Από τον Παναγιώτη Χαλβατσιώτη, Αναπληρωτή Καθηγητή Παθολογίας-Διαβήτη, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γραμματέα, Section of Internal Medicine in UEMS
Η περίοδος των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς είναι εορταστική και γεμάτη οικογενειακή ευτυχία. Με τα πιο όμορφα χρώματα, την περίοδο αυτή, εκφράζουμε την ευαισθησία μας στους αγαπημένους μας, τους προσφέρουμε ή δεχόμαστε από αυτούς τα πιο όμορφα δώρα.
Είναι όμως και εκείνη η εποχή που μπορεί να παραβούμε τις διαιτητικές απαγορεύσεις και τους περιορισμούς που επιτάσσει η υγεία μας, είτε γιατί το απαιτούν τα παραδοσιακά γεύματα που θα μας προσφερθούν είτε γιατί πληθαίνουν οι γευστικοί πειρασμοί γύρω μας.
Ο διαβήτης, κατά συνθήκη, ανήκει σε εκείνες τις καταστάσεις που απαιτούν διατροφικές προσαρμογές για την ορθολογική αντιμετώπισή του. Πρέπει όμως να έχουμε στην άκρη του μυαλού μας πως ούτε η εορταστική περίοδος αποτελεί άλλοθι αποφυγής ευθυνών, αν απορρυθμιστεί ο διαβήτης μας, ούτε θα γιορτάσουμε καλύτερα αν απορρίψουμε εντελώς τις διατροφικές συστάσεις που περιφρουρούν την υγεία μας.
Τα παραδοσιακά γεύματα των εορτών είναι συνήθως πλούσια σε λιπαρά, απλούς υδατάνθρακες και αλάτι, και έτσι δύσκολα μπορούν να ενταχθούν στα αποδεκτά υγιεινοδιαιτητικά πρότυπα. Επομένως, θα πρέπει να μειώσουμε, όσο είναι αυτό εφικτό, την πρόσληψή τους και να επιλέξουμε τα δυνατόν λιγότερο επιβαρυντικά για την υγεία μας.
- Αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα αλλαντικά, τα βιομηχανικά παρασκευάσματα με τρανς λιπαρά και το φανερό λίπος στην προσφερόμενη μερίδα μας. Μικρές περικοπές στην ποσότητα και το είδος των επιλέξιμων τροφίμων οδηγούν, με σημαντική επιτυχία, στη ρύθμιση του «ευαίσθητου» μεταβολισμού μας.
- Ξεκινάμε το γεύμα μας με σαλατικά, λαχανικά και όσπρια, ώστε με το σερβίρισμα του κυρίως πιάτου να επέλθει γρήγορα αίσθημα κορεσμού, και, στο τέλος, αντικαθιστούμε το επιδόρπιο με φρουτοσαλάτα. Με τον τρόπο αυτό το διαιτολόγιό μας εμπλουτίζεται με τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, με αποτέλεσμα η γλυκόζη να απελευθερώνεται στην κυκλοφορία σε μικρές ποσότητες και με αργό ρυθμό, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στον οργανισμό να διατηρεί φυσιολογικά τα σάκχαρα του αίματος.
- Αναζητούμε ειδικές συνταγές για εορταστικά γεύματα «φιλικά» στον διαβήτη μας. Όσοι δεν φοράμε αισθητήρες συνεχούς μέτρησης γλυκόζης συνιστάται να κάνουμε πιο συχνά αυτομετρήσεις σακχάρου για την πρόληψη υπεργλυκαιμικών καταστάσεων.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο περιοδικό Pharma PLUS Link ΕΔΩ













