back to top
18.7 C
Athens
Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2025

Οδηγός για τη Data Act, μέσω συχνών ερωτήσεων-απαντήσεων

Στο πλαίσιο ενημέρωσης των ενδιαφερομένων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του χρηματοπιστωτικού τομέα (digital finance) και σε συνέχεια της εγκυκλίου 24589/31.01.2024, η ΕΑΕΕ ενημερώνει ότι στις 6 Σεπτεμβρίου 2024 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε δέσμη ερωτήσεων & απαντήσεων FAQs (εδώ) για τον Κανονισμό (ΕΕ) 2023/2854 για εναρμονισμένους κανόνες σχετικά με τη δίκαιη πρόσβαση σε δεδομένα και τη δίκαιη χρήση τους και για την τροποποίηση του Κανονισμού (ΕΕ) 2020/1828, με την κωδική ονομασία, Πράξη για τα Δεδομένα -Data Act (εδώ).

Η δημοσίευση της δέσμης ερωτήσεων και απαντήσεων ένα χρόνο πριν την έναρξη εφαρμογής του Κανονισμού, στις 12 Σεπτεμβρίου 2025, έχει ως στόχο να βοηθήσει τα ενδιαφερόμενα μέρη στην εφαρμογή των διατάξεων του Κανονισμού και όχι να εισάγει επιπρόσθετες υποχρεώσεις. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, όπως θα δείτε, ο αριθμός των ερωτήσεων & απαντήσεων είναι σχετικά μεγάλος με 71 ερωτήσεις & απαντήσεις και καλύπτει αρκετές ενότητες του Κανονισμού όπως η αλληλεπίδραση των διατάξεων αυτού με τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία των Δεδομένων- GDPR, η πρόσβαση και χρήση των δεδομένων συνδεδεμένων συσκευών για χρήστες, κατόχους και αποδέκτες δεδομένων κ.α.

- Advertisement -

Επίσης, στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να αποτελέσει ένα κείμενο που θα επικαιροποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Υπενθυμίζεται ότι η Πράξη για τα Δεδομένα καθιερώνει νέους κανόνες για την πρόσβαση δεδομένων συνδεδεμένων συσκευών στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Τους νέους κανόνες θα κληθούν να εφαρμόσουν οι κατασκευαστές συνδεδεμένων προϊόντων και πάροχοι σχετικών υπηρεσιών, οι χρήστες των προϊόντων αυτών, οι κάτοχοι δεδομένων, οι αποδέκτες δεδομένων, οι φορείς του δημόσιου τομέα, οι πάροχοι υπηρεσιών επεξεργασίας δεδομένων, οι συμμετέχοντες σε χώρους δεδομένων και οι προμηθευτές εφαρμογών που χρησιμοποιούν έξυπνες συμβάσεις. Στο πεδίο εφαρμογής του νέου Κανονισμού εμπίπτουν και οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις ως αποδέκτες δεδομένων (π.χ. κλάδοι αυτοκινήτων, υγείας).

Σχετικές δημοσιεύσεις

Το μεγάλο στοίχημα μιας ασφαλιστικής που αξίζει να βγει

Και τότε θα κάνει τη μεγάλη έκπληξη στην ελληνική αγορά

Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση: Πολύ σοβαρά τα προβλήματα στην ασφάλιση υγείας

Οι ασφαλιστικές επιχειρούν συνομιλίες για να κλείσουν συμφωνίες με κάποια νοσοκομεία τα οποία δίνουν καλύτερα τιμολόγια.

Έξυπνο παρκάρισμα: Η BYD υποκαθιστά τις ασφαλιστικές κι αναλαμβάνει τις ζημιές

Η υπόσχεση της BYD αφορά ζημιές που θα προκύψουν επί κινεζικού εδάφους σε αυτοκίνητα με σύστημα υποβοηθούμενης οδήγησης God's Eye

Ιταλία: Πονοκέφαλος τα πατίνια (και) για τις ασφαλιστικές

Η νέα, αυστηρότερη νομοθεσία για τα ηλεκτρικά πατίνια φέρνει αλλαγές στον δρόμο, πιθανότατα και στην ασφαλιστική τιμολογιακή πολιτική

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Δωρεάν σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών από το ΕΕΑ

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2025 στις 17:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου

Ποσοτικός περιορισμός ευθύνης του ιδιοκτήτη μέχρι την αξία του ζημιογόνου αυτοκινήτου

Εφόσον κατά το ατύχημα δεν ήταν κάτοχος ή οδηγός – Αναιρετική διαδικασία – Δεκτή η ένσταση

My Career: Για 7η χρονιά NN Hellas και Junior Achievement Greece στηρίζουν εφήβους στον επαγγελματικό προσανατολισμό τους

Το πρόγραμμα έχει στόχο να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ εκπαίδευσης και επαγγελματικής αποκατάστασης

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Η νέα εποχή του ΑΙ στο επίκεντρο του AIFORUM25 – Σημαντικές παρουσιάσεις

Κορυφαία στελέχη από την Ελλάδα και το εξωτερικό στις 4/11 στον Ελληνικό Κόσμο θα αναλύσουν τις αλλαγές που φέρνει η επανάσταση της ΤΝ

Δ. Βασιλειάδης, PwC: «Τα μέτρα για την υγεία δεν μπορούν να πάνε μακριά»

Οι εταιρείες, επισήμανε στο συνέδριο της ΕΑΕ, θα πρέπει να κινηθούν προς κατευθύνσεις πέραν των αναπροσαρμογών ασφαλίστρων

EIOPA: Ο Πίνακας Ασφαλιστικών Κινδύνων Οκτωβρίου δείχνει συνολική σταθερότητα εν μέσω συνεχιζόμενων εντάσεων

Οι κίνδυνοι της αγοράς παραμένουν υψηλοί αλλά σταθεροί - Αυξητική τάση στους κινδύνους ESG

ΕΑΕΕ: Ενημέρωση για την πορεία αναθεώρησης της οδηγίας Solvency II

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την πρότασή της για τα μέτρα 2ου επιπέδου - Θετική η αντίδραση της Insurance Europe