back to top
16.1 C
Athens
Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2026

ΕΒΕΠ: 11 βήματα για την «Ανάσταση» της οικονομικής ζωής

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς κατέθεσε μια δέσμη προτάσεων για την διαδρομή επιστροφής στην κανονικότητα και την «ανάσταση» της οικονομικής ζωής του τόπου. Το Δ.Σ. του Ε.Β.Ε.Π. έχει κάνει σαφές πως υποστηρίζει όλα τα μέτρα της Κυβέρνησης για την προστασία της υγείας, ως προτεραιότητα. Άλλωστε, η επιτυχής αντιμετώπιση της πανδημίας δίνει σήμερα στον επιχειρηματικό κόσμο τη δυνατότητα σχεδιασμού για το μέλλον και την έγκαιρη αντιμετώπιση των σοβαρών οικονομικών επιπτώσεων. Η επόμενη μέρα του κορονοϊού απαιτεί ένα χρονοδιάγραμμα ενεργειών και η επανεκκίνηση της οικονομίας χρειάζεται ένα σαφές σχέδιο εξόδου με σταθερά βήματα που θα πρέπει να εφαρμοστεί με απόλυτη επιτυχία.

Το «11 Steps Exit Plan» που συνέταξε το τμήμα Μελετών του Ε.Β.Ε.Π. για την EuroCommerce, κοινοποιήθηκε στους αρμόδιους Υπουργούς της Κυβέρνησης και ζήτησε να εξεταστεί, ώστε να ενσωματωθεί στις τελικές αποφάσεις του Πρωθυπουργού.

- Advertisement -

Αναλυτικά, όλο το σχέδιο εξόδου που προτείνει το Ε.Β.Ε.Π. επισυνάπτεται, ενώ, επιγραμματικά, περιέχει τα ακόλουθα 11 βήματα:

1. Εναρμονισμένοι κανόνες εξόδου με χρονικές διακρίσεις
2. Συνέχεια επικοινωνίας για μέτρα δημόσιας υγείας και συμπεριφοράς
3. Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και αναζωογόνηση της κατανάλωσης
4. Οικονομική υποστήριξη για τους πληττόμενους κλάδους της οικονομίας
5. Έκτακτη και επείγουσα βοήθεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
6. Διατήρηση εργασιακής ειρήνης και μείωση μη μισθολογικού κόστους
7. Ορισμός λειτουργίας κάθε αγοράς από την τοπική κοινωνία
8. Διεύρυνση δυνατοτήτων παράδοσης εμπορευμάτων
9. Υποστήριξη σε επίπεδο Πόλεων και Περιφερειών
10.Αντιμετώπιση και αποφυγή πτωχεύσεων και ανεργίας
11. Εγγυήσεις για την ακέραιη λειτουργία της ενιαίας αγοράς

- Advertisement -

Ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. και Π.Ε.Σ.Α., Βασίλης Κορκίδης, αναφορικά με το σχέδιο εξόδου από την καραντίνα της αγοράς, την επανεκκίνηση της οικονομικής ζωής και τις προκλήσεις της επόμενης μέρας, επισημαίνει:

«Η επιτυχής καταπολέμηση του κορονοϊού στη χώρα μας, αναπόφευκτα, οδήγησε σε καταστολή την οικονομική δραστηριότητα του τόπου με πολλές συνέπειες και μεγάλες απώλειες. Είναι, όμως, σημαντικό πως η επόμενη μέρα της πανδημίας θα μας βρει υγιείς για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες. Η επανεκκίνηση της αγοράς θα πρέπει να συμβεί μόλις το επιτρέψουν οι ιατρικές προϋποθέσεις και να αποφευχθεί το «φαινόμενο του ακορντεόν» που θα οδηγήσει σε πισωγυρίσματα. Η κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει την επιβίωση των επιχειρήσεων, μέσω διαφόρων ενισχύσεων ρευστότητας και παράτασης οικονομικών υποχρεώσεων, στέλνοντας το μήνυμα πως μπορεί να υπάρξει μια νέα οικονομική δυναμική μετά την κρίση. Η θέσπιση μέτρων ανάπτυξης θα πρέπει να οδηγήσουν την ελληνική οικονομία σε μία σημαντική διαρθρωτική προσαρμογή με βελτίωση των συνθηκών για τις επιχειρήσεις και ενίσχυση της ανθεκτικότητάς τους σε μελλοντικές δυσκολίες. Η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει σε έργα καινοτομίας, σε θέματα υγείας, ενέργειας, αγροτικής, βιομηχανικής και ναυτιλιακής παραγωγής. Καθοριστικό ρόλο για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας θα παίξουν οι αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής σε σχέση τον τρόπο και το ύψος του ευρωπαϊκού πακέτου βοήθειας. Για να επιτύχουμε μια συντονισμένη και συγχρονισμένη επανεκκίνηση της αγοράς χρειαζόμαστε ένα “exit plan” το οποίο πρέπει να το εφαρμόσουμε βήμα προς βήμα, ακολουθώντας αντίστροφα την ίδια διαδρομή και τον ίδιο τρόπο που πετύχαμε τον περιορισμό εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα μας. Το να τηρούμε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας πρέπει να γίνει τρόπος ζωής και υποχρέωσης μεταξύ μας. Θα χρειαστεί στο μέλλον να αναθεωρήσουμε πολλά, αλλά θα τα καταφέρουμε. Χριστός Ανέστη! »

