Γράφει η Ελίνα Τσιούλη, Ψυχολόγος Διαχείρισης του Στρες (μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην Ιατρική Σχολή Αθηνών), μέλος του Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου. Ατομική συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία για τη διαχείριση προβλημάτων στρες και την προαγωγή της ψυχικής υγείας.
Νευροψυχολογικές έρευνες έδειξαν ότι αυτή η πρωτογενής μορφή μηνύματος έχει την επιρροή της στον υποσυνείδητο νου. Σημάδια γονιμότητας, όπως η συμμετρία του προσώπου, ιδανική αναλογία μέσης-γοφών, μακριά μαλλιά στις γυναίκες, θεληματικό πηγούνι στους άνδρες, πλατύ στέρνο, φαρδιοί ώμοι είναι πρωτογενή χαρακτηριστικά που δημιουργούν μια θετική αρχική εντύπωση.
Η ομορφιά και η έλξη δεν είναι απαραίτητα συνώνυμες
Η ομορφιά δεν είναι από μόνη της αυτό που μας ελκύει. Υπάρχει κάτι πολύ περισσότερο ζωντανό, γεμάτο νόημα και ενεργό που φέρνει τους ανθρώπους κοντά. Η ομορφιά και η έλξη είναι πολύ διακριτές οντότητες. Ενώ η ομορφιά είναι ακατέργαστη, η έλξη είναι δυναμική και προηγμένη. Η ομορφιά είναι ένα κομμάτι αυτού που κάνει ένα άτομο ελκυστικό. Από τα μαλλιά, τη μυρωδιά, την έκφραση και τη φωνή, η έλξη είναι μια σύνθεση που πηγαίνει πέρα από την επιφάνεια.
Το πιο σέξι άτομο μέσα σε ένα δωμάτιο δεν είναι απαραίτητα αυτό που είναι αντικειμενικά πιο συμμετρικό και σωματικά τέλειο. Είναι το άτομο που προβάλλει αυτοπεποίθηση και ευτυχία.
Τα καλλυντικά, η περιποίηση των μαλλιών και οι ιατρικές θεραπείες μπορούν να τροποποιήσουν το πρόσωπο και το σώμα, ώστε να κατακτηθεί η ιδανική όψη. Όμως, η ικανότητα να βελτιώνει ένα άτομο την αυτοπεποίθησή του μπορεί να το βοηθήσει να δημιουργήσει μια καλύτερη πρώτη εντύπωση. Έρευνες έδειξαν ότι μια γυναίκα είναι 70% πιο πιθανό να κερδίζει περισσότερα χρήματα αν πιστεύει ότι είναι όμορφη, παρά απ’ το αν αντικειμενικά θεωρείται όμορφη και πληροί πρότυπα ομορφιάς. Όσοι θεωρούν ότι είναι όμορφοι, στην πραγματικότητα κερδίζουν τα πιο πολλά οφέλη και θεωρούνται πιο ελκυστικοί.
Οι φερομόνες εντείνουν την έλξη
Επίσης, η μυρωδιά είναι αποδεδειγμένα ένας παράγοντας που παίζει ρόλο. Η «μυρωδιά» είναι ένας ανεπαρκής τρόπος περιγραφής της αίσθησης των φερομονών ενός ατόμου. Οι φερομόνες αποδεδειγμένα εμπλέκονται στη σεξουαλική έλξη στα ζώα και έρευνες προτείνουν ότι πιθανόν παίζουν κάποιο ρόλο και στους ανθρώπους. Ένας τύπος φερομόνης, ονομαζόμενος “ελευθερωτής” -που περιλαμβάνει την ανδροστερόνη, ανδροστενδιόνη και ανδροστενόλη- ενδέχεται να εμπλέκεται στη σεξουαλική έλξη. Βρισκόμαστε στην αρχή της κατανόησης κάτω από το επίπεδο της συνείδησης.
