back to top
27.2 C
Athens
Σάββατο 9 Αυγούστου 2025

Σημαντική αλλαγή στον ΕΟΠΥΥ

Του Αιμίλιου Νεγκή, διευθυντή σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine

Για να μη λέτε ότι πάντα γκρινιάζω ή επικρίνω όσα κάνει το Κράτος. Πρόσφατα, ο ΕΟΠΥΥ προέβη σε μία κίνηση που, αν και πέρασε στα ψιλά, έχει σημαντικά οφέλη, τόσο για τον οργανισμό όσο κυρίως για τους παρόχους. Άρα, εμμέσως πλην σαφώς, θα βελτιωθεί και η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

- Advertisement -

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στη 1 Μαρτίου, ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε ότι πλέον το rebate (υποχρεωτική έκπτωση των παρόχων προς τον οργανισμό) θα υπολογίζεται σε μηνιαία βάση. Μάλιστα αυτό θα ισχύει για όλους τους παρόχους, πλην φαρμακοποιών και φαρμακευτικών εταιρειών. Δηλαδή, ισχύει για:

  • Γιατρούς που αμείβονται κατά πράξη και περίπτωση με ειδικότητα καρδιολογία, γαστρεντερολογία, νευρολογία, γυναικολογία και φυσιατρική (κατηγορία Α). Το rebate είναι ανάλογα με τον τζίρο, μηδέν έως 1.000 ευρώ, 20% από 1.000 έως 2.000 ευρώ και 40% πάνω από 2.000 ευρώ.
  • Γιατρούς κατά πράξη και περίπτωση άλλων ειδικοτήτων (κατηγορία Β). Ισχύει το ίδιο με την προηγούμενη κατηγορία. Επίσης προβλέπεται rebate 40% όταν ο γιατρός εκτελεί εξέταση που έχει συνταγογραφήσει ο ίδιος.
  • Φυσικοθεραπευτήρια και φυσικοθεραπευτές (ιδιώτες και εταιρείες).
  • Υπηρεσίες κέντρων αποκατάστασης και αποθεραπείας ανοιχτής και κλειστής περίθαλψης. Στην ανοιχτή περίθαλψη, το rebate μπορεί να φθάσει έως και το 30% για τζίρο άνω των 6.000 ευρώ.
  • Υπηρεσίες μονάδων χρόνιας αιμοκάθαρσης και μονάδων τεχνητού νεφρού. Έχουμε rebate μηδέν για τζίρο μέχρι 5.000 ευρώ και πάνω από αυτό 5%.
  • Υπηρεσίες νοσηλείας ιδιωτικών κλινικών και κλινικών ψυχιατρικής. Στις γενικές κλινικές το rebate 5% για «τζίρο» άνω των 5.000 ευρώ. Στις ψυχιατρικές έχει έξι διαβαθμίσεις 0, 5%, 10%, 15%, 20% και 25% ανάλογα με το τζίρο.
  • Φορείς υποστήριξης αναπηρίας κερδοσκοπικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Στα κερδοσκοπικού έχουμε 5 διαβαθμίσεις 0%, 5%, 10%, 15% και 20%, ενώ στα μη κερδοσκοπικού μόνο δύο, 0% και 5%.

Τι σημαίνει ο μηνιαίος υπολογισμός στην πράξη; Μέχρι πρότινος, γινόταν σε εξαμηνιαία βάση, γεγονός που είχε αρκετές «παρενέργειες» τόσο για τον οργανισμό όσο και τους ίδιους τους παρόχους. Σκεφθείτε μόνο το εξής: οι πάροχοι κατέβαλλαν μηνιαίως ΦΠΑ, ενώ τα πραγματικά έσοδά τους από τον ΕΟΠΥΥ υπολογίζονταν μετά από μήνες…

- Advertisement -

Επίσης, με το παλαιό σύστημα είχαμε σημαντική, χρονική υστέρηση ανάμεσα στο χρόνο που το rebate βεβαιωνόταν και το χρόνο, που αυτό εισπράττονταν. Γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να συσσωρεύονται ανείσπρακτα ποσά από rebate, επιβαρύνοντας την εικόνα για τα οικονομικά του οργανισμού και προς την τρόικα… Τώρα με το νέο σύστημα θα έχουμε βελτίωση της απεικόνισης των απλήρωτων και ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Οργανισμού…

Ο μηνιαίος υπολογισμός του rebate θα κάνει τη ζωή πιο εύκολη για τους παρόχους:

  • Μέχρι σήμερα ο ΕΟΠΥΥ ήταν αναγκασμένος να μην προβαίνει σε πληρωμές όλων των μηνών, προκειμένου να συμψηφίζει τα ποσά του rebate & claw back με αυτούς τους απλήρωτους μήνες. Αυτό είχε δραματικές συνέπειες στη ρευστότητα των παρόχων, προκαλούσε γκρίνια, διαμαρτυρίες και αβεβαιότητα. Με τη νέα διαδικασία, οι πάροχοι θα αποκτήσουν σταθερές χρηματικές ροές κατά τη διάρκεια του έτους, γεγονός που είναι το άλφα και το ωμέγα για κάθε επιχείρηση.
  • Οι πάροχοι δε θα χρειάζεται πλέον να αναμένουν τη γνωστοποίηση του ποσού του rebate προκειμένου να προβούν στις απαραίτητες φορολογικές ενέργειες για την αποφορολόγηση του. Με τη νέα διαδικασία το ποσό του rebate ενσωματώνεται στο μηνιαίο φορολογικό στοιχείο που υποβάλλει ο πάροχος στον ΕΟΠΥΥ, μειώνοντας τη συνολική δαπάνη και συνεπώς τη φορολογητέα αξία.