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

mRNA εμβόλια και καρκίνος: Νέα ελπίδα επιβίωσης για ασθενείς με κορoνοϊό και ογκολογική θεραπεία

Σύμφωνα με νέα μελέτη, τα mRNA εμβόλια για τον κορoνοϊό μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα της ανοσοθεραπείας

Έρπης ζωστήρας-Κορωνοϊός: Δύο δρόμοι παράλληλοι

Η λοίμωξη από τον έρπητα ζωστήρα εμφανίζεται λόγω της αναζωπύρωσης του ιού που λαθροβιώνει για χρόνια στα κύτταρά μας

Καμπάνια ενημέρωσης για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού

Η πορεία του κορονοϊού και της γρίπης, αλλά και τα χαμηλά επίπεδα στα οποία κινείται ο εμβολιασμός θέτουν σε επαγρύπνηση τις υπηρεσίες υγείας.

MEDICON: Προς προμέρισμα μετά τα διαδοχικά θετικά αποτελέσματα

Η εταιρία σχεδόν επανέλαβε τις περυσινές επιδόσεις,, ενώ αύξησε τις εξαγωγές της

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Εγκρίθηκε η συγχώνευση της «ΟΤΕ Ασφάλιση» με τον ΟΤΕ

Εγκρίθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης η συγχώνευση των ανωνύμων εταιρειών «Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος ΑΕ»

Η ERGO ολοκληρώνει την εξαγορά της ADB Gjensidige στις Βαλτικές χώρες 

Η ERGO Group AG, μέλος του Munich Re και ένας από τους μεγαλύτερους ασφαλιστικούς ομίλους διεθνώς, ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση της εξαγοράς

Τα πέντε κλειδιά της ασφαλιστικής αγοράς για να ανοίξουν οι ορίζοντες το 2026

Πέντε κλειδιά ασφαλείας θα χρειαστεί η ελληνική ασφαλιστική αγορά για να προσεγγίσει τους ορίζοντες που διανοίγονται το 2026.

Η Κύπρος την Προεδρία της ΕΕ: Τι σημαίνει για την ασφαλιστική αγορά

Η Κύπρος ανέλαβε επισήμως την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους επόμενους έξι μήνες, θέτοντας ως προτεραιότητες

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Εγκρίθηκε η συγχώνευση της «ΟΤΕ Ασφάλιση» με τον ΟΤΕ

Εγκρίθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης η συγχώνευση των ανωνύμων εταιρειών «Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος ΑΕ»

Νέος ΚΟΚ 2026: Αλλάζει η οδηγική κουλτούρα στην Ελλάδα;

Σημάδια ουσιαστικής αλλαγής στην οδική συμπεριφορά των Ελλήνων οδηγών καταγράφονται με την εφαρμογή του νέου Κώδικα Οδικής

Apeiron Insurance Project: Επένδυση στην πρόληψη και την οδική ασφάλεια

Η Apeiron Insurance Project δεν περιορίζεται στον ρόλο του ασφαλιστικού παρόχου.

Η ERGO ολοκληρώνει την εξαγορά της ADB Gjensidige στις Βαλτικές χώρες 

Η ERGO Group AG, μέλος του Munich Re και ένας από τους μεγαλύτερους ασφαλιστικούς ομίλους διεθνώς, ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση της εξαγοράς

Τα πέντε κλειδιά της ασφαλιστικής αγοράς για να ανοίξουν οι ορίζοντες το 2026

Πέντε κλειδιά ασφαλείας θα χρειαστεί η ελληνική ασφαλιστική αγορά για να προσεγγίσει τους ορίζοντες που διανοίγονται το 2026.