Η υπόθεση είναι ότι αρκετή από την επικοινωνία μας επηρεάζεται από χημικά σήματα. Έρευνες έδειξαν ότι γυναίκες μπορούσαν από τη μυρωδιά να αντιληφθούν το βαθμό συμμετρίας ενός άντρα και να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να κρίνουν την ελκυστικότητά του. Τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, η συμμετρία αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην έλξη. Επίσης, οι άνδρες μπορούν να αισθανθούν τη γονιμότητα μιας γυναίκας, πιθανόν εξαιτίας των φερομονών της. Σ’ ένα πείραμα, έκριναν τις μπλούζες γυναικών που τις φορούσαν σε γόνιμες μέρες του κύκλου τους ως πιο «ευχάριστες» και «σέξι».
Επιπλέον,το πρόσωπο μιας γυναίκας γίνεται αντιληπτό στους άνδρες ως πιο ελκυστικό κατά τη διάρκεια των γόνιμων ημερών του κύκλου. Σε μια έρευνα, το 60% των ανδρών, αξιολόγησε τις φωτογραφίες γυναικών ως πιο ελκυστικές, όταν βρίσκονταν στην κορύφωση της γονιμότητάς τους, κατά τη διάρκεια του κύκλου τους. Επίσης, ο ήχος μιας γυναικείας φωνής παίζει ρόλο στην κρίση των ανδρών για την ελκυστικότητα μιας γυναίκας. Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η φωνή μιας γυναίκας ακούγεται πιο ελκυστική στις γόνιμες μέρες του εμμηνορροϊκού κύκλου της.
Το κοινωνικό πλαίσιο επηρεάζει την έλξη
Ένα μεγάλο τμήμα ερευνών εξελικτικών ψυχολόγων δείχνει ότι, γενικά, οι γυναίκες τείνουν να προτιμούν πιο αρρενωπούς στην εμφάνιση άντρες – πιθανόν, διότι τα αρρενωπά χαρακτηριστικά, όπως οι φαρδιοί ώμοι ή το θεληματικό πηγούνι, είναι δείκτες σθένους, ανδρισμού και καλής υγείας. Ωστόσο, στις μέρες μας αυτή η διαπίστωση δεν είναι απόλυτα αληθής. Οι γυναίκες μπορεί εξελικτικά να ψάχνουν τον ανδρισμό, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η προτίμησή τους σε ένα μοντέρνο πλαίσιο επικεντρώνεται σε έναν αρρενωπό άνδρα. Το πλαίσιο είναι αυτό που μετράει. Οι γυναίκες που ζουν σε πιο φτωχά περιβάλλοντα, ενδέχεται να έχουν μια πιο ισχυρή προτίμηση για τους αρρενωπούς άνδρες, ενώ οι γυναίκες που ζουν σε πιο ανεπτυγμένες περιοχές προτιμούν τους πιο «θηλυπρεπείς» άνδρες στην εμφάνιση. Από μια εξελικτική προοπτική, η αρρενωπότητα, δείγμα καλών γονιδίων και κυριαρχίας, είχε σημασία σε πλαίσια όπου υπήρχαν πραγματικές απειλές, όπως ασθένειες, οπότε η κληρονομήσιμη υγεία ήταν ανεκτίμητη.
Ενώ η επιστήμη ως ένα βαθμό εξηγεί για τους σεξουαλικούς συντρόφους που επιλέγουμε, στο τέλος της ημέρας, η έλξη εξακολουθεί να παραμένει κάτι μοναδικό για το κάθε άτομο ξεχωριστά. Η ανθρωπολόγος HelenFisher, που έχει μελετήσει εκτενώς την αγάπη, εξηγεί ότι ο καθένας μας έχει τους δικούς του «χάρτες του έρωτα» που προσδιορίζουν την έλξη. Αυτοί οι «χάρτες» ποικίλλουν από άτομο σε άτομο. Τα άτομα και οι πολιτισμοί έχουν τα δικά τους πρότυπα στο τι αντιλαμβάνονται ως ελκυστικό. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες παγκόσμιες ιδιότητες που όλοι ψάχνουμε, όπως η γενική εμφάνιση υγείας και καθαριότητας.
Βιβλιογραφία:
1. Melanie Axelrod. Men Can Smell Fertility, Study Says. www.abc news.go.com
2. Adam Hadhazy. Do Pheromones Play a Role in Our Sex Lives? Scientific American.
3. Helen Fisher (1993). The Biology of attraction. Psychology Today
Πηγή: virus.com.gr / e-psychology.gr