back to top
13.5 C
Athens
Σάββατο 11 Απριλίου 2026

Χρ. Παπακωνσταντίνου, inco21: “Επιτακτική η ανάγκη αλλαγής προτύπου και νέων στρατηγικών”

Η Υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος κα Χριστίνα Παπακωνσταντίνου μίλησε στο 14ο INCO21 και αναφέρθηκε στις «Προκλήσεις για την ιδιωτική ασφάλιση στην μετά-COVID εποχή».

Η κα. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε σε μια σειρά από προκλήσεις που δημιούργησε η πανδημία για την ιδιωτική ασφάλιση. Έδωσε έμφαση σε δύο παραμέτρους που αφορούν  το μακροοικονομικό περιβάλλον εντός του οποίου καλούνται να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις, από τη στιγμή που τα μέτρα κατά της πανδημίας οδήγησαν σε μείωση της δραστηριότητας, του εισοδήματος.

- Advertisement -

“Οι κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις έλαβαν μέτρα με μείωση των επιτοκίων που είναι πολλές φορές και αρνητικά. Κατά συνέπεια, είναι επιτακτική η ανάγκη ανάληψης κινδύνων” είπε. Και πρόσθεσε: “Η περίοδος της πανδημίας, είπε έθεσε υπό αμφισβήτηση τις προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου. Επιχειρήσεις και νοικοκυριά ήρθαν αντιμέτωποι με σημαντικούς κινδύνους. Ως εκ τούτου οι επιχειρήσεις κλήθηκαν να συνυπολογίσουν τα νέα δεδομένα κατά την εξέταση των επιχειρηματικών τους σχεδίων”.

- Advertisement -

Ως δεύτερη παράμετρο παρέθεσε τις στρατηγικές επιλογές από κάθε ασφαλιστική επιχείρηση και τόνισε την ανάγκη αλλαγής προτύπου. Εισηγήθηκε νέους τρόπους παροχής υπηρεσιών μέσω μιας συνεχώς αυξανόμενης δύναμης, τις νέες τεχνολογίες, τα σύγχρονα επιχειρηματικά μοντέλα, εναλλακτικά δίκτυα διανομής.

Στη συνέχεια η κα Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε σε κομβικά σημεία που είναι ζωτικής σημασίας για τον κλάδο, όπως η μεγαλύτερη σύνδεση της πρόσβασης σε νέα κεφάλαια και τα ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Για την συμβολή των ασφαλιστικών στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών κινδύνων η υποδιοικήτρια της ΤτΕ ανέφερε πως πρέπει οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις να αναπτύξουν την ικανότητά τους να σχεδιάζουν προιόντα που να οδηγούν σε μια κοινωνία ουδέτερη ως προς τις εκπομπές άνθρακα.

“Η αντιμετώπιση των προκλήσεων προυποθέτει εμπιστοσύνη των πολιτών. από την πλευρά της ΤτΕ μεριμνά έτσι ώστε να καθιστά σαφές πως οι ασφαλιστικές πρέπει να έχουν ως κύριο γνώμονα τους πολίτες” είπε.

Η κα. Παπακωνσταντίνου στην ομιλία της αναφέρθηκε και στο μείζον ζήτημα του ψηφιακού μετασχηματισμού και στην ενίσχυση της χρηματοοικονομικής καινοτομίας. “Από το 2019 λειτουργεί στο σάιτ της ΤτΕ ο κόμβος καινοτομίας fintech. Στόχος η ενθάρρυνση της επιχειρηματικής καινοτομίας, η ανάδειξη νέων μοντέλων επιχειρηματικότητας . Ο ρόλος του ασφαλιστικού  κλάδου είναι ιδιαίτερα σημαντικός καθώς ως εργαλείο κλιματικής προσαρμογής μπορεί να προσφέρει τη δυνατότητα σε επενδυτές να κατευθύνονται σε επενδύσεις με περιβαλλοντικές προεκτάσεις. Επίσης είναι καλό να μεριμνούν ώστε να καλύπτουν κινδύνους από τις φυσικές καταστροφές”.

Η κάλυψη από το κράτος σύμφωνα με την ίδια αποτελεί αντικίνητρο για ασφάλιση. “Υπάρχει σημαντικό πεδίο ανάπτυξης της ασφαλιστικής αγοράς σε αυτό τον τομέα” σημείωσε η κα Παπακωνσταντίνου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η «αόρατη» ζημιά του πολέμου: μπορεί η ασφάλιση να αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας;

Με όσα εξελίσσονται στη Μέση Ανατολή, βλέπουμε ξανά πόσο βαθιά επηρεάζεται η ανθρώπινη ψυχή όταν καταρρέει η κανονικότητα

Στο MIT ως Guest Lecturer ο Παναγιώτης Λελεδάκης

Με αντικείμενο την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στον χώρο των χρηματοοικονομικών, της ασφάλισης και της συμβουλευτικής

Παύλος Αχής, ΟΡΙΖΩΝ 1964 Ασφαλιστική, στο IWtalks: Γιατί να δουλέψει ένας 25χρονος στην ασφάλιση;

Ο Chief Insurance & Reinsurance Officer απαντά στο ερώτημα: «Τι θα λέγατε σε έναν 25χρονο που θα σας ρωτούσε σήμερα γιατί να δουλέψει στην ασφάλιση;»

Η Εθνική Ασφαλιστική φέρνει το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή κοντά στους πολίτες

Μια κοινωνία που μαθαίνει, αγαπάει και προστατεύει τη φύση – και τελικά, προστατεύει τον ίδιο της τον εαυτό

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

To 7o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης έρχεται στις 18 Ιουνίου

Το #ocin26 θα πραγματοποιηθεί στο Divani Apollon Palace & Thalasso με παράλληλη online μετάδοση από το LiveOn Events+

Το «Ερρίκος Ντυνάν» στο Λονδίνο για το ReBrain Greece – Γέφυρα επιστροφής ταλέντων στην Ελλάδα

Η νέα δράση του ReBrain Greece θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Μαΐου στο Hilton London Metropole

Νέα δεδομένα για το κουτί πρώτων βοηθειών στα οχήματα – Ενισχύονται οι απαιτήσεις από τον Ιούνιο

Η Εθνική Ασφαλιστική υπενθυμίζει ότι η ασφάλεια στο δρόμο δεν εξαντλείται στη σωστή οδήγηση, αλλά προϋποθέτει και προετοιμασία για το απρόβλεπτο

Ο παγκοσμίου φήμης ομιλητής Matt Halloran στο MDRT Power Talk

Μια σημαντική ευκαιρία για τα μέλη του MDRT να έρθουν σε επαφή με μια σύγχρονη, ανθρώπινη προσέγγιση της επικοινωνίας και της σχέσης με τον πελάτη

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

To 7o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης έρχεται στις 18 Ιουνίου

Το #ocin26 θα πραγματοποιηθεί στο Divani Apollon Palace & Thalasso με παράλληλη online μετάδοση από το LiveOn Events+

Ασφαλιστική ασπίδα για τον τουρισμό από την ΟΡΙΖΩΝ Ασφαλιστική ενόψει της σεζόν 2026

Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και τουριστικά διαμερίσματα

Πασχαλινό τραπέζι χωρίς… δυσάρεστες εκπλήξεις

Οδηγίες για ασφαλή προμήθεια και παρασκευή τροφίμων από την ΕΕΚΕ, ώστε να περάσετε καλά ΚΑΙ τη Δευτέρα του Πάσχα

Το «Ερρίκος Ντυνάν» στο Λονδίνο για το ReBrain Greece – Γέφυρα επιστροφής ταλέντων στην Ελλάδα

Η νέα δράση του ReBrain Greece θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Μαΐου στο Hilton London Metropole

Δήμος Ηλιούπολης: Μήνας Οδηγικής Παιδείας και Ασφάλειας «Κωνσταντίνος Τζαφέστας» ο Απρίλιος

Ο μήνας περιλαμβάνει εκπαιδευτικές και βιωματικές δράσεις που θα πραγματοποιηθούν με τη συμμετοχή ειδικών και φορέων