Πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι τον χρόνο γίνονται στην Ευρώπη θύματα σοβαρών εργατικών ατυχημάτων – με συνέπεια την τριήμερη τουλάχιστον απουσία τους από την εργασία – ενώ 4.000 άνθρωποι τον χρόνο πεθαίνουν από τέτοια ατυχήματα. Σχεδόν το ένα τέταρτο των Ευρωπαίων εργαζομένων πιστεύει ότι κινδυνεύει η ασφάλειά του εξαιτίας των συνθηκών εργασίας του.
Πέρα από τη σαφή ανθρώπινη ταλαιπωρία που προκαλείται, υπάρχει και ένα σοβαρό οικονομικό κόστος: μόνο στη Γερμανία, υπολογίζεται ότι οι αναρρωτικές άδειες αντιστοιχούν σε απώλεια παραγωγικότητας ίση με το 3,1 % του ΑΕΠ ανά έτος. Τα ατυχήματα και οι ασθένειες επίσης επιφέρουν αύξηση του κόστους κοινωνικής ασφάλισης.
Μια μελέτη του 2010 δείχνει ότι κάθε ευρώ που επενδύεται στην πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων παράγει απόδοση σε κέρδη από 1,29 μέχρι 2,89 ευρώ.
Βελτίωση των συνθηκών εργασίας.
Οι προτάσεις της ΕΕ για μεγαλύτερη προστασία των εργαζομένων περιλαμβάνουν τα εξής:
•παροχή βοήθειας σε μικρές επιχειρήσεις για να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς ασφαλείας
•διασφάλιση υψηλών προτύπων για την εργασία των επιθεωρητών υγείας και ασφάλειας
•πρόληψη των κινδύνων που ενέχουν οι νέες τεχνολογίες και καινοτομίες, όπως τα νανοϋλικά
•ευαισθητοποίηση ως προς τη γήρανση του ευρωπαϊκού εργατικού δυναμικού
•ενίσχυση της συνεργασίας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και άλλους διεθνείς οργανισμούς για τον συντονισμό ζητημάτων υγείας και ασφάλειας.
Η ΕΕ θα διαθέτει κονδύλια για να συμβάλλει στην υλοποίηση των εν λόγω δράσεων, οι οποίες θα διαμορφώνονται μέσα από διαβουλεύσεις με τις οργανώσεις των εργοδοτών και των εργαζομένων σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ταυτόχρονα, ωστόσο, η ΕΕ προτείνει την απλούστευση των ισχυουσών ρυθμίσεων – όπου αυτό μπορεί να γίνει με ασφάλεια – με στόχο τη μείωση του διοικητικού φόρτου των επιχειρήσεων.
Προηγούμενες επιτυχίες
Χάρη στη στρατηγική 2007 – 2012 που βασίστηκε σε κοινό πλαίσιο δράσης σε όλη την Ευρώπη, το οποίο ανταποκρινόταν στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε χώρας, μειώθηκαν τα σοβαρά εργατικά ατυχήματα κατά 30% περίπου.
Τα τελευταία χρόνια, οι νέες ρυθμίσεις συνέβαλαν στην προστασία των Ευρωπαίων εργαζομένων από την έκθεσή τους σε χημικούς παράγοντες και ηλεκτρομαγνητικά πεδία.