back to top
33.7 C
Athens
Πέμπτη 16 Ιουλίου 2026

Aνακοίνωση ΕΑΔΕ για τις αυξήσεις ασφαλίστρων στον κλάδο Υγείας

Ανακοίνωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος για τις αυξήσες στα ασφάλιστρα υγείας:

Ο κλάδος της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης πρώτος εντόπισε το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργεί η υπέρμετρη αύξηση ασφαλίστρων στα ασφαλιστήρια  συμβόλαια Ζωής, κυρίως των μακροχρόνια ασφαλισμένων και πλήττει ιδιαιτέρως τους ασφαλισμένους μεγάλης ηλικίας.

- Advertisement -

Σε συναντήσεις μας με την ΕΑΕΕ αναφερθήκαμε στις αιτίες που σύμφωνα με τα στοιχεία μας διαμορφώνουν τις αδικαιολόγητες αυτές αυξήσεις και διατυπώσαμε προτάσεις για την ελάφρυνση και λύση του προβλήματος, προτείνοντας επαναδιαπραγμάτευση με τους Νοσηλευτικούς Ομίλους, προσπάθεια για την κατάργηση του φόρου ασφαλίστρων, σύμπραξη με τα Δημόσια Νοσοκομεία και κατάργηση του ΦΠΑ 24% επί των ποσών αποζημίωσης που ισχύει μόνον στην Ελλάδα.

Με δυσάρεστη έκπληξη διαβάζουμε σήμερα το κείμενο των προτάσεων για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους υγείας, με παράθεση πίνακα της Τραπέζης της Ελλάδος του 2023, που αφορά τον Κλάδο 2  {δηλαδή τα ετησίως ανανεούμενα συμβόλαια και όχι τα μακροχρόνιας διάρκειας, που εκεί εστιάζεται κυρίως το πρόβλημα}, όπου αναφέρεται μεταξύ των άλλων ότι ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής συντελεί στην αύξηση του κόστους, αμειβόμενος με 28% !  Το στοιχείο αυτό δημιουργεί  παραπλανητικές εντυπώσεις καθώς αναφέρεται στο συνολικό κόστος όλων των δικτύων διανομής  των εταιρειών,  τα οποία συμπεριλαμβάνουν κόστη υποστήριξης της διανομής, είτε αυτά βαρύνουν της ίδιες, είτε εμπεριέχονται σε αμοιβές τρίτων.

- Advertisement -

Εξ αντιδιαστολής  αναφέρεται ένα ποσοστό 15%, ως κόστος γενικών εξόδων.

Οφείλουμε να καταστήσουμε απολύτως σαφές ότι το αναφερόμενο ποσοστό δεν αφορά σε καμμία περίπτωση την αμοιβή του ασφαλιστικού πράκτορα ή μεσίτη, που στέκεται μπροστά στον πελάτη του, επεξηγεί διαρκώς τους όρους του συμβολαίου, υλοποιεί κάθε αναγκαία μεταβολή του με βάση τις ανάγκες του και συνδράμει με κάθε τρόπο κατά τη διαδικασία της αποζημίωσης, αμείβεται τις περισσότερες φορές, ανάλογα με το συμβόλαιο και τον χρόνο που έχει διανύσει με αμοιβή κατώτερη και του μισού από το ποσοστό (στο σύνολο των καταβληθέντων ασφαλίστρων) που αναφέρεται, ενώ ταυτόχρονα διαχειρίζεται κάθε προβληματισμό ή παράπονο για τη διαμόρφωση του ασφαλίστρου.

