back to top
32 C
Athens
Τετάρτη 10 Ιουνίου 2026

Τι συζήτησε ο Γ. Χατζηθεοδοσίου στη συνάντηση με τον Ν. Ανδρουλάκη

O Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη, τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021.

Κατά τη συνάντηση, η οποία έγινε στο γραφείο του κ Ανδρουλάκη στη Βουλή, ο κ. Χατζηθεοδοσίου έθεσε στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τα ζητήματα που προκύπτουν στην αγορά εξαιτίας των μεγάλων ανατιμήσεων στην ενέργεια, τον ενημέρωσε για το υψηλό λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων και για το πλήγμα που δέχεται η επιχειρηματική κοινότητα από την ραγδαία άνοδο αυτού του κόστους.

- Advertisement -

Ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΕΑ εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝ.ΑΛ. επέλεξε στις πρώτες του συναντήσεις, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, να ενημερωθεί για το έργο που προσφέρουν τα Επιμελητήρια της χώρας καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις –κυρίως οι μικρομεσαίες- εξαιτίας των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Ο κ. Χατζηθεοδοσίου ενημέρωσε τον κ. Ανδρουλάκη ότι χωρίς επιπλέον μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, υπάρχει ο κίνδυνος για «καταιγίδα» λουκέτων στον αγορά, κάτι που θα είναι καταστροφικό και για την οικονομία αλλά και για την κοινωνία.

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΕΑ ευχήθηκε στο νέο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝ.ΑΛ. να επιτύχει στο δύσκολο έργο που ανέλαβε.

- Advertisement -

Ο Νίκος Ανδρουλάκης συναντήθηκε επίσης με τους Γιώργο Καρανίκα, Πρόεδρο Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και Γιώργο Καββαθά, Πρόεδρο Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας. Αμέσως μετά δήλωσε:

«Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποκλείει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι ίδιες, οι εργαζόμενοι και να μετακυλίεται ένα μεγάλο μέρος του κόστους στους καταναλωτές, σε μία εποχή που καλπάζει η ακρίβεια. Στόχος των προτάσεών μας είναι να ενισχυθούν να εκσυγχρονιστούν και να γίνουν μακροχρόνια βιώσιμες οι Ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Κατά τη διάρκεια της Πανδημίας έγινε στη χώρα μας μία από τις μεγαλύτερες δημοσιονομικές επεκτάσεις στην Ευρώπη, που ξεπέρασε το 25% του ΑΕΠ. Τα αποτελέσματα όμως δεν ήταν ιδιαίτερα θετικά σε σχέση μα τα χρήματα που δαπανήθηκαν. Είμασταν τρίτοι στα ποσά που ξοδέψαμε αναλογικά με το ΑΕΠ μας και από τους τελευταίους στην ανάκαμψη της οικονομίας. Αυτό σημαίνει ότι η στόχευση και η κατανομή των κονδυλίων ήταν λανθασμένη.

Ως απάντηση στην κρίση της Πανδημίας η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιούργησε το Ταμείο Ανάκαμψης, ένα Ταμείο Αλληλεγγύης για να στηρίξει αυτούς που η πανδημία χειροτέρευσε τη θέση έτους στην πραγματική οικονομία. Στην Ελλάδα, η μεγάλη κατηγορία αυτών των επιχειρήσεων είναι συντριπτικά οι μικρομεσαίες οι οποίες δεν κατάφεραν να χρηματοδοτηθούν ούτε από τη ρευστότητα που έδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ούτε τώρα που κινδυνεύουν να βρεθούν στο περιθώριο των δανείων και επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης. Η στρατηγική του κ. Μητσοτάκη να εντάξει τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης μόνο με κριτήρια αγοράς από εγχώρια και εξωχώρια τραπεζικά ιδρύματα αποκλείει αυτούς που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.

