18.2 C
Athens
Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

Β. Λαζαράκου στα Επιχειρηματικά Βραβεία ΧΡΗΜΑ: Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για το 2022

Θεσμική ομιλία απηύθυνε η κα. Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράςστα Επιχειρηματικά βραβεία ΧΡΗΜΑ 2021, που διεξάγονται φέτος μέσα από την πλατφόρμα LiveOn.

“Τα βραβεία αυτά αποτελούν μία σημαντική πρωτοβουλία και έναν θεσμό που βοηθάει τις επιχειρήσεις να αναδειχθούν” είπε στην εισαγωγική της τοποθέτηση.

- Advertisement -

Η παρέμβαση της κας Λαζαράκου κινήθηκε γύρω από τρεις άξονες:

-Το 2021 ήταν μία πολύ καλή (αναπτυξιακά) χρονιά για τα ελληνικά κεφάλαια, καθώς μέσα από το Χ.Α. αντλήθηκαν περί τα 6 δισ. ευρώ. Ένα μεγάλο ποσό, πενταπλάσιο σε σχέση με το 2019 και το 2020. Παρατηρήσαμε ότι οι τάσεις στα αμοιβαία κεφαλαία ήταν αυξητική και μάλιστα για επενδύσεις σε ελληνικά αντί ξένων κεφαλαίων. Πάντα ο στόχος μας είναι η ανάπτυξη της εγχώριας κεφαλαιαγοράς.

- Advertisement -

-Το 2021 ήταν μία χρονιά εταιρικής διακυβέρνησης με τον νόμο 4706/20 που ξεκίνησε να εφαρμόζεται το 2021 και άλλαξε τα δεδομένα στις επιχειρήσεις. Είμαστε σε καλό επίπεδο συμμόρφωσης, ο νόμος εκσυγχρόνισε το πλαίσιο και βελτιστοποίησε τις ευρωπαϊκές πρακτικές.

-Το 2022, θα μας απασχολήσει το ESG, κατά κόρον, όχι μόνο εμάς, αλλά και την Ευρώπη, καθώς με την πράσινη συμφωνία όλες οι εταιρείες θα πρέπει να ενσωματώνουν τα κριτήρια αυτά σε μια καθαρή κυκλική οικονομία. Ήδη κάποιες διατάξεις εφαρμόζονται και εμείς ως ρυθμιστής που συμμετέχουμε στη διαμόρφωση των κανόνων και ως επόπτης για την συμμόρφωση θα προσπαθήσουμε να ενημερώσουμε τις εταιρείες για τις υποχρεώσεις που έχουν. Ως προς την συμμόρφωση, σύντομα θα διεξάγουμε σεμινάρια και συνέδρια για να βοηθήσουμε στην στρατηγική ενσωμάτωσης. Πέραν του επιπέδου των κεφαλαιαγορών θέλουμε να συμβάλουμε και σε εθνικό επίπεδο για την χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής.

-Οι προκλήσεις για το 2022 αφορούν σε νέα θέματα, που σχετίζονται με νέα προϊόντα, όπως τα κρυπτονομίσματα, διότι είναι αρρύθμιστη αυτή η αγορά. Περιμένουμε τους κανονισμούς που θα θέτουν το πλαίσιο για αυτό το αρρύθμιστο προϊόν. Επίσης, προκλήσεις αποτελούν το ενεργειακό κόστος και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και το κομμάτι της συμμόρφωσης με τα θέματα του ESG.

“Πρέπει οι εταιρείες να δουν πως θα προχωρήσουν, να χαράξουν στρατηγική και να κάνουν βήματα για να καταστούν ανταγωνιστικές, καθώς και οι επενδυτές πλέον ζητούν την ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG. H Eπιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι αποφασισμένη να συμβάλει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στην ενημέρωση για να δείξει πόσο σημαντική είναι η ενσωμάτωση από τις εισηγμένες των κριτηρίων” είπε ακόμη η κα Λαζαράκου.

