back to top
26.6 C
Athens
Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024

Iδιαίτερα επιτυχημένη αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα

Το ΤΧΣ ολοκλήρωσε τη διάθεση συμμετοχής του 10% επί του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο πλέον ανέρχεται σε 8,39% από 40,4% πριν την έναρξη της αποεπένδυσης. Η Δημόσια Προσφορά, που ολοκληρώθηκε σήμερα επιτυχώς, προσέλκυσε αξιοσημείωτο ενδιαφέρον τόσο Ελλήνων όσο και ξένων επενδυτών, με τη συνολική ζήτηση να ανέρχεται στα € 7,2 δισ. καιι τη συνολική αξία της συναλλαγής να αγγίζει τα €0,7 δισ. ευρώ.

O Πρόεδρος ΔΣ του ΤΧΣ, κ. Ανδρέας Βερύκιος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχημένη ολοκλήρωση: «Η επιτυχής διάθεση του δεύτερου μέρους των μετοχών του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα, σηματοδοτεί και την ολοκλήρωση του Κύκλου Αποεπένδυσης του Ταμείου από τις συστημικές Τράπεζες. Το ΤΧΣ μετά τη τελευταία τροποποίηση του νόμου του έθεσε ως αποστολή του, ισάξια τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας αλλά και την επιστροφή του τραπεζικού συστήματος στην ιδιωτική οικονομία. Και στους δύο αυτούς στόχους το ΤΧΣ ανταποκρίθηκε με απόλυτη επάρκεια και επιτυχία. Αξιοποιώντας την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη  χώρα, και τις  προοπτικές που αυτή δημιουργεί, με σωστές στρατηγικές επιλογές, το ΤΧΣ κατέστησε το τραπεζικό τομέα ικανό να προσελκύει το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον και τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας να αποτελούν  επενδυτικό προορισμό με συμμετοχή ισχυρών διεθνών μακροπρόθεσμων επενδυτών. Η επίτευξη των στόχων αυτών αποτελεί ισχυρή παρακαταθήκη για το τραπεζικό σύστημα της χώρας και τη δυναμική της εθνικής οικονομίας. Θερμά συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα του ΤΧΣ που έφερε σε πέρας αυτή την εξαιρετικά απαιτητική αποστολή»».

- Advertisement -

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΧΣ, κ. Ηλίας Ξηρουχάκης δήλωσε: «Με τη νέα επιτυχημένη διάθεση σημαντικού μέρους των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που εξακολουθεί να κατέχει το Ταμείο, ολοκληρώνεται με τρόπο ιδιαίτερα επωφελή για τα συμφέροντα του Ελληνικού δημοσίου το πρόγραμμα αποεπένδυσης του Ταμείου από τις συστημικές τράπεζες. Η υπερκάλυψη της συναλλαγής (12 φορές για το διεθνές βιβλίο, 1,5 φορές για το Ελληνικό και 10,4 φορές για τη συνολική προσφορά), μέσα μάλιστα σε ένα κλίμα απρόβλεπτων και ισχυρών γεωπολιτικών εντάσεων και έντονων διακυμάνσεων στις διεθνείς αγορές, είναι αναμφίβολα ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα.

Σημειώνεται ότι η παρούσα διάθεση κατάφερε να ξεπεράσει από πλευράς κάλυψης την προηγούμενη αποεπένδυση από την τράπεζα Πειραιώς, η οποία αποτέλεσε έως σήμερα την πλέον επιτυχημένη διάθεση μετοχών χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, μέσω Δημόσιας Προσφοράς  σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

- Advertisement -

Η ιδιαίτερα επιτυχημένη αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα αποδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο την απόλυτη εμπιστοσύνη των αγορών στις ευοίωνες προοπτικές του Ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και τη σταθερή δυναμική που αναπτύσσει η Ελληνική οικονομία. Παράλληλα αποτελεί αδιαμφισβήτητη αναγνώριση, σε διεθνές επίπεδο, της συνεισφοράς του Ταμείου στην πλήρη ανάκαμψη του τραπεζικού κλάδου και στην εμπέδωση  ισχυρού κλίματος επενδυτικής εμπιστοσύνης προς τη χώρα.

Το ομολογουμένως πολύ θετικό αποτέλεσμα της δημόσιας προσφοράς του Ταμείου μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, επιβραβεύει τη συστηματική και επίπονη προσπάθεια που καταβλήθηκε από όλες τις πλευρές και αποδεικνύει την ορθότητα των στρατηγικών επιλογών που έγιναν.

Θυμίζω ότι σε διάστημα ενός έτους περίπου, το ΤΧΣ και τα στελέχη του υλοποίησαν με απόλυτη επιτυχία πέντε συναλλαγές αποεπένδυσης, καθώς και ένα έκτο πρόγραμμα που αφορά στην Attica Bank και τη συγχώνευσή της με την Παγκρήτια τράπεζα, με εξαιρετικό επίπεδο επαγγελματισμού, υψηλή τεχνογνωσία, και άμεση ανταπόκριση με τον καλύτερο δυνατό  τρόπο σε κάθε πρόκληση που παρουσιάστηκε. Για το λόγο αυτό, τους αξίζουν τα εύσημα και οι πιο θερμές μου ευχαριστίες για τη στήριξη τους,  την επίπονη και αποτελεσματική τους προσπάθεια που οδήγησαν, για ακόμα μία φορά,  σε αυτήν την πολύ  επιτυχημένη συναλλαγή αποεπένδυσης.

