back to top
18.3 C
Athens
Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2026

Aνακοίνωση ΕΑΔΕ για τις αυξήσεις ασφαλίστρων στον κλάδο Υγείας

Ανακοίνωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος για τις αυξήσες στα ασφάλιστρα υγείας:

Ο κλάδος της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης πρώτος εντόπισε το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργεί η υπέρμετρη αύξηση ασφαλίστρων στα ασφαλιστήρια  συμβόλαια Ζωής, κυρίως των μακροχρόνια ασφαλισμένων και πλήττει ιδιαιτέρως τους ασφαλισμένους μεγάλης ηλικίας.

- Advertisement -

Σε συναντήσεις μας με την ΕΑΕΕ αναφερθήκαμε στις αιτίες που σύμφωνα με τα στοιχεία μας διαμορφώνουν τις αδικαιολόγητες αυτές αυξήσεις και διατυπώσαμε προτάσεις για την ελάφρυνση και λύση του προβλήματος, προτείνοντας επαναδιαπραγμάτευση με τους Νοσηλευτικούς Ομίλους, προσπάθεια για την κατάργηση του φόρου ασφαλίστρων, σύμπραξη με τα Δημόσια Νοσοκομεία και κατάργηση του ΦΠΑ 24% επί των ποσών αποζημίωσης που ισχύει μόνον στην Ελλάδα.

Με δυσάρεστη έκπληξη διαβάζουμε σήμερα το κείμενο των προτάσεων για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους υγείας, με παράθεση πίνακα της Τραπέζης της Ελλάδος του 2023, που αφορά τον Κλάδο 2  {δηλαδή τα ετησίως ανανεούμενα συμβόλαια και όχι τα μακροχρόνιας διάρκειας, που εκεί εστιάζεται κυρίως το πρόβλημα}, όπου αναφέρεται μεταξύ των άλλων ότι ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής συντελεί στην αύξηση του κόστους, αμειβόμενος με 28% !  Το στοιχείο αυτό δημιουργεί  παραπλανητικές εντυπώσεις καθώς αναφέρεται στο συνολικό κόστος όλων των δικτύων διανομής  των εταιρειών,  τα οποία συμπεριλαμβάνουν κόστη υποστήριξης της διανομής, είτε αυτά βαρύνουν της ίδιες, είτε εμπεριέχονται σε αμοιβές τρίτων.

- Advertisement -

Εξ αντιδιαστολής  αναφέρεται ένα ποσοστό 15%, ως κόστος γενικών εξόδων.

Οφείλουμε να καταστήσουμε απολύτως σαφές ότι το αναφερόμενο ποσοστό δεν αφορά σε καμμία περίπτωση την αμοιβή του ασφαλιστικού πράκτορα ή μεσίτη, που στέκεται μπροστά στον πελάτη του, επεξηγεί διαρκώς τους όρους του συμβολαίου, υλοποιεί κάθε αναγκαία μεταβολή του με βάση τις ανάγκες του και συνδράμει με κάθε τρόπο κατά τη διαδικασία της αποζημίωσης, αμείβεται τις περισσότερες φορές, ανάλογα με το συμβόλαιο και τον χρόνο που έχει διανύσει με αμοιβή κατώτερη και του μισού από το ποσοστό (στο σύνολο των καταβληθέντων ασφαλίστρων) που αναφέρεται, ενώ ταυτόχρονα διαχειρίζεται κάθε προβληματισμό ή παράπονο για τη διαμόρφωση του ασφαλίστρου.

Ειδικά στα προϊόντα μακροχρόνιας  ασφάλισης σε αρκετές περιπτώσεις εταιρειών η αμοιβή του διαμορφώνεται κάτω και από το 10% της συμφωνημένης αμοιβής του, καθώς αυτή δεν υπολογίζεται στις αναπροσαρμογές που έχουν επιβληθεί την τελευταία 10ετία.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η ΕΑΕΕ  αντιλαμβανόμενη  το πρόβλημα που δημιουργεί η ανακοίνωσή της με τον   συγκεκριμένο τρόπο παρουσίασης του ζημιογόνου αποτελέσματος του κλάδου υγείας  θα συμφωνήσει  στην αναγκαία διευκρίνιση, για την ορθή ενημέρωση των ασφαλισμένων.

