back to top
24.4 C
Athens
Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2025

Ξεκινά εβδομάδα καύσωνα: Οι προβλέψεις και τα έκτακτα μέτρα για εργαζομένους

Με θέμα τον επερχόμενο καύσωνα συνεδρίασε χθες η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Επιτροπής, κύμα καύσωνα θα πλήξει από τη Δευτέρα την χώρα μας, με υψηλές θερμοκρασίες να σημειώνονται σχεδόν ολόκληρη την εβδομάδα. Οι υψηλότερες μέγιστες τιμές, άνω των 41 βαθμών, θα σημειωθούν από την Τρίτη (22-07-2025) στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας.

- Advertisement -

α) Στη Θεσσαλία, Τρίτη και Τετάρτη ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 43 βαθμούς, ενώ στην Αθήνα θα φτάσει τους 38 με 40.

β) Στην Κεντρική Μακεδονία θα φτάσει τους 42 βαθμούς.

- Advertisement -

γ) Οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας από την Τετάρτη στα αστικά κέντρα θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα και θα κυμαίνονται περί τους 26 με 28 βαθμούς.

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν την Πέμπτη και την Παρασκευή, ενώ πιθανή λήξη του καύσωνα αναμένεται το Σάββατο (26-07-2025).

Έκτακτα μέτρα για τους εργαζόμενους από τη Δευτέρα

Έκτακτα μέτρα ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων κατά τη διάρκεια του κύματος καύσωνα τη Δευτέρα 21 Ιουλίου 2025.

Τα μέτρα προβλέπουν απαγόρευση χειρωνακτικών και άλλων εξωτερικών εργασιών, όπως σε οικοδομικά έργα, εργοτάξια, ακόμη και μεταφορές προϊόντων, από τις 12:00 μέχρι τις 17:00.

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος του υπουργείου αναφέρει τα εξής:

Α. Μέτρα για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα

Για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, οι εργοδότες λαμβάνουν τεχνικά και οργανωτικά μέτρα προστασίας, σύμφωνα με τον ενδεικτικό και όχι περιοριστικό κατάλογο της υπ’ αριθμ. 34666/03.06.2024 εγκυκλίου με τίτλο «Πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων» (ΑΔΑ: ΡΓ1Ν46ΝΛΔΓ-ΩΟ6).

Β. Υποχρεωτική παύση εργασιών σε υπαίθριες δραστηριότητες

Για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που βρίσκονται σε περιοχές, στις οποίες σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) αναμένεται να επικρατήσουν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες και επίπεδα δυσφορίας (WBGT) και συγκεκριμένα στις πεδινές περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Έβρου (περιοχή Σουφλίου), Σερρών (περιοχή Σερρών), Λάρισας (περιοχή Λάρισας), Βοιωτίας (περιοχή Αλιάρτου), Χαλκιδικής (περιοχή Πολυγύρου), Ημαθίας (περιοχή Βέροιας), στις Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων, Φθιώτιδας, Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και στα νησιά του Ιονίου, την ανατολική Ρόδο και τις παραθαλάσσιες περιοχές των Περιφεριακών Ενοτήτων Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, καθίσταται υποχρεωτική η παύση εργασιών τη Δευτέρα 21.07.2025, κατά το χρονικό διάστημα 12.00΄ 17.00΄, σε χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο, όπως εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες, διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα, πατίνι, τροχοπέδιλα (delivery), κ.λπ.

Σημειώνεται ότι στις ως άνω περιπτώσεις υποχρεωτικής παύσης εργασιών εντάσσονται όλοι οι εργαζόμενοι ανεξαρτήτως του είδους απασχόλησής τους, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών πλατφορμών του άρθρου 68 του ν. 4808/2021.

Στην περίπτωση που εφαρμοστεί το μέτρο της παύσης εργασιών διανομής για τις επιχειρήσεις delivery, τούτο αφορά όλες τις επιχειρήσεις που διενεργούν delivery, είτε διατηρούν φυσικό κατάστημα είτε ψηφιακή πλατφόρμα, δύναται ωστόσο να διατηρείται ενεργή η επιλογή της παραγγελιοληψίας με παραλαβή του χρήστη απευθείας από το κατάστημα/σημείο παραλαβής (takeaway) καθώς και η ενδεχόμενη δυνατότητα εκτέλεσης της παραγγελίας με οχήματα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης εκτός των κάθε μορφής δικύκλων και μοτοποδηλάτων, όπως ορίζονται στις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, εφόσον αυτά διαθέτουν κλιματισμό.