Ειδικά στα προϊόντα μακροχρόνιας  ασφάλισης σε αρκετές περιπτώσεις εταιρειών η αμοιβή του διαμορφώνεται κάτω και από το 10% της συμφωνημένης αμοιβής του, καθώς αυτή δεν υπολογίζεται στις αναπροσαρμογές που έχουν επιβληθεί την τελευταία 10ετία.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η ΕΑΕΕ  αντιλαμβανόμενη  το πρόβλημα που δημιουργεί η ανακοίνωσή της με τον   συγκεκριμένο τρόπο παρουσίασης του ζημιογόνου αποτελέσματος του κλάδου υγείας  θα συμφωνήσει  στην αναγκαία διευκρίνιση, για την ορθή ενημέρωση των ασφαλισμένων.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Τα μηνύματα της Γενικής Συνέλευσης του BIPAR και τι σημαίνουν για τον Έλληνα ασφαλιστικό διαμεσολαβητή

Σε μια εποχή όπου η ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά καλείται να διαχειριστεί πρωτόγνωρες προκλήσεις, οι εργασίες της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης του BIPAR

Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές μπροστά στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην ασφαλιστική αγορά

Ο Πρόεδρος της ΕΕΑΕ καταγράφει εξελίξεις και ανησυχίες, απευθύνοντας κάλεσμα συλλογικής δράσης

Η νέα αξία της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης

Στην ενότητα με θέμα «Η νέα αξία της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης», θεσμικό χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Κωστής Αλφιέρης, Γενικός Γραμματέας Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβήτων Ελλάδος (ΕΑΔΕ) & Πρόεδρος, Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ)

Διακεκριμένος Ηγέτης στην Ελληνική Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση ανακηρύχθηκε ο Γιώργος Καραβίας

Το 19th Insurance Conference, αποτελεί την κορυφαία πλατφόρμα στρατηγικού διαλόγου για την ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

ΕΑΕΕ: Η ακτινογραφία των ασφαλίσεων Μεταφερόμενων Εμπορευμάτων

Η έρευνα αναδεικνύει ότι οι μεταφορές με αφετηρία και προορισμό εκτός Ελλάδας εξακολουθούν να εμφανίζουν δυσανάλογα υψηλό ασφαλιστικό κίνδυνο

Ασφαλιστικές και εποπτεία ενώπιον των πολιτικών κομμάτων και του ΠΑΣΟΚ

Εξι κρίσιμες απαντήσει αναζητά η Τομεάρχης Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη με επιστολή της προς την Εποπτεία Ιδιωτικής Ασφάλισης, την κυβέρνηση και την Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών

Ψηφιακό σαφάρι της ΑΑΔΕ για τα ανασφάλιστα οχήματα – Πάνω από 87.000 παραβάσεις στον τελευταίο έλεγχο

Ο εντοπισμός γίνεται πλέον αυτοματοποιημένα, μέσω διασύνδεσης των ΒΔ της ΑΑΔΕ, του Υπουργείου Μεταφορών, της ΕΛΑΣ και των ασφαλιστικών εταιρειών

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της Επαγγελματικής Ασφάλισης

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με θέμα «Ενίσχυση της επαγγελματικής ασφάλισης

YES 2026: 11 ημέρες, 98 μαθητές, 17 επιχειρηματικές ιδέες

98 μαθητές και μαθήτριες από 24 σχολεία της Ελλάδας και της Κύπρου απέδειξαν ότι η καινοτομία δεν έχει ηλικία.

ΕΑΕΕ: Η ακτινογραφία των ασφαλίσεων Μεταφερόμενων Εμπορευμάτων

Η έρευνα αναδεικνύει ότι οι μεταφορές με αφετηρία και προορισμό εκτός Ελλάδας εξακολουθούν να εμφανίζουν δυσανάλογα υψηλό ασφαλιστικό κίνδυνο

Brokers Union και ARAG εγκαινιάζουν νέα αποκλειστική συνεργασία στη Νομική Προστασία

Η Brokers Union ανακοινώνει την έναρξη αποκλειστικής συνεργασίας με την ARAG, έναν από τους κορυφαίους διεθνείς οργανισμούς στον Κλάδο

Στρατηγική συνεργασία CrediaBank με BNP Paribas Asset Management

Η CrediaBank ανακοινώνει τη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας με την BNP Paribas Asset Management (BNPP AM)