back to top
15.7 C
Athens
Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2026

Allianz Trade: Πόσο θα κοστίσουν οι δασμοί Τράμπ σε Ευρώπη και Κίνα

Σε προσωρινή αναστολή μπήκαν οι δασμοί που προορίζει το πρόεδρος Τραμπ στο Μεξικό και τον Καναδά, ωστόσο όχι οι δασμοί για την Κίνα. Οι δασμοί των ΗΠΑ για την Κίνα αυξήθηκαν 10% και τέθηκαν σε ισχύ στις 4 Φεβρουαρίου, πυροδοτώντας αντίποινα. Εάν οι δασμοί αυτοί εφαρμοστούν θα κοστίζουν στην Κίνα 0,3% της αύξησης του ΑΕΠ το 2026.

Το Μεξικό και ο Καναδάς θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ύφεση, με μία πτώση του ΑΕΠ -1,5%-2,0% το 2025-26. Αν και ο αντίκτυπος θα μπορούσε να μετριαστεί από τη δημοσιονομική χαλάρωση (ειδικά στον Καναδά), ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα αυξηθεί πάνω από το 3%, κλείνοντας την πόρτα για περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων της Fed φέτος.

- Advertisement -

Οι τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας, της ενέργειας και των αγροδιατροφών βρίσκονται στο στόχαστρο. Η εύρεση νέων πελατών και προμηθευτών δεν είναι εύκολη, ενώ οι εμπορικές συμφωνίες των ΗΠΑ θα απαιτήσουν από τη χώρα προέλευσης να «βελτιώσει» ή να «μεταμορφώσει» το προϊόν για να αποφύγει τους δασμούς. Σε τελική ανάλυση, ο αντίκτυπος θα εξαρτηθεί από το πόσα αποθέματα μπορούν να αποθηκεύσουν οι εταιρείες και πόσο μεγάλο πλήγμα μπορούν να έχουν στα περιθώρια κέρδους τους.

Ο επόμενος που έχει σειρά είναι η Ευρώπη;

- Advertisement -

Παρόμοιοι δασμοί στην Ευρώπη θα μπορούσαν να πλήξουν σχεδόν κατά -1,0% την αύξηση του ΑΕΠ τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στις ΗΠΑ το 2025-2026. Τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα μηχανήματα, ο εξοπλισμός και τα αυτοκίνητα πλήττονται περισσότερο. Η εστίαση του Τραμπ στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος με την Ευρώπη θα καταστήσει τις διαπραγματεύσεις πιο σκληρές, αν και αναμένονται κάποιες συμφωνίες, θέτοντας το έδαφος για έναν περιορισμένο εμπορικό πόλεμο. Οι κεφαλαιαγορές έχουν ήδη  τιμολογήσει μια εμπορική συμφωνία.

Είναι πιθανό να επιβληθούν χαμηλότεροι ευρωπαϊκοί δασμοί σε αμερικανικά αυτοκίνητα και γεωργικά αγαθά, παράλληλα με τις δεσμεύσεις για αύξηση των ευρωπαϊκών αγορών άμυνας και εξαγωγών ενέργειας από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, αυτές οι παραχωρήσεις θα εξακολουθήσουν να είναι καθαρά αρνητικές για την Ευρωζώνη και η παρατεταμένη αβεβαιότητα θα επηρεάσει την οικονομική εμπιστοσύνη μειώνοντας την ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά -0,2% σε περίπου 1% το 2025.

Η Γερμανία θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή σε ένα σενάριο πλήρους εμπορικού πολέμου, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ύφεσης.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Allianz Trade: Πώς διαμορφώνονται οι προοπτικές 17 κλάδων της παγκόσμιας οικονομίας το 2026

Τις διαφορετικές ταχύτητες με τις οποίες εξελίσσεται η παγκόσμια οικονομία και τις επιπτώσεις τους στις επιχειρήσεις καταγράφει ο Άτλας Κλάδων

Η έγκαιρη πληροφόρηση, η πρόληψη και η αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου στο επίκεντρο των στελεχών της Allianz Trade στο 3ο Credit Risk & Sustainability...

