Σε προσωρινή αναστολή μπήκαν οι δασμοί που προορίζει το πρόεδρος Τραμπ στο Μεξικό και τον Καναδά, ωστόσο όχι οι δασμοί για την Κίνα. Οι δασμοί των ΗΠΑ για την Κίνα αυξήθηκαν 10% και τέθηκαν σε ισχύ στις 4 Φεβρουαρίου, πυροδοτώντας αντίποινα. Εάν οι δασμοί αυτοί εφαρμοστούν θα κοστίζουν στην Κίνα 0,3% της αύξησης του ΑΕΠ το 2026.
Το Μεξικό και ο Καναδάς θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ύφεση, με μία πτώση του ΑΕΠ -1,5%-2,0% το 2025-26. Αν και ο αντίκτυπος θα μπορούσε να μετριαστεί από τη δημοσιονομική χαλάρωση (ειδικά στον Καναδά), ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα αυξηθεί πάνω από το 3%, κλείνοντας την πόρτα για περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων της Fed φέτος.
Οι τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας, της ενέργειας και των αγροδιατροφών βρίσκονται στο στόχαστρο. Η εύρεση νέων πελατών και προμηθευτών δεν είναι εύκολη, ενώ οι εμπορικές συμφωνίες των ΗΠΑ θα απαιτήσουν από τη χώρα προέλευσης να «βελτιώσει» ή να «μεταμορφώσει» το προϊόν για να αποφύγει τους δασμούς. Σε τελική ανάλυση, ο αντίκτυπος θα εξαρτηθεί από το πόσα αποθέματα μπορούν να αποθηκεύσουν οι εταιρείες και πόσο μεγάλο πλήγμα μπορούν να έχουν στα περιθώρια κέρδους τους.
Ο επόμενος που έχει σειρά είναι η Ευρώπη;
Παρόμοιοι δασμοί στην Ευρώπη θα μπορούσαν να πλήξουν σχεδόν κατά -1,0% την αύξηση του ΑΕΠ τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στις ΗΠΑ το 2025-2026. Τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα μηχανήματα, ο εξοπλισμός και τα αυτοκίνητα πλήττονται περισσότερο. Η εστίαση του Τραμπ στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος με την Ευρώπη θα καταστήσει τις διαπραγματεύσεις πιο σκληρές, αν και αναμένονται κάποιες συμφωνίες, θέτοντας το έδαφος για έναν περιορισμένο εμπορικό πόλεμο. Οι κεφαλαιαγορές έχουν ήδη τιμολογήσει μια εμπορική συμφωνία.
Είναι πιθανό να επιβληθούν χαμηλότεροι ευρωπαϊκοί δασμοί σε αμερικανικά αυτοκίνητα και γεωργικά αγαθά, παράλληλα με τις δεσμεύσεις για αύξηση των ευρωπαϊκών αγορών άμυνας και εξαγωγών ενέργειας από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, αυτές οι παραχωρήσεις θα εξακολουθήσουν να είναι καθαρά αρνητικές για την Ευρωζώνη και η παρατεταμένη αβεβαιότητα θα επηρεάσει την οικονομική εμπιστοσύνη μειώνοντας την ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά -0,2% σε περίπου 1% το 2025.
Η Γερμανία θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή σε ένα σενάριο πλήρους εμπορικού πολέμου, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ύφεσης.