back to top
13.2 C
Athens
Παρασκευή 4 Απριλίου 2025

Μετ’ εμποδίων η εφαρμογή νέων τεχνολογιών στην Υγεία

Ανεξάντλητη πηγή τόσο λύσεων για τη βελτίωση τις πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας όσο και εξοικονομήσεων, οι νέες τεχνολογίες εφαρμόζονται δειλά δειλά και στην Υγεία στη χώρα μας.

Με εξαίρεση τον ΕΟΠΥΥ, που τα τελευταία χρόνια φαίνεται να αξιοποιεί τεχνικά και ψηφιακά εργαλεία όλο και περισσότερο, αν και η γραφειοκρατικές δυσκολίες και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί έριχναν τις ταχύτητες, η χώρα μας παραμένει ουραγός στη χρήση νέων τεχνολογιών στην υγεία. Το ζήτημα των νέων τεχνολογιών στην υγεία αποτέλεσε και το θέμα της συζήτησης με την οποία έκλεισε το 9ο Pharma & Health Conference.

- Advertisement -

Σύμφωνα με το Θεοφάνη Ρηγάτο, Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΕΟΠΥΥ, «έχουν γίνει φοβερά έργα στον ΕΟΠΥΥ», αλλά σε ό,τι αφορά το κομμάτι της ψηφιακής εξέλιξης των νοσοκομείων, «θα πρέπει να το αφήσουμε στην άκρη, καθώς πρόκειται για «ειδική περίπτωση».

Διαβάστε επίσης: DRG’s, έλεγχοι και αποπληρωμές: Χρηματοδοτώντας το Σύστημα Υγείας

Πάντως, σε ότι αφορά τον ΕΟΠΥΥ, αναφέρθηκε ειδικά στο real time έλεγχο των υποβολών που εφαρμόζεται ήδη πιλοτικά σε 5 κλινικές και λειτουργεί κανονικά, όπως επίσης και το μητρώο για τα ιατροτεχνολογικά. Ο κ. Ρηγάτος αναφέρθηκε και στον Ασφαλιστικό Φάκελο, στον οποίο ο πολίτης μπορεί να δει και να απορρίψει παροχές, καθώς επίσης και να εκτυπώσει βεβαιώσεις που σχετίζονται με τον ΕΟΠΥΥ. «Ο πολίτης θα πρέπει να συμμετέχει και να μιλά για το τι βρήκε στο φάκελό του», τόνισε ο κ. Ρηγάτος.

- Advertisement -

Βέβαια, κατά τον Ειδικό Συνεργάτη του Υπουργού Υγείας Γιώργο Στεφανόπουλο, το 40% των ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων έχουν παραδοθεί. Χαρακτήρισε, δε, ως βασικό εμπόδιο στις προσπάθειες συνολικής ψηφιοποίησης  την απουσία  κωδικοποίησης και της έννοιας της διαλειτουργικότητας.

Ο κ. Στεφανόπουλος ανέφερε ότι 5 έργα είναι σε εξέλιξη, μεταξύ των οποίων ο φάκελος ασθενή και το σύστημα της αιμοδοσίας. Βέβαια, συνεχίζουν να υπάρχουν εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν.

«Στα μεγάλα διαγνωστικά εργαστήρια η ηλεκτρονική διαχείριση των διαγνωστικών εξετάσεων είναι εύκολο να γίνει. Τα μικρά θα έχουν πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ακόμα και στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση που ήταν ένα μεγάλο βήμα, «ένα μέρος της διόρθωσης είναι το ότι η πληροφορία καταγράφεται αλλά δεν φτάνει».

Ο κ. Στεφανόπουλος αναφέρθηκε και στη σύνδεση του Ευαγγελισμού και του Λαϊκού Νοσοκομείου με το Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα Μονάδων Υγείας. «Η ευφυΐα και η λειτουργικότητα θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη. Όμως επειδή οι πόροι δεν βρίσκονται εύκολα, πρέπει να πάρεις μια απόφαση» διευκρίνισε.  «Ξεκινώντας από τα 2 εκατ. ευρώ θεωρώ ότι είναι ένα έργο βάσης», προσέθεσε.

Για τον Kωνσταντίνο Καγγελίδη, Πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), Ιδρυτή και Chief Operating Officer (COO) της «Γνώμων» Πληροφορικής ΑΕ, η πληροφορική είναι γενικά πολύ χαμηλά στην ατζέντα.

Εκτίμησε, δε, ότι η αγορά πρέπει να φιλελευθεροποιηθεί. «Γιατί να παίρνουμε κεντρικές αποφάσεις σαν κοινωνία γι’ αυτά τα θέματα;», διερωτήθηκε, προσθέτοντας: «Ας κριθεί κάθε διοικητής. Φτιάχνουμε δικά μας έργα και δεν αφήνουμε τους μικρούς να λειτουργήσουν σε αυτό το οικοσύστημα».

Κατά τον ίδιο, τα δεδομένα υγείας θα έπρεπε να τα παίρνει ο ΕΟΠΥΥ. Παράλληλα:

«Χρειάζεται επένδυση στην τεχνολογία, στην εξειδίκευση, καλύτερη διαχείριση των πόρων. Εμείς δίνουμε λύσεις σε αγορές όπως το εξωτερικό (Μάλτα, Ιταλία, κλπ). Ο ανταγωνισμός αυτών των χωρών θα μας ξεπεράσει και η χώρα θα υποφέρει», κατέληξε.

«Η πληροφορία υπάρχει για να τυπωθεί. Ηλεκτρονική για να περάσει σε ένα άλλο σύστημα δεν υπάρχει παρά μόνο στα νοσοκομεία», ανέφερε από τη δική του πλευρά ο Δημήτρης Κουναλάκης, Γενικός Ιατρός.

Όπως εξήγησε, οι γιατροί δεν εναντιώθηκαν στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση αλλά στα προβλήματα των συστημάτων. Βασικό αγκάθι για τον κ. Κουναλάκη είναι ότι «δεν υπάρχει εθνική στρατηγική».

«Είναι 3 με 4 εταιρίες στην Ελλάδα για τη διαχείριση των αποτελεσμάτων των διαγνωστικών εξετάσεων. Αυτοί δεν έχουν κληθεί να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να αποφασίσουν για μια κοινή κωδικοποίηση», σημείωσε.

Για τον Κωνσταντίνος Πανουτσόπουλος, Healthcare Consulting Manager της Roche Diagnostics Hellas, «τα συνεργαζόμενα τμήματα των νοσοκομείων θα πρέπει παράσχουν τις πληροφορίες, για να βλέπουμε αν η εφαρμογή είναι επιτυχής ή όχι». Όπως εξήγησε, για αυτό «η διαλειτουργικότητα των συστημάτων εδώ είναι πολύ σημαντική».

«Είναι σημαντικό κατά την εφαρμογή των όψιμων συστημάτων να χαρτογραφούνται οι διαδικασίες, ώστε η λύση που θα εφαρμοστεί να είναι αποτελεσματική», συμπλήρωσε.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Οι υπέρογκες επιστροφές θέτουν σε κίνδυνο την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες

«Φρένο» στην πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες θέτουν οι υποχρεωτικές επιστροφές αφού ανέρχονται στο 79%

ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ: Νέα εποχή για την Οδική Βοήθεια με τη χρήση AI και Νέων Τεχνολογιών

Ο Όμιλος ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ, συνεχίζει την πορεία καινοτομίας και εξέλιξης, ενσωματώνοντας την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) και τις σύγχρονες τεχνολογίες

Μέτρα για τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών

Σε μέτρα προχωρά η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για την ανακούφιση από την αναμονή των ασθενών που εξυπηρετούνται από τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

Γεωργιάδης: Ο ΕΟΠΥΥ με την Ψηφιακή Μεταρρύθμιση θα γίνει αποτελεσματικότερος

Tην πρόοδο των έργων του ΕΟΠΥΥ παρουσίασε η διοικήτρια του Οργανισμού στον υπουργό Υγείας.  Στόχος των πρωτοβουλιών είναι η μεταμόρφωση του οργανισμού και o...

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Αυξάνεται η δυσαρέσκεια των πολιτών για το ΕΣΥ-Τι δείχνει έρευνα της GPO για τον ΠΙΣ

Παρά τις εξαγγελίες και τις προσπάθειες του Άδωνι Γεωργιάδη και της κυβέρνησης, αυξάνεται η δυσαρέσκεια των πολιτών για το δημόσιο σύστημα υγείας

Οχυρωνόμαστε ενάντια στις εποχικές αλλεργίες

  Πολλοί άνθρωποι έχουν την προδιάθεση να αναπτύξουν, έστω και μία φορά στη ζωή τους, κάποια αλλεργική αντίδραση. Συνήθως, υπάρχει κληρονομική προδιάθεση, στις περισσότερες όμως...

Κ. Μακέδος: Iσχυρή δέσμευση η επένδυση στην ασφάλεια και στην υποστήριξη των μελών του ΤΜΕΔΕ

Σε ισχύ έχουν τεθεί από χθες 1η Απριλίου 2025 οι νέες εξειδικευμένες ανταποδοτικές ασφαλιστικές καλύψεις, που προσφέρει το Ταμείο Μηχανικών

Δ. Γαβαλάκης: Προχωρά περαιτέρω η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών για τους διαμεσολαβούντες

Προχωρά περαιτέρω η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών προς τους ασφαλιστικούς και αντασφαλιστικούς διαμεσολαβητές

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Σε κίνδυνο η ευρωπαϊκή οικονομία. Να αναλάβει άμεσα δράση η ΕΕ

Οι ανακοινώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για επιβολή δασμών σε μία σειρά από χώρες σημαίνει ότι αυξάνεται κατά πολύ ο δείκτης

Ο Hassène Feki νέος CEO στην Groupama Ασφαλιστική

Η Groupama Ασφαλιστική, ανακοινώνει την ανάληψη της θέσης του Chief Executive Officer από τον κ. Hassène Feki, ο οποίος αναλαμβάνει

Κέρδη 11 δισεκ. για την Munich Re, Swiss Re, Hannover Re, SCOR  το 2024

Η Munich Re και η Hannover Re ξεπέρασαν τους στόχους τους με ετήσια αύξηση των καθαρών εσόδων κατά 23% και 28% αντίστοιχα, ...

Σεμινάριο Ασφαλίσεων Ξενοδοχείων, Ενοικιαζόμενων Δωματίων και λοιπών Τουριστικών Καταλυμάτων

Το Υπουργείο Τουρισμού θεωρεί την 1η Απριλίου εκάστου έτους ως την ημερομηνία τυπικής έναρξης της τουριστικής περιόδου της χώρας μας.

Εντεκα  InsurTechs μπαίνουν στην πλατφόρμα Lloyd’s Lab Accelerator

Τα Lloyd's χτες αποκάλυψαν ότι 11 InsurTechs  εξασφάλισαν μία θέση στην πλατφόρμα των Lloyds: ‘Lloyd's Lab Accelerator.