Επίπονες αποδείχθηκαν και αυτές οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των Θεσμών, με στόχο την εκταμίευση, αρχικά, των 2 δισ. ευρώ, που θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.
Η συμφωνία, όμως, επετεύχθη και το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα αναμένεται να κατατεθεί προς συζήτηση στις επιτροπές της Βουλής αύριο Τετάρτη και την Πέμπτη στην Ολομέλεια.
Κόφτες off patent και γενοσήμων
Μεταξύ των «αγκαθιών», που απασχόλησαν τις διαπραγματεύσεις ήταν και τα «μαξιλαράκια» ασφαλείας στην τιμή των off patent και των γενοσήμων φαρμάκων, που εισήγαγε η Υπουργική Απόφαση Δημόπουλου (είχε αποφασιστεί από την Υπουργεία Κουρουμπλή). Η κατάργηση τους ήταν μεταξύ των αρχικών προαπαιτουμένων (milestone 41) για την επίτευξη συμφωνίας.
Η λύση βρέθηκε, όπως αναφέρεται και σε «non paper» της Αριστοτέλους, επιβεβαιώνοντας το προ εβδομάδος ρεπορτάζ του Virus (εδώ), με τη σταδιακή κατάργηση της προστασίας από τις μειώσεις, των off patent κάτω των 12 ευρώ και των γενοσήμων 7,8 ευρώ, σε βάθος διετίας και ειδικότερα των επομένων 4 δελτίων τιμών.
Όπως διευκρινίζεται, η Υπουργική Απόφαση που ετοιμάζεται θα προβλέπει ότι στόχος του δελτίου τιμών του πρώτου εξαμήνου του 2016, θα είναι η μείωση του ορίου προστασίας στα 9 ευρώ για τα off-patent και στα 5,5 ευρώ για τα γενόσημα. Αντίστοιχα, στο δελτίο τιμών του δευτέρου εξαμήνου του 2016 το όριο προστασίας θα πέσει στα 7 ευρώ για τα off-patent και στα 4 ευρώ για τα γενόσημα.
Κατ’ επέκταση, στο δελτίο τιμών του πρώτου εξαμήνου του 2017 το όριο προστασίας θα οριστεί στα 4,5 ευρώ για τα off-patent και στα 3 ευρώ για τα γενόσημα και στο δελτίο τιμών του δεύτερου εξαμήνου του 2017 το όριο προστασίας θα κατακρημνιστεί στο 1 ευρώ για off-patent και γενόσημα.
Βέβαια, δεν μπορεί κανείς παρά να απορήσει γιατί εισάγεται η παράμετρος των επόμενων 4 δελτίων τιμών, δεδομένου ότι ο στόχος των 2 ανατιμολογήσεων ετησίως συχνά δεν επιτυγχάνεται, με χαρακτηριστικότερη χρονιά τη φετινή, κατά την οποία η αγορά ακόμα περιμένει να δει δελτίο τιμών (εδώ).
Claw back στην ενδονοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη
Η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών, στο χώρο των Φαρμάκων, επικεντρώθηκε και σε ακόμη έναν τομέα, αυτό της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης.
Συγκεκριμένα, οι θεσμοί ζήτησαν την καθιέρωση μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (claw back) και στην ενδονοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, με το αρχικό τους αίτημα να ζητάει τον άμεσο προσδιορισμό της στα 500 εκατ. ευρώ. Τελικά, συμφωνήθηκε το ύψος της δαπάνης πάνω από την οποία θα υπάρχει claw back να είναι 570 εκατ. ευρώ για το 2016, 550 εκατ. ευρώ για το 2017 και 530 εκατ. ευρώ για το 2018.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κορυφαίων στελεχών της Αριστοτέλους, η συμφωνία μπορεί να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς φαρμάκων και τη δημόσια υγεία υπό προϋποθέσεις.
Συγκεκριμένα πρέπει να διασφαλιστεί η αύξησης της διείσδυσης των γενοσήμων, δηλαδή αύξηση του όγκου τους στην φαρμακευτική αγορά, μέσω κινήτρων για γιατρούς, ασθενείς και φαρμακοποιούς, καθώς και εκστρατείες ενημέρωσης για την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία των ποιοτικών γενοσήμων που κυκλοφορούν στη χώρα.
Επιπλέον, κρίσιμο ρόλο θα κληθεί να παίξει και η επιτροπής διαπραγμάτευσης για τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ), που οφείλει να συσταθεί άμεσα, καθώς και να εισαχθούν θεραπευτικά πρωτόκολλα και κατευθυντήριες οδηγίες για τη συνταγογράφηση και τα νοσοκομειακά φάρμακα.
Ακόμη, απαιτείται αναδιοργάνωση του συστήματος προμηθειών φαρμάκων στα νοσοκομεία και κεντρική διαχείριση ακριβών νοσοκομειακών φαρμάκων, όπως τα ογκολογικά.
Αυτό που εκτιμάται είναι ότι η συμφωνία αυτή επιτυγχάνει την αποφυγή περαιτέρω επιβάρυνσης των ασθενών, την εξοικονόμηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία εξετάζεται να συνδεθεί με τη μείωση του κόστους συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακά τους, καθώς επίσης και τον επιμερισμό του κόστους από τη μείωση της δαπάνης μεταξύ εγχώριας και πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας.
ΠΗΓΗ: virus.com.gr