back to top
23.9 C
Athens
Παρασκευή 6 Ιουνίου 2025

Κέντρο Αριστείας ΣΕΒ: Πώς (δεν) αποτυγχάνουν οι μετασχηματισμοί των επιχειρήσεων

Ο ρόλος του μετασχηματισμού στις επιχειρήσεις, οι λόγοι αποτυχίας του, καθώς και οι προϋποθέσεις επιτυχίας του βρέθηκαν στο επίκεντρο της διαδικτυακής εκδήλωσης του Κέντρου Αριστείας ΣΕΒ στη Δημιουργική Ηγεσία, με κεντρικό ομιλητή τον Δρα Ανδρέα Αθανασόπουλο, Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο, Group Chief Transformation Officer, Digital & Retail, Eurobank Holdings.

Πριν από την έναρξη της εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της σειράς ομιλιών «Ηγούμαστε δημιουργικά», χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρύτανης του Alba Graduate Business School, The American College of Greece, Κώστας Αξαρλόγλου, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής ΣΕΒ, Αλέξανδρος Χατζόπουλος. Και οι δύο αναφέρθηκαν στην τργική συγκυρία του πολέμου στην Ουκρανία.  Ο Κώστας Αξαρλόγλου αναφερόμενος στον Ανδρέα Αθανασόπουλο, ο οποίος έχει υπάρξει και καθηγητής του Alba Graduate Business School, επεσήμανε πως «αποτελεί την επιτομή της δεοντολογίας του Alba: ακαδημαϊκή αριστεία και επιχειρηματική συνάφεια».

- Advertisement -

Από τη μεριά του, ο Αλέξανδρος Χατζόπουλος ανέφερε ότι κάθε επιχείρηση που θέλει να επιβιώσει και να ανθίσει είναι κρίσιμο να επιτύχει μέσα σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς. Επεσήμανε επίσης πως υπάρχουν πολλά παραδείγματα επιχειρήσεων που έχουν μετασχηματιστεί με επιτυχία, και διεθνώς αλλά και στη χώρα μας. Ωστόσο, το ποσοστό επιτυχίας των μετασχηματισμών είναι αρκετά χαμηλό. Παρουσίασε μάλιστα στοιχεία από σχετική έρευνα του 2020 που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ και η οποία ανέδειξε ότι μόνο το 22% των εταιρειών μετασχηματίστηκε με επιτυχία, σε οικονομικούς όρους ή σε όρους επέκτασης της φήμης τους. Σύμφωνα με την έρευνα, όσες το πέτυχαν, το κατάφεραν στη βάση κάποιων κοινών χαρακτηριστικών, δίνοντας έμφαση στους ανθρώπους, την τεχνολογική εξέλιξη, την ανάπτυξη εταιρικής κουλτούρας καινοτομίας.

«Στον ΣΕΒ, δουλεύουμε συστηματικά για την ενδυνάμωση των επιχειρήσεων, για να τις βοηθήσουμε να δημιουργήσουν αξία, να αξιοποιήσουν καλύτερα τις ευκαιρίες και να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τις προκλήσεις της απαιτούμενης ταχείας στροφής και του μετασχηματισμού. Είναι μία δύσκολη, αλλά απαραίτητη διαδικασία στην οποία η ηγεσία, ειδικά η δημιουργική, ανοιχτή και καινοτόμα, έχει σημαντικό ρόλο και ευθύνη για να οργανώσει και να διαχειριστεί κάθε μετασχηματισμό, να ενσωματώσει τις κατάλληλες τεχνολογίες, να εμπνεύσει και να πείσει τους ανθρώπους της επιχείρησης ότι το εννοεί, και, κυρίως, να επενδύσει στο ανθρώπινο δυναμικό της, που είναι ίσως ο κρισιμότερος παράγοντας για να πετύχει στο ταξίδι της συνεχούς αλλαγής» κατέληξε ο κ. Χατζόπουλος.

- Advertisement -

Στη συνέχεια, ο Νίκος Μυλωνόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής ψηφιακού επιχειρείν στο Alba Graduate Business School, The American College of Greece και Διευθυντής του Κέντρου Αριστείας ΣΕΒ στη Δημιουργική Ηγεσία, αναφερόμενος στη σπουδαία πορεία του κ. Αθανασόπουλου, τόνισε πως: «Για πάνω από 20 χρ

όνια διατελεί ουσιαστικό έργο στον τραπεζικό κλάδο και στον κλάδο του retail. Ενδεικτικά, την περίοδο της τραπεζικής κρίσης ήταν Γενικός Διευθυντής Λιανικής Τραπεζικής στην Εθνική Τράπεζα. Ως CEO του Κωτσόβολου υλοποίησε το turnaround της εταιρείας στην Ελλάδα πριν αναλάβει Group Chief Customer Officer στα κεντρικά της Dixons στο Λονδίνο. Αυτή όμως είναι η δεύτερη καριέρα του Ανδρέα. Στην πρώτη του καριέρα διετέλεσε καθηγητής στο Warwick Business School, στο Alba και αλλού με σημαντικό ερευνητικό έργο δημοσιευμένο στα πιο απαιτητικά επιστημονικά περιοδικά σε θέματα λήψης αποφάσεων και επιχειρησιακής έρευνας, ικανοποίησης πελατών και μάρκετινγκ, και στρατηγικής».

Τον λόγο έπειτα έλαβε ο κ. Αθανασόπουλος, ο οποίος επεσήμανε κατά την κεντρική του ομιλία ότι σε έναν μετασχηματισμό η αφετηρία πρέπει να είναι τα προϋπάρχοντας προβλήματα της επιχείρησης και όχι οι τεχνολογικές λύσεις που αναζητούν πρόβλημα. Συνήθως, όπως ανέφερε, μια εξωτερική απειλή ή εσωτερική κρίση βοηθά στον μετασχηματισμό, καθώς «ο φόβος μειώνει την αντίσταση στην αλλαγή και τη χωρίς λόγο πολυφωνία».

Σχετικά με τους λόγους αποτυχίας των μετασχηματισμών, επισημάνθηκε ότι ένας από τους σημαντικότερους από αυτούς είναι οι ανέφικτοι στόχοι που έχουν τεθεί από την εκάστοτε επιχείρηση, προκειμένου να δικαιολογηθεί η υψηλή επένδυση που αναπόφευκτα απαιτείται.

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Αθανασόπουλο, για να πετύχει ο όποιος μετασχηματισμός, είναι απαραίτητο πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την υλοποίησή του, η επιχείρηση να έχει εντοπίσει και να έχει κατανοήσει το «purpose» (σκοπό) της, το οποίο είναι πολύ πιο βαθύ και διαφορετικό από το «mission» (αποστολή) και το «vision» (όραμα) της.

Ακόμη, αναφέρθηκε σε έξι παράγοντες που είναι κρίσιμοι για την επιτυχία ενός μετασχηματισμού: Ο καθορισμός μίας ξεκάθαρης και ολοκληρωμένης στρατηγικής, η δέσμευση στην ηγεσία τόσο από τα ανώτερα, όσο και τα μεσαία στελέχη, η τοποθέτηση των σωστών ανθρώπων στις σωστές θέσεις, η υιοθέτηση μιας ευέλικτης νοοτροπίας διοίκησης, η συνεχής παρακολούθηση και μέτρηση της προόδου προς τον μετασχηματισμό, καθώς και η σωστή χρήση των δεδομένων (data) και της τεχνολογίας. 

Δίνοντας στη συνέχεια παραδείγματα από τον τραπεζικό τομέα, ο ομιλητής έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι υπάρχουν δύο σημεία πίεσης: η ανάγκη να μετασχηματιστεί το σύστημα (τραπεζικό) και η ανάγκη το σύστημα να βοηθήσει την κοινωνία να μετασχηματιστεί. «Η αλλαγή δεν θα πρέπει να αφορά τους λίγους μέσα στον οργανισμό αλλά το σύνολο του οργανισμού» ενώ επεσήμανε πως «όταν ξεκινήσει ο μετασχηματισμός δεν πρέπει ποτέ να κοιτάξουμε πίσω». Η μεγάλη επιτυχία του μετασχηματισμού, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να δώσει λύση σε πραγματικά προβλήματα που αντιλαμβάνονται όλοι, τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και οι πελάτες μιας επιχείρησης.

Στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης, ακολούθησε Q&A session με τη συμμετοχή του Νίκου Μυλωνόπουλου και του Ανδρέα Αθανασόπουλου, όπου οι διαδικτυακά συμμετέχοντες στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να θέσουν ενδιαφέροντα ερωτήματα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εκδήλωση εδώ.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Τα μέλη του ΣΕΒ αναλαμβάνουν δράση για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας

Η έκταση της καταστροφής που έχει υποστεί η Θεσσαλία από τις πρόσφατες πλημμύρες είναι τεράστια, ωστόσο είναι ακόμη πολύ νωρίς για να υπολογιστεί με ακρίβεια. 

Συνεργασία ΣΕΒ και Junior Achievement Greece

Απώτερος στόχος του μνημονίου συνεργασίας που υπεγράφη είναι να συμβάλει στην καλύτερη προσαρμογή της εκπαίδευσης στις ανάγκες μιας οικονομίας που μετασχηματίζεται και μιας αγοράς εργασίας που αλλάζει, για καλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης και μια ανταγωνιστική ελληνική οικονομία στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης

Γιάννης Ρούντος: ΣΕΒασμός στον κόσμο της εργασίας, η κορυφαία προτεραιότητα

Η εργασία δεν είναι αγαθό μονοδιάστατα οικονομικό-παραγωγικό και βιοποριστικό αλλά πρωτίστως, “κλειδί” για την κοινωνική συνοχή, την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Ουγγαρία

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Discover Hungary», την οποία διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος  Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ)

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

«Σταθερά Μαζί»: Πάνω από 850 συμμετοχές στα συνέδρια της ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα δύο ετήσια συνέδρια της ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ για το 2025, τα οποία πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Η Εθνική Ασφαλιστική ανέδειξε την ανάγκη θεσμικής συνεργασίας για μια κοινωνία ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή

Με κεντρικό μήνυμα την ανάγκη για συλλογική δράση και θεσμική συνεργασία, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής, Δημήτρης Μαζαράκης

Εθελοντική αιμοδοσία στο insurancemarket

Στις 12 Μαΐου, το insurancemarket διοργάνωσε την πρώτη του εθελοντική αιμοδοσία στα γραφεία του, με τη συμμετοχή εργαζομένων, φίλων και συγγενών

Δ. Νοδάρος, NN Hellas: Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα, η συμφωνία επιτυχίας… (οι μουσικοί και ο μαέστρος!)

Στα πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα που κατέγραψε η NN Hellas για ακόμη μια χρονιά αναφέρθηκε ο κ. Διονύσης Νοδάρος, Γενικός Διευθυντής Πωλήσεων

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Θεσμική συνάντηση εργασίας της ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. με την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Πραγματοποιήθηκε η 1η θεσμική συνάντηση εργασίας της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) με την νέα Υφυπουργό Εργασίας

Ολοκληρωμένη Προστασία από Ατυχήματα με τα Νέα Προγράμματα «Personal Accident Protect» της ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική

Η ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική μέλος του Ομίλου INTRACOM, πιστή στη δέσμευσή της για τη δημιουργία νέων, ανταγωνιστικών και ευέλικτων προγραμμάτων

Διενέργεια εξετάσεων για την πιστοποίηση ασφαλιστών στην Αθήνα

Διενέργεια εξετάσεων για την πιστοποίηση επαγγελματικών γνώσεων (αντ)ασφαλιστικών προϊόντων στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου

I. Xατζηθεοδοσίου, gcgs25: Η Εταιρική Διακυβέρνηση, θεμέλιο για τη μακροχρόνια επιτυχία

Ηχηρό “παρών” έδωσε ο κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Ε.Α.) στο GCGS

Τα εξοργιστικά του bancassurance για την ασφάλιση επιχειρήσεων

Η πελάτισσα κατέληξε να αγοράσει ασφαλιστήριο συμβόλαιο ΑΣΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ το κόστος του οποίου ήταν 140 ευρώ το χρόνο.