back to top
17.8 C
Athens
Τρίτη 14 Απριλίου 2026

Αποδοχές & Παροχές 2025: Τα δεδομένα της KPMG που οδηγούν τις στρατηγικές αποφάσεις

Σε μια κατάμεστη αίθουσα στην Αίγλη Ζαππείου παρουσιάστηκαν πρόσφατα σημαντικά συμπεράσματα για τις εξελίξεις στις αποδοχές και στις παροχές στην ελληνική αγορά εργασίας, στο πλαίσιο της ετήσιας εκδήλωσης της KPMG στην Ελλάδα, με αφορμή τα αποτελέσματα της «Γενικής Έρευνας Αποδοχών και Παροχών 2025».

- Advertisement -

Η έρευνα, η οποία βασίζεται σε περισσότερα από 32 έτη συστηματικής παρακολούθησης της αγοράς, συγκέντρωσε τη συμμετοχή σχεδόν 150 επιχειρήσεων, ελληνικών και πολυεθνικών, από βασικούς κλάδους της οικονομίας, όπως το λιανεμπόριο, τα καταναλωτικά προϊόντα, η υψηλή τεχνολογία και ο φαρμακευτικός κλάδος. Τα συλλεχθέντα στοιχεία αφορούν πάνω από 200 διακριτές θέσεις εργασίας και καλύπτουν περίπου 66.000 εργαζόμενους, προσφέροντας μια εκτενή και αντιπροσωπευτική αποτύπωση της αγοράς.

Μέσα από τις Εκθέσεις Αποτελεσμάτων της Έρευνας, τόσο σε κλαδικό επίπεδο όσο και σε συνολικό («Γενική» Έκθεση), αναδεικνύονται οι κυρίαρχες πρακτικές και τάσεις που διαμορφώνουν το πλαίσιο των αποδοχών και παροχών. Οι εκθέσεις παρέχουν συγκριτική και αναλυτική πληροφόρηση για όλες τις κατηγορίες θέσεων, καλύπτοντας, μεταξύ άλλων, τις σταθερές και μεταβλητές αποδοχές, τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά προγράμματα, τα εταιρικά οχήματα, τις κάρτες παροχών, καθώς και ένα ευρύ φάσμα πρόσθετων παροχών.

- Advertisement -

Τα ευρήματα της Έρευνας αποτελούν σημείο αναφοράς για στελέχη ανθρώπινου δυναμικού και διοικήσεις επιχειρήσεων, υποστηρίζοντας τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον.

Ενδεικτικά κύρια ευρήματα της έρευνας:

  • Το 94% των επιχειρήσεων έδωσαν αυξήσεις σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων το 2025 με το ποσοστό των αυξήσεων να κυμαίνεται στο 6% (διάμεσος).
  • Το ποσό που δόθηκε ως bonus απόδοσης συνολικά το 2025 ανήλθε, κατά μέσο όρο, στο 9.4% των συνολικών ετήσιων βασικών αποδοχών.
  • 6 στις 10 επιχειρήσεις παρέχουν ιδιωτικό πρόγραμμα συνταξιοδότησης σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων, με το 83% αυτών να παρέχει τέτοια προγράμματα στους εργαζόμενους αμέσως μετά την πρόσληψή τους.
  • 99% και 94% των επιχειρήσεων προσφέρουν προγράμματα ασφάλισης υγείας και ζωής αντίστοιχα.

Σε δήλωση της η Γεωργία Καλεμίδου, Director, People Services, Consulting, KPMG στην Ελλάδα, τονίζει: «Οι νέες εκθέσεις αποδοχών και παροχών της KPMG λειτουργούν σαν πυξίδα για τις επιχειρήσεις: αποτυπώνουν με ακρίβεια τη δυναμική της ελληνικής αγοράς εργασίας και βοηθούν τις εταιρείες να προσανατολιστούν στρατηγικά σε ένα περιβάλλον συνεχών προκλήσεων. Στόχος μας είναι να μετατρέπουμε την πολυπλοκότητα σε καθαρή εικόνα και τη γνώση σε πραγματική αξία – ώστε κάθε επιχείρηση να μπορεί να παίρνει αποτελεσματικές αποφάσεις με διορατικότητα».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Οι Έλληνες περνούν 143 ώρες τον χρόνο μποτιλιαρισμένοι

