Μία ακόμη αρνητική πρωτιά για τη χώρα μας, η οποία σε μία διετία μόνο κατέγραψε το μεγαλύτερο αρνητικό ποσοστό στη φαρμακευτική δαπάνη ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Στο διάστημα 2009-2011, ο σχετικός δείκτης προσέγγισε το -11,1%, όταν την περίοδο 2000-2009 «έτρεχε» κατά μέσο όρο στο +5,3%. Τα στοιχεία παρουσίασε ο πρόεδρος της P.G.E.U. Darrag O’ Loughlin στην 1η Συνδιάσκεψη των Ευρωπαϊκών Συλλόγων και Οργανώσεων που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, φέρνοντας στο προσκήνιο τις βίαιες αλλαγές που υφίσταται ο χώρος του φαρμάκου στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη συνολικά.
«Οι περικοπές στις δαπάνες υγείας ξεπερνούν κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και αυτό δεν μπορεί να συνεxισθεί», τόνισε από το βήμα της Συνδιάσκεψης ο κ. O’ Loughlin, εκφράζοντας μαζί με τους ευρωπαίους συναδέλφους του την πλήρη στήριξή του στις θέσεις και διεκδικήσεις των Ελλήνων φαρμακοποιών.
Το Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2015, μετά από πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, με τη συμμετοχή 31ός εκπροσώπων (μέλη φαρμακευτικών συλλόγων και οργανώσεων) από 18 ευρωπαϊκές χώρες, με στόχο να εξετάσεις τις συνεχείς αλλαγές που υφίστανται εδώ και μια 20ετία όλα τα συστήματα υγείας και ταυτόχρονα να αναδείξει το μοναδικό και αναντικατάστατο ρόλο του επιστήμονα φαρμακοποιού.
Όπως επισημάνθηκε από τους ομιλητές, οι χώρες που στο παρελθόν βίωσαν την ακραία απελευθέρωση παρουσίασαν παραδείγματα που αποδείκνυαν ότι η ποιότητα των φαρμακευτικών υπηρεσιών στην χειρότερη περίπτωση υποβαθμίστηκε, ενώ στην καλύτερη δεν σημείωσε καμία βελτίωση. Σε ορισμένες χώρες δε, οι αρνητικές συνέπειες της απελευθέρωσης του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων προβλημάτισαν τις κυβερνήσεις σχετικά με την ενδεχόμενη επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε το παράδειγμα της Ουγγαρίας, που μπήκε σε καθεστώς πλήρους απελευθέρωσης ήδη από το 1996.
Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε πως η δημόσια υγεία προστατεύεται καλύτερα με μια ρυθμιστική δομή για τα φαρμακεία που θα εξασφαλίζει την επαγγελματική αυτονομία και ανεξαρτησία των φαρμακοποιών, θα προστατεύει την προσβασιμότητα στις φαρμακευτικές υπηρεσίες και θα θέτει την επαγγελματική και εξατομικευμένη φροντίδα των ασθενών πάνω από κάθε οικονομικό όφελος ή κέρδος για τους μετόχους. Επιπλέον,
Η Συνδιάσκεψη αποφάσισε, επίσης, να εξετάσει πρόταση του Προέδρου του ΠΦΣ, σχετικά με την αναγκαιότητα επίσημης θεσμοθέτησης των φαρμακευτικών υπηρεσιών, στη γενική συνέλευση του PGEU που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Νοέμβριο στις Βρυξέλλες.
Οι συμμετέχοντες συνυπέγραψαν Κοινή Δήλωση, βάζοντας τα θεμέλια για μια συντονισμένη αντιμετώπιση όσων ζητημάτων τους αφορούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Βασικοί άξονες στο ψήφισμά τους είναι οι εξής: α) το φαρμακείο είναι ουσιώδες μέρος του συστήματος υγείας και της περίθαλψης που δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως τα άλλα συστήματα, β) τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται όπως τα άλλα αγαθά και η σωστή ενημέρωση από τον φαρμακοποιό είναι απαραίτητη, και γ) το κοινό εξυπηρετείται καλύτερα από ένα σωστά ρυθμισμένο και δομημένο σύστημα που διασφαλίζει την ανεξαρτησία του Φαρμακοποιού.
Επισυνάπτεται η Κοινή Δήλωση: Ανακοίνωση για Φαρμακοποιούς
Πηγή: virus.com.gr