back to top
9.1 C
Athens
Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025

Απόλυτο δικαίωμα η ελεύθερη επιλογή ασφάλισης για ΜμΕ

του Δ. Γαβαλάκη Γενικού Γραμματέα Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Η μικρή επιχείρηση, ο ελεύθερος επαγγελματίας, ιδιαίτερα την περίοδο της κρίσης, ακροβατώντας ανάμεσα στα όρια της οικονομικής επιβίωσης και της προσπάθειας για ανάπτυξη, αναζητά και υλοποιεί, όλο και περισσότερο, μέτρα προστασίας της επιχείρησής του από απρόοπτους οικονομικούς κινδύνους μέσω ασφαλιστικών καλύψεων.

- Advertisement -

Άλλωστε, με δυσάρεστο τρόπο, η επικαιρότητα του τελευταίου τριμήνου απέδειξε ότι, όπου αυτή η προστασία είναι ελλιπής, μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για μία επιχείρηση.

Πολύ συχνά η προστασία αυτή των στοιχείων συνδυάζεται υποχρεωτικά με την ανάγκη μιας επιχείρησης για χρηματοδότηση ή συνέχιση της χρηματοδοτικής στήριξης από τα τραπεζικά ιδρύματα, τα οποία, ιδιαίτερα λόγω των συνθηκών στο τραπεζικό σύστημα, παρέχουν και υπηρεσίες ασφάλισης, έχοντας αναγάγει αυτή τη δραστηριότητα σε σημαντικό τομέα των εργασιών τους.

- Advertisement -

Παρότι η παροχή ασφαλιστικών υπηρεσιών είναι αλλά και οφείλει να παρουσιάζεται ξεκάθαρα ως μια απολύτως διακριτή δραστηριότητα σε σχέση με τη διάθεση των τραπεζικών υπηρεσιών, ακόμη και στις περιπτώσεις που συμβατικά απαιτείται, συχνά παρατηρείται το φαινόμενο να υπονοείται ως υποχρεωτική η προτεινόμενη επιλογή, από τα τραπεζικά ιδρύματα, ασφαλιστικής εταιρίας και κάλυψης.  Ακόμη, δε, περισσότερο να αναγνωρίζεται ως θετικό στοιχείο στη συναλλαγή του επιχειρηματία – επαγγελματία με την τράπεζα, κατά τη διερεύνηση της έγκρισης άλλων τραπεζικών υπηρεσιών, η σύναψη ακόμη και προσωπικών ασφαλίσεων μέσω του τραπεζικού ιδρύματος.

Η εγκύκλιος 462/14=5-2013 της Τράπεζας της Ελλάδος προβλέπει ξεκάθαρα, ότι στις περιπτώσεις που απαιτείται υποχρεωτικά η ασφάλιση για την απόκτηση τραπεζικής υπηρεσίας, η επιλογή της ασφαλιστικής εταιρίας, του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή και των καλύψεων αποτελεί απόλυτο δικαίωμα του επιχειρηματία – επαγγελματία.

Όλα τα παραπάνω είναι προφανές ότι μπορεί να έχουν σημαντική επίπτωση τόσο στα οικονομικά της μικρομεσαίας επιχείρησης, αφού της στερείται, έμμεσα, η δυνατότητα αναζήτησης του οικονομικότερου πακέτου καλύψεων όσο και στο εύρος της ασφαλιστικής κάλυψης, που είναι τόσο πολύτιμη τη στιγμή της επέλευσης του κινδύνου. Η έλλειψη εξειδικευμένης συμβουλής και επιλογών δεν βοηθά τον επιχειρηματία – επαγγελματία να αναζητήσει την απαιτητή ισορροπία κόστους – καλύψεων.

