back to top
33.5 C
Athens
Τρίτη 12 Αυγούστου 2025

AI: Πλαίσιο ενεργειών Ασφαλιστικών και Αρχών, προβλέψεις

της Ελενας Ερμείδου

Το πλαίσιο ενεργειών των ασφαλιστικών επιχειρήσεων σε θέματα που άπτονται της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) συνοψίζει σήμερα με μία πρώτη εκτίμηση το IW.gr, με αφορμή την έγκριση του Κανονισμού της ΕΕ για την Τεχνητή νοημοσύνη (AI Act), αντλώντας πληροφορίες από την πρόσφατη μελέτη της Mapfre για την πρόληψη των κινδύνων από την ΤΝ,  Τι προβλέπει ο Κανονισμός, ποια τα πρώτα μηνύματα της Mapfre προς τις Ασφαλιστικές.

- Advertisement -

Στόχος

Στόχος της νέας νομοθεσίας της ΕΕ και της μελέτης της Mapfre είναι  να προστατέψει τα θεμελιώδη δικαιώματα, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, να ενισχύσει τον εκσυγχρονισμό στην Ευρώπη.  Γι’ αυτόν τον σκοπό, ο κανονισμός αλλά και η μελέτη της Mapfre ορίζει διαφορετικές υποχρεώσεις για τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, και προσεγγίσεις των ασφαλιστών, ανάλογα με τους πιθανούς κινδύνους και τις επιπτώσεις που ενέχει η χρήση της ΤΝ.

- Advertisement -

MAPFRE :Πλαίσιο ενεργειών

Η πρόσφατη έκθεση που διεξήχθη από την ισπανική ασφαλιστική εταιρεία MAPFRE, συγκεκριμένα παρουσιάζει ένα πλαίσιο ενεργειών που πρέπει να εξετάσουν οι ασφαλιστές εν όψει των πιθανών εξελίξεων στη Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), με στόχο τον μετριασμό των κινδύνων και την ενίσχυση του θετικού αντίκτυπου στην κοινωνία.

Η έκθεση, με τίτλο «Εξερευνώντας το αύριο: ο ρόλος των ασφαλιστών σε μια κοινωνία που χαρακτηρίζεται από Generative AI», περιγράφει τέσσερα ακραία αλλά εύλογα σενάρια για το πώς η Generative AI θα μπορούσε να επηρεάσει την κοινωνία μέχρι το 2029, μαζί με τον ρόλο που θα μπορούσε να παίξει ο ασφαλιστικός κλάδος σε κάθε σενάριο. .

Ο José Antonio Arias, Chief Innovation Officer της MAPFRE, διευκρινίζει: «Στόχος μας είναι να πραγματοποιήσουμε έναν ισορροπημένο πλαίσιο σχετικά με τα ενδεχόμενα που θα μπορούσαν να προκύψουν σε κάθε πιθανό σενάριο στην εξέλιξη της Generative AI. Με αυτόν τον τρόπο, θα είμαστε σε θέση να εργαστούμε ώστε, ανεξάρτητα από το τι μπορεί να επιφυλάσσεται στο μέλλον, να υλοποιηθεί το καλύτερο δυνατό σενάριο για όλους».

Σε κάθε σενάριο, εμφανίζονται νέοι κίνδυνοι ή επιδεινώνονται οι προϋπάρχοντες, καθιστώντας αναγκαία την συμβολή του ασφαλιστικού στην κάλυψη των κινδύνων, αφού προσαρμοστεί στις νέες ρυθμίσεις.

Η MAPFRE δημιούργησε ένα πλαίσιο για τον ασφαλιστικό κλάδο, περιγράφοντας λεπτομερώς πώς οι εταιρείες μπορούν να υιοθετήσουν προληπτικά μέτρα κατά της ς Generative AI προς όφελος τους και των πελατών τους.

Δράσεις

Μια γραμμή δράσης που περιγράφεται από τη MAPFRE είναι η: αυξημένη ζήτηση για προστασία στον κυβερνοχώρο μέσω ασφάλισης, δεδομένης της εξελισσόμενης πολυπλοκότητας των κυβερνοεπιθέσεων που εντείνεται από την τεχνητή νοημοσύνη.

Εργαλεία εντοπισμού ψευδών στοιχείων

Άλλα σχέδια δράσης περιλαμβάνουν την παροχή υπηρεσιών που προωθούν την υπεύθυνη χρήση του Generative AI, την προσφορά εργαλείων για τον εντοπισμό ψευδών στοιχείων, την ανάπτυξη προσαρμοσμένων προϊόντων για τη βελτίωση της εμπειρίας των πελατών και την εκπαίδευση ομάδων σχετικά με το Generative AI.