Η Εθνική Τράπεζα πλέον αποκτά νέες προοπτικές μετά και το δεύτερο μέρος της αποεπένδυσης και πολλαπλές επιλογές για περαιτέρω δυναμική ανάπτυξη της τα επόμενα χρόνια. Δράττομαι επίσης της ευκαιρίας να ευχαριστήσω θερμά τη Διοίκηση της για την πολύ καλή συνεργασία που οδήγησε στο εξαιρετικό αυτό αποτέλεσμα. Θέλω δε να επαναλάβω τις ευχαριστίες μου προς την Πολιτεία για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο Ταμείο για την ανάληψη, εκπόνηση και, τελικά, εξαιρετικά επιτυχή υλοποίηση  ενός ιδιαίτερα απαιτητικού εγχειρήματος.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Τα εύσημα της αγοράς σε Χαρδούβελη – Μυλωνά. Σε υψηλά 7 και πλέον ετών η Εθνική

Επόμενο, τοπικό υψηλό για τη μετοχή τα 4,22 ευρώ στη συνεδρίαση της 9ης Δεκεμβρίου 2015.

ΤΧΣ: Νέος Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος ο Νικόλας Βαλαντάσης

Ο Νικόλας Βαλαντάσης κατείχε πολυάριθμες ηγετικές θέσεις σε κορυφαία διεθνή τραπεζικά και συμβουλευτικά ιδρύματα όπως McKinsey & Company, Citigroup (Salomon Smith Barney), Eurobank και Barclays.

Νέα στρατηγική συνεργασία μεταξύ Εθνικής Τράπεζας και SAS για τη δημιουργία Analytics Center of Excellence

Νέα, στρατηγική συνεργασία συνάπτουν η SAS, κορυφαία εταιρεία analytics και τεχνητής νοημοσύνης, και η Εθνική Τράπεζα, ο πρώτος τραπεζικός οργανισμός στην Ελλάδα με 180 έτη συνεχόμενης λειτουργίας, με αντικείμενο τη δημιουργία ενός Analytics Center of Excellence εντός της τράπεζας.

Γ. Ζαββός: Μέσα στο 2022 η παροχή ρευστότητας από τις τράπεζες στην πραγματική οικονομία

Η βραχυπρόθεσμη στρατηγική μας για τις μεταρρυθμίσεις του τραπεζικού συστήματος είναι η παράταση του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ» και η προσαρμογή του ΤΧΣ σε μια νέα εποχή τραπεζικού συστήματος, ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

famc24: Τουρισμός- “Σβήνει” το ισχυρό μομέντουμ του post-covid effect. Τι πρέπει να γίνει;

Στο FIRESIDE CHAT με θέμα “Ελληνικό GDP & Τουρισμός” συμμετείχαν ο κ. Θεοφάνης Μυλωνάς, Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Wealth Management, Τράπεζα Eurobank Α.Ε., Γραμματέας Δ.Σ., Ένωση Θεσμικών Επενδυτών και Ιωάννης Παράσχης,

famc24: Μεταρρύθμιση Κεφαλαιαγορών – Εποπτεία, ανταγωνιστικότητα, νέες δυνατότητες, ευελιξία

To Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, είναι το ετήσιο θεσμικό φόρουμ της αγοράς επαγγελματικής διαχείρισης συλλογικών επενδύσεων και επενδύσεων

H Eλλάδα πρωτοπορεί την τελεταία 5ετία, αλλά έχει ακόμη (επενδυτικό) δρόμο

Koρυφαίοι εκπρόσωποι της αγοράς συμμετείχαν στο Panel Ι με τίτλο: «Η Ελλάδα σήμερα».

Κ. Χατζηδάκης: Οι βασικοί άξονες της δράσης για αύξηση των επενδύσεων

«Η Ελλάδα σημείωσε άλματα στον τομέα των επενδύσεων» υπογράμμισε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σήμερα στο 5o Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

famc24: Τουρισμός- “Σβήνει” το ισχυρό μομέντουμ του post-covid effect. Τι πρέπει να γίνει;

Στο FIRESIDE CHAT με θέμα “Ελληνικό GDP & Τουρισμός” συμμετείχαν ο κ. Θεοφάνης Μυλωνάς, Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Wealth Management, Τράπεζα Eurobank Α.Ε., Γραμματέας Δ.Σ., Ένωση Θεσμικών Επενδυτών και Ιωάννης Παράσχης,

famc24: Μεταρρύθμιση Κεφαλαιαγορών – Εποπτεία, ανταγωνιστικότητα, νέες δυνατότητες, ευελιξία

To Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, είναι το ετήσιο θεσμικό φόρουμ της αγοράς επαγγελματικής διαχείρισης συλλογικών επενδύσεων και επενδύσεων

H Eλλάδα πρωτοπορεί την τελεταία 5ετία, αλλά έχει ακόμη (επενδυτικό) δρόμο

Koρυφαίοι εκπρόσωποι της αγοράς συμμετείχαν στο Panel Ι με τίτλο: «Η Ελλάδα σήμερα».

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου βραβεύτηκε στο 1ο Ετήσιο Συνέδριο Πωλήσεων & Βραβεύσεις Συνεργατών της Syndea

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου βραβεύτηκε στο 1ο Ετήσιο Συνέδριο Πωλήσεων & Βραβεύσεις Συνεργατών της Syndea – Συνεταιριστική Ασφαλιστική

Aσφαλιστικές: Οξύνεται το πρόβλημα της αύξησης των ασφαλίστρων στον κλάδο υγείας 

«Κραυγή αγωνίας» των ασφαλιστικών εταιρειών για την διατηρησιμότητα των ασφαλιστικών συμβολαίων υγείας από  τις παρατεταμένες αυξήσεις...