back to top
30.3 C
Athens
Σάββατο 9 Αυγούστου 2025

Στους Δήμους τα… σπασμένα του συστήματος υγείας

Το Σχέδιο Νόμου «Μέτρα για την Επιτάχυνση του Κυβερνητικού Έργου κι άλλες διατάξεις» κατατέθηκε στη Βουλή και οδεύει προς την ολομέλεια, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στην κάλυψη των ανασφαλίστων. Στο συγκεκριμένο θέμα, κρίσιμη παράμετρος θα είναι η έκδοση της σχετικής ΚΥΑ, η ημερομηνία της οποίας απασχολεί και την Αριστοτέλους, σύμφωνα με πληροφορίες του Virus.

Αλλά αν και στο κύριο σώμα του νομοσχεδίου οι αλλαγές στις διατάξεις που αφορούν στο Υπουργείο Υγείας, σε σχέση με το κείμενο του Δεκεμβρίου, φαίνεται και λέγεται από την Αριστοτέλους ότι είναι δευτερευούσης σημασίας, ο «διάβολος» αυτή τη φορά μοιάζει πως κρύβεται στις τροπολογίες…

- Advertisement -

Μετά την τροπολογία για τα πληρώματα των ασθενοφόρων ΚΥ, που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των εργαζομένων (εδώ), μια ακόμη τροπολογία προκαλεί αντιδράσεις αλλά και ερωτηματικά.

Ο λόγος για την τροπολογία που προβλέπει τη δυνατότητα «Κάλυψης έκτακτων λειτουργικών αναγκών των Δημόσιων Δομών Υγείας από τους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού και Νομικών Προσώπων αυτών» (επισυνάπτεται).

- Advertisement -

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) χαρακτηρίζει τη ρύθμιση «Ν-τροπολογία» και ο πρόεδρός του Γ. Πατούλης εκτιμά ότι θα οδηγήσει σε ολοκληρωτική κατάρρευση τη δημόσια υγεία φορτώνοντας στην αυτοδιοίκηση τα αδιέξοδα που δημιούργησαν.

Κατά τον ΙΣΑ η τροπολογία επιχειρείται να περάσει «στα κρυφά», καθώς η κοινή γνώμη είναι στραμμένη στις κινητοποιήσεις των αγροτών και «αποτελεί δημόσια ομολογία της χρεοκοπίας που έχει οδηγήσει η σημερινή Κυβέρνηση το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, αποδεικνύει την ανικανότητά της να εξασφαλίσει τους πόρους που απαιτούνται για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του συστήματος και επιβεβαιώνει την προχειρότητα και την ανευθυνότητα με την οποία επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες της η Κεντρική Κυβέρνηση, στις πλάτες της Αυτοδιοίκησης».

Μάλιστα, ο ΙΣΑ υποστηρίζει ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να αποτρέψει «την νέα αυτή απειλή για τη Δημόσια υγεία που αποφάσισε η κυβέρνηση».

Η απάντηση Ξανθού 

Διαφορετική οπτική στην τροπολογία διαθέτει η Αριστοτέλους, που κάνει λόγο για δυνατότητα που παρέχεται στους Δήμους και νομική διευκόλυνση για όσους ΟΤΑ επιθυμούν να βοηθήσουν τις τοπικές δομές υγείας, χωρίς καμία υποχρέωση ή μεταφορά χρεών.

Μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο» ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ξεκαθάρισε πως δεν υποχρεώνονται οι δήμοι να σηκώσουν τα βάρη των λειτουργικών εξόδων του ΕΣΥ.

«Για να είμαστε λίγο σοβαροߟ, η οργάνωση, η χρηματοδότηση και η λειτουργία του ΕΣΥ είναι ευθύνη της πολιτείας. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση να μετακυλήσουμε βάρη και ευθύνες στην τοπική αυτοδιοίκηση. Υπάρχει μια τροπολογία που λέει ότι παρέχεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού, μέσω κονδυλίων του προϋπολογισμών τους, να συμβάλουν στην κάλυψη λειτουργικών αναγκών των δομών. Μας το έχουν ζητήσει πολλοί αυτοδιοικητικοί παράγοντες, που έχουν τη δυνατότητα, από το υστέρημα του προϋπολογισμού τους, να συνεισφέρουν στην κάλυψη λειτουργικών αναγκών ειδικά σε δυσπρόσιτες περιοχές και μικρά νοσοκομεία της περιφέρειας, κάτι για τα οποίο δεν υπήρχε η δυνατότητα από τον νόμο» ανέφερε και διευκρίνισε πως αφορά ουσιαστικά τρέχουσες λειτουργικές ανάγκες και δεν φορτώνονται χρέη στους δήμους. «Είναι άλλωστε προαιρετικό, όχι αναγκαστικό» συμπλήρωσε.

Ανασφάλιστοι

Βέβαια, το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στην πρόβλεψη για ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφαλίστων, για την οποία Αριστοτέλους και Μαξίμου εκτιμούν ότι στεγανοποιείται, αποκτώντας νομική κάλυψη.