Κλείνοντας προέβλεψε ότι το 2022 θα είναι μία αναπτυξιακή χρονιά.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ασφαλιστικές: Που οδηγούν τα επόμενα βήματα

Από την αρχή του έτους αποχώρησαν από την Συμμαχία NZIA του ΟΗΕ για την προστασία του κλίματος οι: Munich Re, Hannover Re, Zurich, και τελευταία η Swiss Re, η μία μετά την άλλην ασφαλιστική.

Επιχειρηματικά Βραβεία ΧΡΗΜΑ 2023: Οι εισηγμένες εταιρείες στο Χ.Α. που διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους

Οι εισηγμένες επιχειρήσεις που στηρίζουν την ελληνική οικονομία και συμβάλλουν στην ανάπτυξη του χρηματιστηριακού θεσμού βρέθηκαν για 21η συνεχόμενη χρονιά

«Εμβληματική Προσωπικότητα του Χρηματιστηρίου Αθηνών για το 2023» ο Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών ανακηρύχθηκε «Εμβληματική Προσωπικότητα του Χρηματιστηρίου Αθηνών για το 2023» στα ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ 2023.

ΜΙΝΕΤΤΑ: Επιχειρηματική ηθική και κοινωνική υπευθυνότητα, δύο έννοιες απόλυτα συνυφασμένες

Η MINETTA Ασφαλιστική θεωρεί την επιχειρηματική ηθική και την κοινωνική υπευθυνότητα δύο έννοιες απόλυτα συνυφασμένες με την ευρύτερη κοινωνική ανάπτυξη.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Γενική διευθύντρια της Insurance Europe η Thea Utoft Høj Jensen

Η Insurance Europe, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ασφαλίσεων και αντασφαλίσεων, ανακοίνωσε σήμερα ότι η Thea Utoft Høj Jensen διορίστηκε νέα γενική διευθυντρια.

Έρχεται το 3ο Συνέδριο του ΠΑΝΟΡΜΟΥ

Το Συνεργατικό Σχήμα Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης «ΠΑΝΟΡΜΟΣ» ετοιμάζεται να διοργανώσει τον προσεχή Νοέμβριο, το 3ο Συνέδριό του

5ος παιδικός σταθμός από την Eurolife FFH, στη Χάλκη

Η Eurolife FFH, μέλος της οικογένειας της Fairfax, πιστή στο όραμά της για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος στη χώρα μας, συνεχίζει το «ταξίδι» της

Μια μεγάλη γιορτή αθλητισμού!

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή διοργανώθηκε την Κυριακή 29/9 από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, στο Πεδίον του Άρεως, ο πρώτος αγώνας δρόμου για μικρομεσαίους επιχειρηματίες

Δημοφιλή Άρθρα


 

 

Ροή Ειδήσεων

Τι μπορεί να «πυροδοτήσει» τον καρκίνο του προστάτη

Κάθε άνδρας μπορεί να κινδυνεύει από την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη. Η ασθένεια προσβάλλει αθλητές και λογιστές, πολιτικούς και γιατρούς

Άνοδος κυβερνοεγκλημάτων με στόχο ηλικιωμένους

Οι βασικές κυβερνοεπιθέσεις έρχονται με τη μορφή ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) και τεχνολογικών απατών και επιθέσεων

Έρευνα ΠΟΥ για την επίδραση των κινητών τηλεφώνων στην εμφάνιση καρκίνου του εγκεφάλου

Νέα στοιχεία  από πρόσφατη ανασκόπηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δημοσιεύθηκε από τους Karipidis et al στο Environmental International, αναφέρουν

Interamerican: Θα προσεγγίσει το ορόσημο των 500 εκατ. ευρώ η παραγωγή το 2024

Την εκτίμηση ότι, η συνολική παραγωγή της Interamerican θα προσεγγίσει τα 500 εκατ. Ευρώ το 2024 έχουν πολλά στελέχη του ομίλου μετά το τέλος του γ' τριμήνου.

Γενική διευθύντρια της Insurance Europe η Thea Utoft Høj Jensen

Η Insurance Europe, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ασφαλίσεων και αντασφαλίσεων, ανακοίνωσε σήμερα ότι η Thea Utoft Høj Jensen διορίστηκε νέα γενική διευθυντρια.