Μετά τη συζήτησή μας με τους εκπροσώπους των φορέων προτείναμε ενδεικτικά:
• να υπάρχει ρύθμιση 120 δόσεων με επιπλέον κίνητρα για όσους ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους σε λιγότερες,
• ένα ποσοστό των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης να πάει υποχρεωτικά στις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις με περιβαλλοντικά κριτήρια, τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό και κίνητρα για τις συνέργειες.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής συμφώνησε με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων να υπάρχει τακτική και ουσιαστική επικοινωνία για να αξιολογηθεί η οικονομική πορεία και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών ο Νίκος Δένδιας – Συνεδρίαση ΔΣ με επίκεντρο την εθνική ασφάλεια και την οικονομία

Σε μια περίοδο κατά την οποία η οικονομία και η ασφάλεια συνδέονται στενά με τις διεθνείς εξελίξεις

Εκδήλωση ΠΣΑΣ-ΕΕΑ: «Το επάγγελμά μας: Μία προβολή στο μέλλον»

Την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2026 στο Μουσείο «Ελλάδα σε Μικρογραφία»

ΕΕΑ: Ενημέρωση για τη δράση «Ξεκινώ Επιχειρηματικά» την Πέμπτη 11/6

Στη διαδικτυακή εκδήλωση, με τη συμμετοχή του αρμόδιου υπουργείου, θα παρουσιαστεί αναλυτικά η δράση και θα επιλυθούν απορίες

Αριθμός φορέων του ΕΕΑ που έχουν επιλέξιμο ΚΑΔ για τη δράση «Ξεκινώ Επιχειρηματικά»

Δείτε τον σχετικό πίνακα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ilia Forum 2026: Μια αναπτυξιακή πρόταση για την περιοχή της Ηλείας

Στην ανάδειξη των σημαντικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ηλείας, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας, επικεντρώθηκε το #ilfo26

Στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών ο Νίκος Δένδιας – Συνεδρίαση ΔΣ με επίκεντρο την εθνική ασφάλεια και την οικονομία

Σε μια περίοδο κατά την οποία η οικονομία και η ασφάλεια συνδέονται στενά με τις διεθνείς εξελίξεις

Εκδήλωση ΠΣΑΣ-ΕΕΑ: «Το επάγγελμά μας: Μία προβολή στο μέλλον»

Την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2026 στο Μουσείο «Ελλάδα σε Μικρογραφία»

Το 7ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης ανοίγει τη συζήτηση για το μέλλον των συντάξεων και των επενδύσεων

Το Συνέδριο διοργανώνεται στις 18/6 στο Divani Apollon Palace & Thalasso από την ΕΛΕΤΕΑ, με Στρατηγικό Συνεργάτη την Energizing Greece

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Αυτά που ακούγονται για τους ασφαλιστές, οι εκρήξεις

Τόσο πολλά είναι τα πύρινα μέτωπα, που δεν φτάνει το μάτι να τα δει και να τα ξεχωρίσει

Το σύγχρονο γραφείο γιορτάζει 300 χρόνια: Η ΤΝ αναδεικνύεται ως η σημαντικότερη καινοτομία στον χώρο της εργασίας

Όπως προκύπτει από την ιστορικής σημασίας έκθεση με τίτλο «IWG: 300 Χρόνια Καινοτομίας στο Γραφείο»

Η πρώτη ευρωπαϊκή έκθεση για τη συμμετοχή των ασθενών στη χάραξη πολιτικής υγείας

Η Έκθεση του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ασθενών (EPF) διαπιστώνει, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο, αλλά απαιτούνται περισσότερα βήματα

Η EUROINS Μέγας Χορηγός στο 16ο Διεθνές Meeting Αλμάτων

Πιστή στη δέσμευσή της να βρίσκεται δίπλα σε πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του αθλητισμού και στη δημιουργία θετικού κοινωνικού αποτυπώματος

Η Deloitte διευρύνει δυναμικά τη διοικητική της ομάδα

Με 4 νέους Equity Partners και 3 νέους Partners, η εταιρεία ενισχύει στρατηγικούς τομείς υπηρεσιών και επιβεβαιώνει τη συνεχή επένδυσή της στο δυναμικό της