back to top
13.2 C
Athens
Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2025

Ανατροπή! Τα πολλά ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά συνδέονται με τον διαβήτη τύπου 2

Αυξημένη συσχέτιση ανάμεσα στην ανάπτυξη σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ολιγοθερμιδικών τεχνητών γλυκαντικών (NAS), δείχνει μία νέα μελέτη Αυστραλών επιστημόνων.

Οι ερευνητές μελέτησαν 27 υγιή άτομα, τα οποία έλαβαν ποσότητα δύο διαφορετικών NAS (σουκραλόζη και ακεσουλφάμη-Κ) ισοδύναμα με κατανάλωση 1,5 λίτρα ποτών διατροφής ημερησίως ή με ανενεργό εικονικό φάρμακο. Αυτά καταναλώθηκαν με τη μορφή καψουλών που λαμβάνονται τρεις φορές την ημέρα πριν από τα γεύματα, κατά τη διάρκεια της περιόδου των δύο εβδομάδων της μελέτης. Στο τέλος των δύο εβδομάδων, τα άτομα είχαν την απόκριση τους στη δοκιμή γλυκόζης, εξετάζοντας την απορρόφηση της γλυκόζης, τη γλυκόζη πλάσματος και τα επίπεδα ινσουλίνης και πεπτιδίων εντέρου.

- Advertisement -

Η ομάδα διαπίστωσε ότι η συμπλήρωση NAS προκάλεσε αύξηση των μετρήσεων της απόκρισης του οργανισμού στη γλυκόζη, μετρούμενη με τη χρήση μιας τεχνικής γνωστής ως η αυξημένη περιοχή κάτω από την καμπύλη (iAUC). Αυτό ήταν μεγαλύτερο τόσο για την απορρόφηση γλυκόζης όσο και για τη γλυκόζη αίματος, ενώ μειώθηκε το iAUC του πεπτιδίου εντέρου GLP-1, το οποίο δρα για να περιορίσει την αύξηση της γλυκόζης αίματος μετά τα γεύματα. Κανένα από τα μέτρα αυτά δεν μεταβλήθηκε σε άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτά, μόλις 2 εβδομάδες συμπλήρωσης NAS είναι αρκετή για να ενισχύσει την απορρόφηση γλυκόζης και να αυξήσει το μέγεθος της απόκρισης της γλυκόζης αίματος!

Οι ερευνητές συμπεραίνουν πως: “Η μελέτη υποδεικνύει ότι η τεχνητή γλυκαντική ουσία θα μπορούσε να μειώσει τον έλεγχο του οργανισμού στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενώ υπογραμμίζει την πιθανότητα υπερβολικών επιπέδων γλυκόζης μετά το γεύμα σε χρήστες συνήθους NAS προδιαθέτοντας τον οργανισμό τους να αναπτύξει ΣΔ τ. 2”.

- Advertisement -

Τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD).

Θα πρέπει, βέβαια, να λάβει κανείς υπόψη ότι το δείγμα που χρησιμοποιήθηκε είναι εξαιρετικά μικρό θέτοντας υπό αμφισβήτηση τα αποδεικτικά στοιχεία. Εξάλλου, άλλες μελέτες που έχει πραγματοποιήσει η ίδια ερευνητική ομάδα από την Αυστραλία δείχνουν ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά δεν επηρεάζουν τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα.

“Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά δεν μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, ενώ αντίθετα, όταν χρησιμοποιούνται αντί της ζάχαρης, μπορούν να αποτελέσουν μια χρήσιμη στρατηγική για τα άτομα με διαβήτη στα οποία ο γλυκαιμικός έλεγχος είναι θεμελιώδης” τονίζει η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών, επικαλούμενη:

  • συγκεντρωτικά επιστημονικά αποδεικτικά στοιχεία από καλά σχεδιασμένες μελέτες,
  • τις πλέον πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας,
  • την παραδοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (κατόπιν γνωμοδότησης της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων) πως η κατανάλωση τροφίμων με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά -αντί για ζάχαρη- προκαλεί χαμηλότερη αύξηση στη γλυκόζη στο αίμα μετά την κατανάλωσή τους, συγκριτικά με τα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη.

