back to top
26.4 C
Athens
Πέμπτη 14 Αυγούστου 2025

«Ροζ» διαμάχη Deutsche Telekom-Lemonade! 

Ο γερμανικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός με ασφαλιστικά μέτρα απαγορεύει στην αμερικανική Insurtech να χρησιμοποιεί το ροζ χρώμα στον λογότυπό της στη Γερμανία!

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

- Advertisement -

Μια ιδιότυπη δικαστική μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γερμανία, όπου ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός Deutsche Telekom «τα έχει βάλει» με την αμερικανική insurtech Lemonade, προκειμένου να την εμποδίσει να χρησιμοποιεί τα χρήματα που έχουν ταυτιστεί με τα δικά της εμπορικά σήματα (μοβ, ροζ) στο δικό της brand !

- Advertisement -

Σε συνέχεια της δραστηριοποίησης της Lemonade στη γερμανική αγορά τον περασμένο Ιούνιο, η Deutsche Telekom κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων (που έγινε δεκτή), απαιτώντας από τη Lemonade να μην χρησιμοποιεί το χρώμα ροζ στη Γερμανία. Η DT απαίτησε επίσης να μην χρησιμοποιεί το μοβ πουθενά διεθνώς (!) παρότι οι δυο εταιρίες δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς κλάδους και τα λογότυπά τους δεν μοιάζουν μεταξύ τους.

Η Lemonade συμμορφώθηκε με τις απαιτήσεις της DT στη Γερμανία και άλλαξε το χρώμα του λογοτύπου της από ροζ σε κόκκινο, αρνήθηκε όμως να υπογράψει συμφωνία με τον γερμανικό όμιλο για να σταματήσει οριστικά να χρησιμοποιεί το ροζ χρώμα. Επιπροσθέτως, η αμερικανική insurtech κατέθεσε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας, ζητώντας να μην κατοχυρωθεί ως σήμα κατατεθέν της Deutsche Telekom το μοβ χρώμα και ζήτησε παράλληλα από τον Γερμανικό Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας να αρθούν τα ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της στη χώρα.

Όπως υποστηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Lemonade Daniel Schreiber, η Deutsche Telekom δεν έχει στραφεί μόνο εναντίον της Lemonade για να μην χρησιμοποιεί το ροζ χρώμα, αλλά έχει βάλει στο στόχαστρό της και άλλες πέντε… «ροζ» εταιρείες από διάφορους κλάδους και γεωγραφικές περιοχές.

Η Deutsche Telekom –που ελέγχει την φίρμα κινητής τηλεφωνίας T-Mobile- έχει στο παρελθόν στραφεί κατά της σουηδικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας Telia, του αμερικανικού τεχνολογικού blog Engadget, της βρετανικής εταιρείας κατασκευής smartwatch Oxy και της ολλανδικής εταιρείας διαχείρισης τιμολογίων Compello, σύμφωνα πάντα με τη Lemonade. H νεοϋορκέζικη ασφαλιστική startup ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιεί το ροζ χρώμα για τον λογότυπό της από τότε που ιδρύθηκε το 2015. Το…επίμαχο ροζ χρώμα βρέθηκε και στο επίκεντρο μιας δημοφιλούς εκστρατείας στο Instagram φέτος, κατά την οποία η Lemonade «βύθισε» δημοφιλή αντικείμενα της καθημερινότητας σε ροζ μπογιά, προσελκύοντας 18 εκατομμύρια χρήστες.

Κατά τον κ. Scheiber, οι κινήσεις της Deutsche Telekom παραπέμπουν σε τακτικές «εταιρικού bullying», καθώς «στρατιές δικηγόρων επιχειρούν να σφετεριστούν έναν φυσικό πόρο –εν προκειμένω ένα βασικό χρώμα- που ανήκει δικαιωματικά σε όλους». Ο έτερος συνιδρυτής της Lemonade Shai Wininger παρομοίασε την προσπάθεια της Deutsche Telekom να «μονοπωλήσει όλο το ροζ του κόσμο με κάτι που θα έκανε ένας κακός σε ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney !” Μάλιστα, η εταιρεία έχει ξεκινήσει εκστρατεία στα social media με το hasthtag #FreeThePink (Ελευθερώστε το ροζ).

