Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Οι κινεζικοί ασφαλιστικοί όμιλοι (Fosun, Anbang, Ping An κλπ.) μπορεί να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στο εξωτερικό κατά 100 δισ. δολάρια την επόμενη τριετία, καθώς επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τα ρίσκα μέσω της αγοράς περισσότερων μετοχών, real estate και private equity στο εξωτερικό, υποστηρίζει σε έρευνά της η BNP Paribas.
Η εξωστρέφεια αυτή αντανακλά τη μακροπρόθεσμη στρατηγική των κινεζικών ασφαλιστικών και υπαγορεύεται περισσότερο από την επιθυμία τους να έχουν σταθερές και διατηρήσιμες αποδόσεις παρά από το άγχος τους για το γιουάν που εξασθενεί, υποστηρίζει o Philippe Benoit, υψηλόβαθμο στέλεχος της BNP Paribas. «Πρόκειται για μακροπρόθεσμες επενδυτικές αποφάσεις», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η αντιστάθμιση του κινδύνου περαιτέρω υποχώρησης του γιουάν διαδραματίζει ελάσσονα ρόλο στη στρατηγική των ομίλων.
Οι κινεζικές ασφαλιστικές έχουν δικαίωμα να επενδύσουν έως και το 15% του ενεργητικού τους στο εξωτερικό, αλλά το ποσοστό που έχουν επενδύσει μέχρι στιγμής ανέρχεται στο 2%. Η μελέτη της BNP παρουσιάστηκε σε μια περίοδο όπου το Πεκίνο εντείνει τις προσπάθειές του να αναχαιτίσει τις εκροές κεφαλαίων από τη χώρα που εντείνουν τις υποτιμητικές πιέσεις στο γιουάν. Το κινεζικό νόμισμα έχει υποχωρήσει σε χαμηλό οκταετίας έναντι του καλπάζοντος δολαρίου ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον κ. Benoit, οι κινεζικοί όμιλοι μόλις ξεκίνησαν τις επενδύσεις στο εξωτερικό και ο μακρόπνοος σχεδιασμός τους δεν θα διαταραχθεί από βραχυπρόθεσμους παράγοντες. Στο τέλος του 2015, οι κινεζικές ασφαλιστικές κατείχαν στοιχεία ενεργητικού ύψους 36,7 δισ. δολαρίων στο εξωτερικό. Το ποσό είναι αυξημένο κατά 51% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, αλλά και πάλι ανέρχεται μόλις στο 2% του συνολικού ενεργητικού τους, που εκτιμάται στα 12 τρισ. γιουάν (1,74 τρισ. δολ.).