back to top
32.2 C
Athens
Παρασκευή 18 Ιουλίου 2025

Τα προβλήματα και οι προοπτικές των αντασφαλιστών

της Ελενας Ερμείδου

Μύρια προβλήματα καλούνται να λύσουν οι αντασφαλιστές ξεκινώντας από το βασικό τους αντικείμενο και την βελτίωση του δείκτη ζημιών και εξόδων προς τα αντασφάλιστρα.

- Advertisement -

Τα συνολικά κεφάλαια των αντασφαλιστών μειώθηκαν κατά 3% στο πρώτο εξάμηνο του 2020. Η πτώση ήταν ηπιότερη των όσων ανέμενε η αγορά μετά από τον αντίκτυπο του Covid-19 σύμφωνα με την Willis Re.

To κλειδί για την αλλαγή συνθηκών στην αγορά είναι τα κεφάλαια. Αν ανατρέξει κανείς στο παρελθόν, στην ιστορία τους, οι αγορές σκληραίνουν όταν δέχονται πιέσεις στα κεφάλαια τους και έχουν ελλείψεις κεφαλαίων. Ωστόσο, το μέσο κόστος κεφαλαίων στην αγορά αντασφαλειών έχει ελάχιστη μεταβολή τα τελευταία χρόνια και εκφράζονται ανησυχίες για το ότι η αγορά δεν κερδίζει πολλά για να καλύψει το κόστος των κεφαλαίων.

- Advertisement -

Αλλά θέματα που απασχολούν την αγορά είναι η άνοδος του κοινωνικού πληθωρισμού, τα περιορισμένα αποθέματα κεφαλαίων του περασμένου έτους και οι μελλοντικές φτωχές αποδόσεις καθώς τα επιτόκια παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Με αυτά τα δεδομένα η αγορά σύμφωνα με την Willis Re θα πρέπει να επιστρέψει στα θεμελιώδη των δραστηριοτήτων της και να φροντίσει να κατεβάσει το δείκτη ζημιών και εξόδων προς τα αντασφάλιστρα στα επίπεδα της δεκαετίας του 1990.

Στο παρελθόν οι (αντ)ασφαλιστές έγραφαν επαρκείς αποδόσεις στα ίδια κεφάλαια βασιζόμενοι στο εισόδημα από τις επενδύσεις, αλλά ο Covid-19 ανέτρεψε το μοντέλο αυτό.

Παρά τις εξελίξεις, η Willis Re εκτιμά ότι ο κλάδος θα συνεχίσει να είναι κερδοφόρος ανεξαρτήτως των κινδύνων, ειδικότερα τώρα που βελτιώνονται οι συνθήκες τιμολόγησης. Αν και οι τιμές δεν έχουν φτάσει σε ικανοποιητικά επίπεδα, η ανοδική τάση θα συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αλλαγές στο σκηνικό της αντασφάλισης το 2025

Εξασφαλίστηκαν κατά τις ανανεώσεις των συμβάσεων καλύτεροι όροι και μειώσεις τιμών προσαρμοσμένες στον κίνδυνο για τις συμβάσεις περιουσίας

ΑΟΝ, Guy Carpenter: Αντασφαλιστικά μηνύματα για το 2025

Το Capacity αυξήθηκε και η προσφορά από τους αντασφαλιστές δείχνει να είναι αρκετή για να καλύψει την ζήτηση για αντασφάλιση.

Στους στόχους του Δ. Μαζαράκη οι επαναδιαπραγματεύσεις με τους αντασφαλιστές

Επαναδιαπραγματεύσεις με τους αντασφαλιστές σχεδιάζει να ξεκινήσει ο Δημήτρης Μαζαράκης, απαντώντας σε ερώτηση του IW.gr

Ποιος κρατά το κλειδί στο σταυρόλεξο των αντασφαλιστών, τι βλέπουν Lloyds, Tokio Marine Kiln

Η καινοτομία πρέπει να αναζητείται με όρους πραγματικός, πρέπει να προσαρμοστεί στην βάση της πολυπλοκότητας του κλάδου. Δεν μπορεί απλώς να είναι μία αναζήτηση μίας ασημένιας σφαίρας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Τι έχουμε μπροστά μας αυτό το καλοκαίρι

Οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ, Κίνας και Γαλλίας

Νέο deal στον ασφαλιστικό κλάδο

Η ΜΑΡΤΕΝ Insurance Risk Consultants εξαγοράστηκε από το SRS Group που ανήκει στον Όμιλο Ardonagh Group.

Ο John Neal των Lloyd’s νέος πρόεδρος της AIG, σε μια κίνηση-έκπληξη

Ο J. Neal ήταν CEO των Lloyd's από το 2018 μέχρι πρόσφατα - Προηγουμένως είχε ανακοινωθεί η μετακίνησή του στην Aon

Brokers Union Συνέδριο & Βραβεύσεις Συνεργατών: Μια βραδιά αφιερωμένη σε όσους χτίζουν το αύριο

Με κεντρικό μήνυμα το #προτεραιότητά_μας_οι_συνεργάτες_μας, η Brokers Union πραγματοποίησε το Συνέδριο – Βραβεύσεις Συνεργατών 2024

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

11th ΜedTech: Ποιες μεταρρυθμίσεις έχει ανάγκη η αγορά ιατροτεχνολογικών

O κλάδος των ιατροτεχνολογικών προϊόντων έχει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της τεχνολογίας αιχμής και την προσαρμογή των υποδομών ώστε να γίνει αποδεκτή

Ά. Ευθυμίου: Επανυπολογισμός συντάξεων ΤΣΠ-ΕΤΕ και ψηφιοποίηση εργασιακού βίου μέσω ΤΝ

Δηλώσεις για την επιτάχυνση της απονομής συντάξεων, την επιστροφή ποσών από συνταξιούχους του ΤΣΠ-ΕΤΕ και τη μειωμένη ανεργία έκανε η υφυπουργός

Τι έχουμε μπροστά μας αυτό το καλοκαίρι

Οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ, Κίνας και Γαλλίας

Insurance Europe, Solvency II: Ισορροπία για να συμβάλουμε στους ευρωπαϊκούς στόχους

Η ομοσπονδία διαβλέπει ευκαιρία αντιμετώπισης μιας υπερβολικά συντηρητικής εποπτείας, ώστε να απελευθερωθούν πολύτιμα κεφάλαια

Νέο deal στον ασφαλιστικό κλάδο

Η ΜΑΡΤΕΝ Insurance Risk Consultants εξαγοράστηκε από το SRS Group που ανήκει στον Όμιλο Ardonagh Group.