Η παύση εργασιών δεν εφαρμόζεται σε οικονομικές δραστηριότητες που αφορούν σημαντικές και κοινωνικά κρίσιμες υποδομές στους τομείς της υγείας, των μεταφορών και της κοινής ωφέλειας (π.χ. υγειονομικές μονάδες, ύδρευση, ηλεκτρισμός, αεροπορικές μεταφορές, handling, θαλάσσιες, χερσαίες και σιδηροδρομικές μεταφορές), υπό την προϋπόθεση της λήψης των λοιπών τεχνικών και οργανωτικών μέτρων της υπ’ αριθμ. 34666/03.06.2024 εγκυκλίου «Πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων» (ΑΔΑ: ΡΓ1Ν46ΝΛΔΓ-ΩΟ6), συμπεριλαμβανομένης της οργάνωσης του χρόνου εργασίας. Σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων της παρούσας επιβάλλεται από την Επιθεώρηση Εργασίας, σύμφωνα με τα άρθρα 23 και 24 του ν. 3996/2011 (Α’ 170), χρηματικό πρόστιμο δυο χιλιάδων (2.000) ευρώ ανά εργαζόμενο της επιχείρησης.

Γ. Παροχή εξ αποστάσεως εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας

Για εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (πίνακας Παραρτήματος 2 της υπ’ αριθμ. 34666/03.06.2024 εγκυκλίου) και ειδικά στις περιπτώσεις έκθεσής τους σε επιβαρυντικές συνθήκες στις περιοχές της παραγράφου Β της παρούσας εγκυκλίου, θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα από τις επιχειρήσεις ώστε να δίνεται η δυνατότητα να εργάζονται με εξ αποστάσεως εργασία εφόσον είναι εφικτό από τη φύση της εργασίας τους.

Δ. Έκτακτα μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας

Για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων στις περιοχές της παραγράφου Β της παρούσας εγκυκλίου και για τη διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησής τους από την εργασία, οι εργοδότες δύνανται να μην καταχωρούν εκ των προτέρων στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ κάθε αλλαγή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας.

ΕΜΥ: Από την Τρίτη έως την Παρασκευή η κορύφωση του καύσωνα

Υψηλές θερμοκρασίες προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για σχεδόν ολόκληρη την εβδομάδα που ξεκινά τη Δευτέρα 21 Ιουλίου, με πιθανή λήξη του καύσωνα το Σάββατο.

Οι υψηλότερες τιμές (μέγιστες τιμές άνω των 41 βαθμών) θα σημειωθούν από την Τρίτη (22-7-2025) και μετά στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Επισημαίνεται ότι:

Α. Στις παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη από τη θερμοκρασία στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Β. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες από την Τετάρτη στα αστικά κέντρα θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα και θα κυμαίνονται περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Πιο αναλυτικά:

Τη Δευτέρα (21-07-25) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλα τα ηπειρωτικά, το Ιόνιο και τα Δωδεκάνησα. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν: α) στα ηπειρωτικά τους 38 με 40 και πιθανώς τοπικά στη Θεσσαλία και την κεντρική Μακεδονία τους 41 βαθμούς Κελσίου. Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη τους 38 βαθμούς. β) στα νησιά του Ιονίου και τα Δωδεκάνησα τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

Την Τρίτη (22-07-25) η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν: α) στην ηπειρωτική Ελλάδα τους 39 με 41, κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία τους 42 και στη Θεσσαλία τους 43 βαθμούς Κελσίου. Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη τους 39 με 40 βαθμούς. β) στα νησιά του Ιονίου και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τους 37 με 38 και στα Δωδεκάνησα τοπικά τους 39 βαθμούς Κελσίου.

