back to top
6.8 C
Athens
Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2026

AM Best: Αυξάνονται τα κέρδη των 4 μεγαλύτερων αντασφαλιστών της Ευρώπης

Εν αναμονή του 66ου Rendez Vous στο Μόντε Κάρλο, η AM Best επισημαίνει ότι οι συνεχιζόμενες δύσκολες συνθήκες της αγοράς οδήγησαν σε «ισχυρά αποτελέσματα» το 2023 και το πρώτο εξάμηνο του 2024 για τους κλάδους αντασφάλισης ζημιών των τεσσάρων μεγαλύτερων αντασφαλιστών της Ευρώπης.

Σε έκθεσή του, ο οίκος αξιολόγησης επεσήμανε το όφελος που απολαμβάνουν η Munich Re, η Swiss Re, η Hannover Re και η Scor από τη συνεχιζόμενη ισχυρή τιμολόγηση και τους όρους. Ωστόσο, όπως ανέφερε, οι τέσσερις μεγάλες εταιρείες αντασφάλισης ανέφεραν κατά μέσο όρο χαμηλότερες αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων πέρυσι από τον μέσο όρο των ανταγωνιστών τους στην αγορά των ΗΠΑ και των Βερμούδων.

- Advertisement -

«Οι τέσσερις μεγαλύτεροι αντασφαλιστές της Ευρώπης επωφελούνται από την παγκόσμια εμβέλειά τους, τα ισχυρά εμπορικά τους σήματα και τα διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια τους. Αυτοί οι τέσσερις αντασφαλιστές επωφελήθηκαν επίσης από την σκληρή αγορά αντασφάλισης το 2023, με καλύτερες τιμές, όρους και προϋποθέσεις που οδήγησαν σε βελτίωση των μετρήσεων απόδοσης σε σύγκριση με το 2022», τόνισε η AM Best.

Σημείωσε δε ότι οι τέσσερις, συνέχισαν να ανακοινώνουν ισχυρά αποτελέσματα αντασφαλίσεων εκτός ζημιών εντός 2024 μέχρι και σήμερα, εν μέσω ισχυρής τιμολόγησης και όρων, καθώς και καταστροφές και μεγάλες απώλειες κάτω του εκτιμώμενου.

- Advertisement -

Ο οίκος στην έκθεσή του σημείωσε ότι οι τέσσερις μεγάλοι ευρωπαίοι αντασφαλιστές εστιάζουν προς τις δραστηριότητες Απώλειας Περιουσίας έπειτα από μια περίοδο αναδιάρθρωσης των χαρτοφυλακίων τους, αύξησης των σημείων προσάρτησης και απομάκρυνσης από τις αθροιστικές καλύψεις.

Σημείωσε επίσης ότι οι τέσσερις εταιρείες επιδιώκουν να αναπτυχθούν σε εξειδικευμένους τομείς όπως ο κυβερνοχώρος, η ναυτιλία και η μηχανική τόσο στον τομέα της ασφάλισης όσο και στην αντασφάλιση σε αναζήτηση μεγαλύτερης διαφοροποίησης και «πιο σταθερών κερδών».

Η AM Best σχολίασε επίσης τις διαφορετικές στρατηγικές αντεκχώρησης ανάμεσα στους αντασφαλιστικούς γίγαντες, με τη Munich Re να χρησιμοποιεί σχετικά λιγότερο αυτή την στρατηγική σε σύγκριση με τις άλλες τρεις. «Η Swiss Re τα τελευταία χρόνια εστιάζει στην στρατηγική αντεκχώρησης, ενώ η σημαντική χρήση της αποτελεί εδώ και καιρό χαρακτηριστικό των στρατηγικών της Scor και της Hannover Re», προστίθεται στην έκθεση.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Swiss Re: Στα 118 δισ. δολ. οι ασφαλισμένες ζημιές το 2025 από 151 δισ. το 2024

J.J. Haegeli: «Οι ασφαλισμένες ζημίες συνεχίζουν να αυξάνονται – Απαραίτητη η ενίσχυση της πρόληψης, της προστασίας και της ετοιμότητας»

Οι στόχοι της Swiss Re για το 2026

Εισαγωγή βιώσιμου ετήσιου προγράμματος επαναγοράς μετοχών – Η ΤΝ θα ενισχύσει την παραγωγικότητα και τη λήψη αποφάσεων

Swiss Re: Αυτό που θα κάνει τη διαφορά στις ασφαλιστικές

Σημαντικός παράγοντας αλλαγών η γήρανση του πληθυσμού - Οι επενδύσεις σε ΤΝ συνεχίζονται, χωρίς ακόμη απτά αποτελέσματα

Τα κέρδη του underwriting εκτόξευσαν τον ισολογισμό της Swiss Re

Αυξημένες κατά 11% οι αποδόσεις ίδιων κεφαλαίων (ROE) το 9μηνο, χαμηλότερο ωστόσο το συμβατικό περιθώριο

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Συνεργασία Allianz και Anthropic για επιτάχυνση στην υιοθέτηση της υπεύθυνης τεχνητής νοημοσύνης

Η σύμπραξη εστιάζει αρχικά σε 3 βασικούς τομείς, όπου ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη κοινά εγχειρήματα

Deloitte 2026 Global Insurance Outlook: Σε περίοδο αβεβαιότητας και αναδιαμόρφωσης μπαίνει ο κλάδος

Εκσυγχρονισμός, προσδοκίες πελατών και συγκέντρωση αγοράς διαμορφώνουν το μέλλον της ασφάλισης - Ποια η εικόνα στην Ελλάδα

AIG: Ο E. Andersen διαδέχεται τον P. Zaffino στη θέση του CEO

Ο Andersen έρχεται από την Aon, όπου διετέλεσε για σχεδόν τρεις δεκαετίες σε ανώτερες ηγετικές θέσεις

Το «σήμα κινδύνου» της Insurance Europe για τον ευρωπαϊκό ασφαλιστικό κλάδο

Η γραφειοκρατία επηρεάζει την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και, τελικά, τους καταναλωτές

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ελληνική παρουσία στην παγκόσμια ηγεσία του MDRT: Η Σ. Σικοτάκη στη διεθνή Task Force EMEA

Η Γενική Διευθύντρια της ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΕ συγκαταλέγεται στα μόλις 6 στελέχη από όλη την περιοχή EMEA που επελέγησαν

ΟΑΣΕ: Ενημέρωση για την καθολική εφαρμογή της ΣΣΕ

Όλες οι ασφαλιστικές καλούνται να εφαρμόσουν στο σύνολο των υπαλλήλων την από 8.7.2025 ΣΣΕ που είχε συνυπογράψει η Ομοσπονδία με την ΕΑΕΕ

Sofos More Pay 4 All: Νέα, πρωτοποριακή υπηρεσία από τη Sofos Insurance Agency

Η καινοτομία συνίσταται στην ομαδοποίηση συμβολαίων και καλύψεων διαφορετικών εταιρειών και κλάδων με την έκδοση ενοποιημένου ειδοποιητηρίου

INTERLIFE: Άνω του 46% η αύξηση παραγωγής σε βάθος 5ετίας

Καθώς η εταιρεία κατέγραψε σημαντική άνοδο κατά 8,89% στην παραγωγή ασφαλίστρων το 2025

Ξεκαθαρίζει(;) τι είναι νόμιμο και τι έκνομο στην ασφαλιστική αγορά

Οι ανησυχίες αυξάνονται, τονίζουν κύκλοι της αγοράς, χωρίς να έχει βρεθεί η χρυσή τομή