Ειδικότερα, για τους παρόχους που υπάγονται στο καθεστώς ΦΠΑ, με τη παλιά μέθοδο λογιζόταν ΦΠΑ στο ποσό προ του υπολογισμού του rebate. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι πάροχοι να εμφανίζουν, έστω προσωρινά, αυξημένο ποσό ΦΠΑ προς απόδοση.

Αντίστοιχα το ποσό του φόρου που υπολογιζόταν για κάθε πάροχο ήταν και αυτό αυξημένο λόγω του μη υπολογισμού του rebate εντός της τρέχουσας κάθε φορά χρήσης. Γίνεται λοιπόν κατανοητό πως το προαναφερθέν επιπλέον ποσό φόρου και ΦΠΑ (λόγω μη υπολογισμού του rebate στη χρήση που αντιστοιχούσε) οδηγούσε πολλές φορές τους παρόχους σε ταμειακή δυσκολία και ήταν αναγκασμένοι να μετακυλήσουν την αποκατάσταση της φορολογικής αυτής ανωμαλίας (επιστροφή ΦΠΑ και φόρου) σε επόμενες χρήσεις (μόλις ολοκληρωνόταν από τον ΕΟΠΥΥ η διαδικασία υπολογισμού του rebate).

Με τη νέα όμως διαδικασία τα ποσά των φορολογικών στοιχείων εμπεριέχουν την έκπτωση από rebate. Έτσι, κάθε πάροχος θα αποδίδει αφενός το ορθό ποσό ΦΠΑ και αφετέρου ο φόρος εισοδήματος υπολογίζεται στην πραγματική καθαρή αξία της παρεχόμενης προς τον οργανισμό υπηρεσίας.

Με λίγα λόγια, το νέο σύστημα είναι πιο απλό και άμεσο, τόσο για να εφαρμοστεί όσο και για να ελεγχθεί. Δίνει τη δυνατότητα καλύτερου προγραμματισμού στον ΕΟΠΥΥ και στους παρόχους του. Κάτι που θα φανεί τους επόμενους μήνες…

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αντιπαράθεση για το «βραχιόλακι» στα ΤΕΠ: Σφοδρή κριτική από την ΕΙΝΑΠ στον Γεωργιάδη

Σε συγκυριακούς λόγους αποδίδει η ΕΙΝΑΠ τη μείωση του χρόνου αναμονής στα τμήματα επειγόντων περιστατικών

Άμεση αύξηση αμοιβών ΕΟΠΥΥ ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιώς

Οι οικονομικές πιέσεις, τονίζουν οι γιατροί, επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας

Κάποιο «ιατρικό» ψάχνει ασφαλιστικά τέρματα να βάλει γκολ

Ετοιμάζονται οι ασφαλιστικές να εκδώσουν νέα προγράμματα  μετά από συμφωνία μαζί Του; τι λέτε να κάνει η Generali;

Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση: Πολύ σοβαρά τα προβλήματα στην ασφάλιση υγείας

Οι ασφαλιστικές επιχειρούν συνομιλίες για να κλείσουν συμφωνίες με κάποια νοσοκομεία τα οποία δίνουν καλύτερα τιμολόγια.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

«Και Αν Συμβεί…»: Το Podcast που αλλάζει το παιχνίδι στον Ασφαλιστικό Κλάδο

Με χιούμορ, σοφία και αληθινές ιστορίες, το νέο επεισόδιο της σειράς φωτίζει πτυχές της διαμεσολάβησης που σπάνια αναδεικνύονται

Σε ποιες αττικές παραλίες απαγορεύεται η κολύμβηση

13 οι ακατάλληλες περιοχές, σύμφωνα με την εγκύκλιο της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας

Αγορά Ιδιωτικής Υγείας και Ασφάλισης: Τι αποκαλύπτει η τελική Έκθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Η υπερφόρτωση του ΕΣΥ οδηγεί σε άνοδο τα ασφάλιστρα υγείας, αλλά το ιδιωτικό σύστημα δεν πρέπει να αποτελεί προϊόν πολυτελείας

Άμεση ενεργοποίηση της αυτόματης εγγραφής ανηλίκων στον προσωπικό παιδίατρο ζητά ο ΙΣΑ

Οι γιατροί τονίζουν ότι η μη εφαρμογή της διαδικασίας θίγει την υπόστασή τους αλλά και την πρόσβαση των παιδιών στις υπηρεσίες που δικαιούνται

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Διεθνής συμμαχία: Η Mega Brokers με τον Όμιλο Unilink

Ηγετικό ρόλο στην Acrisure για Κεντρική-Ανατολική Ευρώπη αναλαμβάνει ο Τ. Χατζηθεοδοσίου - Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Το ταξίδι συνεχίζεται – πιο ισχυρό από ποτέ!»

Η ΕΑΕΕ προωθεί την ασφάλιση Αστικής Ευθύνης για επαγγελματίες και ανοίγει ξανά τη συζήτηση!

Δείτε τη νέα καμπάνια της ένωσης για την επαγγελματική ασφάλιση

Μήνυμα κοινωνικής ευθύνης από τη ΔΥΝΑΜΙΣ Ασφαλιστική: «Η ασφάλειά σας είναι και δική μας ευθύνη»

Η ΔΥΝΑΜΙΣ συνιστά πριν το ταξίδι μικρές κινήσεις με μεγάλο αντίκτυπο, καθώς μπορούν να αποτρέψουν ατυχήματα και να σώσουν ζωές

Υδρογειος Ασφαλιστική: Επενδύοντας στη διαπολιτισμική συνεργασία για την ελληνική αγορά

Εκπαιδεύοντας το δυναμικό της στην ενσυναίσθηση και κατανόηση των πολιτισμικών διαφορών, η Υδρογειος ενισχύει την απόδοση σε διεθνές περιβάλλον