Πώς μπορεί μια επιχείρηση να αξιολογήσει τον πιστωτικό κίνδυνο και να αποφασίσει με μεγαλύτερη ασφάλεια σε ποιους εμπορικούς συνεργάτες θα παρέχει πίστωση;

Allianz Trade: Η παγκόσμια οικονομία κινείται με τρεις ταχύτητες

Η παγκόσμια οικονομία κινείται με τρεις ταχύτητες, εν μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης, γεωπολιτικών εντάσεων και κατακερματισμού των αλυσίδων εφοδιασμού.

Η Allianz Trade χαρτογραφεί τα νέα ενεργειακά ρίσκα  – Τα «σημεία πίεσης» που αναδιαμορφώνουν τις παγκόσμιες αγορές 

Στα σημεία όπου η παγκόσμια ενεργειακή αγορά εμφανίζει τις μεγαλύτερες πιέσεις και στις εξελίξεις που μπορούν να καθορίσουν την πορεία

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης φιλοξενεί στις 25 και 26 Νοεμβρίου στην Αθήνα το COB DPO Event 2026 

Στην Αθήνα μεταφέρεται στις 25 και 26 Νοεμβρίου 2026 ο διεθνής διάλογος για την προστασία προσωπικών δεδομένων και τις τεχνολογικές εξελίξεις που επηρεάζουν

Τρεις προτεραιότητες για την ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά θέτει η Insurance Europe ενόψει του 2027

Λιγότερη γραφειοκρατία, αναλογικότεροι κανόνες και ουσιαστική μείωση της κανονιστικής επιβάρυνσης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων ζητά η Insurance Europe

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά στο Λονδίνο – Εκδήλωση υψηλού επιπέδου από την ΕΑΕΕ στις 2 Δεκεμβρίου

Την ελληνική οικονομία και την ασφαλιστική αγορά φέρνει στο επίκεντρο του διεθνούς διαλόγου η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ)

ΕΕΑΕ: 88 χρόνια μετά, ο Χάρης Αλεξόπουλος συνενώνει παρόν με μέλλον

Κάθε έργο εποχής πρέπει να έχει παραδειγματικό περιεχόμενο και χαρακτήρα, να παρουσιάζει το εξαιρετικό την ενότητα του συνολικού γεγονότος

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Στατιστικά οδικής ασφάλειας 2025

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε πρόσφατα τα οριστικά στατιστικά στοιχεία έτους 2025

AIForum26: «Από τα δεδομένα στις υποδομές — Χτίζοντας το AI oικοσύστημα της Ελλάδας»

«Από τα Δεδομένα στις Υποδομές — Χτίζοντας το AI Οικοσύστημα της Ελλάδας» ήταν το κεντρικό θέμα του 1ου πάνελ

Αυξάνεται ο πιστωτικός κίνδυνος διεθνώς – Πώς αξιολογεί η Atradius κατασκευές, δομικά υλικά και κλωστοϋφαντουργία

Αυξημένη έκθεση στον πιστωτικό κίνδυνο εμφανίζει η παγκόσμια επιχειρηματική δραστηριότητα, με τις ευρωπαϊκές αγορές να συγκεντρώνουν

Με δωρεά της Πειραιώς η ανάπλαση της Βόρειας Όψης του κεντρικού κτιρίου του ΥΠΕΘΑ

Εγκαινιάστηκε χθες, το έργο ανάπλασης της Βόρειας Όψης του κεντρικού κτιρίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στο Στρατόπεδο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ»

Η Agora Insurance στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» μέσω του Give Back Day 2026

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» επέλεξε να στηρίξει φέτος η Agora Insurance, στο πλαίσιο του Give Back Day 2026, της ετήσιας δράσης