Ο εκπρόσωπος της Deutsche Telekom υποστήριξε ότι «Όπως ακριβώς και το εταιρικό λογότυπο “T” και άλλα στοιχεία του brand, έτσι και το χρώμα μοβ έχει κατοχυρωθεί ως μέρος του brand της εταιρείας. Τα σήματα της Deutsche Telekom έχουν μεγάλη συνεισφορά στην επιτυχία της εταιρείας. To καταναλωτικό κοινό αναγνωρίζει και θυμάται την Deutsche Telekom λόγω του μοβ χρώματος…Η εταιρεία σέβεται τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας  όλων, αλλά περιμένει από τους άλλους να κάνουν το ίδιο. Στη Γερμανία, το αρμόδιο δικαστήριο εξέδωσε απόφαση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον της Lemonade ακριβώς επειδή θεώρησε τη χρήση του μοβ παράβαση του σήματος κατατεθέντος της Deutsche Telekom”. Ο γερμανικός όμιλος πρόσθεσε ότι δεν θα προβεί σε περαιτέρω σχόλια μέχρι να υπάρξει τελεσίδικη δικαστική απόφαση.

Οι διαφωνίες μεταξύ μεγάλων εταιρειών και Insurtechs γύρω από σήματα κατατεθέντα δεν είναι ασυνήθιστες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η κόντρα του μεσιτικού κολοσσού Marsh που στράφηκε εναντίον της insurtech marshmallow καθώς και η «επίθεση» της Travelers εναντίον της start-up από τη Σιγκαπούρη PolicyPal και της insurtech Brolly για τη χρήση της εικόνας της ομπρέλας στα λογότυπά τους.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Mapfre: Υποχωρεί η χρηματοδότηση των Insurtechs

Η περιοχή του Ειρηνικού παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης, ιδίως η Κεντρική Αμερική (69%), ο Εκουαδόρ (35%), η Κολομβία (24%) και το Περού (23%).

Generali Ventures: 250 εκ. σε insurtech και fintech

Στόχος της Generali η καινοτομία σε ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών που θα κάνουν την διαφορά στον ασφαλιστικό κλάδο

Lemonade: Μια σημαντική συνεργασία στην ασφάλιση κατοικίας

"Συμμαχία" στον τομέα ασφάλισης κατοικίας μεταξύ Lemonade και BNP Paribas Cardif. Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, οι Γάλλοι θα μπορούν

Στρατηγική συνεργασία Lemonade-Aviva για μια νέα, next-gen πλατφόρμα ασφάλισης

Μια νέα συνεργασία ανάμεσα στην αμερικανική insurtech Lemonade με τον παραδοσιακό ασφαλιστή της Βρετανίας Aviva, αναμένεται να φέρει έναν “φρέσκο” αέρα στην αγορά

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Swiss Re: Καύσωνες, η μεγάλη απειλή για την ανθρώπινη ζωή

Πρόκειται για έναν αριθμό που υπερβαίνει το άθροισμα των θανάτων που προέρχονται από καταστροφικά συμβάντα, όπως σεισμοί, πλημμύρες, ...

Plenum Investments: Πάνω από 11% οι αποδόσεις cat bonds τον Ιούνιο, 56 νέα ομόλογα

Η συνολική απόδοση της αγοράς καταστροφικών ομολόγων είναι σήμερα 19% με 20% χαμηλότερη συγκριτικά με ένα έτος πριν

Allianz: Έξι φορές πιο ακριβές οι πυρκαγιές

Η σοβαρότητα και συχνότητα των πυρκαγιών, σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο αριθμό των πληγέντων, έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση...

«Και Αν Συμβεί…»: Το Podcast που αλλάζει το παιχνίδι στον Ασφαλιστικό Κλάδο

Με χιούμορ, σοφία και αληθινές ιστορίες, το νέο επεισόδιο της σειράς φωτίζει πτυχές της διαμεσολάβησης που σπάνια αναδεικνύονται

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Allianz & Ευρωκλινική στο πλευρό των συνταξιούχων του Υπουργείου Οικονομικών: Τι περιλαμβάνει η νέα κάλυψη υγείας

Η πρωτοβουλία του ταμείου συνιστά υπόδειγμα για το πώς μπορεί να κινηθεί η αγορά της ιδιωτικής ασφάλισης ως προς την τρίτη ηλικία

Το νερό Άσκιον «απογειώνεται» με την AIR ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ

Η AIR ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ μεταφέρει τη γεύση και την καθαρότητα του νερού Βλάστης σε Ελλάδα και εξωτερικό

Δεκάδες πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας

Δεκάδες πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα ή ελαφρά εγκαύματα λόγω των πυρκαγιών που συνεχίζονται σε αρκετές περιοχές

Συνεργασία ιδιωτών ιατρών με νοσοκομεία του ΕΣΥ – Τα ελάχιστα όρια για την υποχρεωτική ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης

Οι γιατροί υποχρεούνται σε ασφάλιση αστικής επαγγελματικής ευθύνης με ελάχιστο όριο αποζημίωσης 1 εκατ. ευρώ κατ' έτος

Πάνω από 150 πυρκαγιές το τελευταίο 48ωρο – Σταδιακή ύφεση των μποφόρ από το απόγευμα

Πάνω από 5.000 πυροσβέστες στα μέτωπα - Τι προβλέπουν οι μετεωρολόγοι για αύριο