Σχετικές δημοσιεύσεις

17 Σεπτεμβρίου η Ημέρα του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή

Η ημέρα του επαγγελματία  που προσφέρει και την τελευταία ικμάδα της ενέργειας του στον συνάνθρωπο του

Εθνική Ασφαλιστική: Κέρδισε το στοίχημα των 350.000 και ανεβάζει τον πήχη στις 800.000

Η νέα ηλεκτρονική πύλη της εταιρείας θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει την 1η Ιανουαρίου του 2027

Η επόμενη ημέρα της διαμεσολάβησης περνά από τη νέα γενιά 

Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση βρίσκεται μπροστά σε μια σημαντική γενεακή μετάβαση. Η είσοδος της δεύτερης και τρίτης γενιάς στις οικογενειακές ασφαλιστικές επιχειρήσεις

Ν. Μακρόπουλος στο IW: O θεσμός της διαμεσολάβησης θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο μέλλον

Το 19th Insurance Conference, αποτέλεσε την κορυφαία πλατφόρμα στρατηγικού διαλόγου για την ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Φυσικές Καταστροφές: Χτίζοντας μια πιο ανθεκτική Ελλάδα

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) ενημερώνει ότι με πρωτοβουλία της Επιτροπής Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών & Σκαφών διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Φυσικές Καταστροφές:...

ΕΑΕΕ – TSB: Στο τραπέζι το insurance gap και η θωράκιση απέναντι στις φυσικές καταστροφές

Το ασφαλιστικό κενό απέναντι στις φυσικές καταστροφές βρίσκεται πλέον στον πυρήνα των προκλήσεων για την ασφαλιστική αγορά

Εν αναμονή της απάντησης της EIOPA για τα ισόβια ασφαλιστήρια υγείας

Η ΕΑΔΕ θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό ότι το ζήτημα τίθεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αναμένει την απάντηση της EIOPA

Στο Ε.Ε.Α. τη Δευτέρα 28/9 ο Πρόεδρος της ΕΛΑΣ Αλέξης Τσίπρας

Με στόχο να θέσει στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης τα προβλήματα, τις ανάγκες και τις προτάσεις των επαγγελματιών

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η Allianz γιόρτασε το Olympic Day 2026 με μήνυμα «100% Μοναδικοί – 100% Ομάδα»

Η Allianz, υπερήφανος Παγκόσμιος Ασφαλιστικός Συνεργάτης του Ολυμπιακού και Παραολυμπιακού Κινήματος από το 2021 έως το 2032

Νέα δεδομένα για την ασφαλιστική αγορά φέρνει η ευρωπαϊκή οδηγία για την ευθύνη ελαττωματικών προϊόντων

Νέα δεδομένα για τις επιχειρήσεις που παράγουν και διαθέτουν προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά δημιουργεί η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για την

Moving the City, Responsibly: Σε λειτουργία η ψηφιακή πλατφόρμα της Wolt για την υπεύθυνη μετακίνηση

Η ψηφιακή πλατφόρμα ενημέρωσης και κατάρτισης του Moving the City, Responsibly είναι πλέον διαθέσιμη στο movingthecityresponsibly.gr.

Η MEGA BROKERS ενώνει δυνάμεις με την Deal Insurance και ενισχύει την παρουσία της στην Κρήτη

Η MEGA BROKERS ανακοινώνει την εξαγορά της Deal Insurance, ενός από τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά πρακτορεία της Κρήτης, με δίκτυο άνω των 50 συνεργατών

Designia Insurance Agents: Δυναμική παρουσία της Designia Insurance Agents στο MDRT Day by MCC Hellas 2026

Η Designia Insurance Agents συμμετείχε ως Silver Sponsor στο MDRT Day by MCC Hellas 2026, που πραγματοποιήθηκε από τις 24 έως τις 27 Σεπτεμβρίου