back to top
20.9 C
Athens
Σάββατο 18 Απριλίου 2026

Νομοθετεί (επιτέλους) το Υπουργείο για τους ανασφάλιστους

Μια… έκπληξη επιφύλασσε το δελτίο τύπου που εξέδωσε η αντιπροεδρία της Κυβέρνησης και έφθασε στα email των διαπιστευμένων συντακτών . Όπως ανέφερε η ανακοίνωση, στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ), υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, το Υπουργείο Υγείας ετοιμάζει νομοσχέδιο.
Βέβαια, λεπτομέρειες ιδιαίτερες δεν έγιναν γνωστές, ούτε άλλωστε είχε αναφερθεί σε επικείμενο νομοσχέδιο η ηγεσία του Υπουργείου στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου.
Το μόνο που ανέφερε η ανακοίνωση ήταν πως το ΚΥΣΚΟΙΠ ενέκρινε τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί από το Υπουργείο Υγείας εντός του Νοεμβρίου και αφορά στην καθολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού και τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας.
«Το νομοσχέδιο υλοποιεί μία σημαντική δέσμευση της κυβέρνησης, καθώς διευκολύνεται η πρόσβαση των ανασφάλιστων στις δημόσιες δομές Υγείας και διασφαλίζεται η ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη», τονίζει η ανακοίνωση.
Η διασφάλιση της συνολικής πρόσβασης των ανασφάλιστων στην περίθαλψη ήταν κυρίαρχη στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ από την προηγούμενη θητεία. Η σχετική ΚΥΑ, όμως, παρότι τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, ουδέποτε δημοσιεύθηκε. Οι πληροφορίες του Virus ανέφεραν πως υπήρχαν νομικά κωλύματα, που δεν κατέστησαν δυνατή τη δημοσίευση της Απόφασης και όπως φαίνεται αυτά τα εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν μόνο με την ψήφιση νόμου.
Τώρα, τι ακριβώς θα προσφέρει η νέα νομοθεσία στους ανασφάλιστους συμπολίτες μας, μένει να διευκρινιστεί από το Υπουργείο, κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου.
Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, με τη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία «εισάγονται ρυθμίσεις που ενισχύουν το δημόσιο σύστημα Υγείας, βελτιώνοντας συνολικά τη διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητά του».
Παράλληλα, το ΚΥΣΚΟΙΠ αποφάσισε τη συνέχιση του Προγράμματος Αντιμετώπισης της Ανθρωπιστικής Κρίσης και κατά το ερχόμενο έτος, ώστε να συνεχίσει να προσφέρεται στήριξη σε εκατοντάδες χιλιάδες ωφελούμενους, που έχουν πληγεί από την κρίση. Μάλιστα, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «η συνέχισή του κρίνεται ως μη διαπραγματεύσιμη προτεραιότητα για την κυβέρνηση».
Ακόμη, στο Συμβούλιο αποφασίστηκε η συγκρότηση διυπουργικής Επιτροπής για την Κοινωνική Οικονομία, με έργο την αναθεώρηση του σχετικού νομικού πλαισίου. «Στόχος είναι η άρση της πολυδιάσπασης που χαρακτηρίζει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, η ενοποίηση της συνεταιριστικής νομοθεσίας και η εξειδίκευση όλων των ειδικών περιπτώσεων στη βάση των διεθνών καλών πρακτικών».
Το συντονισμό της Επιτροπής αναλαμβάνει το Υπουργείο Εργασίας, ενώ οι νομοπαρασκευαστικές εργασίες αναμόρφωσης του νόμου (4019/2011) που διέπει τη λειτουργία των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.) θα ολοκληρωθούν μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο. «Στη συνέχεια το νέο νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016 θα έχει γίνει νόμος του κράτους. Εν τω μεταξύ, οι τροποποιήσεις του ν. 4019/2011 θα αναρτηθούν στη «Διαύγεια» στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, προς ενημέρωση και ανοικτή διαβούλευση».
Τέλος, ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδιος για τα θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης πρόκειται να υποβάλει, εντός του Νοεμβρίου, ολοκληρωμένη εισήγηση για τον αποτελεσματικό συντονισμό και τη βέλτιστη αξιοποίηση υφιστάμενων και νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, καθώς και για την κινητοποίηση νέων περιφερειακών πόρων.
«Στόχος είναι να αξιοποιηθεί κάθε διαθέσιμο μέσο στο πλαίσιο της στρατηγικής για την επιτάχυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Και οι ανασφάλιστοι έχουν πρόσβαση σε προσωπικό γιατρό

“Οι ανασφάλιστοι πολίτες εγγράφονται στις δημόσιες δομές για τον προσωπικό γιατρό και όπου δεν υπάρχουν δημόσιες δομές, σε ιδιώτη γιατρό“. Αυτό ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, απαντώντας στην ερώτηση 43 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόσβαση των ανασφάλιστων στο θεσμό του Προσωπικού Ιατρού.

Από 1η Ιουλίου οι αλλαγές στη συνταγογράφηση ανασφάλιστων – Ποιοι εξαιρούνται

Οι ανασφάλιστοι και τα μέλη ευάλωτων ομάδων θα μπορούν  να έχουν δωρεάν συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων από ιατρούς δημόσιων Νοσοκομείων και δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, από την 1η Ιουλίου.

Ποιοι ανασφάλιστοι θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται από ιδιώτες γιατρούς

Ολοκληρώθηκε ο πίνακας εξαιρέσεων για τη συνταγογράφηση των ανασφάλιστων πολιτών και από ιδιώτες ιατρούς. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, εξαιρούνται παιδιά και έφηβοι κάτω των 18 ετών, αιμοκαθαρόμενοι και άτομα με βαριές αναπηρίες.

Αντιδράσεις για τις νέες αποφάσεις στο καθεστώς συνταγογράφησης για ανασφάλιστους ασθενείς με ΙΦΝΕ

Σύμφωνα με το άρθρο 38 "Συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων στους ανασφάλιστους

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Πρόγραμμα προετοιμασίας για τις εξετάσεις πιστοποίησης Ασφαλιστικού Πράκτορα από τον Όμιλο ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ

Το Εκπαιδευτικό Κέντρο του Ομίλου ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ ανακοινώνει τη διοργάνωση νέου εξ αποστάσεως προγράμματος προετοιμασίας για τις εξετάσεις

Η ενίσχυση της Επαγγελματικής Ασφάλισης

Τη σημασία της ενίσχυσης της Επαγγελματικής Ασφάλισης στην Ελλάδα, μέσα από την αξιοποίηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής...

Atradius: Ισχυρή ανάπτυξη το 2025 παρά τη διεθνή αβεβαιότητα

Σε τροχιά ανάπτυξης παρέμεινε το 2025 η Atradius, επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητά της σε ένα περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας και γεωοικονομικών προκλήσεων.

Εθνική Ασφαλιστική: Ισχυρές επιδόσεις και σταθερή πορεία ανάπτυξης το 2025

Η Εθνική Ασφαλιστική ολοκλήρωσε το οικονομικό έτος 2025 καταγράφοντας ισχυρή αύξηση της κερδοφορίας της και επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Πρόγραμμα προετοιμασίας για τις εξετάσεις πιστοποίησης Ασφαλιστικού Πράκτορα από τον Όμιλο ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ

Το Εκπαιδευτικό Κέντρο του Ομίλου ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ ανακοινώνει τη διοργάνωση νέου εξ αποστάσεως προγράμματος προετοιμασίας για τις εξετάσεις

Οι σαλτιμπάγκοι της ιδιωτικής υγείας και των ανεπαίσθητων χρεώσεων 

Ο Ανασφάλιστος περνά κατευθείαν επί το έργον χωρίς πρόλογο, δεν του αρέσουν κιόλας οι πρόλογοι, απομειώνουν το έργο.

Σημαντική διάκριση της INTERLIFE για την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών Πολυμορφίας και Συμπερίληψης

Στις 30 ελληνικές εισηγμένες εταιρίες που ξεχωρίζουν για την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών Εταιρικής Διακυβέρνησης, με συνεπή προώθηση της Πολυμορφίας

Τι αλλάζει στην Οδική Βοήθεια με τις νέες ρυθμίσεις του ν. 5290/2026

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών με ερμηνευτική εγκύκλιο προς τις εταιρίες μέλη ενημερώνει για το νόμο ν. 5290/2026

Η ενίσχυση της Επαγγελματικής Ασφάλισης

Τη σημασία της ενίσχυσης της Επαγγελματικής Ασφάλισης στην Ελλάδα, μέσα από την αξιοποίηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής...