back to top
18.2 C
Athens
Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2026

Affidea Ιατρική Ημερίδα: Οι επιπτώσεις από το κάπνισμα και η διαταραχή της ποιότητας του ύπνου

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ιατρική ημερίδα που διοργάνωσε ο Όμιλος Affidea, ο μεγαλύτερος φορέας παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ευρώπη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.

Στην ημερίδα με θέμα “Το κάπνισμα και οι επιπτώσεις στην υγεία μας” καταξιωμένοι Έλληνες ιατροί ομιλητές ανέπτυξαν ενδιαφέροντα θέματα, ενώ αναφέρθηκαν στη λειτουργία του τμήματος μελέτης και αντιμετώπισης του ροχαλητού και της άπνοιας ύπνου του Ομίλου Affidea, το οποίο σε συνδυασμό με την ιατρική υπηρεσία διακοπής καπνίσματος προσφέρει μια ολοκληρωμένη θεραπευτική υποστήριξη σε καπνιστές ρογχοπαθείς και πάσχοντες από υπνική άπνοια.

- Advertisement -

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν τα ποσοστά θνησιμότητας από το κάπνισμα. Συγκεκριμένα, πάνω από 6 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν παγκοσμίως τον χρόνο από το κάπνισμα, 600.000 θάνατοι είναι αποτέλεσμα του παθητικού καπνίσματος και, αν η καπνιστική συνήθεια συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς μέχρι το 2030, το κάπνισμα θα κοστίζει 8 εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές τον χρόνο.

Παράλληλα, στην ημερίδα τονίσθηκε από τον ΩΡΛ ιατρό Γιώργιο Ποταμίτη, ότι το κάπνισμα οδηγεί σε κατακερματισμό του ύπνου, χρόνια αϋπνία, ελάττωση του ύπνου βραδέων κυμάτων με συνέπεια την αύξηση της ημερησίας υπνηλίας.

- Advertisement -

Συγκεκριμένα, ένας στους έξι καπνιστές δυσκολεύεται να κοιμηθεί και κοιμάται λιγότερο από 6 ώρες την ημέρα, ενώ ένας στους τρείς καπνιστές δεν κοιμάται καλά υποφέροντας από ροχαλητό και αποφρακτική άπνοια του ύπνου.

Το κάπνισμα προκαλεί αυξημένη φλεγμονή του ανώτερου αναπνευστικού που κατά συνέπεια δημιουργεί στένωση και διευκόλυνση σύγκλεισης των ανώτερων αεραγωγών στον ύπνο.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Ποταμίτης, «όσοι καπνίζουν δύο ώρες πριν από τον ύπνο τους, δυσκολεύονται να κοιμηθούν με αποτέλεσμα να ξυπνάνε με αίσθημα κόπωσης. Αν ξεκινήσετε το κάπνισμα ο ύπνος σας δεν θα είναι ποτέ ίδιος όπως πριν. Αρκούν 6 δευτερόλεπτα για να φτάσει η νικοτίνη στον εγκέφαλο και να πυροδοτήσει την διαδικασία του εθισμού. Μην επιτρέψετε στη νικοτίνη να κάνει τα όνειρά σας…καπνό!».

Από την πλευρά της η πνευμονολόγος φυματιολόγος Σοφία Ραυτοπούλου εξήγησε πως το κάπνισμα αυξάνει κατά 80% τον κίνδυνο για την άνοια. Επισήμανε δε ότι το κάπνισμα είναι εθισμός και «αρκεί μόνο ένα τσιγάρο για να υποτροπιάσει κανείς.

Μολονότι το 75-80% των καπνιστών δηλώνει ότι θέλει να διακόψει το κάπνισμα, μόνο το 3-5% το καταφέρνει μόνο του». Αναφερόμενη στις βλαβερές συνέπειες του τσιγάρου στην υγεία, υπογράμμισε ότι το μακροχρόνιο κάπνισμα οδηγεί σε μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης κατά 10 έτη, ενώ η διακοπή του καπνίσματος στα 60, 50, 40 ή 30 έτη αυξάνει το προσδόκιμο κατά 3,6,9 ή 10 έτη αντίστοιχα.

Σημείωσε ακόμη, ότι το κάπνισμα ευθύνεται για το 87% των καρκίνων του πνεύμονα, το 30% όλων των καρκίνων, καθώς και την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ενώ προκαλεί βλάβες σχεδόν σε όλα τα συστήματα του οργανισμού, όπως δέρμα, οστά, ουροποιητικό, και είναι ισχυρός παράγοντας κινδύνου για εμφράγματα και εγκεφαλικά.

Το κάπνισμα επίσης, συμβάλει στη δημιουργία του καταρράκτη ο οποίος είναι από τις πρώτες αιτίες τύφλωσης. Κλείνοντας την ομιλία της, η κα Ραυτοπούλου έστειλε το μήνυμα ότι «το κάπνισμα είναι μια σοβαρή ασθένεια που μπορεί να θεραπευτεί. Η καλύτερη συμβουλή υγείας για τους καπνιστές είναι να σταματήσουν το κάπνισμα σύμφωνα με επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους», αναφέροντας ότι η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία και ο ΠΟΥ συνιστούν διακοπή του καπνίσματος και όχι μετακίνηση σε άλλα καπνικά προϊόντα, όπως τα θερμαινόμενα και ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Την ιατρική ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Περιστερίου, συντόνισε η δημοσιογράφος υγείας Αλεξία Σβώλου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Affidea neuraCare: Η πρώτη F-18 FDOPA PET/CT στην Ελλάδα ανοίγει νέα εποχή στη νευροαπεικόνιση

Πολύτιμο εργαλείο στη διερεύνηση Παρκινσονικών συνδρόμων, με επίπεδα ακρίβειας και αξιοπιστίας που έως σήμερα δεν ήταν διαθέσιμα στη χώρα μας

Η Ατλαντική Ένωση βελτιώνει τιμές και παροχές σε εξωνοσομειακά της προγράμματα

Μικρή αναπροσαρμογή στα ασφάλιστρα του ATLAS CARE FULL, βελτιώσεις σε εκείνα των ATLAS CARE PLUS και BASIC

Δ. Μαζαράκης: Εθνικό στρατηγικό σχέδιο στην υγεία και αντιμετώπιση συμφερόντων

Ρηξικέλευθος ήταν ο CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής στο πάνελ για την ιδιωτική ασφάλιση υγείας του 4ου Συνεδρίου της ΕΑΕ

Ημερίδα για το ηθικό μάρκετινγκ στην Υγεία από την ΕΛΑΜ και την Affidea

Το ηθικό μάρκετινγκ αναδείχθηκε ως κρίσιμος πυλώνας για την εμπιστοσύνη και τη βιωσιμότητα στις υπηρεσίες υγείας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Για δεύτερη συνεχή χρονιά «World-class Workplace» ο Όμιλος INTERAMERICAN

Μια αναγνώριση που αντανακλά άμεσα το επίπεδο ικανοποίησης, εμπιστοσύνης και δέσμευσης των ανθρώπων της ασφαλιστικής

Ψηλά οι μετοχές των Interlife – Ευρώπη Holdings

Πού αποδίδονται οι νέες αξιοσημείωτες χρηματιστηριακές επιδόσεις των δύο εταιρειών

Apeiron Insurance Project: Επένδυση στην πρόληψη και την οδική ασφάλεια

Η Apeiron Insurance Project δεν περιορίζεται στον ρόλο του ασφαλιστικού παρόχου.

Με θετικό απολογισμό το 2025 και ισχυρό αναπτυξιακό όραμα εισέρχεται στο 2026 η Atradius Greece

Με σαφή αίσθηση επιτυχίας και στρατηγικής συνέχειας ολοκληρώνεται το 2025 για την Atradius Greece, όπως αποτυπώνεται τόσο στη δημόσια

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Παροχή διευκρινίσεων από την ΑΑΔΕ για τη φορολόγηση ομαδικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων

Η νέα Εγκύκλιος επικεντρώνεται στις αλλαγές που εισήγαγε ο ν. 5178/2025 και σε 3 βασικά σημεία του υφιστάμενου πλαισίου επαγγελματικής ασφάλισης

Γ. Καραβίας: Το ελληνικό δημόσιο θα πληρώσει τις ζημιές του μπλακάουτ στο FIR

Τι αναφέρει η ΥΠΑ για τον εντοπισμό της βλάβης - Οι νέοι πομποδέκτες και οι αποζημιώσεις της Aegean

Για δεύτερη συνεχή χρονιά «World-class Workplace» ο Όμιλος INTERAMERICAN

Μια αναγνώριση που αντανακλά άμεσα το επίπεδο ικανοποίησης, εμπιστοσύνης και δέσμευσης των ανθρώπων της ασφαλιστικής

Η ανακοίνωση της ΕΑΔΕ για την απόφαση του ΣτΕ

Η Ένωση αναμένει όπως οι ασφαλιστικές προβούν άμεσα στη διαμόρφωση των ρητρών αναπροσαρμογής κατά τις προϋποθέσεις που θέτει η απόφαση

Ψηλά οι μετοχές των Interlife – Ευρώπη Holdings

Πού αποδίδονται οι νέες αξιοσημείωτες χρηματιστηριακές επιδόσεις των δύο εταιρειών