“Για τα άτομα με διαβήτη, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά που χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα και ροφήματα καθώς και ως επιτραπέζια γλυκαντικά και στο πλαίσιο μίας υγιεινής διατροφής, αποτελούν μια επιλογή που μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της γλυκόζης 6 και μπορεί να προσφέρει μια ευρεία ποικιλία επιλογών τροφίμων, παρέχοντας την ευχαρίστηση της γλυκιάς γεύσης χωρίς να αυξάνουν τη γλυκόζη στο αίμα” καταλήγει η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Κλινικές μελέτες στην Ελλάδα: Το 14th Clinical Research Conference ανέδειξε προκλήσεις και προοπτικές

Η νέα ΚΥΑ και το Εθνικό Μητρώο στα θέματα του συνεδρίου που διοργάνωσε η ethosEVENTS σε συνεργασία με το Pharma & Health Business και το virus.com.gr 

100 χρόνια Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος – Ένας αιώνας προσφοράς στην ελληνική κοινωνία

Οι εορτασμοί για τα 100 χρόνια του ΠΙΣ θα κορυφωθούν στις 13 Δεκεμβρίου

Στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» σύγχρονα ιατροτεχνολογικά μηχανήματα μέσω ΕΣΠΑ

Η νέα επένδυση ενισχύει τις δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες προς τους πολίτες

Παραιτήσεις νευρολόγων στο ΠΑΓΝΗ μετά το «εντέλλεσθε»

Έντονη ανησυχία για τη στελέχωση της μεγαλύτερης νευρολογικής κλινικής στην Κρήτη

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

ΥΕΚΑ: Σύσταση για τη λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων εξαιτίας της κακοκαιρίας

Τα μέτρα που οφείλουν να λαμβάνουν οι εργοδότες για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων τους επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο

Κλινικές μελέτες στην Ελλάδα: Το 14th Clinical Research Conference ανέδειξε προκλήσεις και προοπτικές

Η νέα ΚΥΑ και το Εθνικό Μητρώο στα θέματα του συνεδρίου που διοργάνωσε η ethosEVENTS σε συνεργασία με το Pharma & Health Business και το virus.com.gr 

100 χρόνια Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος – Ένας αιώνας προσφοράς στην ελληνική κοινωνία

Οι εορτασμοί για τα 100 χρόνια του ΠΙΣ θα κορυφωθούν στις 13 Δεκεμβρίου

Health4Crew: Μια ελληνική startup για την υγεία των ναυτικών

Το μοντέλο της νεοφυούς επιχείρησης στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες: πρόληψη, άμεση υποστήριξη και συνεχή παρακολούθηση

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Μ. Παπαζαρκάδα: «Θέλουμε να είμαστε ο πρώτος συνεργάτης που σκέφτεται κάθε επιχειρηματίας όταν χρειάζεται ασφάλεια και αξιοπιστία» 

Η Country Manager της Coface στην Ελλάδα μιλά στο Insurance World και στον Λάμπρο Ρόδη για τη φιλοσοφία, τη στρατηγική και το όραμα της εταιρείας

EIOPA: Νέο εργαλείο εκτίμησης κινδύνου φυσικών καταστροφών για ιδιοκτήτες κατοικιών και επιχειρήσεων

Η ανάπτυξη μιας πανευρωπαϊκής πλατφόρμας ενημέρωσης θεωρείται κρίσιμο βήμα προς τη βελτίωση της κλιματικής ανθεκτικότητας

ΥΕΚΑ: Σύσταση για τη λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων εξαιτίας της κακοκαιρίας

Τα μέτρα που οφείλουν να λαμβάνουν οι εργοδότες για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων τους επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο

Αυτό είναι το νέο ΔΣ του ΣΠΑΤΕ – Επικεφαλής ο Γ. Χατζηγεωργάκης

Πρόεδρος για τη θητεία διοίκησης 2025-2027 αναλαμβάνει ο πλειοψηφών σύμβουλος Γεώργιος Χατζηγεωργάκης – Νέες παρουσίες στο ΔΣ

H Eurolife FFH στηρίζει το ΕΕΑ για την παροχή δωρεάν επαναπιστοποιήσεων στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές

Η Eurolife FFH επενδύει διαχρονικά στη γνώση και στην εξέλιξη των στελεχών του ασφαλιστικού κλάδου