Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) θα βρεθούν σύντομα στα ράφια των super markets. Αυτό είναι το δεδομένο, όταν οι περισσότερες παράμετροι παραμένουν ανοικτές. Ωστόσο, η συζήτηση, που διεξάγεται σε διαφορετικά κέντρα στην Αττική, φαίνεται πως έχει λάβει συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Ποια φάρμακα, λοιπόν, θα επιλεγούν τελικά και ποιες προϋποθέσεις θα πρέπει να πληροί η τοποθέτηση τους εκτός φαρμακείων;
Κέντρο 1ο: Το κεντρικό ξενοδοχείο των διαπραγματεύσεων
Το θέμα των ΜΗΣΥΦΑ και της διάθεσης τους έχει ήδη συζητηθεί σε μια από τις συναντήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των Θεσμών στο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρονται να έχουν επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη λίστα με τα φάρμακα που θα επιτραπούν να «βγουν» από τα φαρμακεία, αλλά οι συζητήσεις βρίσκονται προς το παρόν σε προπαρασκευαστικό επίπεδο στο κεντρικό ξενοδοχείο των διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, αυτό που συζητείται είναι το πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου, υπό ποιες προϋποθέσεις δηλαδή θα πωλούνται. Τη συζήτηση φέρεται να συντονίζει κυρίως ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, με στελέχη της Αριστοτέλους να συμμετέχουν συμβουλευτικά και ενισχυτικά προς το παρόν. Δεν αποκλείεται, όμως, να κληθούν να συμμετέχουν και στελέχη από την κορυφή της ιεραρχίας του Υπουργείου Υγείας όταν η συμφωνία θα είναι έτοιμη να κλείσει. Κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για υπόθεση εβδομάδων.
Άλλωστε, αναφορά στο θέμα υπήρχε και στην τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ που έδωσε στον πρωθυπουργό ο Άνχελ Γκουρία, σύμφωνα με την οποία το παράδειγμα της επέκτασης των δικτύων διανομής βρεφικού γάλακτος, συμπληρωμάτων διατροφής και βιταμινών και πέραν των φαρμακείων, θα ακολουθήσουν και «περισσότερα OTC».
Κέντρο 2ο: Ο ΕΟΦ (και η Αριστοτέλους)
Στο κτήριο της Λ. Μεσογείων οι υπηρεσίες του ΕΟΦ φαίνεται να λειτουργούν στο φουλ.
Είναι οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των κλινικών μελετών, το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, που μοιάζει να έχει παγώσει εξαιτίας της καθυστέρησης στην έκδοση σχετικής ΥΑ, αλλά είναι και η σύνταξη της λίστας με τα ΜΗΣΥΦΑ που θα επιτραπεί να διατίθενται εκτός των φαρμακείων.
Η ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας ειδικότερα φέρεται να έχει αποφασίσει την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει σε γενικές γραμμές, μένει όμως να κλείσει το θέμα και σε επίπεδο θεσμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, μια αδρή λίστα έχει ετοιμαστεί από τον ΕΟΦ, που επιδέχεται όμως διορθώσεις και αλλαγές. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, Υπουργείο και Οργανισμός φαίνεται να έχουν καταλήξει στις βασικές αρχές που θα ακολουθηθούν.
Ποια φάρμακα θα μπουν στα super markets
Σημαντικό παράγοντα για τη διαμόρφωση της τελικής λίστας θα αποτελέσει η παρουσία ή όχι φαρμακοποιού στα super markets.
Αλλά αν τελικά δεν απαιτηθεί, όπως πολύ πιθανόν να συμβεί, οι πληροφορίες του Virus θέλουν τους φορείς να έχουν αποφασίσει ποια ΜΗΣΥΦΑ θα επιλεγούν και με ποιες προϋποθέσεις θα τους επιτραπεί η διάθεση από εμπορικά καταστήματα.
Έτσι, ΕΟΦ και Αριστοτέλους φαίνεται να προσανατολίζονται κυρίως σε μονοθεραπείες, δηλαδή ΜΗΣΥΦΑ με μία δραστική ουσία και όχι θεραπευτικά σχήματα με περισσότερες δραστικές ουσίες, που αυξάνουν τις πιθανότητες επιδράσεων και παρενεργειών.
Ακόμη, αναμένεται να επιλέγονται φάρμακα με μικρότερες συσκευασίες, ενώ δεν αποκλείεται να ζητηθεί από τις εταιρίες να διαθέτουν διαφορετικές συσκευασίες για τα σκευάσματα που θα διατίθενται εκτός φαρμακείων.
Πάντως, αξίζει να τονίσουμε ότι, σύμφωνα με στοιχεία της IMS, η αγορά των ΜΗΣΥΦΑ, συμπεριλαμβανομένων των συμπληρωμάτων διατροφής, ανέρχεται σε περίπου 413 εκατ. ευρώ, με βασικότερη κατηγορία εκείνη των αναλγητικών.
Μάλιστα, πέρσι ο τζίρος κινήθηκε ανοδικά σε ποσοστό 12,5%.
Πηγή: virus.com.gr