back to top
23.2 C
Athens
Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

Ξανθός: Κρίσιμος δείκτης οικονομικής ευημερίας η επένδυση στην Υγεία

Αποφασισμένη να κερδίσει το «στοίχημα» των μεταρρυθμίσεων στον τομέα ευθύνης της δηλώνει η ηγεσία της Αριστοτέλους, η οποία αναδεικνύει την επένδυση στην Υγεία ως κρίσιμο δείκτη κοινωνικής ευημερίας.

«Δεν υπάρχει λοιπόν δίλημμα ναι ή όχι στις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία. Το ερώτημα είναι: με ποιο πολιτικό σχέδιο, με τι στόχο, με ποιο κοινωνικό πρόσημο, με ποιους πόρους» είπε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Ξανθός από το Παρίσι, όπου βρίσκεται παίρνοντας μέρος σε forum του ΟΟΣΑ για τις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία.

- Advertisement -

Όπως ανέφερε ο Έλληνας Υπουργός, είναι αποδεδειγμένο ότι η λιτότητα πλήττει σοβαρά τα δημόσια συστήματα υγείας, καθώς υπονομεύει την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού κι εντείνει τις υγειονομικές ανισότητες.

«Το ερώτημα είναι αν σε περιβάλλον λιτότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας – που αποτελεί την κυρίαρχη «συνταγή» για την έξοδο από την οικονομική κρίση – υπάρχουν περιθώρια βιώσιμης χρηματοδότησης και αποτελεσματικής λειτουργίας του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και του Κοινωνικού Κράτους;» διερωτήθηκε ο κος Ξανθός, για να απαντήσει ευθύς αμέσως καταφατικά. «Η απάντηση είναι ναι» τόνισε, δίνοντας το πολιτικό του στίγμα. Προϋπόθεση, πρόσθεσε, είναι η ενίσχυση του συστήματος με ανθρώπινους και υλικούς πόρους για τη σταδιακή σύγκλιση των δημόσιων δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ με τα ευρωπαικά standars και η μεταρρύθμιση με στόχο την καθολικότητα, την ισότητα και την ποιότητα στη φροντίδα.

- Advertisement -

Ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι η οικονομική κρίση δεν παράγει μόνο ανεργία και φτώχεια αλλά και ασθένεια, υπενθυμίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση αποσύνδεσε την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από την εργασία και την ασφάλιση. «Το στοίχημα τώρα είναι να στηριχθεί στην πράξη αυτή η σημαντική μεταρρύθμιση, να υπερβούμε τους οικονομικούς περιορισμούς για την καθολική κάλυψη που δημιουργούν τα προγράμματα λιτότητας, επενδύοντας στην Υγεία ως κρίσιμο δείκτη δίκαιης ανάπτυξης και συνολικής κοινωνικής ευημερίας» υπογράμμισε ο κος Ξανθός.

Οι βασικές διαρθρωτικές αλλαγές που σχεδιάζει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προς αυτή την κατεύθυνση είναι, σύμφωνα με τον ίδιο:

  1. Η ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ως βασικού «πυλώνα» του ΕΣΥ.
  2. Η βελτίωση της Διοίκησης του ΕΣΥ μέσω διαφανούς, συμμετοχικής, δημοκρατικής και αποτελεσματικής διακυβέρνησης που υπόκειται στις αρχές της δημόσιας λογοδοσίας, του κοινωνικού ελέγχου, του σεβασμού των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων και κυρίως των ασθενών.
  3. Η βιώσιμη χρηματοδότηση του ΕΣΥ και η διεύρυνση του «δημοσιονομικού χώρου» για Δημόσια Υγεία, μέσω της συνέργειας των πόρων από τη γενική φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές υγείας.
  4. Η ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και η προώθηση της αποασυλοποίησης-αποϊδρυματοποίησης από κοινού στις δομές ψυχικής υγείας και στις προνοιακές δομές.
  5. Η «αλλαγή μίγματος» στη φαρμακευτική πολιτική με κεντρικές προτεραιότητες την εγγυημένη πρόσβαση όλων στα αναγκαία φάρμακα, την αξιολόγηση της φαρμακευτικής καινοτομίας, τον έλεγχο της συνταγογράφησης και τη διαπραγμάτευση «δίκαιων» τιμών αποζημίωσης.

