Χωρίς ασφαλιστική κάλυψη είναι περίπου 9 στις 10 εταιρείες διεθνώς για κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από διαδικτυακές επιθέσεις. Οι επιχειρήσεις διεθνώς δεν έχουν ακόμα επενδύσει τα απαραίτητα κεφάλαια για την προστασία της λειτουργίας και της φήμης τους από πιθανές απώλειες δεδομένων. Σύμφωνα με έρευνα που εκπόνησε τον Απρίλιο, το Ponemon Institute , κορυφαία εταιρεία ερευνών για θέματα προστασίας δεδομένων, εμπιστευτικότητας και ασφάλειας πληροφοριών, με θέμα «2015 Global Cyber Impact Report», με τη χορηγία της Aon παρά το γεγονός ότι το διαδικτυακό έγκλημα αποτελεί έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κινδύνους για τις εταιρείες παγκοσμίως, αυτές καλύπτονται ασφαλιστικά μόνο σε ποσοστό 12% για τους κινδύνους αυτούς έναντι του ποσοστού 51% για τους κινδύνους που απειλούν τα «υλικά περιουσιακά στοιχεία» τους.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 2.200 εταιρείες σε 40 χώρες, έδειξαν ότι το 37% των εταιρειών έχουν πέσει θύματα επίθεσης στην ασφάλεια των δεδομένων τους ή και υποκλοπής τους, μία ή παραπάνω φορές κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, με τις οικονομικές επιπτώσεις αυτών να αγγίζουν κατά μέσον όρο τα 2.1 εκατομμύρια δολάρια.
Επιπλέον, σύμφωνα με το «2015 Global Cyber Impact Report», ενώ το 50% των συμμετεχόντων απάντησαν πως θα γνωστοποιούσαν στις οικονομικές καταστάσεις τους ζημιές περιουσίας και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, το 34% των συμμετεχόντων δε θα δημοσιοποιούσαν κάποιο περιστατικό απώλειας δεδομένων.
Τέλος, ενώ το 52% των συμμετεχόντων θεωρούν ότι η έκθεση των εταιρειών τους σε διαδικτυακούς κινδύνους θα αυξηθεί κατά τη διάρκεια των δύο επόμενων ετών, μόνο το 19% εξ’ αυτών αναφέρουν ότι η εταιρεία τους καλύπτεται για τέτοιου είδους κινδύνους.
Ο Γιώργος Δαλιάνης, CEO της Aon Risk Solutions Ελλάδας δηλώνει σχετικά: “H ραγδαία ανάπτυξη του Υπολογιστικού Νέφους (Cloud Computing), των αναλύσεων Βig Data, του «Ιντερνετ των Πραγμάτων» (Internet of Things), καθώς και η αύξηση της χρήσης φορητών συσκευών, δημιουργεί νέους και ολοένα αυξανόμενους κινδύνους για τις επιχειρήσεις. Από την τελευταία αυτή έρευνα των Aon-Ponemon φαίνεται πως, παρόλο που οι υπεύθυνοι διαχείρισης κινδύνων έχουν, σε μεγάλο βαθμό, επίγνωση των νέων αυτών απειλών και των ενδεχόμενων επιπτώσεών τους, στην πλειοψηφία τους δε λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλιστικής κάλυψής των”.
Και συμπληρώνει: “Τα αποτελέσματα του «2015 Global Cyber Impact Report» προσφέρουν πολύτιμη πληροφόρηση στους υπεύθυνους διαχείρισης κινδύνων, βοηθώντας τους να επισημάνουν τους κινδύνους «νέας γενιάς» από τους οποίους απειλούνται οι επιχειρήσεις, να αξιολογήσουν με ρεαλιστική ματιά τη βαρύτητά τους, και να υιοθετήσουν τις απαιτούμενες στρατηγικές προστασίας από αυτούς”.
Η τεχνογνωσία της Aon σε θέματα διαχείρισης τέτοιου είδους κινδύνων, βασίζεται στην εμπειρία που έχει αποκομίσει από την παρουσία της στις διεθνείς αγορές, όπου η προστασία από ηλεκτρονικούς και διαδικτυακούς κινδύνους απασχολεί ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις, αφενός μεν λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων και αυξανόμενων υποχρεώσεων που προβλέπονται από τη νομοθεσία, αφετέρου δε λόγω των ιδιαίτερα υψηλών απαιτήσεων που δύναται να εγερθούν σε περίπτωση ζημιών τόσο από τρίτους όσο και τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.
[four_fifth_last]