτήτως της στάθμισης των αντιθέτων συμφερόντων που απαρτίζουν μια νομική διαφορά. Παρ’ όλ΄αυτά, ο ασφαλιστής οφείλει να ερευνήσει εάν η απαίτηση που δηλώνεται είναι εύλογη, δίκαιη και έχει επαρκείς πιθανότητες επιτυχίας. 

Πλανη 4: Ο ασφαλιστής Νομικής Προστασίας, είναι δικηγόρος. Δεν ισχύει, αντιθέτως, ο ασφαλιστής  Νομικής Προστασίας είναι μια αυτοτελής επιχείρηση και ουδεμία σχέση έχει με δικηγορικές ενώσεις και εταιρείες. Επίσης οι δικηγόροι της νομικής ασφαλισης, δεν είναι υπάληλλοί της αλλά συνεργάτες της.

“Όσο για το σήμερα, σήμερα ζούμε σε μια εποχή που έχει έλθει το τέλος των ψευδαισθήσεων. Μια νέα εποχή ανέτειλε,  όλοι μας σε αυτή τη φάση αισθανόμαστε τον μετεωρισμό ανάμεσα στο παλιό και το καινούργιο. Χαρακτηριστικά δείγματα αυτής της νέας εποχής είναι η έκρηξη της εφαρμοσμένης τεχνολογίας, η ψηφιοποίηση, η AI, νέα υβριδικά μοντέλα εργασίας, εργοδοσίας, νέο προφίλ πελάτη, συνεργάτη. Η νομική προστασία θα πρέπει να συμβαδίσει με όλα αυτά, καθώς θα είναι απαραίτητη, γιατί νομικές διαφορές δεν θα λείψουν ποτέ. Τέλος ο κόσμος μας δεν αλλάζει μονο λόγω της τεχνολογίας αλλά και λόγω της νομοθεσίας. Στη Γερμανία για παράδειγμα διεξάγεται διαβούλευση για πολύ χρόνο ο λεγόμενος θεσμός της επιλεκτικής συγγένειας. Εκτός από τους παραδοσιακούς όρους συγγένειας, δύο άνθρωποι μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους με ληξίαρχο να γίνουν συγγενείς. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε βόμβα για το κληρονομικό, το φορολογικό και γενικότερο όλο το σύμπαν του δικαίου” κατέληξε. 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Νομική Προστασία και το κόστος της δικαιοσύνης – Τι προωθεί η ARAG

Η νομική προστασία ως εργαλείο «ισότιμης πρόσβασης στη δικαιοσύνη» για πολίτες με διαφορετικές οικονομικές δυνατότητες

Η καμπάνια της ARAG SE Greece αναδεικνύει τους κινδύνους της καθημερινότητας

Καθώς οι πολίτες ευαισθητοποιούνται περισσότερο για τα δικαιώματά τους, η νομική ασφάλιση διεκδικεί μεγαλύτερο ρόλο ως μηχανισμός προστασίας

Η αθέατη ανάγκη νομικής προστασίας των ενστόλων

Η προσέγγιση της ARAG δεν περιορίζεται απλώς στην κάλυψη δικαστικών εξόδων, αλλά επεκτείνεται σε μια συνολική νομική καθοδήγηση

Η ARAG γιόρτασε τη νέα χρονιά με συνεργάτες και παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς

Ο νέος CEO Α. Γκρέκας τόνισε τη σημασία της τεχνολογικής εξέλιξης ως καταλύτη για τη συνεχή αναβάθμιση της εμπειρίας συνεργατών και πελατών

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

eSafe Cyber Security Hellas και Cato Networks ανέδειξαν το μέλλον του AI-native SASE

Ένα exclusive roundtable event, αφιερωμένo στις νέες αρχιτεκτονικές ασφάλειας και στη μετάβαση σε AI-native υποδομές

ΕΥΡΩΠΗ Holdings: Ξεκινά η διαδικασία συγχώνευσης με την CrediaBank

Ν. Μακρόπουλος: «Επιταχύνουμε συνδυάζοντας τις ικανότητές μας στην ασφαλιστική αναδοχή και μεσιτεία με το πανελλαδικό δίκτυο διανομής και την ψηφιακή εμβέλεια της τράπεζας»

Δ. Μαζαράκης από την Ύδρα: Καμία πρόοδος στην Υγεία

Τι απάντησε ο CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής σε σχετική ερώτηση του «IW» στην 26η Συνάντηση των (Αντ)ασφαλιστών

Ηγεσία, σπουδαία μαθήματα και… ανατροπές στο 7ο MDRT Power Workshop

Επαγγελματίες της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης σε μια ακόμη συνάντηση με ουσιαστικό περιεχόμενο, πρακτική γνώση και υψηλό επίπεδο ομιλητών

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

eSafe Cyber Security Hellas και Cato Networks ανέδειξαν το μέλλον του AI-native SASE

Ένα exclusive roundtable event, αφιερωμένo στις νέες αρχιτεκτονικές ασφάλειας και στη μετάβαση σε AI-native υποδομές

ΕΥΡΩΠΗ Holdings: Ξεκινά η διαδικασία συγχώνευσης με την CrediaBank

Ν. Μακρόπουλος: «Επιταχύνουμε συνδυάζοντας τις ικανότητές μας στην ασφαλιστική αναδοχή και μεσιτεία με το πανελλαδικό δίκτυο διανομής και την ψηφιακή εμβέλεια της τράπεζας»

Διήμερο webinar ΕΕΑ-ΕΙΑΣ για την επίδραση της ΤΝ στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε 2 διαδικτυακές συναντήσεις, 25 και 27 Μαΐου – Δείτε τη θεματολογία και τους εισηγητές, δηλώστε δωρεάν συμμετοχή

Δ. Μαζαράκης από την Ύδρα: Καμία πρόοδος στην Υγεία

Τι απάντησε ο CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής σε σχετική ερώτηση του «IW» στην 26η Συνάντηση των (Αντ)ασφαλιστών