Πηγή: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Προσωπικός Ιατρός: Μια καινοτομία του «αύριο»

Ένα θέμα που έχει συζητηθεί ιδιαίτερα στις μέρες μας μπαίνει στο μικροσκόπιο και μέσα από τα μάτια του ειδικού βλέπουμε τα θετικά στοιχεία, αλλά και τα σημεία που επιδέχονται διορθώσεις.

ΟΟΣΑ: Κίνδυνος ύφεσης σε πολλές οικονομίες της Ευρωζώνης

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) για την παγκόσμια οικονομία στην ενδιάμεση έκθεσή του, με τίτλο «πληρώνοντας το τίμημα του πολέμου», η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Επιστολή φορέων της ΠΦΥ στον ΕΟΠΥΥ για τα ποιοτικά κριτήρια των εργαστηρίων

Επιστολή έστειλε το Συντονιστικό Όργανο Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ. Στην επιστολή τίθενται θέματα εφαρμογής των ποιοτικών κριτηρίων για τα βιοπαθολογικά εργαστήρια από τον οργανισμό.

SOS εκπέμπεται σε επιστολή φορέων της ΠΦΥ προς τον αναπληρωτή υπ. Οικονομικών

Κραυγή αγωνίας εκφράζουν φορείς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών προειδοποιώντας ότι ο κλάδος τους πνέει τα λοίσθια. Κούρεμα του claw back ζητούν καθώς και κατάργηση της προείσπραξης του τρέχοντος έτους.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων

Σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 500 εκατομμυρίων Ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,84%. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 946 εκατομμυρίων Ευρώ, που υπερκάλυψαν...

Placement ETE: Απροθυμία των ασφαλιστικών να συμμετάσχουν 

Οι τοποθετήσεις σε μετοχές της ΕΤΕ υπολογίζονται στα 150 εκατ. ευρώ στο σύνολο των ασφαλιστικών 

Τι μπορεί να «πυροδοτήσει» τον καρκίνο του προστάτη

Κάθε άνδρας μπορεί να κινδυνεύει από την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη. Η ασθένεια προσβάλλει αθλητές και λογιστές, πολιτικούς και γιατρούς

Έρευνα ΠΟΥ για την επίδραση των κινητών τηλεφώνων στην εμφάνιση καρκίνου του εγκεφάλου

Νέα στοιχεία  από πρόσφατη ανασκόπηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δημοσιεύθηκε από τους Karipidis et al στο Environmental International, αναφέρουν

Δημοφιλή Άρθρα


 

 

Ροή Ειδήσεων

Δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων

Σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 500...

MDRT Day: Secure Today… Thrive Tomorrow. Commitment is always a choice!

Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η τριήμερη εκδήλωση του MDRT Day Greece στην Θεσσαλονίκη (19-21 Σεπτεμβρίου 2024)!

“Οι καιροί αλλάζουν” για την ασφαλιστική αγορά και το Insurance world 

"Oι καιροί αλλάζουν" τραγούδησε δύο φορές ο Bob Dylan μία το 1964 και μία το 1992 σε κρίσιμες περιόδους του 20ου αιώνα. 

ΑRAG DAY: “Θεωρούμε πως έχουμε συμβάλλει με τις μικρές μας δυνάμεις σε κάτι μεγάλο”

Την 26.9.2024 έλαβε χώρα η διαδικτυακή εκδήλωση της ARAG Hellas υπό τον τίτλο ARAG DAY 2024.

Placement ETE: Απροθυμία των ασφαλιστικών να συμμετάσχουν 

Οι τοποθετήσεις σε μετοχές της ΕΤΕ υπολογίζονται στα 150 εκατ. ευρώ στο σύνολο των ασφαλιστικών