Η πρόβλεψη για τη δαπάνη κάλυψης των περίπου 2 με 2,5 εκατ. ανασφαλίστων υπολογίζεται στα 100 εκατ. ευρώ, ποσό που η Αριστοτέλους κρίνει επαρκές για τις ιατροφαρμακευτικές ανάγκες (θα φανεί στην πράξη, βέβαια) των ανασφάλιστων συμπολιτών μας. Η εφαρμογή, βέβαια, των όποιων αλλαγών θα γίνει με την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, έως τότε θα παραμένει «στον πάγο».

Πότε θα υπογραφεί και θα εκδοθεί, λοιπόν;

Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, η ΚΥΑ είναι έτοιμη και αναμένει την ψήφιση του νόμου και τις υπογραφές των αρμόδιων υπουργών για να σταλεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η πρόθεση και ο στόχος του Υπουργείου Υγείας, λένε στελέχη της Αριστοτέλους, είναι να γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες από την ψήφιση του σχεδίου νόμου…

 Τροπολογία_ΟΤΑ_ΕΣΥ

Πηγή: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αποζημιώσεις 12 εκατ. ευρώ για πλημμυρισμένα χωράφια – Όμως το ερώτημα παραμένει: Πού είναι η ιδιωτική ασφάλιση;

Το μοντέλο των κρατικών αποζημιώσεων, όσο αναγκαίο κι αν είναι, δεν μπορεί να αποτελεί τον μοναδικό μηχανισμό στήριξης

Αντιπαράθεση για το «βραχιόλακι» στα ΤΕΠ: Σφοδρή κριτική από την ΕΙΝΑΠ στον Γεωργιάδη

Σε συγκυριακούς λόγους αποδίδει η ΕΙΝΑΠ τη μείωση του χρόνου αναμονής στα τμήματα επειγόντων περιστατικών

Αποζημιώσεις 18,2 εκατ. ευρώ σε αγρότες

Στην καταβολή αποζημιώσεων de minimis 18,2 εκατ. ευρώ προχώρησε σήμερα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό – Ποιες αλλαγές έχει

Το τελικό Σχέδιο Νόμου «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού- Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας» κατατέθηκε στη Βουλή

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

«Και Αν Συμβεί…»: Το Podcast που αλλάζει το παιχνίδι στον Ασφαλιστικό Κλάδο

Με χιούμορ, σοφία και αληθινές ιστορίες, το νέο επεισόδιο της σειράς φωτίζει πτυχές της διαμεσολάβησης που σπάνια αναδεικνύονται

Σε ποιες αττικές παραλίες απαγορεύεται η κολύμβηση

13 οι ακατάλληλες περιοχές, σύμφωνα με την εγκύκλιο της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας

Αγορά Ιδιωτικής Υγείας και Ασφάλισης: Τι αποκαλύπτει η τελική Έκθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Η υπερφόρτωση του ΕΣΥ οδηγεί σε άνοδο τα ασφάλιστρα υγείας, αλλά το ιδιωτικό σύστημα δεν πρέπει να αποτελεί προϊόν πολυτελείας

Άμεση ενεργοποίηση της αυτόματης εγγραφής ανηλίκων στον προσωπικό παιδίατρο ζητά ο ΙΣΑ

Οι γιατροί τονίζουν ότι η μη εφαρμογή της διαδικασίας θίγει την υπόστασή τους αλλά και την πρόσβαση των παιδιών στις υπηρεσίες που δικαιούνται

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Διεθνής συμμαχία: Η Mega Brokers με τον Όμιλο Unilink

Ηγετικό ρόλο στην Acrisure για Κεντρική-Ανατολική Ευρώπη αναλαμβάνει ο Τ. Χατζηθεοδοσίου - Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Το ταξίδι συνεχίζεται – πιο ισχυρό από ποτέ!»

Η ΕΑΕΕ προωθεί την ασφάλιση Αστικής Ευθύνης για επαγγελματίες και ανοίγει ξανά τη συζήτηση!

Δείτε τη νέα καμπάνια της ένωσης για την επαγγελματική ασφάλιση

Μήνυμα κοινωνικής ευθύνης από τη ΔΥΝΑΜΙΣ Ασφαλιστική: «Η ασφάλειά σας είναι και δική μας ευθύνη»

Η ΔΥΝΑΜΙΣ συνιστά πριν το ταξίδι μικρές κινήσεις με μεγάλο αντίκτυπο, καθώς μπορούν να αποτρέψουν ατυχήματα και να σώσουν ζωές

Υδρογειος Ασφαλιστική: Επενδύοντας στη διαπολιτισμική συνεργασία για την ελληνική αγορά

Εκπαιδεύοντας το δυναμικό της στην ενσυναίσθηση και κατανόηση των πολιτισμικών διαφορών, η Υδρογειος ενισχύει την απόδοση σε διεθνές περιβάλλον