Η εκ νέου αυξανόμενη εμφάνιση αναφορών επαγγελματιών και επιχειρηματιών προς το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών για πρακτικές που εντάσσονται στο προαναφερόμενο πλαίσιο, μας οδηγεί για άλλη μια φορά να τονίσουμε όχι μόνο το δικαίωμά τους για ελεύθερη επιλογή ασφάλισης, όπου απαιτείται από τις συμβάσεις των τραπεζικών προϊόντων, αλλά και την αξία της αναλυτικής διερεύνησης -για κάθε είδος ασφάλισης- όλων των διαθέσιμων επιλογών με επίκεντρο την πληρότητα της ασφαλιστικής παροχής με τον οικονομικότερο δυνατό τρόπο.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Κάλεσμα του εκκαθαριστή στους πιστωτές της Enterprise Insurance Company

Ο εκκαθαριστής της ασφαλιστικής επιχείρησης Enterprise Insurance Company Plc εξέδωσε δεύτερη ειδοποίηση

Ε.Ε.Α. και Περιφέρεια Αττικής ξεκινούν μία νέα εποχή συνεργασίας

Αντιπροσωπεία της Διοίκησης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου

Γ. Στουρνάρας στα Επιχειρηματικά Βραβεία ΧΡΗΜΑ: Οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις έχουν διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος

Η θεσμική ομιλία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, στην εκδήλωση «Επιχειρηματικά Βραβεία Χρήμα 2024» είχε θέμα «Πρόοδος, Προκλήσεις και Προτάσεις Πολιτικής για την Ελληνική Οικονομία»

IWtalks: Πως βλέπει ο πρόεδρος του ΕΕΑ το παρόν και μέλλον της διαμεσολάβησης;

Απαντά στο πώς βλέπει το παρόν και το μέλλον της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Έναρξη νέου κύκλου Σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για το 2025 από την NP Ασφαλιστική

Νέο κύκλο σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Επανεκπαίδευση) Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, ξεκινάει εντός του Μαρτίου

Οι θέσεις Insurance Europe σχετικά με την προώθηση πρότασης Omnibus

Μεταξύ των προωθούμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών της συγκαταλέγεται η υιοθέτηση πρότασης Omnibus

Η NN Group ολοκλήρωσε την πώληση των δραστηριοτήτων της στην Τουρκία


Ο όμιλος NN ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της πώλησης των τουρκικών δραστηριοτήτων του στη Zurich Turkiye.

Η Generali ενισχύει την εμπειρία εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων της με την ψηφιακή βοηθό Genie

Η Generali, στο πλαίσιο της συνεχούς αναβάθμισης των υπηρεσιών της, διευρύνει τα κανάλια επικοινωνίας της, και παρουσιάζει την Genie

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

«Όαση» για τις συναλλαγές η ασφάλιση πιστώσεων

Η εγχώρια αγορά, χρόνια τώρα, ήδη από το 2008, που ξέσπασε η διεθνής οικονομική κρίση και η Ελλάδα, 24 μήνες μετά, βίωσε τη δική της πολυετή

Το δημογραφικό στο μικροσκόπιο της Eurostat: O ευρωπαϊκός πληθυσμός γερνάει…

Η μέση ηλικία του πληθυσμού της ΕΕ έφθασε την 1η Ιανουαρίου 2024 τα 44,7 χρόνια, ανακοινώθηκε από τη Eurostat. Αυτό σημαίνει πως

Πώς θα κρατήσετε τους πελάτες σας στις Κυκλάδες και την Κρήτη

Από εκεί που ψάχναμε για πελάτες για να ασφαλίσουν την περιουσία τους, ψάχνουμε να δούμε πότε τα επιστημονικά συμπεράσματα ....

Έγκριση θεραπευτικής αγωγής για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα

To «πράσινο φως» έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) σε νέα θεραπευτική επιλογή για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

Έναρξη νέου κύκλου Σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για το 2025 από την NP Ασφαλιστική

Νέο κύκλο σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Επανεκπαίδευση) Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, ξεκινάει εντός του Μαρτίου