Την Τετάρτη (23-07-25) η θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Εκτιμάται πως οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν: α) στα ηπειρωτικά τους 40 με 41 και τοπικά στα ανατολικά τους 42 με 43 βαθμούς Κελσίου. Στην Αθήνα τους 40 και στη Θεσσαλονίκη τους 39 βαθμούς. β) στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου. γ) στα νησιά του Ιονίου τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Το έκτακτο δελτίο θα επικαιροποιείται ανά 24ωρο οπότε θα γίνεται και επαναπροσδιορισμός των θερμοκρασιών ανά ημέρα και πρόγνωση για τη λήξη του καύσωνα. Μπορείτε να έχετε μια γενική εικόνα για την εξέλιξη του καιρού, μέσα από την ιστοσελίδα της ΕΜΥ.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ξεκινά ο διάλογος του ΥΕΚΑ με την αντιπολίτευση για το εργασιακό νομοσχέδιο

«Είμαστε πάντα ανοικτοί σε ρεαλιστικές προτάσεις» δήλωσε μεταξύ άλλων η υπουργός Νίκη Κεραμέως

Να αποσυρθεί ο Νόμος Κεραμέως ζητά η ΟΑΣΕ

Η ομοσπονδία διεκδικεί την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και διαπραγματεύσεων, καθώς και της μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ

Αυξημένες κατά 80% οι καταγεγραμμένες υπερωρίες το 7μηνο

Περισσότερες από 3,5 εκατ. υπερωρίες έχουν καταγραφεί εντός του 2025 - Ποιοι κλάδοι ένταξης της ΨΚΕ πρωτοστατούν

Νέα υπηρεσία του 1555: Εξυπηρέτηση μέσω βιντεοκλήσης στη νοηματική γλώσσα για θέματα ΥΕΚΑ

Το 1555 εξυπηρετεί πλέον και πολίτες με προβλήματα ακοής, με διερμηνείς καταρτισμένους σε εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά θέματα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

1.000 επιπλέον θέσεις για Άτομα με Αναπηρία στους ΟΤΑ

Για περαιτέρω ενίσχυση των ίσων ευκαιριών στην απασχόληση κάνει λόγο το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

ΚΥΑ για τη χορήγηση χρηματικών βοηθημάτων στους πληγέντες από την περσινή έκρηξη στους Αμπελόκηπους

Αρμόδια για τη χορήγηση είναι η Κεντρική Υπηρεσία του ΟΠΕΚΑ - Τα ποσά και οι προϋποθέσεις

Η ισχύς της συλλογικότητας στο επίκεντρο του 1oυ Sofos Insurance Summit

Με το σύνθημα «Embrace Collaboration», το συνέδριο ανέδειξε για τη διαμεσολάβηση ένα μέλλον βασισμένο στην ανθρώπινη επαφή, χωρίς φόβο για την τεχνολογία

26 χρόνια πορείας γιορτάζει ο Κωστής Αλφιέρης στην Athens Insurance Brokers

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, ο Κωστής Αλφιέρης συνεχίζει να εμπνέει με το έργο και την παρουσία του

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

1.000 επιπλέον θέσεις για Άτομα με Αναπηρία στους ΟΤΑ

Για περαιτέρω ενίσχυση των ίσων ευκαιριών στην απασχόληση κάνει λόγο το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

ΚΥΑ για τη χορήγηση χρηματικών βοηθημάτων στους πληγέντες από την περσινή έκρηξη στους Αμπελόκηπους

Αρμόδια για τη χορήγηση είναι η Κεντρική Υπηρεσία του ΟΠΕΚΑ - Τα ποσά και οι προϋποθέσεις

Έκτακτη επιχορήγηση στα νοσοκομεία – Στόχος η μείωση των χρεών

Τι ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης στην ειδική εκδήλωση του Υπουργείου Υγείας, όπου συμμετείχαν όλοι οι νέοι διοικητές των νοσοκομείων

«Θέλω να γίνω influencer!»: Πώς να στηρίξετε το όνειρο του παιδιού σας με ασφάλεια στο διαδίκτυο

Πάνω από το 30% της Gen Alpha θέλουν να γίνουν δημιουργοί περιεχομένου - Όταν οι γονείς εμπλέκονται ενεργά, οι κίνδυνοι γίνονται ευκαιρίες μάθησης

NN Hellas & Prolepsis: Επόμενος κύκλος δράσεων για την ψυχική υγεία παιδιού και οικογένειας

Το «Νοιάζομαι για το παιδί μου» ενημερώνει και εκπαιδεύει δωρεάν γονείς, κηδεμόνες και εκπαιδευτικούς σε θέματα ψυχικής υγείας