back to top
15.9 C
Athens
Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2025

Αυξάνεται ο κίνδυνος από τις δασικές πυρκαγιές και για τον ασφαλιστικό κλάδο

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Οι φετινές καταστροφικές δασικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια (που μέχρι στιγμής έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 79 ατόμων και έχουν καταστρέψει 13.000 κτίρια) προβληματίζουν τις ασφαλιστικές εταιρείες που εξετάζουν πώς να ανιτμετωπίσουν μια απειλή που γίνεται ολοένα πιο μεγάλη και απρόβλεπτη.

- Advertisement -

O Mark Bove, υψηλόβαθμο στέλεχος της Munich Re America δήλωσε στους Financial Times ότι « σε γενικές γραμμές ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών στις ΗΠΑ έχει μειωθεί τα τελευταία 30-40 χρόνια, αλλά αυτό που βλέπουμε είναι μια αύξηση της καταστροφικότητάς τους». Δίνει δε δυο ερμηνείες για αυτό: Πρώτον, την κλιματική αλλαγή και δεύτερον, την αύξηση του πληθυσμού στην Καλιφόρνια και δη στις περιοχές με τον μεγαλύτερο κίνδυνο πυρκαγιάς.

Σε κάθε περίπτωση, ο λογαριασμός των πυρκαγιών αυξάνεται για τις ασφαλιστικές εταιρίες. Οι περυσινές πυρκαγιές προκάλεσαν ασφαλισμένες ζημίες ύψους 16 δις. δολαρίων, τετραπλάσιο ποσό σε σχέση με το 2016, σύμφωνα με την AM Best. Οσον αφορά τα φετινά κόστη, είναι ακόμα νωρίς για αξιόπιστες εκτιμήσεις.

- Advertisement -

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για την Καλιφόρνια», παρατηρεί ο Paul Krump, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Chubb. «Κάτι που θεωρούνταν ήπιο ρίσκο γίνεται πλέον σοβαρό ρίσκο και ασφαλώς αναπροσαρμόζουμε τα μοντέλα μας αναλόγως».

Πλην όμως, τα μοντέλα των ασφαλιστικών εταιρειών για τις πυρκαγιές δεν είναι όσο προηγμένα θα μπορούσαν. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις ασφαλιστικές στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ ήταν διαχρονικά οι τυφώνες και γι’ αυτό η ανάλυσή τους έχει επικεντρωθεί εκεί.

Εκτός από την επικαιροποίηση των μοντέλων, εξάλλου, θα απαιτηθεί και αλλαγή των τιμολογιακών πολιτικών. «Οι μεγάλες και έντονα καταστροφικές πυρκαγιές θα επηρεάσουν τα ασφάλιστρα στην Καλιφόρνια», προβλέπει ο κ. Krump της Chubb. Πέρα από την τιμολόγηση, οι ασφαλιστικές εταιρίες μπορούν να θωρακιστούν καλύτερα έναντι του κινδύνου των πυρκαγιών και με άλλους τρόπους, διασφαλίζοντας π.χ. ότι αποτιμούν σωστά τις κατοικίες σε περιοχές υψηλού ρίσκου για πυρκαγιές.  Τέλος, οι πυρκαγιές διαφέρουν από τους τυφώνες στο ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα για να αμβλυνθούν οι καταστροφές που προκαλούν και σε μερικές περιπτώσεις να προληφθούν.

Οπως σχολιάζει ο Sean Burgess της USAA, “δεν μπορείς να αλλάξεις τη διαδρομή ενός τυφώνα. Μπορείς όμως να αλλάξεις τη διαδρομή κάποιων πυρκαγιών και πιστεύουμε ότι ορισμένες εξ΄αυτών μπορούν να προληφθούν…»

Σχετικές δημοσιεύσεις

Allianz: Πώς ο κορωνοϊός αναγκάζει τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις να «αλλάξουν πίστα»

Τα διδάγματα από την διοργάνωση του Euro 2020 και οι φόβοι ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, με φόντο τους φόβους για νέο κύμα της πανδημίας εξαιτίας της επέκτασης της μετάλλαξης «Δέλτα».

Swiss Re: Έρχεται ισχυρή αύξηση στα ασφάλιστρα

Πάνω από τα 7 τρις. δολάρια το ύψος της παγκόσμιας αγοράς στο τέλος του 2022.

Διπλή κίνηση από την AIG για τη μονάδα ζωής και συντάξεων

Εισαγωγή στη Wall Street και παράλληλη πώληση μεριδίου 9.9% στη Blackstone έναντι 2,2 δις. δολ.

Έτοιμη η ΕΕ να εγκρίνει υπό όρους τον «γάμο» Aon-WTW

Η συμφωνία ανακοινώθηκε πριν από ένα χρόνο και αν προχωρήσει θα καταστήσει την Aon στην μεγαλύτερη μεσιτική εταιρεία στον κόσμο, μπροστά από την Marsh & McLennan Co.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ξεκινά αύριο το Ασφαλιστικό Συνέδριο 2025 της Κύπρου με επίκεντρο την καινοτομία και την ανθεκτικότητα

Το συνέδριο επιδιώκει να αποτελέσει χώρο ουσιαστικού διαλόγου και ανταλλαγής γνώσης για το μέλλον της ασφάλισης - Δείτε το πρόγραμμα

Ασφαλιστές: Ο «σιωπηλός γίγαντας» της ευρωπαϊκής οικονομίας με επενδύσεις 9,5 τρισ. ευρώ

Ο κατακερματισμός της ευρωπαϊκής αγοράς περιορίζει τη δυναμική της – Η αξία των συμπερασμάτων της Insurance Europe για την Ελλάδα

SoEasy Insurance: Ανοίγοντας νέους δρόμους για τις επιχειρήσεις με Surety Bonds

Σε συνέντευξή του ο CEO Γ. Νικολάου αναλύει τα πλεονεκτήματα των Εγγυητικών Επιστολών και της συνεργασίας με την AXERIA

Οι προτροπές της Fitch στις ασφαλιστικές για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Ασφαλιστικές με σωστή διακυβέρνηση και έλεγχο των δεδομένων θα πρέπει να είναι σε θέση να ενσωματώσουν τις νέες απαιτήσεις

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

«My Data, Our Health»: Σύμπραξη για την εφαρμογή του European Health Data Space στην Ελλάδα

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη συνεργασία με την IDIKA και την GRNET, καθώς και στην ανάγκη για κανονιστικά πλαίσια

Euronext: Πήρε το ΟΚ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και συνεχίζει για πάνω από 50% της ΕΧΑΕ

Εγκρίθηκε η αναθεώρηση της προαιρετικής δημόσιας πρότασης - Δείτε τις σχετικές ανακοινώσεις

Μεγάλες ανατροπές φέρνουν οι τελευταίες εξελίξεις στις συμφωνίες τραπεζών με ασφαλιστικές

To μέγεθος της συμμετοχής, βασικό κριτήριο για τη μείωση της κεφαλαιακής επιβάρυνσης

Η αξία της ασφάλισης είναι η πίστη στο μέλλον

Το μήνυμα της Χριστίνας Φυτέα, Προέδρου της Επιτροπής Ασφαλιστικών Πρακτόρων του ΕΕΑ, για την Ημέρα της Ιδιωτικής Ασφάλισης

Ευχές από το Podcast «Και Αν Συμβεί;» για την Ημέρα Ιδιωτικής Ασφάλισης

Το podcast συνεχίζει με αφοσίωση τη μεταφορά γνώσης και ενσυναίσθησης τόσο στους επαγγελματίες του κλάδου όσο και στο ευρύ κοινό