back to top
18.2 C
Athens
Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

ΚΒW: Χαμηλώνει ο πήχυς για τα αντασφάλιστρα στα renewals του Ιανουαρίου

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Μικρότερες του αναμενόμενου θα είναι οι αυξήσεις των αντασφαλίστρων στην επικείμενη περίοδο ανανεώσεων των συμβολαίων (renewals) του Ιανουαρίου 2020, εκτιμά ο οίκος KBW,  περιγράφοντας τις κινήσεις των αντασφαλίστρων με καμπύλη σχήματος U.

- Advertisement -

Οι ασφαλιστικοί όμιλοι των ΗΠΑ, για παράδειγμα, κάνουν λόγο για μηδενική μεταβολή αντασφαλίστρων έως αυξήσεις 5% στα επερχόμενα renewals, ποσοστά χαμηλότερα σε σχέση με αυτά που αναμένονταν μετά τις δασικές πυρκαγιές του Δεκεμβρίου 2018, οι επιπτώσεις των οποίων δεν είχαν «ενσωματωθεί» στα renewals  του Ιανουαρίου 2019.

Η ΚΒW αποδίδει τις «συγκρατημένες» κινήσεις των αντασφαλίστρων αφενός στο ότι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες που έμειναν εν πολλοίς αλώβητες από τις καταστροφές της περιόδου ανθίστανται στις προτεινόμενες αυξήσεις, αφετέρου στην ισχυρή όρεξη ορισμένων αντασφαλιστών της αγοράς των Lloyd’s για καταστροφικούς κινδύνους ασφαλιστικών των ΗΠΑ.

- Advertisement -

Αναφορικά με τις τάσεις στον ευρωπαϊκό αντασφαλιστικό κλάδο, οι τιμές αναμένονται στάσιμες ή και ελαφρά χαμηλότερες, κάτι που οφείλεται αφενός στους στόχους για τα μερίδια αγοράς που έχουν θέσει οι μεγάλοι όμιλοι, αφετέρου στην απουσία μεγάλων ζημιών από καταστροφές.

Παρόλα αυτά, και από τις δυο «πλευρές» της αντασφαλιστικής αγοράς, δηλαδή τις πρωτασφαλίσεις και τις επανεκχωρήσεις κινδύνων (retrocessions), οι αναλυτές «βλέπουν», σημαντικές αυξήσεις τιμών, που θα οδηγήσουν στην αγορά σχήματος U που περιγράφει η KBW.  Η εταιρεία παρατηρεί ότι τυχόν αυξήσεις στα retro συμβόλαια στα renewals του 2020 θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερες αυξήσεις αντασφαλίστρων το 2021, αλλά είναι πολύ νωρίς για εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, καθώς υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την πορεία των τιμών κατά τη διάρκεια του έτους.

Η προοπτικές για τα αντασφάλιστρα φαίνονται πιο θετικές για την περίοδο ανανεώσεων συμβολαίων στα μέσα του 2020, καθώς οι περισσότεροι παράγοντες προβλέπουν αυξήσεις της τάξης του 40% για τα renewals που αφορούν στην ιαπωνική αγορά και αυξήσεις 15-20% για τα συμβόλαια που αφορούν στην περιοχή της Φλόριντα.

Αν και καταγράφεται διάσταση απόψεων για το ύψος των ζημιών από τον τυφώνα Hagibis και την επίπτωση στα αντασφάλιστρα, εντούτοις η ενσωμάτωση των ζημιών από τον τυφώνα Jebi του 2018 σε συνδυασμό με τα κόστη από τους τυφώνες  Faxai και Hagibis προβλέπεται να οδηγήσει σε μεγάλες αυξήσεις αντασφαλίστρων στην Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, εκτιμά η KBW.  Αντίστοιχα, η εξάρτηση της αγοράς της Φλόριντα από το retro capacity και τη χρηματοδότησή του από εναλλακτικά κεφάλαια μπορεί να οδηγήσει σε έναν ακόμα γύρο σημαντικών αυξήσεων σε αυτόν τον τομέα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αναζητώντας καινοτόμες λύσεις και συμπράξεις για την ασφαλιστική κάλυψη των πανδημιών στο μέλλον

Καθώς η Ευρώπη σαρώνεται από το δεύτερο κύμα της πανδημίας του Covid-19, έχει «ανάψει» και ο διάλογος στον ασφαλιστικό κλάδο διεθνώς για τον βαθμό κάλυψης των απωλειών που προκαλεί

Θωρακίζοντας τις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες έναντι των διαταραχών

Η πανδημία του κορωνοϊού επιβεβαίωσε την ανάγκη των εταιρειών να προστατευθούν έναντι των διαφόρων τύπων διαταραχών. Οι διεθνείς εφοδιαστικές

Ανατροπές στα μοντέλα ασφάλισης φυσικών καταστροφών

Κατά 40% προβλέπεται να αυξηθούν οι αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές έως το 2050 και κατά 60% αν προκύψουν αλλαγές στα μερίδια ασφάλισης λόγω της αύξησης του πληθυσμού και της αύξησης του πληθυσμού στα αστικά κέντρα.

Αυξήσεις τιμών τη 1η Ιουλίου προσαρμοσμένες στον κίδνυνο

Επαρκείς ώστε να αντισταθμίσουν τις προβλεπόμενες ζημιές, τον πληθωρισμό και άλλες μακροοικονομικές τάσεις στην οικονομία.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Έρευνα ΠΟΥ για την επίδραση των κινητών τηλεφώνων στην εμφάνιση καρκίνου του εγκεφάλου

Νέα στοιχεία  από πρόσφατη ανασκόπηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δημοσιεύθηκε από τους Karipidis et al στο Environmental International, αναφέρουν

Interamerican: Θα προσεγγίσει το ορόσημο των 500 εκατ. ευρώ η παραγωγή το 2024

Την εκτίμηση ότι, η συνολική παραγωγή της Interamerican θα προσεγγίσει τα 500 εκατ. Ευρώ το 2024 έχουν πολλά στελέχη του ομίλου μετά το τέλος του γ' τριμήνου.

ΙNTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α.: Αύξηση παραγωγής ασφαλίστρων 9μήνου 

Κερδοφορία, αύξηση Παραγωγής Ασφαλίστρων, Ενεργητικού, Επενδύσεων και Αποθεμάτων καθώς και υψηλοί Δείκτες Φερεγγυότητας χαρακτηρίζουν τα Αποτελέσματα

Οι Πολωνοί (αντ)ασφαλιστές ψάχνουν για συνεργασίες

Το μεγάλο αυτό έργο ανασυγκρότησης της Πολωνίας που χρηματοδοτείται από την ΕΕ βάζει στο τιμόνι της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης την Πολωνία ενώ δρομολογεί θετικές εξελίξεις στην (αντ)ασφαλιστική αγορά

Δημοφιλή Άρθρα


 

 

Ροή Ειδήσεων

Άνοδος κυβερνοεγκλημάτων με στόχο ηλικιωμένους

Οι βασικές κυβερνοεπιθέσεις έρχονται με τη μορφή ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) και τεχνολογικών απατών και επιθέσεων

Έρευνα ΠΟΥ για την επίδραση των κινητών τηλεφώνων στην εμφάνιση καρκίνου του εγκεφάλου

Νέα στοιχεία  από πρόσφατη ανασκόπηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δημοσιεύθηκε από τους Karipidis et al στο Environmental International, αναφέρουν

Interamerican: Θα προσεγγίσει το ορόσημο των 500 εκατ. ευρώ η παραγωγή το 2024

Την εκτίμηση ότι, η συνολική παραγωγή της Interamerican θα προσεγγίσει τα 500 εκατ. Ευρώ το 2024 έχουν πολλά στελέχη του ομίλου μετά το τέλος του γ' τριμήνου.

Γενική διευθύντρια της Insurance Europe η Thea Utoft Høj Jensen

Η Insurance Europe, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ασφαλίσεων και αντασφαλίσεων, ανακοίνωσε σήμερα ότι η Thea Utoft Høj Jensen διορίστηκε νέα γενική διευθυντρια.

Aσφάλιση Κατοικίας/ΕΝΦΙΑ: Τα αποτελέσματα προβληματίζουν…

Η “καυτή πατάτα” του ζητήματος ασφάλισης κατοικιών, εν μέσω των ραγδαίων αλλαγών που επιφέρει στις ζωές μας η Κλιματική Κρίση είναι ένα ζήτημα που χρήζει άμεσης διευθέτησης.