back to top
11.8 C
Athens
Σάββατο 4 Απριλίου 2026

Αllianz: Τα ρίσκα που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη ίσως υπερβαίνουν τα οφέλη

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

«Δίκοπο μαχαίρι» μπορεί να αποδειχθούν οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence-AI) για τον (αντ)ασφαλιστικό κλάδο, καθώς οι κίνδυνοι που εγκυμονούν ίσως υπερκεράσουν τα δυνητικά οφέλη. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η Allianz Global Corporate and Specialty (AGCS), μονάδα του γερμανικού ασφαλιστικού ομίλου Allianz.

- Advertisement -

Όπως αναφέρεται στη σχετική μελέτη, η αυξημένη «ευπάθεια» σε κακόβουλες cyber επιθέσεις και τα τεχνικά προβλήματα, καθώς και η προοπτική μεγαλύτερης κλίμακας διαταραχών και χρηματοοικονομικών απωλειών εγείρουν σημαντικούς κινδύνους για τις (αντ)ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης αποκτούν ευρύτερη χρήση στον κλάδο και οι κοινωνίες και οικονομίες καθίστανται περισσότερο διασυνδεδεμένες.

Επιπροσθέτως, οι (αντ)ασφαλιστικές εταιρείες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν νέα σενάρια ανάληψης ευθυνών καθώς οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων θα μετατοπιστούν από τους ανθρώπους στις μηχανές και τους κατασκευαστές τους, όπως φάνηκε και από το πρόσφατο θανατηφόρο ατύχημα που προκάλεσε αυτο-οδηγούμενο ΙΧ της Tesla.

- Advertisement -

Η AGCS υποστηρίζει ωστόσο ότι η αυξανόμενη εξάρτηση από εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης όπως τα chatbots, τα αυτόνομα οχήματα και οι διασυνδεδεμένες μηχανές σε ψηφιακά εργοστάσια προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα για τις (αντ)ασφαλιστικές εταιρίες σε όρους ενίσχυσης της αποδοτικότητας, μείωσης επαναλαμβανόμενων διαδικασιών και βελτίωσης της πελατειακής εμπειρίας.

«Υπάρχουν τεράστιες προοπτικές για βελτίωση της αλυσίδας αξίας στον (αντ)ασφαλιστικό κλάδο χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη… Καταρχάς θα συμβάλει στην αυτοματοποίηση πολλών διαδικασιών, αφού τα συμβόλαια θα εκδίδονται και οι αιτήσεις αποζημίωσης θα διεκπεραιώνονται ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά», σχολίασε ο Michael Bruch, επικεφαλής του Κλάδου Αναδυόμενων Τάσεων της AGCS.

Οι (αντ)ασφαλιστικές εταιρίες είναι πρωτοπόροι στην υιοθέτηση της τεχνολογίας ΑΙ, καθώς είναι υποχρεωμένες να διαχειρίζονται μεγάλους όγκους δεδομένων μέσω επαναλαμβανόμενων διαδικασιών, που μπορούν να αναλύονται αποτελεσματικά από εφαρμογές μηχανικής μάθησης (machine learning applications).

H μελέτη της AGCS υπογραμμίζει ακόμα ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί δυνητικά να μετασχηματίσει τον τρόπο που οι (αντ)ασφαλιστικές εταιρείες αλληλεπιδρούν με τους πελάτες, επιτρέποντας την παροχή υπηρεσιών 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Η ανάλυση της ΑGCS ακολουθεί αντίστοιχη μελέτη του γαλλικού αντασφαλιστικού ομίλου SCOR, όπου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Denis Kessler είχε υποστηρίξει ότι η τεχνητή νοημοσύνη ίσως αποδειχθεί «game changer» για την παγκόσμια (αντ)ασφαλιστική βιομηχανία.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Τι υπέγραψε η Allianz με την Talanx, πρώτη άμεση επένδυση σε δίκτυο ενέργειας

Η συνεργασία αφορά σημαντικές επενδύσεις στην ενεργειακή ασφάλεια και τον εφοδιασμό περίπου 29 εκατ. ανθρώπων

Allianz: Οι χαλαζοπτώσεις εκτοξεύουν τις ασφαλισμένες ζημιές σε ιστορικά υψηλά

Οι ισχυρές καταιγίδες μεταφοράς (SCS) είναι απρόβλεπτες, αλλά οι κίνδυνοι μπορούν να μετριαστούν με συνδυασμό παραδοσιακών μέτρων ανθεκτικότητας και λύσεων TN

ERGO: Σε επικοινωνία με την Τράπεζα Πειραιώς για το bancassurance

Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές απέναντι σε τραπεζικά δίκτυα που διαρκώς αυξάνουν τα μερίδιά τους

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

4 σημαντικά μηνύματα για τους αντασφαλιστές

Εκτιμήσεις αλλά και προειδοποιήσεις από AM Best, Howden Re, Gallagher Re και Aon, στη σκιά του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Η «κρυφή» ασφαλιστική κρίση του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Οι διάχυτες ζημιές αποκαλύπτουν νέα κενά προστασίας και εγείρουν δομικά ζητήματα για τα προϊόντα του κλάδου

Η Ελλάδα 2η στην ΕΕ στη μείωση θανάτων από τροχαία

Τι δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οδική ασφάλεια το 2025

Τι υπέγραψε η Allianz με την Talanx, πρώτη άμεση επένδυση σε δίκτυο ενέργειας

Η συνεργασία αφορά σημαντικές επενδύσεις στην ενεργειακή ασφάλεια και τον εφοδιασμό περίπου 29 εκατ. ανθρώπων

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

SOFMEDICA: Επέκταση στη Σλοβενία και ενίσχυση της πρόσβασης σε καινοτόμες λύσεις υγείας στη Νέα Ευρώπη

Mέρος της αποστολής της εταιρείας να φέρνει την τεχνολογία που σώζει ζωές πιο κοντά σε ασθενείς και επαγγελματίες υγείας

Έφτασε η ώρα των πρώτων Greek Risk Management Awards

Τα #grma26 έρχονται την Παρασκευή 3 Απριλίου στο Divani Caravel – Δείτε τις θεματικές ενότητες και τους ομιλητές

Ποιοι μπορούν να πωλήσουν και ποιοι να σε πουλήσουν, αγαπητέ ασφαλιστή;

Ποιος από τους δύο τύπους πωλητή βγαίνει τελικά κερδισμένος, αναρωτιέται ο Ανασφάλιστος...

Η ERGO Ασφαλιστική σταθερή σύμμαχος στη νέα εποχή της βραχυχρόνιας μίσθωσης

Ρ. Αλεξοπούλου: «Η ασφάλιση πρέπει να αντιμετωπίζεται ως βασικό στοιχείο βιώσιμης λειτουργίας και όχι ως απλή κανονιστική απαίτηση»

Diploma in Financial and Insurance Advice από ΕΕΑ, ΕΙΑΣ και ΠΣΑΣ – Λ. Αποστολιώτης: «Καλώ όλους τους συναδέλφους να επενδύσουν στη γνώση και στο...

Διαρκής προσπάθεια του ΠΣΑΣ, να εμπλουτίζει τις πρωτοβουλίες προς όφελος των μελών του επενδύοντας στην εκπαίδευση και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων