back to top
28 C
Athens
Πέμπτη 28 Μαΐου 2026

ΤΕΑ-ΥΠΟΙΚ: 9 χρόνια ανόδου, +43% μέλη και εκατομμύρια σε παροχές

Εννέα χρόνια συμπληρώνονται από την ανάληψη της προεδρίας του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπουργείου Οικονομικών (ΤΕΑ-ΥΠΟΙΚ) από τον Δρ. Χρήστο Π. Νούνη, με τον απολογισμό της περιόδου να αποτυπώνει μια σταθερά ανοδική πορεία σε επίπεδο συμμετοχής, παροχών και οικονομικών μεγεθών. Από την 1η Οκτωβρίου 2017, ημερομηνία επανέναρξης της χορήγησης παροχών, το Ταμείο έχει εξελιχθεί σε βασικό πυλώνα συμπληρωματικής ασφάλισης για τους εργαζομένους του Υπουργείου Οικονομικών, ενισχύοντας τον δεύτερο πυλώνα κοινωνικής προστασίας με σαφή και μετρήσιμα αποτελέσματα.

ΤΕΑ-ΥΠΟΙΚ logo

- Advertisement -

Η δυναμική αυτή αποτυπώνεται κατ’ αρχάς στη συνεχή αύξηση των ασφαλισμένων. Τον Οκτώβριο του 2017, το ΤΕΑ-ΥΠΟΙΚ αριθμούσε 4.441 κυρίως ασφαλισμένους και 10.053 μέλη συνολικά. Στις αρχές του 2026, οι κυρίως ασφαλισμένοι ανέρχονται πλέον σε 6.608, ενώ το σύνολο των μελών φτάνει τα 14.345, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 42,69%. Η διεύρυνση αυτή αποδίδεται στη σταθερή λειτουργία του Ταμείου, στη διαφάνεια, αλλά και στην ανταγωνιστικότητα των παροχών που προσφέρονται στους ασφαλισμένους.

Ιδιαίτερα καθοριστικός είναι ο ρόλος του Κλάδου Υγείας, ο οποίος παρέχει πρόσθετη και ολοκληρωμένη υγειονομική κάλυψη, συμπληρωματικά προς τον κύριο φορέα ασφάλισης. Μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2026, στον κλάδο υγείας ήταν ασφαλισμένα 13.817 μέλη, εκ των οποίων 6.080 κυρίως και 7.737 εξαρτώμενα. Από το 2017 έως σήμερα, το Ταμείο έχει καλύψει 6.087 περιστατικά δευτεροβάθμιας περίθαλψης, με τις αποζημιώσεις να ανέρχονται σε 6,51 εκατ. ευρώ, ενώ ιδιαίτερα αυξημένος είναι και ο αριθμός των περιστατικών πρωτοβάθμιας φροντίδας, που ξεπερνούν τις 27.000. Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουν τον ουσιαστικό κοινωνικό ρόλο του Ταμείου, ειδικά σε μια περίοδο αυξημένων πιέσεων στο δημόσιο σύστημα υγείας.

- Advertisement -

Παράλληλα, από τον Ιανουάριο του 2019 το ΤΕΑ-ΥΠΟΙΚ ενεργοποίησε και τον Κλάδο Συνταξιοδοτικών Παροχών, ενισχύοντας έμπρακτα τον θεσμό της επαγγελματικής ασφάλισης. Ο κλάδος παρέχει εφάπαξ παροχές και συμπληρωματική σύνταξη, καλύπτοντας παράλληλα κινδύνους γήρατος και αναπηρίας. Σήμερα, στον κλάδο αυτό συμμετέχουν 3.459 ασφαλισμένα μέλη, ενώ η συνολική αξία του ενεργητικού διαμορφώνεται στα 7,93 εκατ. ευρώ, αποτυπώνοντας τη σταδιακή συσσώρευση αποθεματικών και τη μακροπρόθεσμη στρατηγική του Ταμείου.

Στο μήνυμά του, ο Πρόεδρος του ΤΕΑ-ΥΠΟΙΚ επισημαίνει ότι η επαγγελματική ασφάλιση μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο αλληλεγγύης και βιωσιμότητας, προσφέροντας ουσιαστικές λύσεις για το παρόν και το μέλλον των εργαζομένων. Παράλληλα, εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τα μέλη των διοικήσεων που υπηρέτησαν διαχρονικά το Ταμείο, τους εργαζομένους υψηλού επαγγελματισμού, καθώς και όλους τους ενεργούς και αφυπηρετούντες συναδέλφους που εμπιστεύτηκαν τον θεσμό.

Με βασικές αρχές τη συνέπεια, τη διαφάνεια και την υπευθυνότητα, το ΤΕΑ-ΥΠΟΙΚ εισέρχεται στη δεύτερη δεκαετία της πορείας του με στόχο τη περαιτέρω ενίσχυση των παροχών και τη διεύρυνση της συμμετοχής, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο του ως το μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο επαγγελματικό ταμείο της χώρας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ο Δρ. Χρήστος Νούνης μιλά για τον ρόλο του 2ου Πυλώνα και το μέλλον των συντάξεων

Παρακολουθήστε την εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΕΑ στον δημοσιογράφο Ντίνο Σιωμόπουλο

Ο χάρτης πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 8 Μαΐου

Συνολικά 91.703.000 ευρώ θα καταβληθούν σε 107.160 δικαιούχους στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών

Η ενίσχυση της Επαγγελματικής Ασφάλισης

Τη σημασία της ενίσχυσης της Επαγγελματικής Ασφάλισης στην Ελλάδα, μέσα από την αξιοποίηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής...

Ασφαλίσεις ζωής: Πτώση στα υπό διαχείριση κεφάλαια, αύξηση σε UL και αναβαλλόμενες παροχές πρώην υπαλλήλων

Το 82% των υπό διαχείριση κεφαλαίων –μαθηματικά αποθέματα– προήλθε από τις ατομικές ασφαλίσεις

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

13th Digital Banking Forum powered by Salesforce: «Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις της επόμενης γενιάς του ΑΙ για τον χρηματοπιστωτικό τομέα»

Οι ολοκληρωμένες στρατηγικές ψηφιακού μετασχηματισμού βρέθηκαν στο επίκεντρο του #dbfo26, που πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαΐου από την ethosEVENTS 

Στην Κύπρο το 17ο Διεθνές Συνέδριο της Insurance Europe το 2027

Ο ΣΑΕΚ, που θα φιλοξενήσει τη διοργάνωση, αυτές τις μέρες συμμετέχει ενεργά στις εργασίες της Insurance Europe στις Βρυξέλλες

Allianz Global Insurance Report 2026: Το μέλλον της ασφάλισης σε έναν κατακερματισμένο κόσμο

Ισχυρή ανάπτυξη +5,6% στην Ελλάδα, χάρη στη θεαματική άνοδο των γενικών ασφαλίσεων

Η Εθνική Ασφαλιστική επενδύει στους ανθρώπους της με την υπογραφή νέας 3ετούς ΕΣΣΕ

Η συμφωνία περιλαμβάνει αναβαθμισμένες αλλά και νέες παροχές, που αγγίζουν διαφορετικές πτυχές της ζωής των εργαζομένων

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Το πρόγραμμα Προλαμβάνω συνεχίζεται με 75 εκατ. ευρώ ετησίως – Ανακοίνωση του Πρωθυπουργού

Μια από τις πιο εκτεταμένες παρεμβάσεις προληπτικής ιατρικής στη χώρα, με στόχο τη μείωση των ανισοτήτων και την ενίσχυση της δημόσιας υγείας

13th Digital Banking Forum powered by Salesforce: «Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις της επόμενης γενιάς του ΑΙ για τον χρηματοπιστωτικό τομέα»

Οι ολοκληρωμένες στρατηγικές ψηφιακού μετασχηματισμού βρέθηκαν στο επίκεντρο του #dbfo26, που πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαΐου από την ethosEVENTS 

Έξαρση γαστρεντερίτιδας στο Αττικόν εν μέσω ράντζων και υπερπληρότητας

Το Σωματείο Εργαζομένων προειδοποιεί ότι η διασπορά δεν μπορεί να περιοριστεί όσο οι ασθενείς στερούνται βασικών υποδομών

Στην Κύπρο το 17ο Διεθνές Συνέδριο της Insurance Europe το 2027

Ο ΣΑΕΚ, που θα φιλοξενήσει τη διοργάνωση, αυτές τις μέρες συμμετέχει ενεργά στις εργασίες της Insurance Europe στις Βρυξέλλες

Allianz Global Insurance Report 2026: Το μέλλον της ασφάλισης σε έναν κατακερματισμένο κόσμο

Ισχυρή ανάπτυξη +5,6% στην Ελλάδα, χάρη στη θεαματική άνοδο των γενικών ασφαλίσεων