back to top
9.5 C
Athens
Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2025

Ξανθός: Κρίσιμος δείκτης οικονομικής ευημερίας η επένδυση στην Υγεία

Αποφασισμένη να κερδίσει το «στοίχημα» των μεταρρυθμίσεων στον τομέα ευθύνης της δηλώνει η ηγεσία της Αριστοτέλους, η οποία αναδεικνύει την επένδυση στην Υγεία ως κρίσιμο δείκτη κοινωνικής ευημερίας.

«Δεν υπάρχει λοιπόν δίλημμα ναι ή όχι στις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία. Το ερώτημα είναι: με ποιο πολιτικό σχέδιο, με τι στόχο, με ποιο κοινωνικό πρόσημο, με ποιους πόρους» είπε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Ξανθός από το Παρίσι, όπου βρίσκεται παίρνοντας μέρος σε forum του ΟΟΣΑ για τις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία.

- Advertisement -

Όπως ανέφερε ο Έλληνας Υπουργός, είναι αποδεδειγμένο ότι η λιτότητα πλήττει σοβαρά τα δημόσια συστήματα υγείας, καθώς υπονομεύει την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού κι εντείνει τις υγειονομικές ανισότητες.

«Το ερώτημα είναι αν σε περιβάλλον λιτότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας – που αποτελεί την κυρίαρχη «συνταγή» για την έξοδο από την οικονομική κρίση – υπάρχουν περιθώρια βιώσιμης χρηματοδότησης και αποτελεσματικής λειτουργίας του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και του Κοινωνικού Κράτους;» διερωτήθηκε ο κος Ξανθός, για να απαντήσει ευθύς αμέσως καταφατικά. «Η απάντηση είναι ναι» τόνισε, δίνοντας το πολιτικό του στίγμα. Προϋπόθεση, πρόσθεσε, είναι η ενίσχυση του συστήματος με ανθρώπινους και υλικούς πόρους για τη σταδιακή σύγκλιση των δημόσιων δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ με τα ευρωπαικά standars και η μεταρρύθμιση με στόχο την καθολικότητα, την ισότητα και την ποιότητα στη φροντίδα.

- Advertisement -

Ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι η οικονομική κρίση δεν παράγει μόνο ανεργία και φτώχεια αλλά και ασθένεια, υπενθυμίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση αποσύνδεσε την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από την εργασία και την ασφάλιση. «Το στοίχημα τώρα είναι να στηριχθεί στην πράξη αυτή η σημαντική μεταρρύθμιση, να υπερβούμε τους οικονομικούς περιορισμούς για την καθολική κάλυψη που δημιουργούν τα προγράμματα λιτότητας, επενδύοντας στην Υγεία ως κρίσιμο δείκτη δίκαιης ανάπτυξης και συνολικής κοινωνικής ευημερίας» υπογράμμισε ο κος Ξανθός.

Οι βασικές διαρθρωτικές αλλαγές που σχεδιάζει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προς αυτή την κατεύθυνση είναι, σύμφωνα με τον ίδιο:

  1. Η ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ως βασικού «πυλώνα» του ΕΣΥ.
  2. Η βελτίωση της Διοίκησης του ΕΣΥ μέσω διαφανούς, συμμετοχικής, δημοκρατικής και αποτελεσματικής διακυβέρνησης που υπόκειται στις αρχές της δημόσιας λογοδοσίας, του κοινωνικού ελέγχου, του σεβασμού των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων και κυρίως των ασθενών.
  3. Η βιώσιμη χρηματοδότηση του ΕΣΥ και η διεύρυνση του «δημοσιονομικού χώρου» για Δημόσια Υγεία, μέσω της συνέργειας των πόρων από τη γενική φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές υγείας.
  4. Η ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και η προώθηση της αποασυλοποίησης-αποϊδρυματοποίησης από κοινού στις δομές ψυχικής υγείας και στις προνοιακές δομές.
  5. Η «αλλαγή μίγματος» στη φαρμακευτική πολιτική με κεντρικές προτεραιότητες την εγγυημένη πρόσβαση όλων στα αναγκαία φάρμακα, την αξιολόγηση της φαρμακευτικής καινοτομίας, τον έλεγχο της συνταγογράφησης και τη διαπραγμάτευση «δίκαιων» τιμών αποζημίωσης.

Πηγή: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η Interamerican προσφέρει υπηρεσίες ΠΦΥ στους ανθρώπους της «σχεδίας»

Το ειδικά σχεδιασμένο ομαδικό πρόγραμμα υγείας εξασφαλίζει την πρόσβαση σε ιατρική υποστήριξη και φροντίδα

Η γήρανση «φρενάρει» την ανάπτυξη: Προειδοποίηση ΟΟΣΑ για απώλεια 14% του ΑΕΠ έως το 2060

Οι οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές καλούνται να αναπροσαρμοστούν στις νέες δημογραφικές πραγματικότητες

O γ.γ. Εργασιακών Σχέσεων Ν. Μηλαπίδης στη Σύνοδο του ΟΟΣΑ για την Απασχόληση, την Εργασία και τις Κοινωνικές Υποθέσεις

«Στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης» επισήμανε «η δημογραφική γήρανση και η τεχνολογική αλλαγή αποτελούν συγκλίνουσες δυνάμεις»

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ποιος φοβάται… τα Χριστούγεννα;

Για κάποιους τα Χριστούγεννα δεν έρχονται πάντα με «χρυσόσκονη», αλλά με άγχος, κούραση και πίεση

Red flags – Πώς να τις αναγνωρίσουμε πριν να είναι αργά

Σε επαγγελματικές και προσωπικές σχέσεις υπάρχουν συμπεριφορές ή μοτίβα που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά – και ίσως χρειαστεί να προστατευτούμε

Βγαίνουμε… αλώβητοι από τα γιορτινά τραπέζια

Διατροφή και γιορτές των Χριστουγέννων: Είναι δύο αιώνιοι αντίπαλοι ή μπορούν με μικρά τεχνάσματα να μετατραπούν σε συμμάχους; 

ΕΟΔΥ: Συστάσεις για την εποχική γρίπη ενόψει των εορτών

Η νέα γρίπη Κ και η έξαρση που φέτος ήρθε νωρίτερα σε σχέση με τις δύο προηγούμενες χρονιές

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Αύξηση 8,1% στα συμβόλαια τεχνικών ασφαλίσεων το 2024

Η αύξηση προέρχεται κυρίως από την αύξηση του πλήθους των συμβολαίων με καλύψεις CAR, EAR

Ευχές της ΕΑΕΕ για το 2026 με έμφαση στην Υγεία, στην Ασφάλεια και στην Ευημερία

Το μήνυμα της ΕΑΕΕ αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης στη σύγχρονη κοινωνία, ιδιαίτερα σε μια περίοδο αυξημένων προκλήσεων

Νέο επεισόδιο του «Και Αν Συμβεί… στο Δρόμο;» – Η ιστορία του Θάνου Βουλή

Στο επεισόδιο θίγονται ζητήματα όπως η εμπειρία του τροχαίου και της αναπηρίας, αλλά και η στάση της πολιτείας και των ασφαλιστικών εταιρειών

«Στον δρόμο τα δικά σου λάθη δεν τα πληρώνεις μόνο εσύ»: Η ευθύνη πίσω από το τιμόνι αφορά όλους!

Ένα ιδιαίτερα δυνατό κοινωνικό μήνυμα για την οδική ασφάλεια μεταφέρει η νέα καμπάνια της Ελληνικής Κυβέρνησης – Δείτε το βίντεο

Εκδήλωση του EDPB για την ανωνυμοποίηση και την ψευδωνυμοποίηση

Το workshop ακολούθησε την αποσαφήνιση από το ΔΕΕ του πεδίου εφαρμογής της έννοιας των προσωπικών δεδομένων στην υπόθεση EDPS κατά SRB