back to top
28.4 C
Athens
Σάββατο 24 Μαΐου 2025

Τα προβλήματα και οι προοπτικές των αντασφαλιστών

της Ελενας Ερμείδου

Μύρια προβλήματα καλούνται να λύσουν οι αντασφαλιστές ξεκινώντας από το βασικό τους αντικείμενο και την βελτίωση του δείκτη ζημιών και εξόδων προς τα αντασφάλιστρα.

- Advertisement -

Τα συνολικά κεφάλαια των αντασφαλιστών μειώθηκαν κατά 3% στο πρώτο εξάμηνο του 2020. Η πτώση ήταν ηπιότερη των όσων ανέμενε η αγορά μετά από τον αντίκτυπο του Covid-19 σύμφωνα με την Willis Re.

To κλειδί για την αλλαγή συνθηκών στην αγορά είναι τα κεφάλαια. Αν ανατρέξει κανείς στο παρελθόν, στην ιστορία τους, οι αγορές σκληραίνουν όταν δέχονται πιέσεις στα κεφάλαια τους και έχουν ελλείψεις κεφαλαίων. Ωστόσο, το μέσο κόστος κεφαλαίων στην αγορά αντασφαλειών έχει ελάχιστη μεταβολή τα τελευταία χρόνια και εκφράζονται ανησυχίες για το ότι η αγορά δεν κερδίζει πολλά για να καλύψει το κόστος των κεφαλαίων.

- Advertisement -

Αλλά θέματα που απασχολούν την αγορά είναι η άνοδος του κοινωνικού πληθωρισμού, τα περιορισμένα αποθέματα κεφαλαίων του περασμένου έτους και οι μελλοντικές φτωχές αποδόσεις καθώς τα επιτόκια παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Με αυτά τα δεδομένα η αγορά σύμφωνα με την Willis Re θα πρέπει να επιστρέψει στα θεμελιώδη των δραστηριοτήτων της και να φροντίσει να κατεβάσει το δείκτη ζημιών και εξόδων προς τα αντασφάλιστρα στα επίπεδα της δεκαετίας του 1990.

Στο παρελθόν οι (αντ)ασφαλιστές έγραφαν επαρκείς αποδόσεις στα ίδια κεφάλαια βασιζόμενοι στο εισόδημα από τις επενδύσεις, αλλά ο Covid-19 ανέτρεψε το μοντέλο αυτό.

Παρά τις εξελίξεις, η Willis Re εκτιμά ότι ο κλάδος θα συνεχίσει να είναι κερδοφόρος ανεξαρτήτως των κινδύνων, ειδικότερα τώρα που βελτιώνονται οι συνθήκες τιμολόγησης. Αν και οι τιμές δεν έχουν φτάσει σε ικανοποιητικά επίπεδα, η ανοδική τάση θα συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΑΟΝ, Guy Carpenter: Αντασφαλιστικά μηνύματα για το 2025

Το Capacity αυξήθηκε και η προσφορά από τους αντασφαλιστές δείχνει να είναι αρκετή για να καλύψει την ζήτηση για αντασφάλιση.

Στους στόχους του Δ. Μαζαράκη οι επαναδιαπραγματεύσεις με τους αντασφαλιστές

Επαναδιαπραγματεύσεις με τους αντασφαλιστές σχεδιάζει να ξεκινήσει ο Δημήτρης Μαζαράκης, απαντώντας σε ερώτηση του IW.gr

Ποιος κρατά το κλειδί στο σταυρόλεξο των αντασφαλιστών, τι βλέπουν Lloyds, Tokio Marine Kiln

Η καινοτομία πρέπει να αναζητείται με όρους πραγματικός, πρέπει να προσαρμοστεί στην βάση της πολυπλοκότητας του κλάδου. Δεν μπορεί απλώς να είναι μία αναζήτηση μίας ασημένιας σφαίρας

Τι συζητούν σήμερα οι αντασφαλιστές στο Baden Baden

Ξεκίνησε χτες Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024 το συνέδριο των αντασφαλιστών στο Baden Baden στην Βάδη Βυρτεμβέργη με τις κύριες συζητήσεις των αντασφαλιστών να επικεντρώνονται στις συνθήκες της προσφοράς και της ζήτησης.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

«Δεν νοείται ανάπτυξη χωρίς οικονομική δικαιοσύνη»

Διαβάστε στο "IW" όλα όσα είπε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γ. Χατζηθεοδοσίου, στο 2ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας

Π. Δημητρίου, Υδρα: Δεν μπορούμε να δεχτούμε πλαφόν ξανά στα ασφάλιστρα

Με μονομερείς τακτικές η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα

Πράσινο φως στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές από το gov.gr

Δύο ασφαλιστικές εταιρίες αξιοποιούν τη δυνατότητα στο GOV.gr με τη  διαδικασία συγκατάθεσης  να έχει ολοκληρωθεί 26.227 φορές.

Φ. Μιχάλη από Ύδρα: Εξομοίωση των ομαδικών ασφαλιστηρίων με τα ΤΕΑ

Από το meeting της Ύδρας η πρόεδρος της Επιτροπής ομαδικών συμβολαίων της Ένωσης, κα. Φίλιππα Μιχάλη, αναφερόμενη στα ομαδικά ασφαλιστήρια

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

«Δεν νοείται ανάπτυξη χωρίς οικονομική δικαιοσύνη»

Διαβάστε στο "IW" όλα όσα είπε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γ. Χατζηθεοδοσίου, στο 2ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας

Π. Δημητρίου, Υδρα: Δεν μπορούμε να δεχτούμε πλαφόν ξανά στα ασφάλιστρα

Με μονομερείς τακτικές η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα

Πράσινο φως στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές από το gov.gr

Δύο ασφαλιστικές εταιρίες αξιοποιούν τη δυνατότητα στο GOV.gr με τη  διαδικασία συγκατάθεσης  να έχει ολοκληρωθεί 26.227 φορές.

Οι CEOs σε ένα ξεχωριστό πάνελ ηγεσίας

Mε ένα πάνελ που απαρτίζονταν από leaders της αγοράς ολοκληρώθηκαν και επίσημα οι εργασίες του 25ου  Insurance & Reinsurance Meeting της ΕΑΕΕ.

Η GROUPAMA λαμβάνει την κορυφαία πιστοποίηση Ethos Platinum για 2η συνεχόμενη χρονιά

Η Groupama Ασφαλιστική, μέλος του γαλλικού Ομίλου Groupama και με ισχυρή παρουσία στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, έλαβε, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά