back to top
30.6 C
Athens
Σάββατο 11 Ιουλίου 2026

Αυτοκίνητο: Αρνητικές εξελίξεις, τρομάζουν loss ratio και ατυχήματα

Αύξηση που όχι μόνο πρέπει να ανησυχεί, αλλά και να τρομάζει για το πως διαμορφώνεται ο χάρτης ζημιών από τα  οδικά ατυχήματα στην Ελλάδα. Συνολικά τα οδικά ατυχήματα μειώθηκαν, αλλά αυξήθηκε το κόστος αποζημίωσης και ο Δείκτης Ζημιών. Συμπεριλαμβανομένου δε, του Δείκτη στατιστικών αποθεμάτων ο Δείκτης Ζημιών (loss ratio) πλησιάζει στο 81% στο πλήθος 6.299.757 οχημάτων το 2023 έναντι 5.548.159 το 2022.

Στο 61,27% εκτινάχτηκε ο δείκτης ζημιών στον κλάδο ασφάλισης αυτοκινήτου από το 54,56% το 2022, 45,64% το 2021, 42,14% το 2020 και 50,56% το 2019 για το οικονομικό έτος 2023, σύμφωνα με τα στατιστικά της  ΕΑΕΕ από την Επετηρίδα Αυτοκινήτου, η οποία μελετά στοιχεία από 29 ασφαλιστικές με εκτιμώμενο αθροιστικό μερίδιο αγοράς 96% στην ασφάλιση αυτοκινήτου το 2023.

- Advertisement -

Η εικόνα του κλάδου χειροτερεύει, αν μετρήσουμε τον Δείκτη ζημιών Α.Ε.Οχ. (έτος ατυχήματος) συμπεριλαμβανομένων αναλογιστικών/στατιστικών αποθεμάτων, όπου ο Δείκτης ανέβηκε στο 80,36% από 78,63% το 2022, μία εξέλιξη αρνητική και ένα αποτέλεσμα οριακό για να καλυφθούν οι ζημιές. Η συχνότητα ζημιών στον κλάδο μειώθηκε από 9.96% το 2022 στο 9,58% το 2023 αλλά αυτό δεν είναι στοιχεί για εφησυχασμό.

Δείκτης ζημιών ανά μέσο μεταφοράς

- Advertisement -

Ο δείκτης ζημιών αστικής ευθύνης στα Ι.Χ.Ε. για το 2023 διαμορφώθηκε στο 75,4, για τα φορτηγά στο 65, για τα φορτηγά ΙΧ Αγροτικά στο 78, τα ταξί στο 61,6, τα λεωφορεία στο 38,9, τις μοτοσυκλέτες στο 57,7.  Η συχνότητα ζημιών συνόλου υποχώρησε το 2023 κατά 0,38% στο 9,58%, της αστικής ευθύνης κατά -0,14% στο 7%. Οι καταβολές για την τρέχουσα χρήση ανήλθαν στα 300.592.207 εκ. από 257.526.613.

Στα 677.22.364 οι επελθούσες ζημιές

Το μέσο κόστος ζημιών απεικονίζεται αυξημένο κατά 5% στα 1.265 ευρώ το 2023 από 1.210 ευρώ το 2022 ενώ το μέσο κόστος αστικής ευθύνης αυξήθηκε στα 1.397 ευρώ. Οι καταβολές και εκκρεμείς ζημιές στα 1.265,31 από 1.209,72 ευρώ. Οι επελθούσες ζημιές στα 677.272.364 ευρώ.

Σε επικίνδυνα επίπεδα η Αττική

Σε ό,τι αφορά την γεωγραφική κατανομή στο σύνολο συχνότητας ζημιών την μέγιστη τιμή έχει ο νομός Αττικής 8,95%, ενώ την ελάχιστη ο νομός Σάμου. Νομός Αχαϊας, Αττικής, Ηρακλείου, και Θεσσαλονίκης βρίσκονται στο κόκκινο. Επίσης η Ζάκυνθος και τα Κύθηρα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Μετρητά στο αυτοκίνητο: Τι πρέπει να ξέρουμε

Όσο μεγαλώνει το ποσό που μεταφέρετε τόσο αυξάνεται το ενδιαφέρον των Αρχών

Νέα δεδομένα για το συνολικό κόστος χρήσης αυτοκινήτου σε Ελλάδα και Ευρώπη

Tα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα (BEV) καθίστανται η πιο οικονομική επιλογή μίσθωσης σε ολοένα περισσότερες χώρες και κατηγορίες οχημάτων

Η παγίδα της άδειας πόλης και τα σοβαρά τροχαία ατυχήματα

Με λιγότερα αυτοκίνητα στους δρόμους, πολλοί οδηγοί αισθάνονται πως δεν υπάρχει κίνδυνος. Κι όμως, τα στατιστικά αποδεικνύουν το αντίθετο

Έξυπνο παρκάρισμα: Η BYD υποκαθιστά τις ασφαλιστικές κι αναλαμβάνει τις ζημιές

Η υπόσχεση της BYD αφορά ζημιές που θα προκύψουν επί κινεζικού εδάφους σε αυτοκίνητα με σύστημα υποβοηθούμενης οδήγησης God's Eye

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

40 Χρόνια ΕΣΑΠΕ: Στις 16 Ιουλίου η κεντρική επετειακή εκδήλωση

Μια βραδιά αφιερωμένη στους ανθρώπους που διαμόρφωσαν και συνεχίζουν να διαμορφώνουν το μέλλον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Οι πρώτοι μεσίτες ασφαλίσεων στον κόσμο για το 2025

Σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη του οίκου αξιολόγησης AM Best

Αύξηση 22,5% στην παραγωγή ασφαλίστρων ζωής και υγείας το πρώτο τρίμηνο

Σημαντική άνοδος στα προϊόντα ζωής συνδεδεμένα με επενδύσεις

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

40 Χρόνια ΕΣΑΠΕ: Στις 16 Ιουλίου η κεντρική επετειακή εκδήλωση

Μια βραδιά αφιερωμένη στους ανθρώπους που διαμόρφωσαν και συνεχίζουν να διαμορφώνουν το μέλλον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Ο καθαρισμός οικοπέδων ασπίδα απέναντι στις πυρκαγιές

Η Υδρόγειος Ασφαλιστική υπενθυμίζει ότι η πρόληψη αποτελεί το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος

Οι πρώτοι μεσίτες ασφαλίσεων στον κόσμο για το 2025

Σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη του οίκου αξιολόγησης AM Best

Αύξηση 22,5% στην παραγωγή ασφαλίστρων ζωής και υγείας το πρώτο τρίμηνο

Σημαντική άνοδος στα προϊόντα ζωής συνδεδεμένα με επενδύσεις