back to top
27.6 C
Athens
Τρίτη 4 Αυγούστου 2026

Affidea Ιατρική Ημερίδα: Οι επιπτώσεις από το κάπνισμα και η διαταραχή της ποιότητας του ύπνου

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ιατρική ημερίδα που διοργάνωσε ο Όμιλος Affidea, ο μεγαλύτερος φορέας παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ευρώπη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.

Στην ημερίδα με θέμα “Το κάπνισμα και οι επιπτώσεις στην υγεία μας” καταξιωμένοι Έλληνες ιατροί ομιλητές ανέπτυξαν ενδιαφέροντα θέματα, ενώ αναφέρθηκαν στη λειτουργία του τμήματος μελέτης και αντιμετώπισης του ροχαλητού και της άπνοιας ύπνου του Ομίλου Affidea, το οποίο σε συνδυασμό με την ιατρική υπηρεσία διακοπής καπνίσματος προσφέρει μια ολοκληρωμένη θεραπευτική υποστήριξη σε καπνιστές ρογχοπαθείς και πάσχοντες από υπνική άπνοια.

- Advertisement -

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν τα ποσοστά θνησιμότητας από το κάπνισμα. Συγκεκριμένα, πάνω από 6 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν παγκοσμίως τον χρόνο από το κάπνισμα, 600.000 θάνατοι είναι αποτέλεσμα του παθητικού καπνίσματος και, αν η καπνιστική συνήθεια συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς μέχρι το 2030, το κάπνισμα θα κοστίζει 8 εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές τον χρόνο.

Παράλληλα, στην ημερίδα τονίσθηκε από τον ΩΡΛ ιατρό Γιώργιο Ποταμίτη, ότι το κάπνισμα οδηγεί σε κατακερματισμό του ύπνου, χρόνια αϋπνία, ελάττωση του ύπνου βραδέων κυμάτων με συνέπεια την αύξηση της ημερησίας υπνηλίας.

- Advertisement -

Συγκεκριμένα, ένας στους έξι καπνιστές δυσκολεύεται να κοιμηθεί και κοιμάται λιγότερο από 6 ώρες την ημέρα, ενώ ένας στους τρείς καπνιστές δεν κοιμάται καλά υποφέροντας από ροχαλητό και αποφρακτική άπνοια του ύπνου.

Το κάπνισμα προκαλεί αυξημένη φλεγμονή του ανώτερου αναπνευστικού που κατά συνέπεια δημιουργεί στένωση και διευκόλυνση σύγκλεισης των ανώτερων αεραγωγών στον ύπνο.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Ποταμίτης, «όσοι καπνίζουν δύο ώρες πριν από τον ύπνο τους, δυσκολεύονται να κοιμηθούν με αποτέλεσμα να ξυπνάνε με αίσθημα κόπωσης. Αν ξεκινήσετε το κάπνισμα ο ύπνος σας δεν θα είναι ποτέ ίδιος όπως πριν. Αρκούν 6 δευτερόλεπτα για να φτάσει η νικοτίνη στον εγκέφαλο και να πυροδοτήσει την διαδικασία του εθισμού. Μην επιτρέψετε στη νικοτίνη να κάνει τα όνειρά σας…καπνό!».

Από την πλευρά της η πνευμονολόγος φυματιολόγος Σοφία Ραυτοπούλου εξήγησε πως το κάπνισμα αυξάνει κατά 80% τον κίνδυνο για την άνοια. Επισήμανε δε ότι το κάπνισμα είναι εθισμός και «αρκεί μόνο ένα τσιγάρο για να υποτροπιάσει κανείς.

Μολονότι το 75-80% των καπνιστών δηλώνει ότι θέλει να διακόψει το κάπνισμα, μόνο το 3-5% το καταφέρνει μόνο του». Αναφερόμενη στις βλαβερές συνέπειες του τσιγάρου στην υγεία, υπογράμμισε ότι το μακροχρόνιο κάπνισμα οδηγεί σε μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης κατά 10 έτη, ενώ η διακοπή του καπνίσματος στα 60, 50, 40 ή 30 έτη αυξάνει το προσδόκιμο κατά 3,6,9 ή 10 έτη αντίστοιχα.

Σημείωσε ακόμη, ότι το κάπνισμα ευθύνεται για το 87% των καρκίνων του πνεύμονα, το 30% όλων των καρκίνων, καθώς και την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ενώ προκαλεί βλάβες σχεδόν σε όλα τα συστήματα του οργανισμού, όπως δέρμα, οστά, ουροποιητικό, και είναι ισχυρός παράγοντας κινδύνου για εμφράγματα και εγκεφαλικά.

Το κάπνισμα επίσης, συμβάλει στη δημιουργία του καταρράκτη ο οποίος είναι από τις πρώτες αιτίες τύφλωσης. Κλείνοντας την ομιλία της, η κα Ραυτοπούλου έστειλε το μήνυμα ότι «το κάπνισμα είναι μια σοβαρή ασθένεια που μπορεί να θεραπευτεί. Η καλύτερη συμβουλή υγείας για τους καπνιστές είναι να σταματήσουν το κάπνισμα σύμφωνα με επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους», αναφέροντας ότι η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία και ο ΠΟΥ συνιστούν διακοπή του καπνίσματος και όχι μετακίνηση σε άλλα καπνικά προϊόντα, όπως τα θερμαινόμενα και ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Την ιατρική ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Περιστερίου, συντόνισε η δημοσιογράφος υγείας Αλεξία Σβώλου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η Affidea στηρίζει την Ιατρική Σχολή Αθηνών θεσπίζοντας υποτροφία

Στόχος η ουσιαστική ενίσχυση της κλινικής εκπαίδευσης, της ερευνητικής δραστηριότητας και της επιστημονικής κατάρτισης φοιτητών του αγγλόφωνου προγράμματος

Affidea και Novo Nordisk ενώνουν δυνάμεις κατά της παχυσαρκίας και του διαβήτη

ΜoU για δράσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης, καθώς και πρωτοβουλίες που στηρίζουν την πρόληψη και τη φροντίδα

Η Affidea σε ρόλο… Υποστηρικτή Υγείας του Εθνικού Θεάτρου

Η Affidea θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες πρόληψης-διάγνωσης των εργαζομένων, ενώ παράλληλα θα τρέξουν κοινές δράσεις ευαισθητοποίησης

Νέο πρόγραμμα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από την ERGO σε συνεργασία με την Affidea

Περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα παροχών, δίνοντας έμφαση τόσο στην πρόληψη όσο και στην καθημερινή υγειονομική υποστήριξη

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η Εθνική Ασφαλιστική στο πλευρό των ασφαλισμένων της που δοκιμάζονται από τις καταστροφικές πυρκαγιές

Στην Εθνική Ασφαλιστική, αναγνωρίζουμε τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι μας λόγω των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών.

Anytime και Public ενώνουν δυνάμεις και αλλάζουν την εμπειρία ασφάλισης

Η Anytime και τα Public εγκαινιάζουν τη συνεργασία τους, προσφέροντας ακόμη μεγαλύτερη αξία στην καθημερινότητα των πελατών τους

Η ERGO στο πλευρό των συνεργατών του Εταιρικού της Δικτύου με δύο ταξίδια επιβράβευσης στην Πράγα και το Καρπενήσι

Η ERGO Ασφαλιστική επιβράβευσε για μία ακόμη χρονιά τους συνεργάτες του Εταιρικού της Δικτύου που διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους...

Infotrust Insurance Agents: Επένδυση 1,5 εκατ. ευρώ στη νέα ιδιόκτητη έδρα 

Σε νέα ιδιόκτητα γραφεία μεταφέρεται η Infotrust Insurance Agents, σηματοδοτώντας ένα ακόμη βήμα στην αναπτυξιακή της πορεία και επενδύοντας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η Εθνική Ασφαλιστική στο πλευρό των ασφαλισμένων της που δοκιμάζονται από τις καταστροφικές πυρκαγιές

Στην Εθνική Ασφαλιστική, αναγνωρίζουμε τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι μας λόγω των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών.

Το πρώτο εποπτικό πλαίσιο στην αγορά αντασφάλισης της Λιβύης

Το νομοθετικό κενό των 20 ετών στην αγορά αντασφάλισης καλύπτει το νέο εποπτικό πλαίσιο στο κλάδο σύμφωνα με την κυβέρνηση της Λιβύης.

Κατερίνα Χαραλαμπίδου, MDRT Hellas: Θα θέλαμε το MDRT Day by MCC Hellas 2026 να αφήσει ένα συναίσθημα

Με αφορμή την έναρξη του κύκλου των Media Partnerships, το MDRT Hellas προχωρά στη φετινή του επικοινωνιακή διαδρομή προς το MDRT Day

Ποιες αποζημιώσεις και ενισχύσεις θα λάβουν οι πυρόπληκτοι

Την ανάγκη άμεσης στήριξης των πολιτών που επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές υπογράμμισε ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Anytime και Public ενώνουν δυνάμεις και αλλάζουν την εμπειρία ασφάλισης

Η Anytime και τα Public εγκαινιάζουν τη συνεργασία τους, προσφέροντας ακόμη μεγαλύτερη αξία στην καθημερινότητα των πελατών τους