Νέα έρευνα της Compare the Market αποκαλύπτει τις ευρωπαϊκές πόλεις όπου η οδήγηση είναι πιο δύσκολη, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες

Από τον διάλογο στη συλλογική δράση: Το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα στην Αθήνα – Βίντεο

Η εκδήλωση του Εθνικού Συντονιστή ΙΝΖΕΒ αποτέλεσε πλατφόρμα συνεργασίας μεταξύ θεσμικών φορέων, επιστημονικής κοινότητας, εκπροσώπων της ΚτΠ και της αγοράς

Έρευνα ΕΑΕΕ: Πάνω από τα μισά οχήματα παρέμεναν στο τέλος του έτους ανασφάλιστα έναντι φυσικών καταστροφών

Πώς εξελίχθηκε το ποσοστό του πλήθους ασφαλιστηρίων συμβολαίων οχημάτων με κάλυψη φυσικών καταστροφών από τον Ιούνιο του 2025

KPMG: Έναρξη υποβολής αιτήσεων για το Πρόγραμμα Καλοκαιρινής Πρακτικής Άσκησης 2026

Η δίμηνη πρακτική έχει σχεδιαστεί ώστε να προσφέρει στοχευμένη μάθηση και ουσιαστική επαγγελματική έκθεση, με προοπτικές μελλοντικής συνεργασίας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ραγδαίες εξελίξεις στην ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ – Παραιτήθηκε ο Κωνσταντίνος Γιαννιώτης από τη θέση του CEO

Αιφνιδιαστική εξέλιξη καταγράφεται στον ασφαλιστικό κλάδο, καθώς ο Κωνσταντίνος Γιαννιώτης υπέβαλε την παραίτησή του

Η Εθνική Ασφαλιστική πρωταγωνιστεί στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό 
με Bronze διάκριση

Μια σημαντική αναγνώριση για τη στρατηγική της επένδυση στην τεχνολογική καινοτομία απέσπασε η Εθνική Ασφαλιστική στα φετινά Digital Finance Awards

NN HELLAS | Ισχυρές επιδόσεις το 2025 με επίκεντρο τον ψηφιακό της μετασχηματισμό προς όφελος πελατών, συνεργατών και κοινωνίας

1 δισ. ευρώ σε εγγεγραμμένα ασφάλιστρα το 2025 και διατήρηση της 1ης θέσης στην ελληνική ασφαλιστική αγορά βάσει εγγεγραμμένων ασφαλίστρων. 

Νέα πενταετής θητεία για την Petra Hielkema στην ηγεσία της EIOPA

Την ανανέωση της θητείας της Petra Hielkema ως προέδρου της European Insurance and Occupational Pensions Authority (EIOPA) για δεύτερη πενταετία

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ραγδαίες εξελίξεις στην ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ – Παραιτήθηκε ο Κωνσταντίνος Γιαννιώτης από τη θέση του CEO

Αιφνιδιαστική εξέλιξη καταγράφεται στον ασφαλιστικό κλάδο, καθώς ο Κωνσταντίνος Γιαννιώτης υπέβαλε την παραίτησή του

Οι Έλληνες περνούν 143 ώρες τον χρόνο μποτιλιαρισμένοι

Νέα έρευνα της Compare the Market αποκαλύπτει τις ευρωπαϊκές πόλεις όπου η οδήγηση είναι πιο δύσκολη, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες

Η Εθνική Ασφαλιστική πρωταγωνιστεί στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό 
με Bronze διάκριση

Μια σημαντική αναγνώριση για τη στρατηγική της επένδυση στην τεχνολογική καινοτομία απέσπασε η Εθνική Ασφαλιστική στα φετινά Digital Finance Awards

Πάνω από 1 εκατ. τραπεζικοί λογαριασμοί παραβιάστηκαν το 2025

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο online τραπεζικοί λογαριασμοί παραβιάστηκαν από infostealers τον περασμένο χρόνο

Πασχαλινό Bazaar με κοινωνικό αποτύπωμα στα γραφεία της Groupama Ασφαλιστικής

Η Groupama Ασφαλιστική  φιλοξένησε στα γραφεία της πασχαλινό bazaar, σε συνεργασία με τους οργανισμούς «Το Χαμόγελο του Παιδιού»