back to top
9 C
Athens
Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Χάρτης πορείας για τους ασφαλιστές Ζωής

της Ελενας Ερμείδου

Ούτε αρνητικές, ούτε θετικές είναι προοπτικές του κλάδου Ζωής για το 2020, αλλά σταθερές σύμφωνα με την μελέτη που έδωσε χτες στην δημοσιότητα η Moody’s.

- Advertisement -

Διαβάστε:

Η ακτινογραφία των ασφαλίσεων Ζωής

- Advertisement -

Οι ασφαλιστές Ζωής ψάχνουν τρόπους να προσαρμόσουν τα προϊόντα τους στο παρατεταμένο περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, στο αυστηρό εποπτικό περιβάλλον αλλά και στο πλαίσιο των συντηρητικών επενδυτικών επιλογών. Οι συντελεστές αυτοί είναι που οδήγησαν τον οίκο αξιολόγησης να καταλήξει στο συμπέρασμα αυτό καθώς όπως σημειώνει.

Τα κυριότερα συμπεράσματα σύμφωνα με την Moody’s

  • Τα χαμηλά επιτόκια αποτελούν για μία ακόμα φορά τον βασικό παράγοντα κινδύνου για το κλάδο, ασκώντας πιέσεις στην οικονομική φερεγγυότητα των ασφαλιστικών.
  • Τα χαμηλά επιτόκια επίσης ασκούν πιέσεις στους ασφαλιστές ζωής να επανέπενδύουν τα κεφάλαια που έχουν ωριμάσει, σε συνθήκες χαμηλότερων αποδόσεων επιδρώντας στα επενδυτικά έσοδα και αυξάνοντας την ζήτηση προς επενδύσεις με υψηλότερες αποδόσεις και υψηλότερου κινδύνου.
  • Το ΑΕΠ και τα επίπεδα ανεργίας ακόμα ενισχύουν την ανάπτυξη του κλάδου, αλλά οι ρυθμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομάς επιβραδύνονται δεν ευνοούν την άνοδο των επιτοκίων.
  • Οι ασφαλιστές συνεχώς στρέφουν τις επενδυτικές τους επιλογές προς προϊόντα που δεν επηρεάζονται ιδιαίτερα από τα χαμηλά επιτόκια, πιο ελαφρά όπως είναι τα unit linked τα οποία ενσωματώνουν στις πολιτικές κάποια στοιχεία άμυνας έναντι των χαμηλών επιτοκίων.
  • Η κεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών επωφελήθηκε των κεφαλαιαγορών και η κερδοφορία τους, και τα δύο αυτά στοιχεία θα παραμείνουν ισχυρά με τους δείκτες φερεγγυότητας να κυμαίνονται άνω των ελάχιστων εποπτικών ορίων.
  • Το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο θα παραμείνει στην βάση του συντηρητικό και με επιλογές διαφοροποίησης αλλά ο κίνδυνος των κεφαλαίων θα αυξάνεται.
  • Τα Insurtechs μπορούν να διαταράξουν ορισμένους επιμέρους κλάδους Ζωής, αλλά η τάση για συνεργασίες βοηθάει και εκσυγχρονίζει τον κλάδο, προσθέτοντας κάποια στοιχεία αντιστάθμισης.
  • Τα IFRS 17 μεταβάλλουν το  εργασιακό περιβάλλον, οι δείκτες ESG δημιουργούν συνθήκες ρίσκου και αβεβαιότητας.

Στα αρνητικά της Moodys ότι θα υπάρξει μία διόρθωση στην αγορά 30% με συνθήκες μεταβλητότητας, κάποιες ενδείξεις στην οικονομία βαθιάς ύφεσης με πτώση 1% στο παγκόσμιο ΑΕΠ, αλλά και περαιτέρω επιπτώσεις από την πτώση των επιτοκίων αν οι ασφαλιστές δεν λάβουν έγκαιρα μέτρα για χαμηλότερες εγγυήσεις.

Στα θετικά το ό,τι οι ασφαλιστές προσαρμόζουν τα επενδυτικά τους προϊόντα στο περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων, ό,τι οι εποπτικοί κανονισμοί κεφαλαίων ενίσχυσαν την κερδοφορία τους η οποία παραμένει σε σταθερά επίπεδα, τα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια παραμένουν συντηρητικά, και διαφοροποιημένα, οι νέες τεχνολογίες συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό του κλάδου.

Στα θετικά και τι θα μπορούσε να αλλάξει τις προοπτικές του κλάδου:

  • Μία σταδιακή αύξηση των επιτοκίων κατά 200-250 μονάδες βάσης, σε συνδυασμό με:
  • μία ισχυρή οικονομική ανάπτυξη με άνοδο του ΑΕΠ στις χώρες του G-20, πάνω του 4%.
  • με μία πολύ ισχυρή αύξηση της ζήτησης των προϊόντων προστασίας και των συνταξιοδοτικών.
  • Μία τεχνολογική πρόοδο η οποία θα βελτίωνε τις συνθήκες στα κανάλια διανομής, τα έσοδα, και τα κέρδη
  • Βελτιώσεις στους δείκτες οικονομικής φερεγγυότητας.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Moody’s ανάγνωσμα για Ιταλικές Ασφαλιστικές, μείωση έκθεση σε UL και Ιταλικό χρέος

Αυξήσεις αποθεματικών λόγω αλλαγών στην νομοθεσία περί σωματικών βλαβών που οδηγεί αναπόφευκτα σε αυξήσεις αποζημιώσεων αστικής ευθύνης

Προβλέψεις Allianz Trade, ποιο το χειρότερο σενάριο από την εκλογή του Τράμπ

Στο δυσμενέστερο σενάριο αύξησης των εμπορικών δασμών το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά -0,8%, στο 1/3 της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Επιβεβαιώνει το Α3 με σταθερή προοπτική για την Generali η Moody’s

Στο Α3 με σταθερή προοπτική επιβεβαιώνει η Moody’s Ratings, αναδεικνύοντας την αξιολόγηση χρηματοοικονομικής ευρωστίας του Ομίλου Generali (IFSR).

Συντάξεις: Πώς θα αυξήσετε τον αριθμό των ατόμων που αποταμιεύουν

Ο ρόλος των ασφαλιστών εκτείνεται πέρα από τις απλές προσφορές και πωλήσεις προϊόντων.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

“Ξεκλειδώνεται” πολύτιμη ρευστότητα για τις επιχειρήσεις , δημιουργώντας ανάπτυξη

Νέα αυξημένα όρια εγγυητικών επιστολών που 'ξεκλειδώνουν' μεγάλη ρευστότητα για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις λάνσαρε η “Karavias Underwriting Agency

Νέα ψηφιακά εργαλεία στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής το 2025

Eναρξη λειτουργίας μιας σειράς ψηφιακών εργαλείων με στόχο τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης

Οι νέοι ορίζοντες που ανοίγονται για την ΕΥΡΩΠΗ ΑΕΓΑ από τις αρχές 2025 

Η επιχειρηματική δικαίωση του Ν. Μακρόπουλου ως βασικού μετόχου και  σε έναν μεγάλο όμιλο  

Οι τρεις προτάσεις της ΕΑΔΕ στο υπ. Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών

Η ΕΑΔΕ κρίνει αναγκαίατ η διεύρυνση της ασφαλιστικής κάλυψης οχημάτων με την προσθήκη των κινδύνων από σεισμό και χαλαζόπτωση

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

“Ξεκλειδώνεται” πολύτιμη ρευστότητα για τις επιχειρήσεις , δημιουργώντας ανάπτυξη

Νέα αυξημένα όρια εγγυητικών επιστολών που 'ξεκλειδώνουν' μεγάλη ρευστότητα για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις λάνσαρε η “Karavias Underwriting Agency

Γ. Χατζηθεοδοσίου: “Σοκ και δέος. Να το δούμε να γίνεται πράξη”

Mε ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος του Ε.Ε.Α και Επίτιμος Διδάκτορας ΠΑ.ΠΕΙ. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου χαιρέτισε τις ανακοινώσεις διά στόματος πρωθυπουργού

Η ERGO Μεγάλος Χορηγός του ΣΕΓΑΣ και του 41ου Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθήνας

Η ERGO Ασφαλιστική, σταθερός υποστηρικτής του ΣΕΓΑΣ και του δρομικού κινήματος από το 2011, έδωσε για μία ακόμα φορά δυναμικό «παρών» στον 41ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας

Ν. Σπυράτος, ERGO: Η ασφαλιστική διείσδυση στις ΜμΕ είναι εξαιρετικά χαμηλή

Στη σύγχρονη, ψηφιακή εποχή, στην οποία η χρήση του Διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής,

Νέα ψηφιακά εργαλεία στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής το 2025

Eναρξη λειτουργίας μιας σειράς ψηφιακών εργαλείων με στόχο τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης