Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και η χρήση των drones αυξάνουν τις πιθανότητες αεροπορικών ατυχημάτων σύμφωνα με έρευνα της Allianz.
Αν και η εξέλιξη της τεχνολογίας στην κατασκευή των αεροσκαφών ενίσχυσε την ασφάλεια και μείωσε τα ατυχήματα στον αέρα, ωστόσο ταυτόχρονα δημιούργησε έδαφος το οποίο μπορούν να εκμεταλλευτούν οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου και κατ’ επέκταση νέους κινδύνους για την ασφαλιστική βιομηχανία.
«Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο μπορούν να αντικαταστήσουν το φυσικό αεροπειρατή και να γίνει το «όπλο» σε επιθέσεις εναντίον της βιομηχανίας αερομεταφορών» αναφέρει η γερμανική Allianz.
Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών αναγνωρίζοντας το πρόβλημα προσπαθεί να βελτιώσει τις συνθήκες ασφαλείας και να βοηθήσει τις αεροπορικές εταιρείες στην αξιολόγηση και το μετριασμό των κινδύνων στα συστήματα πληροφορικής τους.
«Η αερομεταφορές βασίζονται στα συστήματα πληροφορικής καθώς και σε επίγειες και πτητικές λειτουργίες και τη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας. Σίγουρα αποτελούν στόχο», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ΙΑΤΑ Tony Tyler σε μια διάσκεψη τον Οκτώβριο.
Νέοι κίνδυνοι από τα drones
Μια άλλη πιθανή απειλή προέρχεται από τα drones, η χρήση των οποίων εκτείνεται από αεροψεκασμούς, μεταφορά δεμάτων, επιθεώρηση περιοχών όπου έχουν συμβεί φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές, στη συγκέντρωση ειδήσεων και αθλητικές εκδηλώσεις μέχρι και την προσωπική χρήση.
«Οι δυνητικοί κίνδυνοι είναι προφανείς» αναφέρει στην έρευνα της η Allianz καθώς «είναι πιθανό η χρήση τους να οδηγήσει σε συγκρούσεις στον αέρα ή στην πρόκληση ζημίας σε τρίτους».
Όπως εκτιμά η ΙΑΤΑ ο αριθμός των επιβατών που χρησιμοποιούν αερομεταφορές σήμερα ανέρχεται περίπου στα 3,3 δις και το 2050 θα φτάσει τα 16 δις.
Η ενίσχυση των κανόνων ασφαλείας είχε ασκήσει πιέσεις στα ασφάλιστρα στον κλάδο, δημιουργώντας καθοδική τάση μέχρι και το 2013, καθώς στο τρέχον έτος οι ζημίες από αεροπορικά δυστυχήματα έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ. Θυμίζουμε ότι τα οι αποζημιώσεις – συμπεριλαμβανομένων και των αξιώσεων για τα δύο Μαλαισιανά αεροσκάφη- αναμένεται ότι θα φτάσουν τα 800.000.000 δολ.
Όπωψς αναφέρει στην έρευνα της η Allianz η ασφαλιζόμενη αξία στους στόλους των αεροπορικών εταιρειών αναμένεται ότι θα ξεπεράσει το 1 τρις δολ. μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια από 900 δις που είναι σήμερα.
Αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ανησυχούν και για την συνεχόμενη αυτοματοποίηση των συστημάτων, ειδικά μετά την συντριβή της πτήσης της Air France 447 2009, που οι πιλότοι ενός Α330 τζετ με κατεύθυνση από τη Βραζιλία προς τη Γαλλία, έχασαν τον έλεγχο του αεροσκάφους. Η Allianz αναφέρει ότι όταν τα συστήματα αποτυγχάνουν, αυτό σημαίνει ότι και οι πιλότοι χρειάζονται περισσότερη εκπαίδευση. Μια γερμανική ομάδα πιλότων και κάνει έκκληση για περισσότερη εκπαίδευση και τους ελέγχους σε «εγχειρίδιο» που φέρουν να εξασφαλίσει πιλότοι έχουν τακτική πρακτική θα πρέπει να αποτύχει υπολογιστές.
Πηγή: Reuters