back to top
30.5 C
Athens
Παρασκευή 12 Ιουνίου 2026

Αλ. Σαρρηγεωργίου: Η ασφάλιση απαραίτητο εργαλείο για την οικονομία και την ανάπτυξη

Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος της ΕΑΕΕ

Το 2022 ήταν μία ακόμη χρονιά γεμάτη προκλήσεις στο παγκόσμιο στερέωμα. Μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις του έτους ήταν αδιαμφισβήτητα ο πόλεμος στην Ουκρανία, με αλυσιδωτές πολυεπίπεδες επιπτώσεις στις γεωπολιτικές ισορροπίες, την παγκόσμια οικονομία και κοινωνία, με την ενεργειακή κρίση, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, τη μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού. 

- Advertisement -

Η κλιματική κρίση παρέμεινε “ο ελέφαντας στο δωμάτιο”. Το 2022, οι ωκεανοί ήταν θερμότεροι από ποτέ. Παράλληλα, η συχνότητα και η σφοδρότητα των φυσικών καταστροφών συνέχισε να απασχολεί πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα. 

Το επίτευγμα της χρονιάς για την Ελλάδα ήταν η ανάπτυξη της οικονομίας, με την αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα να φτάνει το 5,9% το 2022, σύμφωνα με πλέον πρόσφατη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ. 

- Advertisement -

Σε αυτό το περιβάλλον, από πλευράς παραγωγής, το 2022 ήταν μια ικανοποιητική χρονιά για την ελληνική ασφαλιστική αγορά, καθώς σημειώθηκε αύξηση 4,2%, ακολουθώντας την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας της χώρας. 

Η δουλειά μας είναι να αποζημιώνουμε. Πληρώνουμε περί τα 2,2 δισ. ευρώ σε αποζημιώσεις τον χρόνο, δηλαδή περίπου 6 εκατ. ευρώ την ημέρα. Είμαστε ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής, με 17,4 δισ. ευρώ επενδύσεις (IFRS 31.12.2021). Είμαστε ένας κλάδος ισχυρός, αυστηρά εποπτευόμενος και αξιόπιστος. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα διαθέτουν δείκτη κάλυψης κεφαλαιακής απαίτησης φερεγγυότητας σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα του 100%. 

Το κενό προστασίας στη χώρα μας αυξήθηκε τη χρονιά που πέρασε, καθώς ενώ η οικονομία αναπτύχθηκε και οι πάσης φύσεως κίνδυνοι συνέχισαν να μεγαλώνουν, η διείσδυση των ασφαλειών στην οικονομία μειώθηκε. 

Η ασφάλιση αποτελεί ένα εργαλείο απαραίτητο για την οικονομία και την ανάπτυξη. Βρισκόμαστε καθημερινά δίπλα στον πολίτη και τον επιχειρηματία. Προσφέρουμε πολλά, μπορούμε να προσφέρουμε πολλά περισσότερα μέσω συνεργασίας με το κράτος, κάτι που θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε με σθένος και το 2023.

Aπό το περιοδικό Insurance World (Η κλιματική κρίση παρέμεινε «ο ελέφαντας στο δωμάτιο» για την ελληνική ασφαλιστική αγορά, Nίκος Κωτσικόπουλος)

Σχετικές δημοσιεύσεις

Μήνυμα προς την κυβέρνηση για νέα κίνητρα και στενότερη συνεργασία με την ιδιωτική ασφάλιση στέλνει η Ετήσια Έκθεση της ΕΑΕΕ

Το ασφαλιστικό κενό παραμένει μεγάλο, κυρίως στους τομείς των φυσικών καταστροφών, της υγείας και της συνταξιοδοτικής αποταμίευσης

Τα νεότερα για την ασφάλιση των επιχειρήσεων

Δηλώσεις ΕΑΕΕ στο «ΙW», τι συζητά με τους αντασφαλιστές και την Κυβέρνηση

Ο απολογισμός της ΕΑΕΕ για το 2025

Η Ετήσια Έκθεση παρουσιάζει με ανανεωμένη μορφή τις δράσεις της χρονιάς και τα θέματα που απασχόλησαν την Ένωση και την ελληνική ασφαλιστική αγορά

Με άξονα την ανθεκτικότητα της Ευρώπης το 16ο Διεθνές Συνέδριο της Insurance Europe

Ο Αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας Αλ. Σαρρηγεωργίου συμμετείχε στις εργασίες και συντόνισε το πάνελ «Europe on the global stage: Influence or irrelevance?»

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική ενισχύει τον Κλάδο Ζημιών Αυτοκινήτου με δύο νέα, δυναμικά στελέχη

Ο Λ. Πραγκαστής αναλαμβάνει καθήκοντα Διευθυντή Ζημιών του Κλάδου Αυτοκινήτου, έχοντας ως Αναπληρώτρια την Αν. Μιχαηλίδη

Μακελειό με τις πτωχεύσεις το 2026, ανεβαίνει το ρίσκο, σύμφωνα με νέα μελέτη της Coface

Οι προβλέψεις αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω για το 2026 – Τα υψηλά επιτόκια επιδεινώνουν την κατάσταση

Τάσεις και προοπτικές του ασφαλιστικού κλάδου στην Κύπρο μέσα από την ετήσια έρευνα της PwC για τους CEOs

Tου Κωνσταντίνου Ρωσσίδη, Director, Υπεύθυνου Αναλογιστικών Υπηρεσιών PwC Κύπρου και Μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΣEK

ΕΕΑ: Ενημέρωση για τη δράση «Ξεκινώ Επιχειρηματικά» την Πέμπτη 11/6

Στη διαδικτυακή εκδήλωση, με τη συμμετοχή του αρμόδιου υπουργείου, θα παρουσιαστεί αναλυτικά η δράση και θα επιλυθούν απορίες

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Εθνική Τράπεζα: 16 χρόνια στηρίζει και επιβραβεύει καινοτόμες επιχειρήσεις μέσα από το Πρόγραμμα NBG Business Seeds

Τελετή βράβευσης για επιχειρήσεις και ομάδες που διακρίθηκαν μεταξύ των 344 συμμετοχών του 16ου Διαγωνισμού Καινοτομίας και Τεχνολογίας

Αποτυπώνοντας τoν «θρύλο» της Interamerican με τον Γιάννη Καντώρο

Στην εκδήλωση βραβεύσεων αναδείχθηκε με έμφαση η στοχοπροσήλωση των εργαζομένων, αλλά και η εξωστρέφεια που επιτεύχθηκε χάρη στον νέο σχεδιασμό

Pricefox: «Καθαρίστε τα οικόπεδά σας και ασφαλίστε το σπίτι σας»

Η πλατφόρμα σύγκρισης ασφαλιστικών προϊόντων συνδέει το ζήτημα της πρόληψης με την ανάγκη προστασίας της κατοικίας

Η ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική ενισχύει τον Κλάδο Ζημιών Αυτοκινήτου με δύο νέα, δυναμικά στελέχη

Ο Λ. Πραγκαστής αναλαμβάνει καθήκοντα Διευθυντή Ζημιών του Κλάδου Αυτοκινήτου, έχοντας ως Αναπληρώτρια την Αν. Μιχαηλίδη

Η Export Credit Greece συμμετέχει στην εκδήλωση «Εξωστρέφεια για μια Ισχυρή Ελλάδα»

Ομιλία του CEO Ν. Βαγιάννη, με θέμα: «Χρηματοδοτώντας την εξωστρέφεια: Ασφάλιση, χρηματοδότηση και διαχείριση κινδύνου για τις ελληνικές επιχειρήσεις»