Ο Arias τονίζει τη σημασία αυτού του πλαισίου, δηλώνοντας: «Η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση της κοινωνίας σχετικά με την υπεύθυνη και κατάλληλη χρήση της Generative AI είναι απαραίτητη σε όλους τους τομείς. Οι ασφαλιστές πρέπει να συμβάλουν σε αυτό, λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα για τη μείωση των κινδύνων στους οποίους εκτίθενται άτομα και εταιρείες».

Ο Κανονισμός της ΕΕ για την ΤΝ

Ο Κανονισμός της ΕΕ για την χρήση ΤΝ που εγκρίθηκε πρόσφατα προβλέπει: Δικλείδες ασφαλείας για την τεχνητή νοημοσύνη «γενικής  χρήσης» Περιορισμοί στη χρήση συστημάτων βιομετρικής ταυτοποίησης από τις αρχές επιβολής του νόμου Απαγόρευση της κοινωνικής βαθμολόγησης και της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης για χειραγώγηση ή εκμετάλλευση ευάλωτων χρηστών ψηφιακών συστημάτων Δικαίωμα των καταναλωτών να υποβάλλουν καταγγελίες .

Απαγορεύσεις

Οι νέοι κανόνες απαγορεύουν τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης που απειλούν τα δικαιώματα των πολιτών, όπως είναι τα συστήματα βιομετρικής κατηγοριοποίησης που βασίζονται σε ευαίσθητα χαρακτηριστικά και η μη στοχοθετημένη συλλογή εικόνων προσώπων από το διαδίκτυο ή από κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, με στόχο τη δημιουργία βάσεων δεδομένων για την αναγνώριση προσώπων.

Θα απαγορεύεται η αναγνώριση συναισθημάτων στον χώρο εργασίας και το σχολείο, η κοινωνική βαθμολόγηση, η προληπτική αστυνόμευση και η τεχνητή νοημοσύνη που χειραγωγεί την ανθρώπινη συμπεριφορά ή εκμεταλλεύεται τα τρωτά σημεία των ανθρώπων.

Εξαιρέσεις υπό συνθήκη

Η χρήση συστημάτων βιομετρικής ταυτοποίησης από τις αρχές επιβολής του νόμου απαγορεύεται κατά κανόνα, με εξαίρεση τις συγκεκριμένες περιπτώσεις που παραθέτει και ορίζει λεπτομερώς ο νέος κανονισμός. Η χρήση συστημάτων βιομετρικής ταυτοποίησης «σε πραγματικό χρόνο» επιτρέπεται μόνο υπό αυστηρέ προϋποθέσεις: αν, για παράδειγμα, η βιομετρική ταυτοποίηση θα χρησιμοποιηθεί μόνο για περιορισμένο χρόνο και σε περιορισμένη γεωγραφική έκταση, με προηγούμενη ειδική άδεια από τις δικαστικές ή τις διοικητικές αρχές. Τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να είναι η στοχευμένη αναζήτηση αγνοουμένου προσώπου ή η πρόληψη μιας τρομοκρατικής επίθεσης. Η χρήση συστημάτων βιομετρικής ταυτοποίησης «σε ύστερο χρόνο» θεωρείται υψηλού κινδύνου και απαιτεί δικαστική έγκριση που θα συνδέεται με κάποιο ποινικό αδίκημα.

Υποχρεώσεις για τα συστήματα υψηλού κινδύνου.

Ο νέος κανονισμός θέτει σαφείς υποχρεώσεις και για τα υπόλοιπα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, λόγω των σημαντικών επιβλαβών επιπτώσεων που ενδέχεται να έχουν στην υγεία, την ασφάλεια, τα θεμελιώδη δικαιώματα, το περιβάλλον, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Το κείμενο απαριθμεί τους τομείς στους οποίους χρησιμοποιούνται ή ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν τέτοια συστήματα και οι οποίοι είναι: οι κρίσιμες υποδομές, η εκπαίδευση και η επαγγελματική κατάρτιση, η απασχόληση, βασικές ιδιωτικές και δημόσιες υπηρεσίες (π.χ. υγειονομική περίθαλψη, τράπεζες), η επιβολή του νόμου, η διαχείριση της μετανάστευσης και των συνόρων, καθώς και οι δικαστικές και δημοκρατικές διαδικασίες (π.χ. για τον επηρεασμό εκλογικών διαδικασιών).

Τα συστήματα αυτά πρέπει να αξιολογούν και να ελαχιστοποιούν τους κινδύνους, να τηρούν αρχεία καταγραφής της χρήσης τους, να είναι διαφανή και ακριβή και να εποπτεύονται από ανθρώπους

Για τα ισχυρότερα μοντέλα που μπορούν να δημιουργήσουν συστημικούς κινδύνους θα ισχύουν επιπλέον απαιτήσεις, όπως η αξιολόγησή τους, η εκτίμηση και ο περιορισμός των συστημικών κινδύνων και η υποβολή εκθέσεων σχετικά με περιστατικά και δυσλειτουργίες. Επιπλέον, αν οποιοδήποτε οπτικοακουστικό υλικό είναι τεχνητό ή παραποιημένο -deepfakes» απαιτείται επισήμανση.

Μέτρα για στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Οι εθνικές αρχές κάθε χώρας καλούνται να σχεδιάσουν ρυθμίσεις που δοκιμάζουν τις συνθήκες και τα συστήματα ΤΝ. Οι δομές αυτές θα πρέπει να είναι προσβάσιμες στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και στις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η ΔΕΗ στο XTRUST-6G για την κυβερνοασφάλεια των ευφυών υποδομών ηλεκτροκίνησης

Συμμετοχή του Ομίλου ΔΕΗ στο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο XTRUST-6G με πιλοτική εφαρμογή για την ασφάλεια στην ηλεκτροκίνηση

Mediterraneo Hospital: Το πρώτο online δίκτυο αντιμετώπισης εγκεφαλικών επεισοδίων

Mια καινοτομία με ιδιαίτερη σημασία για τα νησιά, ιδίως κατά την τουριστική περίοδο

AIForum25: Γιατί οι ασφαλιστές δεν πρέπει να το χάσουν!

Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι απλώς μια τεχνολογική τάση – έχει ήδη διαμορφώσει σημαντικά την καθημερινότητα και τις στρατηγικές της ασφαλιστικής

Νέο podcast: Και Αν Συμβεί… Η νέα γενιά να αλλάξει την ασφάλιση με τεχνητή νοημοσύνη;

Νέο επεισόδιο της σειράς podcast «Και Αν Συμβεί...», με καλεσμένο τον Λεωνίδα Διαμαντόπουλο, ιδρυτή & CEO της TechIns

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Plenum Investments: Πάνω από 11% οι αποδόσεις cat bonds τον Ιούνιο, 56 νέα ομόλογα

Η συνολική απόδοση της αγοράς καταστροφικών ομολόγων είναι σήμερα 19% με 20% χαμηλότερη συγκριτικά με ένα έτος πριν

Allianz: Έξι φορές πιο ακριβές οι πυρκαγιές

Η σοβαρότητα και συχνότητα των πυρκαγιών, σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο αριθμό των πληγέντων, έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση...

«Και Αν Συμβεί…»: Το Podcast που αλλάζει το παιχνίδι στον Ασφαλιστικό Κλάδο

Με χιούμορ, σοφία και αληθινές ιστορίες, το νέο επεισόδιο της σειράς φωτίζει πτυχές της διαμεσολάβησης που σπάνια αναδεικνύονται

Jefferies: Στα 90 δισ. οι ασφαλισμένες ζημιές το πρώτο εξάμηνο 2025

Υπερέβησαν τα 58 δισεκατομμύρια που καταγράφηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2024 όσο και τον πενταετή μέσο όρο των 55 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

ΠΑΝΟΡΜΟΣ: Νέα πρόσκληση προς τους επαγγελματίες του κλάδου

Ο ΠΑΝΟΡΜΟΣ επενδύει στον ψηφιακό μετασχηματισμό των συνεργατών του, αξιοποιώντας παράλληλα τα πλεονεκτήματα της οικονομίας κλίμακος και σκοπού

Έκκληση για εθελοντική αιμοδοσία

Για σοβαρές ελλείψεις αίματος την περίοδο από μέσα Αυγούστου έως μέσα Σεπτεμβρίου κάνει λόγο η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας

Διακοπές: Βρείτε το σπίτι όπως το αφήνετε, με τις συμβουλές της Υδρογείου Ασφαλιστικής

Για να απολαύσουμε τις καλοκαιρινές διακοπές, είναι σημαντικό να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο για την ασφάλεια του σπιτιού μας όσο θα λείπουμε

ΕΑΕΕ: Ενημέρωση για πρόσφατες αποφάσεις της ΑΑΔΕ

Οι αποφάσεις αφορούν το αποδεικτικό ενημερότητας, τη βεβαίωση οφειλής και το επιτόκιο για φορολογικές οφειλές

Ντάνιελ: Ολοκληρώθηκε η προκαταβολή κρατικής αρωγής, ξεκινά η τελική επιχορήγηση

Η συνολική επιχορήγηση ανέρχεται στο 70% της κατά περίπτωση εκτιμώμενης ζημιάς