back to top
31.7 C
Athens
Κυριακή 27 Ιουλίου 2025

Ο “γόρδιος δεσμός” της κάλυψης του Nord Stream 1: Ποιος θα πληρώσει για τις εκρήξεις;

Μυστήριο καλύπτει το περιστατικό των απανωτών εκρήξεων που κατέστρεψαν τους υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου του του Nord Stream 1 μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας.

Την ίδια ώρα, οι (αντ)ασφαλιστές επιχειρούν να λύσουν τον γρίφο του τρόπου με τον οποίο θα ανταποκριθούν σε πιθανές αξιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

- Advertisement -

Η Munich Re και τα συνδικάτα στην αγορά των Lloyd’s του Λονδίνου είναι μεταξύ των μεγάλων underwriters για τον Nord Stream 1, ενώ δεν έχει καταστεί σαφές εάν θα ανανεώσουν τις καλύψεις.

Εάν τα συμβόλαια δεν ανανεωθούν, η προοπτική να επισκευαστεί και να επανεκκινηθεί ο αγωγός που θα φέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα ολοένα και απομεκρύνεται.

- Advertisement -

Ακόμη και πριν εντοπιστούν οι διαρροές, οι προμήθειες μέσω του Nord Stream 1 είχαν διακοπεί ως αποτέλεσμα μιας διαφωνίας σχετικά με τις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία. σημειωτέον,  ο νέος αγωγός Nord Stream 2 δεν είχε ξεκινήσει ακόμη τις εμπορικές παραδόσεις.

Αν και δεν έχει υποβληθεί ακόμη κάποια αξίωση για τη ζημιά και τη διακοπή λειτουργίας του αγωγού, άνθρωποι που έχουν καλή πληροφόρηση για την υπόθεση, ανέφεραν στο Reuters, ότι οι undewriters του Nord Stream 1 ενδέχεται να προχωρήσουν σε αμφισβήτηση οποιωνδήποτε αξιώσεων, με το σκεπτικό ότι η ζημιά ήταν πράξη αυτο-δολιοφθοράς ή πολέμου, που δεν καλύπτονται γενικά από την ασφάλιση.

Εν μέσω εικασιών για το ποιος βρισκόταν πίσω από υποτιθέμενη δολιοφθορά που διέκοψε τους αγωγούς, εν μέσω μιας ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η δανική αστυνομία δήλωσε στις 18 Οκτωβρίου ότι η ζημιά στον Nord Stream 1 προκλήθηκε από ισχυρές εκρήξεις.

Αν και η ζημιά δεν θα επηρεάσει απαραίτητα την ανανέωση ενός συμβολαίου περιουσίας, οι ασφαλιστές μπορεί να ζητήσουν περισσότερα ασφάλιστρα, δήλωσε ο Tim Shepherd, εταίρος δικαστικής διαμάχης στη Mayer Brown.

Για τους underwriters του συστήματος αγωγών του Nord Stream, ενός project 7,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, το διακύβευμα είναι υψηλό.

Σύμφωνα με το Reuters, πέραν των προαναφερθέντων, και η ελβετική ασφαλιστική εταιρεία Zurich είχε επίσης έκθεση στο Nord Stream 1.

Η Munich Re, η Zurich και τα Lloyd’s αρνήθηκαν να σχολιάσουν σχετικά. 

Πηγές πάντως προσκείμενες στους αντασφαλιστές δήλωσαν ότι η ανανέωση της κάλυψης του Nord Stream 1 από τα συνδικάτα των Lloyd’s θα ήταν μια μεγάλη πρόκληση, δεδομένου του κινδύνου αυστηρότερων κυρώσεων στην Gazprom, γεγονός που θα αποτρέψει την πληρωμή αξιώσεων.

Εν μέσω αυτού του κλίματος οι (αντ)ασφαλιστές του Nord Stream θα πρέπει να αποδείξουν ότι το συμβόλαιο δεν καλύπτει τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις εκρήξεις, σύμφωνα με τους δικηγόρους τους.

Αν και τα συμβόλαια περιουσίας συνήθως αποκλείουν κακόβουλες ζημιές, οι κάτοχοι τέτοιων συμβολαίων συχνά αγοράζουν επιπλέον κάλυψη, κάτι που είναι πιθανό να έγινε και στην περίπτωση της Nord Stream, ανέφεραν νομικές και ασφαλιστικές πηγές.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Στο 18,3% το ποσοστό κάλυψης των κατοικιών

Μόλις το 18,3% ήταν έως τον Μάρτιο του 2024 το ποσοστό κάλυψης των κατοικιών της χώρας, έναντι 18,2% την 31η Δεκεμβρίου 2023. Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΑΕΕ

Allianz και Munich Re δεν ανανεώνουν τη σύμβαση με την Nord Stream AG

Συνέχεια των κυρώσεων κατά της πολιτικής της Μόσχας,, Allianz και Munich Re δηλώσαν ότι δεν ανανεώνουν τη σύμβαση που υπέγραψαν με τον μειοψηφικό μέτοχο Nord Stream AG

Munich Re: Δεν ανανεώνει το συμβόλαιο κάλυψης του πρώτου αγωγού Nord Stream 1

Είχε προηγηθεί πολύ πρόσφατα αντίστοιχη απόφαση αν μην ανανεώσει το συμβόλαιο ούτε η Allianz

Γιατί οι ασφαλιστές λένε όχι στην κάλυψη πλοίων για τα έργα των Nord Stream 2- TurkStream

Αρνητικοί δηλώνουν οι μεγαλύτεροι ασφαλιστικοί όμιλοι στην κάλυψη πλοίων που δραστηριοποιούνται στα έργα αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 2 και TurkStream, εξαιτίας της απειλής κυρώσεων εκ μέρους των ΗΠΑ.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Πώς η κλιματική αλλαγή «τιμολογείται» από τις ασφαλιστικές

Η κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον απλή θεωρία ή μακρινό πρόβλημα. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων (EIOPA) τονίζει πως οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ευρώπη

Ο Γεώργιος Καραβίας αποχαιρετά τον Γιάννη Μακρυμίχαλο

Με λόγια βαθιάς εκτίμησης και συγκίνησης, ο Γεώργιος Καραβίας – μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Ασφαλιστικοί κίνδυνοι για καταναλωτές

Προωθώντας οι τραπεζό-υπάλληλοι ασφαλιστικά προϊόντα μέσω προσφορών και ειδικών τιμολογίων ή παροχή ευνοϊκών ορίων σε δανειολήπτες δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό

AIForum25: Γιατί οι ασφαλιστές δεν πρέπει να το χάσουν!

Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι απλώς μια τεχνολογική τάση – έχει ήδη διαμορφώσει σημαντικά την καθημερινότητα και τις στρατηγικές της ασφαλιστικής

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Πώς η κλιματική αλλαγή «τιμολογείται» από τις ασφαλιστικές

Η κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον απλή θεωρία ή μακρινό πρόβλημα. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων (EIOPA) τονίζει πως οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ευρώπη

ΣΕΜΑ: Συλλυπητήρια ανακοίνωση για την απώλεια του Ιωάννη Μακρυμίχαλου

«Η πορεία του και η συμβολή του θα μείνουν ανεξίτηλες» - «Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε το έργο του με την υπευθυνότητα και τις αρχές που ο ίδιος υπηρέτησε»

Έρευνα Revolut για τους Έλληνες ταξιδιώτες: Απάτες φοβάται η Gen Z, κλοπές οι μεγαλύτεροι

Η οικονομική διαχείριση των διακοπών αποτελεί σημαντικό μέλημα για τους Έλληνες, χωρίς να περνά απαρατήρητο το ζήτημα της ασφάλειας

Ο Γεώργιος Καραβίας αποχαιρετά τον Γιάννη Μακρυμίχαλο

Με λόγια βαθιάς εκτίμησης και συγκίνησης, ο Γεώργιος Καραβίας – μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

EIOPA: Πρόοδος των αρχών ανταγωνισμού στην αξιολόγηση εξωτερικών αναθέσεων

Αν και η έκθεση επισημαίνει αρκετές βελτιώσεις, εντοπίζει επίσης τομείς που απαιτούν περαιτέρω προσοχή